Operació Azud

Els negocis obscurs del clan Barberá

Arran de la seua detenció, la jutgessa ha enviat aquest dijous al cunyat de Rita Barberá i exlletrat de Fuerza Nueva, José María Corbín, a presó provisional. Un ingrés temporal a la garjola que ha sigut acordat a causa de l'operació que investiga si Corbín va cobrar comissions milionàries a canvi de facilitar contractes durant el mandat de Barberá. La imputació de Corbín s'hi suma a les sospites que assetgen el nebot de l'exalcaldessa, Enrique Sospedra, qui també hauria rebut adjudicacions de l'Ajuntament de València i de la Generalitat Valenciana del PP. Són els negocis sota sospita d'una nissaga amb membres connectats als vells i recents cercles ultradretans de la ciutat.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Les bombes casolanes, les agressions feixistes i la convulsió als carrers formaven part del paisatge de la transició valenciana. Mentre el clam autonomista valencià creixia i l'esquerra irrompia amb força a l'escena política del País Valencià, la ultradreta autòctona atacava i, fins i tot, matava com amb l'assassinat del jove comunista Miquel Grau l'any 1977. Un clima de violència i d'impunitat del feixisme que recollien detalladament les pàgines de l'extinta i combativa revista Valencia Semanal. Reportatges escrits pel col·lectiu B. Pérez com ara «Dreta, dreta, en blau la vertadera» o «El fascio amb noms i cognoms» van ser premiats amb els guardons llibertat d'expressió. Però també van provocar que els periodistes s'assegueren al banc dels acusats, qui van ser titllats «d'indocumentats, enigmàtics, amnèsics i paradigmàtics» pels advocats dels ultres, segons recull el primer llibre que es va escriure sobre la primigènia Unió de Periodistes.

Com a lletrat de la formació neofeixista Fuerza Nueva, hi havia José María Corbín, segons fonts consultades per aquest setmanari. Membre del Consell Local del Moviment l'any 1973 i vinculat als cercles ultradretans de la ciutat, Corbín va exercir d'assistent legal del partit que encapçalava a l'Estat espanyol el franquista Blas Piñar. Una ideologia d'extrema dreta que mai va amagar. No debades, va anomenar Dragon Rapide al seu iot en referència a l'avió que va emprar el dictador Francisco Franco per viatjar des de Las Palmas fins a Tetuan quan va assabentar-se del cop d'estat feixista del 1936, segons va publicar Las Provincias. La seua germana, Alícia Corbín, va estar afiliada al partit neofranquista.

Abans, però, José María Corbín havia treballat com a corresponsal esportiu per al diari Marca i havia estat a Jornada sota les ordres del periodista José Barberá, falangista i pare de l'exalcaldessa de València durant 24 anys Rita Barberá. Uns lligams amb la família Barberá que es mantindrien arran del seu casament. Corbín va contraure matrimoni amb Asunción Barberá, germana de l'exreina de la ciutat de València, excap de gabinet d'alcaldia, esquitxada per algunes gravacions de l'Operació Taula i amb una plaça de funcionària que va ser blindada per la mateixa referent dels conservadors deu dies abans de deixar la vara de comandament, tal com va revelar El Mundo i va denunciar el sindicat CGT.

Una proximitat a l'exalcaldessa que hauria pogut aprofitar Corbín per fer negocis farcits d'ombres, segons investiga el jutjat número 13 de València. La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil va detenir l'advocat aquest dimarts acusat dels presumptes delictes contra la hisenda pública, de suborn, blanqueig de capital, falsedat documental i tràfic d'influències. Tal com apunten els investigadors, el cunyat de Rita Barberá hauria cobrat comissions suposadament il·legals per un valor de quatre milions d'euros a canvi de facilitar presumptament l'accés a tota mena de contractes públics i tràmits de l'Ajuntament de València. Segons apunten diversos mitjans, i s'havia propagat per determinats àmbits del cap i casal, el despatx de l'exlletrat de Fuerza Nueva s'hauria convertit en la porta d'entrada obligatòria a les adjudicacions públiques de la corporació local. Corbín ha ingressat en presó provisional aquest dijous mentre la Fiscalia ha demanat bloquejar els comptes i el patrimoni de l'advocat relacionat amb l'extrema dreta de Vox.

