Assumptes tributaris

Els morosos 'deluxe' de casa nostra

Constructors, empreses esquitxades en causes de corrupció, equips de futbol, jutges, expilots de motociclisme, exdirigents bancaris... L'Agència Tributària ha publicat els principals deutors fiscals de l'Estat espanyol. EL TEMPS desgrana els morosos VIP del País Valencià, Catalunya i les Illes Balears.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Les baixes temperatures d'un hivern amb manca de puntualitat per l'emergència climàtica mundial no havien reduït l'esperit de lluita. A l'Institut Escolar de Secundària Cabanyal, ubicat a pocs quilòmetres d'un dels barris icònics del marítim de València, havien col·locat els pupitres fora del centre docent. No debades, els professors impartien classe als alumnes en un descampat limítrof. Ho feien com a mesura de protesta per l'endarreriment en les obres de rehabilitació de les instal·lacions educatives, ja que havien passat onze anys d'ençà que van iniciar-se uns treballs que estan sota la mirada de la justícia valenciana.

L'instructor del cas Taula, la macrobatuda que va posar cap per avall el PP valencià, investiga un forat de quasi dos milions d'euros a l'institut del Cabanyal. Encarregat per la mercantil pública Construccions d'Infraestructures Escolars de la Generalitat Valenciana SA (Ciegsa), convertida en una autèntica escola d'irregularitats, el magistrat va imputar a dos directius de la mercantil BM3 Obras y Servicios per uns sobrecostos superiors al 37%. Aquesta constructora, a més, s'ha convertit en una de les novetats nostrades de la llista de morosos fiscals que ha publicat aquest dijous l'Agència Tributària espanyola. Segons el fisc, acumula un deute amb Hisenda de 5.758.394,48 euros.

El sector de la rajola, precisament, aporta la majoria dels noms il·lustres que tenen comptes pendents amb l'Agència Tributària per valor de més d'un milió d'euros. Asedes Infraestructuras, una mercantil dissolta i integrant de l'entramat societari lligat a la família Cotino, té un deute de 9.615.906,28 euros. Com a president de la companyia, va restar-hi des de 2001 Vicente Cotino, condemnat per finançar irregularment els populars valencians durant les campanyes electorals del 2007 i 2008, i imputat a l'Operació Erial, en la qual s'investiguen les presumptes comissions pagades a l'expresident valencià i exministre de Treball Eduardo Zaplana.

Asedes Capital SL, també vinculada a la nissaga de l'exdirigent del PP involucrat a diversos escàndols judicials Juan Cotino, ostenta 10.885.383,25 euros en pagaments no abonats al fisc. Ambdues firmes repeteixen a una llista a la qual s'afegeix Sedesa Proyectos amb 3.003.733,88 euros. Aquesta companyia és una altra de les mercantils que van integrar l'ampli hòlding societari de la família Cotino. Una autèntica teranyina empresarial que va forjar-se al caliu de les administracions governades pels conservadors i que es detalla als informes de la Guàrdia Civil sobre la presumpta xarxa corrupta que va encapçalar suposadament Zaplana.

També continua figurant a la llarga enumeració de morosos amb Hisenda la companyia Edificaciones Calpe, amb 17.092.603,37 euros. La constructora, actualment en liquidació, va estar relacionada amb el senyor del totxo Andrés Ballester. Vell accionista del projecte fallit Terra Mítica, era amic de l'excap del Consell Zaplana, el qual va projectar aquest parc d'oci com al seu somni humit més megalòman. Ballester, al seu torn, va fer negocis amb el finançador del blaverisme i empresari Juan Lladró i amb el cantant Julio Iglesias. El reconegut vocalista està assenyalat pel Cas Ivex, interconnectat també a l'època de Zaplana al capdavant de la Generalitat Valenciana. L'assessor fiscal de l'excap del Consell i també imputat a l'Operació Erial, Francisco Grau, va ser administrador la firma Luxender SL, que deu 12.783.305, 70 euros al fisc. També a l'òrbita dels conservadors surt una companyia de l'exbatlle popular de Gandia (Safor), Arturo Torró, esquitxat a diverses causes judicials. Es tracta de Torró Visión Holding SL, amb 2.087.660,17 euros de deute. 

Vicente Cotino, nebot de l'exdirigent popular Juan Cotino, va ser el rostre dels negocis de la família relacionada amb la dreta valenciana. Diverses societats del hòlding surten a la llista del fisc espanyol| Corts Valencianes

Relacionats amb aquella etapa de la vida política valenciana, hi apareixen dos empresaris del cercle de Zaplana, com ara l'home de negocis Tomás Velasco i el notari Antoni Magraner. Ho fan a través de la firma de la qual són directius, Mayvel Immobiliaria SL, la qual acumula un deute d'1.929.860,73 euros amb l'Agència Tributària. El grup empresarial Mayvel va rebre l'adjudicació del servei d'inspecció de vehicles, ara sota sospita a l'Operació Erial. Velasco i Magraner, a més, van beneficiar-se d'aquesta concessió mentre ostentaven societats en les Illes Verges, un territori offshore. Esquitxat pel cas Naseiro i contractista de les Corts Valencianes durant la presidència de Julio de España, Velasco surt a la llista Falciani. Tenia tres comptes en Suïssa amb quasi un milió d'euros.

