Operació Erial

La Guàrdia Civil il·lumina els pecats capitals de Juan Cotino

La troballa del presumpte botí de l'expresident de la Generalitat Valenciana Eduardo Zaplana, obtingut suposadament per manipular contractes de parcs eòlics i ITV en favor de la família Cotino, ha tancat part del secret de sumari de la investigació. Una recerca realitzada per la Guàrdia Civil en la qual es detalla la hipotètica implicació de l'exconseller imputat a la trama Gürtel Juan Cotino. Encara més, la benemèrita destapa, tot i no formar part de la trama analitzada, una adjudicació de l'exconseller a una firma participada per ell i relata totes les sospites que l'envolten. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Sense remitent ni destinatari, el 18 d'octubre del 2000 la direcció @dgp.mir.es del ministeri d'Interior va rebre un correu electrònic batejat com «per entregar a Juan Cotino», aleshores director general de la policia espanyola. En aquell missatge electrònic inconfessable, es detallaven les condicions que la multinacional Endesa havia pactat amb Sedesa, la firma insigne de la nissaga Cotino, per concórrer a les licitacions de parcs eòlics. «Respecte a les zones on s'instal·laran els Parcs Eòlics, Endesa diu que només hi ha tres o quatre zones que són rendibles econòmicament», s'escriu com a primera recomanació. El segon suggeriment consisteix en escollir una entitat financera com a tercer soci de l'aliança empresarial, tal com ocorre, finalment, amb Bancaixa.

Aquest correu que esquitxa l'exconseller dels executius del PP de Francisco Camps està incorporat dintre del sumari de l'Operació Erial, al qual ha accedit aquest setmanari. El missatge forma part d'un dels detalls de la causa judicial que investiga el pagament de suborns milionaris -en concret, de 10,5 milions d'euros- als expresidents valencians Eduardo Zaplana i José Luis Olivas i de l'excap de gabinet de Zaplana, Juan Francisco García, a canvi de manipular presumptament les adjudicacions dels parcs eòlics i de les Inspeccions Tècniques de Vehicles en favor de l'entramat empresarial de la família Cotino. Gràcies a rebre aquestes contractacions, el hòlding de la nissaga va vendre aquestes concessions per obtenir un benefici de 86 milions d'euros, segons la Guàrdia Civil. La Unitat Central Operativa (UCO) de la benemèrita, al seu torn, ha desgranat la teranyina societària amb la qual van camuflar-se suposadament les comissions, i que posteriorment van repatriar-se a l'Estat espanyol.

Dintre d'aquesta investigació policial, i en l'informe més exhaustiu que consta al sumari, la benemèrita involucra en els presumptes tripijocs a Juan Cotino, exdirector de la policia espanyola, exconseller a diversos departaments, expresident de les Corts Valencianes, numerari de l'Opus Dei i imputat a la trama Gürtel pels negocis fets al caliu de la visita del pontífex Benet XVI a València l'any 2006. «El fet que la còpia d'aquest correu electrònic forme part del conjunt documental intervingut [...] assenyala el possible paper jugat per Juan Cotino als fets investigats. Es dóna la circumstància que aquest document és la primera -octubre del 2000- mostra documental sobre l'interès de Sedesa per l'adjudicació dels parcs eòlics. I, en conseqüència, s'infereix que des del primer moment Juan Cotino no va ser aliè al desenvolupament empresarial de la seua família, i de la qual, per altra banda, en forma part, ni de l'interès que el grup tenia en determinades adjudicacions», indica el document policial.

En aquest mateix informe, l'institut armat destaca que «Juan Gabriel Cotino Ferrer titula el 9,64% de les participacions d'Asedes Capital -matriu del grup Sedesa-, la qual ha participat tant directament com indirecta en un significatiu nombre de societats, algunes de les quals amb intervenció directa d'adjudicacions públiques de la Generalitat Valenciana, com ara la ITV i el Pla Eòlic». Arran d'aquesta presència a l'accionariat de la mercantil mare del hòlding empresarial, la Guàrdia Civil col·loca la seua mirada en la venda d'aquestes participacions l'any 2007. Una transmissió patrimonial que comporta uns beneficis d'11,3 milions d'euros per a l'aleshores conseller de Camps.