Una de les contractacions investigades en la batejada com a Operació Azud és el servei de manteniment del clavegueram. Adjudicat l'any 2006 a la UTE Acciona-Ecyser, es tracta d'un dels contractes més sucosos del consistori amb un pressupost de 8,6 milions d'euros durant 15 anys, és a dir, 129 milions d'euros en total. Entre els sis empresaris investigats en la batuda policial, apareix Carles Turró, president de Cleop, una constructora assenyalada per finançar suposadament de manera irregular el PP en l'Operació Taula, esquitxada en causes com ara l'Operació Lezo i que va obtenir en el període 2006-2015 21 milions d'euros en treballs del consistori. També està investigat Vicente Prieto, expresident de Secopsa, actualment en mans de la firma assenyalada per dopar il·legalment els populars en els comicis de 2007 i 2008 Facsa. Secopsa, al seu torn, també està al punt de mira de les suposades trampes electorals: presumptament va entregar diners al PP de Barberá en 2007 i 2011 per finançar les diferents campanyes dels conservadors. Tal com va publicar aquest setmanari, Secopsa va pescar entre 2010 i 2012 adjudicacions xifrades en més de 30 milions d'euros de la corporació local.

L'exalcaldessa de València, Rita Barberá, va ser l'autèntic referent de la nissaga. L'exdirigent del PP estava molt lligada a José Maria Corbín dintre de la família| EFE

Corbín, amb tot, no és l'únic membre de la nissaga Barberá tacat pels negocis que suposadament van brollar al caliu del poder de Rita Barberá a l'ajuntament. Rita Corbín, lletrada al despatx del seu pare i afiliada al partit d'extrema dreta Vox, està imputada junt amb una altra de les seues germanes. La família, que va empipar-se amb l'exaltació del llegat de Barberá realitzada pels populars, se situen a l'òrbita de la formació ultradretana que encapçala Santiago Abascal a l'Estat espanyol. Fins i tot, Rita Corbín aspirava a obtenir un lloc destacat a les llistes de la força ultraconservadora.

Vinculat també en la seua joventut als ambients d'extrema dreta, amic de Corbín i lletrat especialitzat en arbitratge i concursal, un altre dels investigats a la causa és Diego Elum, soci únic de Delum Abogados SL, exdirectiu de l'extinta Delum Concursal SL, apoderat solidari de Turmibot SL i Patacona Motos SL i exconseller de Coremot SL. Soci del cunyat de l'exbatllessa, forma part de la junta directa dels propietaris de la urbanització de luxe Tossalet, ubicada a Xàbia (Marina Alta) i on ambdós lletrats gaudeixen d'un xalet. Un espai residencial privilegiat vigilat per la mercantil Levantina de Seguridad, propietat del líder neofeixista d'España 2000 i exassessor legal de la patronal dels clubs de cites José Luis Roberto, segons apunten les fonts consultades. 

Elum també ostenta un càrrec a la Cambra de Comerç, el president de la qual, José Vicente Morata, compartia amb Corbín afiliació a la comissió fallera d'Exposició. La filla de Corbín, María José Corbín, va ser fallera major d'Exposició-Miscer Mascó l'any 2009. Com a mantenidora va actuar l'exfallera major de València durant el franquisme Minguela Carpi Cañellas, integrant d'una nissaga burgesa que va compartir societats amb un exsoci de Cleop, segons va publicar El Mundo. Tal com relata el periodista Julio Tormo a l'obra Falleras Mayores de València. 1931-2005 (Delegació de Cultura, 2005), Carpi Cañellas va recrear junt amb Corbín pare l'experiència de ser la reina de les festes grans del cap i casal.

