País Valencià

Els morosos VIP valencians

L'Agència Tributària espanyola ha publicat la llista de morosos que devien diners al fisc durant l'any 2017. Amb l'exministre d'Economia i expresident de Bankia Rodrigo Rato i el cantant Miguel Bosé encapçalant la selecció, hi ha diverses personalitats valencianes entre els deutors a Hisenda. Les empreses relacionades amb la família Cotino; la mercantil del senyor de la brossa imputat a Brugal Ángel Fenoll; la firma del constructor amic de l'expresident Eduardo Zaplana, Andrés Ballester; l'exdirector general de la CAM, Roberto López Abad; o la societat de l'expresident del València CF, Juan Soler, en són algunes de les més rellevants.
 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L'any 2008 va marcar un punt d'inflexió per a la nissaga Cotino. L'arribada de la crisi econòmica va condemnar el seu entramat empresarial. No debades, va ser víctima dels efectes de la bombolla immobiliària. Però també perquè a partir dels anys següents, especialment amb la investigació de la trama Gürtel, la família Cotino va quedar assenyalada per les sospites. La xarxa corrupta capitanejada per Francisco Correa ha provocat que Juan Cotino, expresident de les Corts Valencianes i exdirector de la policia espanyola, haja estat imputat per la visita del Papa Benet XVI a València l'any 2006. I que el seu nebot, l'empresari Vicente Cotino, haja sigut condemnat fa unes setmanes per finançar il·legalment el PP valencià. Ambdós, al seu torn, estan implicats en l'operació que ha enviat a la presó de manera provisional l'expresident valencià Eduardo Zaplana.

Les empreses relacionades amb la família, però, segueixen acumulant deutes amb Hisenda. Asedes Capital SL, mercantil que formava part de la xarxa societària dels Cotino i que va ser liquidada per la matriu del grup, tenia un deute amb el fisc de 10.885.383,25 euros l'any 2017. Una altra companyia lligada a la nissaga conservadora, Asedes Infraestructuras SA, devia a l'Agència Tributària 9.615.915,28 euros. Les firmes dels Cotino, amb tot, són habituals a la llista que publica Hisenda. L'any 2015 les seues mercantils devien a l'Estat espanyol 20 milions d'euros.

A la llista que s'ha fet pública aquest dijous, apareixen altres constructors relacionats amb el PP. Es tracta d'Andrés Ballester. La seua firma, Edificaciones Calpe, tenia deutes amb el fisc l'any 2017 per valor de 17.013.165,48 euros. La constructora, però, està en liquidació. Amic de Zaplana, el promotor va realitzar diverses obres a Benidorm (Marina Baixa) quan l'expresident de la Generalitat Valenciana ocupava l'alcaldia. Exaccionista de Terra Mítica, Ballester va associar-se amb el mecenes del blaverisme Juan Lladro i el cantant Julio Iglesias -assenyalat sempre pel cas Ivex- per a construir una urbanització de luxe en Altea (Marina Baixa). Enrique Ballester, el seu germà, va beneficiar-se d'una polèmica pilotada urbanística en els terrenys de Tabacalera a València aprovada per l'exalcaldessa Rita Barberá.

Hi ha més promotores en procés de liquidació que sorgeixen com a moroses. És el cas d'Urbanas de Levante. Aquesta empresa devia 11.160.083,41 euros al fisc. La constructora va ser creada per Juan Bautista Soler, que va ocupar la presidència del València CF. Una altra firma del constructor, Nou Litoral, va aportar 360.000 euros a Laterne, la societat que s'encarregava d'organitzar la campanya electoral de Barberà l'any 2007. Segons la Guàrdia Civil, Laterne va ser emprada per camuflar les donacions dels senyors de la rajola als populars de València. També expresident del club de Mestalla, Vicente Soriano acumula problemes amb l'Agència Tributària. Devia l'any 2007 1,1 milions d'euros. Ambdós exdirigents valencianistes van protagonitzar una rocambolesca història de segrests. 

Llanera Constructora Obras y Proyectos, propietat de José Ramón Gallego i en concurs de creditors, també està assenyalada en roig per Hisenda. Segons la informació de l'Agència Tributària, devia l'any 2017 1.065.003,40 euros al fisc. El Grup Llanera, amb tot, no escapa de les investigacions per corrupció. El jutge que instrueix el cas Taula va demanar a l'Ajuntament de Xàtiva (Costera) tots els contractes que va rebre la firma del consistori xativí durant l'etapa de l'expresident de la Diputació de València i principal capitost de la trama, Alfonso Rus. També va sol·licitar conèixer tots els patrocinis de la mercantil a l'Olímpic de Xàtiva. S'investigava el possible rentant de les comissions presumptament rebudes per Rus a través de l'equip de futbol del qual va ser màxim directiu.

L'expresident del València CF i constructor Juan Soler| EL TEMPS

La constructora Promociones Inmboliarias Armiñana tanca la llista de senyors de la rajola al punt de mira de l'Agència Tributària. La companyia d'edificacions té un deute amb el fisc de 17.612.627,07 euros. Relacionada amb el promotor Juan Armiñana, el constructor va retornar, precisament, l'any 2017 al negoci immobiliari amb un desenvolupament urbanístic al barri de Campanar, a València.

