Investigació

Els negocis dels Cotino amb la televisió ultraconservadora dels bisbes

Segons un informe de la Guàrdia Civil incorporat al sumari de l'Operació Erial, la família Cotino va adquirir el 99% de les accions de Shanwick Agr Comunicacion SL, que ostentava aleshores la presidència de 13 TV. Shanwick AGR Comunicació ocupa actualment la vicepresidència de la cadena de la Conferència Episcopal Espanyola mitjançant l'empresari José María Mas Millet i està administrada per un directiu de Gestpaco, firma de la nissaga Cotino i implicada a la trama en la qual s'investiga l'expresident valencià Eduardo Zaplana. La compra de les accions va vehicular-se a través d'Alqueria Dolores, amb fons radicats a Luxemburg i sota sospita per un compte a Andorra.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El crucifix i la bíblia a la taula il·lustraven la devoció religiosa del nou president de les Corts Valencianes. Numerari de l'Opus Dei i exconseller de l'executiu del curita Francisco Camps, Juan Cotino es convertia en la màxima autoritat de la cambra valenciana l'estiu de 2011. Dotze mesos abans, però, els actius d'una firma lligada al també exdirector de la policia espanyola reflectien la seua participació en la televisió que impulsava la Conferència Episcopal Espanyola amb l'objectiu de difondre la bona nova de la fe catòlica i, al seu torn, propagar un missatge profundament conservador als seus espectadors.

Segons un informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil incorporat al sumari de l'Operació Erial, i al qual ha accedit aquest setmanari, «a partir de l'exercici 2010 es declara que Alqueria Dolores participa amb un 99% en la societat Shandwick Agr Comunicacion SL». «En les operacions davant notaris, l'any 2012 apareix una ampliació de capital en aquesta societat subscrita per Alqueria Dolores amb un import de 2 milions d'euros», agrega l'institut armat al document policial. Alqueria Dolores, amb un historial sospitós i denominada com la finca particular de l'expresident de la cambra valenciana, està controlada per la família Cotino, amb el mateix exconseller de Benestar Social gaudint d'un 60% de l'accionariat l'any 2011. En el moment de l'adquisició, Cotino ocupa el càrrec de vicepresident tercer de la Generalitat Valenciana i conseller de Medi Ambient, Aigua i Urbanisme. 

La mercantil adquirida aleshores, Shandwick Agr Comunicacion SL, ostentava la presidència de la cadena conservadora impulsada per la Conferència Episcopal Espanyola 13 TV des de maig de 2011, segons les dades recollides de diverses plataformes d'informació mercantil. Encara més, des de desembre del 2010 fins a l'any 2013 aquesta firma va ocupar el càrrec de conseller delegat mancomunat. La societat estava administrada per Mateo Blay, qui va impulsar el canal Valencia Te Ve. Protegida per l'excap del Consell Eduardo Zaplana, aquesta televisió alegal comptava amb la participació de l'exdirectora de Las Provincias María Consuelo Reyna i del seu home, Jesús Sánchez Carrascosa, excap de premsa de Zaplana i exdirector de Canal 9. Arturo Blanch, germà d'un exapoderat de la sucursal valenciana de Gürtel al País Valencià, Orange Market, i exdelegat de la vella televisió pública valenciana a Madrid, també va promoure Valencia Te Ve.

Ara bé, Shandwick Agr Comunicacion SL va tancar la seua fulla registral com a empresa poques hores abans que finalitzara el 2014. «L'Agència Estatal de l'Administració Tributària ha dictat baixa provisional en l'índex d'entitats perquè els dèbits tributaris de l'entitat amb la Hisenda pública de l'Estat han estat declarats fallits o per no haver presentat la declaració de l'impost de societats corresponent en tres períodes impositius consecutius. Es tanca el full registral de la societat no podent-se practicar cap inscripció», recull el portal de dades mercantils Empresia a partir de la publicació realitzada al Butlletí Oficial del Registre Mercantil.

«Una vegada desapareguda la causa que va provocar el seu tancament», en paraules de la publicació del Registre Mercantil, es reobre en setembre de 2015 el full registral de l'empresa que havia adquirit la família Cotino amb una ampliació de capital notificada en 2012. En un joc d'aparèixer i desaparèixer el mateix dia de la tornada a l'activitat de l'empresa, Enrique Pérez Boada és nomenat i cessat com a administrador únic. Adscrit a l'ala cristiana del PP i exregidor pels conservadors a l'Ajuntament de València, Pérez Boada va dirigir entre 2004 i 2009 l'Institut Valencià de Finances (IVF).