«A parer policial, l'alt preu pagat per la participació de Sedesa podria estar relacionat en major o menor mesura amb les importants adjudicacions públiques rebudes, una vegada la venda de les mercantils concessionàries del grup empresarial hagen reportat uns ingressos de 86.511.400,15 euros», relaten els investigadors. Per als agents, «els ingressos que obté Sedesa amb la venda de les firmes adjudicatàries podria haver suposat un autèntic increment patrimonial procedent de la presumpta activitat delictiva». Uns fets que comportarien, «a parer policial», «que els socis transmissors dels actius de la matriu Sedesa, entre els quals hi ha [...] Cotino, haurien aconseguit un avantatge econòmic gràcies, precisament, a l'augment patrimonial atribuïble a la venda de mercantils beneficiàries de les concessions investigades». L'exdirigent del PP rebria altres transferències de la firma familiar de 13.000, 10.000 i 369.238 euros en tres entregues durant els darrers mesos de 2006 i principis de 2007.

D'esquerra a dreta: L'expresident valencià Francisco Camps, actualment imputat en tres causes judicials: l'excap del Consell, Eduardo Zaplana, involucrat per cobrar suposadament comissions a canvi de contractes; l'exconseller Juan Cotino, imputat al cas Gürtel i l'Operació Erial; i Rafael Ferrando, expresident de la patronal valenciana processat per la sortida a borsa de Bankia| 

La Guàrdia Civil, però, va més enllà de la trama per la qual va estar fins fa unes setmanes empresonat de manera provisional Zaplana. No debades, fa un retrat de totes les sospites que envolten l'exrepresentant de l'ala cristina del PP valencià. A partir d'una publicació al Diari Oficial de la Generalitat Valenciana del 10 d'octubre del 2007, descobreix una addenda d'un conveni subscrit entre Cotino com a conseller d'Agricultura, Pesca i Alimentació i la Comunitat General de Regants Recs de Llevant en la qual s'adjudica un contracte a Sedesa. La contractació es produeix quan el numerari com a membre del Consell ostenta poc menys d'un 10% d'accions de la matriu de la societat.

«A l'addenda, i entre alteres qüestions, s'exposa que per a l'adjudicació de les obres ha sigut seleccionada Sedesa», assenyala l'informe abans de citar la pàgina del DOCV: «En la clàusula tercera s'establia que la inversió màxima [...] quedaria fixada a l'import d'adjudicació del projecte sotmès a licitació. Que amb data 28.12.2006 la SEIASA va adjudicar a l'empresa Sedesa les obres del projecte de millora i modernització dels regadius del primer de llevant, sector marge dreta del Vinalopó per un import total de 8.806.227 euros». Tanmateix, la conselleria només sufragaria un 25% de la contractació. «S'observa que les declaracions d'ingressos i pagaments de la firma Asedes Infraestructures apareixen ingressos, precisament, de SEIASA de la Meseta Sur SA durant els anys 2007 i 2008 per 9.685.088,60 euros», rematen els uniformats.

Amb tot, hi ha més pecats il·luminats pels investigadors. La benemèrita cita les gravacions de la trama Brugal en la qual el nebot de l'exconseller i finançador confés de la formació de la gavina, Vicente Cotino, conversa amb el constructor imputat en múltiples escàndols i amo de l'urbanisme alacantí, Enrique Ortiz, sobre les adjudicacions que reben de les conselleries del numerari. I recorda les anotacions als quaderns de l'extresorer del PP i suposat capitost de Gürtel, Luis Barcenas, de les presumptes donacions per 200.000 euros de Sedesa als conservadors.

Emprant els mitjans de comunicació com a font d'informació, els agents recullen que «Cotino va poder beneficiar a les empreses de la seua família en crear, impulsar i posar en marxa diverses normatives de gestió de residències de la tercera edat que milloraven les condicions del negoci mentre era conseller de Benestar Social de la Generalitat Valenciana». Aquest setmanari, de fet, va publicar una acta d'una reunió del Consell en la qual va aprovar-se en presència de Cotino una decisió que beneficiava els interessos de l'empresa a la qual estava vinculat la seua família.

«De manera recent, a més, s'han conegut les conclusions de la comissió parlamentària de les Corts Valencianes que durant 16 mesos de treball va investigar les adjudicacions i la construcció de residències de la Generalitat a empreses privades des de 2011. Entre les conclusions a les quals arriben els grups parlamentaris, es troba [...] la modificació dels plecs de manera arbitrària per beneficiar a les empreses adjudicatàries, o que Juan Cotino va beneficiar per acció o omissió a les residències d'accessibilitat social. Amb aquestes residències, va haver-hi un tracte de favor, especialment per al grup Savia, on participava la família de Juan Cotino», afegeix l'UCO. Tota una descripció de les faltes encara no purgades davant la justícia de l'exconseller durant la seua extensa carrera política.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.