Del fill del fem a l'exfactòtum de la CAM

Els morosos valencians, tanmateix, van més enllà del sector de la construcció. Una de les empreses que surten al llistat de l'Agència Tributària és Proambiente SL, amb un deute de 3.467.627,07 euros. En concurs de creditors i exgestora de l'abocador d'Abanilla (Múrica), la firma pertanyia a la família del senyor de la brossa al Baix Segura, l'empresari Ángel Fenoll. Fenoll, un dels principals implicats en el cas Brugal, va ser condemnat l'any 1991 per comprar vots per al PP. També va ajudar l'exalcalde d'Oriola (Baix Segura) i exconseller de Zaplana, Luis Fernando Cartagena, a amagar 48.000 euros donats per les monges amb l'objectiu que foren destinats a finalitats socials. Cartagena, però, va quedar-se els diners, tal com va sentenciar la justícia.

Tot i les sospites que assetgen Fenoll, el rei de la brossa s'ha alliberat de la garjola en diverses ocasions. L'any 2014 va ser condemnat a 35 anys de presó per frau fiscal. Dos anys més tard la justícia va reconsiderar la pena i va alliberar-lo de passar la resta de la seua vida entre reixes. Amb la sort d'haver quedat absolt en un altre judici per falsedat documental, Fenoll s'enfronta al banc dels acusats per la manipulació del contracte de la brossa de la Diputació d'Alacant durant l'etapa del zapalanista José Joaquín Ripoll. Proambiente, l'empresa de la família, està assenyalada per delicte mediambiental després de soterrar al més pur estil Gomorra un milió de tones de fem sense tractar.

A només 55 kilòmetres de la ciutat que va dominar Fenoll, l'exbanquer Roberto López Abad tenia el seu despatx. Expresident de la Caixa d'Estalvis del Mediterrani (CAM), surt a la llista amb un deute d'1.362.367,24 euros. Està processat pels presumptes delictes d'apropiació indeguda i administració deslleial per diverses operacions immobiliaris que l'entitat financera va realitzar al Carib. També s'enfronta a un altre judici per la presumpta manipulació dels comptes de la CAM. Amb tot, va quedar absolt de l'escàndol de les dietes.

De l'àmbit empresarial, també tenen comptes pendents amb Hisenda la nissaga dels Serratosa Caturla, que van fer-se milionaris amb la venda de Valenciana de Cementos a Cemex. Federico Serratosa Caturla devia 3.308.434,43 euros; Ignacio Serratosa Caturla devia 4.025.065,24 euros; José Serratosa Caturla 4.200.938,81 euros, i Rafael Serratosa Caturla 2.938.882,23 euros. O l'impulsor de Marina d'Or, Jesús Ger, a través de la firma Comercializadora de Viviendas del Mediterráneo, que té un deute de 33.946.577,43 euros. Ger durant els darrers mesos ha ressuscitat el seu imperi a través del negoci de l'hostaleria, amb l'obertura de diversos restaurants a València. L'empresari junt amb la família Nissaga Serratosa Caturla, Edificaciones Calpe, Llanera, Juan Armiñana i les firmes dels Cotino ja van aparèixer a les darreres llistes de morosos.

L'Hèrcules CF, controlat pel constructor Enrique Ortiz, té un deute de 3,1 milions d'euros amb Hisenda| EL TEMPS

El món del futbol, acostumat durant els darrers anys als problemes amb el fisc, compta amb els seus representants. El Club Esportiu Castelló, assetjat per diversos procediments judicials relacionats amb la gestió de les cúpules directives anteriors, havia de pagar 1.297.484,21 euros a l'Agència Tributària. Un deute que, arran del seu ascens a Segona B, ha resolt aquesta setmana. L'Hèrcules, propietat del cap de Brugal i finançador confés del PP Enrique Ortiz, devia 3,1 milions d'euros al fisc l'any 2017, segons la llista publicada per Hisenda. Un promotor que va fer negocis amb Ortiz, Ramón Salvador, acumula el deute més gran amb 1,42 milions d'euros com a persona física i 43,2 milions d'euros a través de la seua firma, Residencial Mira Llevant. Com el seu constructor amic, està implicat en diverses causes judicials. En Alacant, però, hi ha més morosos. Novocar, el concessionari de la família Sala on van assassinar a la viuda del patriarca de la família, té un deute de 10,4 milions d'euros. 

Més enllà de les fronteres valencianes, destaquen els casos de l'expresident de Bankia, assenyalat per la justícia i exministre de José María Aznar Rodrigo Rato amb un deute de més d'un milió d'euros; l'exbanquer Mario Conde amb 14.961.664,79 euros; el cantant Miguel Bosé amb quasi dos milions d'euros; la presentadora de televisió Patricia Conde amb 1,8 milions d'euros; l'exlateral del FC Barcelona Daniel Alves amb poc més de 2,5 milions d'euros, i el Grup Intereconomia amb quasi 18 milions d'euros. Són els morosos VIP.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.