Del sector de la construcció, hi ha més representants. Promociones Immobiliarias Armiñana, del senyor de la rajola i exmecenes faller Juan Armiñana, deu 17.580.164,51 euros al fisc, tot i que el promotor va reactivar els seus negocis urbanístics l'any 2017. També acumula un deute rellevant amb Hisenda Urbana de Levante, amb 11.175.849,45 euros. La constructora va ser fundada per Juan Bautista Soler, expresident del València CF i lligat a la firma Nou Litoral, la qual va donar 360.000 euros a Laterne. Aquesta mercantil canalitzava suposadament les aportacions en B que feien els empresaris a la campanya electoral del PP de Rita Barberá del 2007, segons la Guàrdia Civil. El seu rival al club de Mestalla, l'expresident Vicente Soriano, surt amb 1.138.082,46 euros. L'esport de casa nostra suma altres morosos com ara la Unió Esportiva Lleida amb 11.397.473,42 euros i el Club Bàsquet Girona amb 10.125.031,61 euros.

Una altra companyia dedicada a l'edificació i tacada per investigacions judicials de presumpta corrupció amb problemes fiscals és Llanera Construcciones Obras y Proyectos SL, amb 1.141.830,58 euros pendents d'entregar a Hisenda. La justícia valenciana investiga les adjudicacions concedides a la constructora per part de l'Ajuntament de Xàtiva, en temps del popular d'Alfons Rus, presumpte capitost de la trama Taula, així com els patrocinis de la promotora a l'Olímpic de Xàtiva, un equip de futbol també dirigit per l'expresident de la Diputació de València. Una de les societats que va emprar hipotèticament Rus per blanquejar diners de la suposada xarxa corrupta, Geneva Fondo Immobiliario, és protagonista a la llista de l'Agència Tributària. Acumula deutes per valor d'1.849.350,75 euros amb el fisc.

Moncofa Nova SL, lligada a la promoció immobiliària, però, haurà d'afrontar uns pagaments força superiors amb Hisenda: 9.925899,89 euros. Lligada a una de les nissagues empresarials més poderoses del País Valencià, estava participada per Bellver Residencial SL, una firma en la qual apareixien com a directius Eugenio Calabuig, actual president d'Aigües de València i imputat en diversos escàndols judicials, i el seu germà, Enrique. Enfrontats als tribunals, ambdós estan processats per la compra de la firma Costa Bellver per part del Banc de València i de Bancaixa. L'operació va causar pèrdues milionàries a les entitats financeres en una jugada considerada una pilotada econòmica.

El club d'Alacant, Hércules CF, surt a la llista d'Hisenda junt amb altres clubs esportius d'arreu del País Valencià, Catalunya i les Illes| EL TEMPS

A la fallida d'aquestes representants del sistema bancari valencià van contribuir suposadament els negocis urbanístics de Ramon Salvador, implicat en diverses causes judicials relacionades amb els forats econòmics del Banc de València i en altres quefers immobiliaris investigats de les comarques del sud del País Valencià i, fins i tot, de Múrcia. Salvador deu per dues vies diferents diners a Hisenda. Com a persona física, acumula uns abonaments d'1.428.846,48 euros. I per la mercantil Residencial Mira Llevant, de la qual va ostentar el càrrec de president, 42.033.175,68 euros.

També vinculat al Banc de València -i a les operacions sospitoses que va realitzar l'entitat financera-, l'empresari Salvador Vila té comptes a saldar amb l'Agència Tributària per 1.693.490.90 euros a través de la firma Salvador Vila SL. Enrique Roig, qui va regalar un rellotge de 7.100 euros a Zaplana, va exercir de vicepresident de Bancaixa per designació d'Unió Valenciana i va ser directiu del València CF, deu 1.153.337,65 euros. Una altra personalitat empresarial amb un deute fiscal, en aquest cas d'1.898.659,40 euros, és José Serratosa Caturla, membre d'una nissaga econòmica destacada a terres valencianes.

Grupo Ros Casares, que va arribar a patrocinar un equip de bàsquet, suma 2.643.324,99 euros de pagaments no realitzats amb el fisc. L'esport, de fet, no es lliura. Encara més, hi és força present a la llista de l'Agència Tributària espanyola. L'expilot de motociclisme Sito Pons deu 1.950.990,58 milions d'euros. I l'Hèrcules CF, dirigit per l'exfutbolista Javier Portillo i controlat a l'ombra pel capitost del cas Brugal i finançador confés del PP Enrique Ortiz, acumula un deute de 3.944.088,66 euros. Com Proambiente, una firma lligada al cercle del soci d'Ortiz al negoci de la brossa, Ángel Fenoll, qui ha regatejat la garjola en diverses ocasions. Té pagaments pendents al fisc per valor de 3.962.080 euros.

Al document distribuït per la Hisenda espanyola, hi ha, fins i tot, jutges. Luis Pascual Estevill, qui va ser membre del Consell General del Poder Judicial a proposta de CIU, deu 3.707.310,4 euros. Estevill va ser condemnat per prevaricació i detencions il·legals l'any 1996. Una altra firma assenyalada pels jutjats, tot i que dintre del judici al procés català, és Unipost. La companyia suma en abonaments no entregats al fisc 12.432.481,63 euros. Una xifra reduïda en comparació amb els 31.986.327,51 euros de la balear Dracplus. Són els morosos deluxe nostrats que ha enxampat l'Agència Tributària espanyola.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.