Confluència papal. L'exdirector de l'IVF i administrador durant un dia de la firma accionista de 13 TV, Enrique Pérez Boada, va exercir com a comissionat de la fundació que va organitzar la visita del pontífex Benet XVI a València l'any 2006. L'aleshores conseller, Juan Cotino, va jugar un paper clau en l'elaboració de l'esdeveniment. I l'exdirector de Canal 9, Pedro Garcia, està processat junt amb Cotino pels tripijocs que suposadament van produir-se durant aquell acte religiós| EFE

Membre del patronat i comissionat de la Fundació V Trobada de les Famílies, creada ad hoc per organitzar la visita del pontífex Benet XVI a València l'any 2006, l'exdirectiu de l'IVF està investigat en la causa judicial en la qual s'examinen les possibles irregularitats que es van cometre des d'aquesta entitat. També va gaudir d'un seient al consell d'administració de Trasgos, una mercantil emprada presumptament pel PP de València per suposadament camuflar hipotètiques donacions irregulars de constructores per a la campanya de Rita Barberá del 2011. Actualment posseeix diversos negocis esportius

Com a substitut de Pérez Boada al capdavant de Shandwick Agr Comunicacion SL va col·locar-se a Rafael Rodríguez del Ángel, director tributari i internacional de la societat Gestpaco SL des de 2004. Aquesta societat té com a administrador únic José Cotino Escrivà, nebot de l'exconseller i germà del constructor condemnat per finançar il·legalment la formació de la gavina a les campanyes electorals dels comicis valencians de 2007 i els espanyols de 2008.

La firma, al seu torn, està assenyalada com a part de l'entramat empresarial que va teixir la nissaga Cotino, segons la Guàrdia Civil, per incrementar el seu patrimoni arran de les plusvàlues obtingudes per la venda de les concessions d'ITV i de parcs eòlics i per camuflar les presumptes comissions pagades suposadament a canvi d'obtenir aquestes concessions als expresidents valencians Zaplana i José Luís Olivas, i a l'excap de gabinet del mateix Zaplana, Juan Francisco García. «Del resultat de l'estudi dels moviments bancaris sobre el possible destí que s'ha donat als ingressos obtinguts per Sedesa [firma dels Cotino] arran de la venda dels seus actius a les societats concessionàries de la ITV i el pla eòlic s'infereix de manera indiciària que les quantitats que es mencionen anteriorment i que s'abonen a Gespatco tindrien el seu origen en part dels ingressos que s'obtenen de la venda de Projectes Eòlics Valencians», apunta la benemèrita.

Tal com s'afirma al mateix informe policial, «a través de Gespatco no només s'hauria controlat una part significativa de les accions d'Asedes Capital [nau capitana de la nissaga de l'expresident de les Corts Valencianes], si no que, a més, aquesta mercantil hauria titulat directament participacions en un nombre important de societats, algunes radicades a l'estranger». Entre les empreses amb accions titulades a l'estranger a través de Gespatco apareixen al document de la benemèrita Desarrollos Fotolvoltaicos del Mediterraneo SL, Iverseco SL, IFV Energy SRL (Itàlia), Syncrohabitat SRL (Romania), Imnest Rom SRL (Romania), Taop Rent SL o Taop Parts SL, entre altres. En les dues darreres mercantils enumerades, de fet, hi apareix Rodríguez del Ángel amb algun càrrec directiu. Una situació mercantil que es repeteix a Taop Utility, Little World Studies SL o Repuestos E ll SA. Gestpaco gaudia, al seu torn, de 3,2 milions d'euros a Luxemburg i va estar al punt de mira de la justícia pels crèdits rebuts de Bancaixa.

Tanmateix, Rodríguez del Ángel no és l'encarregat actual de representar Shandwick Agr Comunicacion SL dintre de 13 TV, de la qual ostenta un 3,12% de les participacions societàries de la cadena i n'és el tercer màxim accionista. L'escollit per desenvolupar aquesta tasca és l'empresari i advocat José María Mas Millet, força relacionat amb el sector catòlic del PP al País Valencià i vinculat a l'Opus Dei a través de la seua dona. Conseller a nombroses firmes i assessor jurídic dels Cotino, va estar esquitxat per la seua intermediació amb el pseudosindicat ultradretà Manos Limpias amb l'objectiu que renunciara a seguir personat al cas Nóos. També per diverses causes com a conseqüència del seu pas per Telefònica. Com a impulsor de Popular TV, el Consell de Camps va adjudicar-li l'any 2005 una de les dues freqüències autonòmiques.