A Xàbia, Corbín va protagonitzar una aventura empresarial fugaç. Entre octubre de 1999 i maig del 2000, va ser secretari de la firma urbanitzadora Desarrollo Comercial Cansalades SA. En aquesta mercantil, va exercir com a administrador mancomunat fins al 2004 el cofundador de Lois Joaquin Sáez. Un any en el qual l'exsenador del PP, expresident de la patronal valenciana i esquitxat en diversos escàndols Pedro Agramunt va deixar el seu càrrec de conseller. La mateixa operació va repetir Vicente Sáez Tormo, administrador únic de Laterne, l'agència que va organitzar la campanya electoral de Barberà l'any 2007 i que, segons la Guàrdia Civil, va servir de vehicle per canalitzar les aportacions en B dels empresaris a la formació de la gavina. Sáez Tormo havia estat vinculat a l'exvicealcalde de València i imputat al cas Taula, entre altres escàndols, Alfonso Grau, per ser resident de cirugia en el departament en el qual tenia plaça la mà dreta de Barberá. 

Segons la benemèrita, Laterne estava relacionada comercialment amb Corbín. Els investigadors de l'institut armat apuntaven en un informe incorporat al cas Taula que el lletrat hauria pogut revisar tots els contractes firmats per aquesta societat amb una minuta mensual de 3.000 euros. Corbín Abogados, a més, hauria participat del disseny de la Torre de la Música de la SGAE, un projecte megalòman de la València del PP de vi i roses que no va materialitzar-se. Tal com assenyala la Guàrdia Civil, la idea per dur-lo a terme consistia a crear una empresa en la qual s'involucraren altres firmes més potents. Amb Product Management Council, del grup Laterne, com a mercantil mare, estava previst que SAV Agricultores de la Vega de València s'hi sumara. Aquesta concessionària del sucós contracte de la recollida de la brossa va estar vinculada a Unió Valenciana i suposadament va realitzar donacions en B a la campanya electoral del PP de Barberá del 2011. Entre 2010 i 2012, va obtenir més d'onze milions d'euros en contractes, segons va destapar EL TEMPS.

La caixera del PP de València, amiga personal de Barberá, madrina d'una de les filles de José María Corbín i imputada al cas Taula, Mari Carmen García-Fuster, amb l'adovocat Corbín| EFE

Tots aquests processos van concretar-se en reunions entre Grau, els empresaris interessats i el mateix Corbín. El cunyat de Barberá, al seu torn, va participar d'altres trobades com a lletrat de la caixera dels conservadors al cap i casal i imputada a l'Operació Taula, Mari Carmen García-Fuster, a una casa de la nissaga Carpi.

En representació dels imputats per blanqueig de capitals del grup municipal popular, Corbín ha encapçalat l'estratègia que buscava desacreditar les converses interceptades per la benemèrita a l'exregidora del PP María José Alcón, peça clau de la causa fins a la seua estranya mort i emparellada amb Grau. El lletrat, dintre dels seus moviments jurídics per exonerar els regidors investigats, va contractar com a perit a l'assassí Luis Enrique Hellín Moro, exmilitant de Fuerza Nueva, vell integrant del grup parapolicial Batallón Vasco Español i personatge tèrbol que va rebre pagaments d'Interior.

Pel despatx de l'advocat d'ideologia ultradretana han passat clients com ara Bankia, el Gran Centre Comercial Túria SA o la mateixa exalcaldessa a la trama Nóos. Un bufet que va acumular un benefici d'1,2 milions d'euros entre 2008 i 2011, però que va experimentar una caiguda dels ingressos des de 2012. Amb l'Agència Tributària assetjant-lo, Corbín va buidar els comptes bancaris l'any 2017 retirant 1,3 milions d'euros en efectiu. Els seus negocis, però, s'estenen a altres sectors, com ara l'audiovisual. Administra Ritoco Productions Company SL, dedicada a la producció de continguts per a la xicoteta i gran pantalla.