L'advocat, empresari i representant de Shandwick Agr Comunicacion SL a 13TV José Maria Mas Millet| Mas Querol Abogados

Tal com va narrar aquest setmanari al número 1386, un vell conegut de la família Cotino va comptar amb accions minoritàries de 13 TV i va assessorar la cadena en el seu naixement gràcies a la intermediació de Mas Millet. Es tractava de l'exdirector de Canal 9 Pedro Garcia, qui va viatjar l'any 2007 en l'avió privat de Vicente Cotino a una festa de luxe organitzada per la Gürtel en Marràqueix. A la celebració hi havia Arturo Blanch, qui va gestionar la publicitat de Canal 9 durant el mandat de Garcia.

L'exdirectiu de la cadena pública valenciana està processat per l'adjudicació irregular de les pantalles que retransmetrien l'arribada del papa a València, i de la qual la xarxa encapçalada per Francisco Correa va desviar 3,3 milions dels 7 que van costar els serveis audiovisuals. Dels 3,3 milions d'euros suposadament sostrets, Garcia va pescar-ne presumptament 500.000 i un vehicle minicooper. L'estudi familiar de Mas Millet va dissenyar, al seu torn, l'altar de l'acte.

La connexió 'offshore'

Alqueria Dolores SL, l'empresa dels Cotino que reconeixia l'any 2010 comptar amb el 99% de les accions de Shandwick Agr Comunicación SL, acumula un historial farcit de sospites. Especialment, pel que fa a les connexions amb territoris considerats en el seu moment com a offshore. El Servei Executiu de Prevenció de Blanqueig de Capitals va investigar aquesta firma per rebre una transferència d'un milió d'euros d'un origen desconegut en un compte de la Banca Privada d'Andorra. Aquesta filial del Banc Madrid va situar-se al punt de mira de les autoritats policials arran d'una recerca del Departament del Tresor dels Estats Units. Francisco Cotino, nebot de l'exconseller, va ser detingut en 2017 arran d'una comissió rogatòria relativa al territori andorrà, segons va publicar Diari d'Andorra. Abans de l'operació policial, van bloquejar-li els comptes.

La firma dels Cotino, però, va negar que la procedència dels diners fóra desconeguda. La nissaga va argumentar que els diners provenien dels 961.000 euros que no va abonar-li l'Ajuntament de València per l'expropiació dels terrenys per construir el Parc de Capçalera. Tot i els informes tècnics que establien la indemnització als propietaris de les parcel·les, l'aleshores batllessa Rita Barberá va negar-se a pagar. «Una negligència de l'exalcaldessa», en paraules del PSPV-PSOE, que va comportar que els tribunals obligaren al Consistori a compensar els Cotino amb 3,5 milions d'euros. Una herència denunciada pels socialistes, que van posar l'accent en la complicitat entre Juan Cotino i Barberá, ja que l'exdirector de la policia espanyola havia sigut regidor durant el mandat de la dirigent popular.

A banda dels seus comptes a una entitat financera andorrana, Alqueria Dolores comptava amb 2,8 milions d'euros en fons radicats a Luxemburg i el Regne Unit. Aquesta societat, a més, va modificar el seu objecte social l'any 2010 per dedicar-se a «l'adquisició i promoció» d'immobles com ara «residències de la tercera edat, siga per a la seua explotació directa o cessió en mode d'arrendament no financer». Una qüestió polèmica, ja que Cotino, màxim accionista d'Alqueria Dolores, ostentava una cartera al Consell de Camps i havia multiplicat tres vegades les places que la concessionària participada pel seu nebot tenia al País Valencià. Encara més, va ampliar els centres dels quals va gaudir. Aquest setmanari va destapar una acta del Consell de 2008 que constatava com Cotino va proposar aquest increment de places del model que beneficiava la firma relacionada amb Vicente Cotino.

L'exconseller de Francisco Camps i membre de l'Opus Dei, Juan Cotino, ostentava una part considerable de les accions de la firma Alqueria Dolores| EFE

Retirat de la vida política i assenyalat per la Guàrdia Civil a l'Operació Erial per rebre una suposada comissió d'onze milions d'euros, Cotino va accedir al sector de la rajola l'any 2017 en prendre el control d'Inverseco, anteriorment gestionada pel seu nebot. Processat per la seua presumpta participació en el negoci que va obtenir la trama Gürtel de l'organització de la visita del papa Benet XVI l'any 2006 a València, el calvari judicial de Cotino continua. És la seua penitència.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.