El nebodíssim

Un altre integrant del clan Barberá va estar suposadament vinculat a l'esdeveniment cinematogràfic més rellevant que acull València. Segons una conversa interceptada per l'institut armat entre Alcón i Marcos Benavent, exdirigent del PP que va confessar la trama i col·labora amb la justícia, el contracte d'hostesses havia de ser per al nebot de l'exbatllessa «per ordres de la cap», la qual la seria Barberá, a parer de la Guàrdia Civil. Una deducció policial que va corroborar la mateixa Alcón en seu judicial, segons va publicar Valencia Plaza. «En aquest cas, pots vendre-li-ho a la cap: li ho hem donat tot al teu nebot», era una de les frases més rellevants d'aquella gravació. El nebot era Enrique Sospedra Barberà, fill de María José Barberá.

Segons va apuntar El Mundo, Sospedra Barberá hauria participat en l'organització de la Japan Week, una jornada cultural sota sospita per la contractació de la firma de comunicació Trasgos. No debades, el Grup Trasgos hauria estat la successora de Laterne en la funció de canalitzar les aportacions en B d'adjudicatàries del consistori a la formació de la gavina en les eleccions municipals de l'any 2011.

Església del Monestir de Santa Maria de la Valldiga, l'edifici millor conservat de tot el santuari que gestionava la Fundació Jaume II el Just| Generalitat Valenciana

Les gravacions de l'Operació Taula va apuntar la vinculació de la firma Universo Selección SL amb el nebot de l'exmandatària conservadora. Aquesta empresa va obtenir entre 2002 i 2008 440.000 euros per la gestió d'atenció al públic de la Cripta Arqueològica de Sant Vicent Màrtir de València. Els investigadors rastregen si Sospedra Barberá va emprar aquesta mercantil per regatejar les incompatibilitats que recull la llei respecte a la contractació a societats participades per familiars.

El nebot de l'exalcaldessa de la capital del País Valencià va obtenir treballs més sucosos d'un altre centre de caràcter espiritual. Compromís va desvelar que Universo Selección, lligada també a l'entramat de la suposadament finançadora del PP Engloba, va percebre 322.011,05 euros de la Fundació Jaume II el Just. Entre els pagaments trobats per la coalició valencianista, hi destacava factures per valor de 4.327,30 euros que va cobrar Sospedra Barberá com a persona física. Fins i tot, pels mateixos treballs van girar-se rebuts a Universo Selección i a l'integrant de la nissaga conservadora. Una coincidència que fonamentava encara més la relació entre la firma i Sospedra Barberá.

Universo Selección va pescar, però, va pescar altres contractes de la Generalitat Valenciana. Tal com va contar aquest setmanari, va adjudicar-se l'any 2006 un treball per valor de 67.000 euros de la Fundació de la Comunitat Valenciana Llum de les Imatges. Dos anys enrere, havia aconseguit una adjudicació de 40.000 euros de l'Institut Valencià d'Atenció als Discapacitats per prestar el servei de consergeria entre agost i nadal de 2004. L'adjudicació de més quantia va provenir de l'Institut Valencià d'Art Modern. Sota el mandat de la investigada Consuelo Císcar, membre de la nissaga Blasco -un altre clan farcit d'ombres-, va obtenir 248.275 euros. Sospedra Barberá ocupa, al seu torn, un seient com a directiu de la mercantil Enespa Telecom 03.

La seua germana, Maria Sospedra Barberá, també va formar part del consell d'administració d'una firma del sector del motor. Encara més, va presidir el màxim òrgan de direcció de Valenciana de Servicios de Automóbil SA, que gestiona el concessionari Vasauto. Com a conseller de l'empresa automobilística, hi havia el seu pare, Enrique Sospedra Ferrer. L'any 2016 l'Agència Tributària va embargar els béns de la societat mentre els propietaris demanaven al fisc ajornar els impagaments pendents per valor de 230.000 euros. Una aventura empresarial fallida en contraposició als suposats negocis que el seu fill i el seu cunyat polític haurien obtingut presumptament arran del poder que Rita Barberá va acumular a l'Ajuntament de València.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.