Extrema dreta

Els negocis de la família Blas Piñar

La nissaga de l'exreferent de la ultradretana Fuerza Nueva, Blas Piñar, ha seguit ideològicament el camí del seu pare i del seu avi amb la creació d'una fundació franquista que exalta la seua memòria. Però la dedicació a la política no ha sigut la seua principal activitat professional. Amb un fill i un net enrolats en les files de l'exèrcit espanyol, la resta han combinat les conviccions d'extrema dreta amb els negocis. EL TEMPS desgrana les activitats empresarials dels seus hereus.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Esperanza Aguirre, aleshores presidenta de la Comunitat de Madrid, estava empipada amb el seu cunyat. Conservadora acèrrima, no compartia per a res l'obra teatral d'Íñigo Ramírez del Haro, germà del seu home, aristòcrata i dramaturg. Titulada Me Cago en dios, la funció tenia un caràcter autobiogràfic i buscava fer reflexionar a l'espectador sobre el pas de l'artista pels jesuïtes. Tot i les amenaces i la campanya en contra dels sectors més ultracatòlics, la representació s'estrenaria al Cercle de Belles Arts de la capital espanyola. Seria un 29 d'abril del 2004 a les 21.30 hores.

L'estrena, però, va patir un atac feixista. Dos ultres pegarien puntades de peu a l'actor Fernando Incera sobre l'escenari, agredirien a l'autor de l'obra, destrossarien l'equip de so i tractarien de cremar el decorat de la funció. Tot mentre proclamaven «visca Cristo Rei» i «blasfems». Un dels detinguts per la policia local era Santiago Menéndez Piñar. Es tractava del net Blas Piñar, líder ultradretà i referent de Fuerza Nueva, una organització política amb vincles amb el terrorisme d'extrema dreta present a la transició espanyola. Menéndez Piñar, però, havia optat per la professió de l'avi patern, el militar assenyalat per participar en l'intent de colp d'Estat del 23-F Camilo Menéndez Vives. Una carrera a les forces armades que compta amb alguna taca pels seus comportaments ultradretans. L'any 2006 fou condemnat per la sala militar del Tribunal Suprem per acudir uniformat i velar de manera ferma la tomba de Francisco Franco durant una missa en honor al dictador sanguinari.

Tanmateix, no és l'únic que s'ha enfundat la vestimenta militar a la família de Blas Piñar. Un dels fills del líder d'extrema dreta, Blas Piñar Gutiérrez, ha sigut general de la brigada d'infanteria de l'exèrcit espanyol. Com a soldat, fou un dels promotors del manifest dels 100, un text signat per diversos militars en suport als comandaments que havien encapçalat el colp d'Estat del 23-F. Tot i la seua ideologia ultradretana, va dirigir les tropes espanyoles en una missió a Bòsnia el 2002 i dos anys més tard fou ascendit a general per part del govern espanyol del popular José María Aznar. Com el seu nebot, també va rebre un càstig per part de les forces armades. Fou condemnat l'any 2010 a restar en arrest domiciliari per enviar unes cartes crítiques amb la cúpula militar una vegada va passar a la reserva. «Em seguiré esforçant per mantenir l'esperança en què un dia l'exèrcit vulga, sàpiga i puga reaccionar abans que siga massa tard per a Espanya», deia en una de les missives.

El segon jove detingut aquell dia també formava part de la nissaga de Blas Piñar. Germà de l'altre assaltant, Miguel Menéndez Piñar va preferir els negocis a la disciplina castrense. Soci-director de la firma AF2, és administrador únic de la societat Administradora de Fincas y Comunidades Siglo XXI, és apoderat solidari de la mercantil d'energia renovable Tejas Solares Ingenieria SL i va ser conseller de la societat Rentabilidad Energética SL des de març de 2009 a agost de 2011. Membre de l'Associació en Defensa del Valle de los Caídos, ha participat en diverses concentracions i actes ultradretans.

La seua mare és María Esperanza Piñar Gutiérrez, filla del fundador de Fuerza Nueva i administradora solidària de la immobiliària Gestión y Desarrollo del Henares SL. Amb una carrera empresarial considerable, fou vicesecretària de la firma extinta Henares 2000 fins a 2007 i administradora mancomunada de Movie y Henares 2000 AIE, una agrupació d'interès econòmic desapareguda actualment. Administradora solidària d'Investment Pigpail SL, la mercantil té com a administrador únic a Camilo Menéndez González-Palenzuela, el seu marit.

El general en la reserva i fill de líder ultradretà de Fuerza Nueva, Blas Piñar Gutiérrez| Youtube

El consort de la descendent de Blas Piñar és, al seu torn, germà de l'advocat relacionat amb el partit neonazi Acció Nacional Revolucionària i lligat al grupuscle d'ultradreta Hogar Social Madrid, Ignacio Menéndez González-Palenzuela. Amb els mateixos pares que la socialista Maru Menéndez i nebot del ministre franquista de l'exèrcit Camilo Menéndez Tolosa, va concórrer per la marca electoral d'extrema dreta Frente Español l'any 2008. Coincideix com a directiu de firmes relacionades amb el matrimoni del seu germà amb l'hereva del creador de Fuerza Nueva, per exemple en Investment Pigpail SL.

L'advocat de Fuerza Nueva

També vinculat al món de l'advocacia i de l'empresa ha estat un dels altres fills de Blas Piñar, Pablo Piñar Gutiérrez. Administrador únic de la firma Pablo Piñar Colaboración Jurídica SL, va ostentar fins al febrer de 2018 la condició d'apoderat de la societat de comerç detallista Unexcted Shopping Experience SL. El lletrat va asseure fa dècades en el consell d'administració d'una altra mercantil, anomenada Los Olivos Desarrollos Inmobiliario SL. Ara bé, va fer-ho com a secretari no conseller.

Les aventures mercantils i les connexions amb l'àmbit legal de la nissaga són encara més amples. María Isabel Piñar Gutiérrez, una altra de les filles del polític d'extrema dreta, ocupa responsabilitats directives a diverses societats. Segons les diferents webs d'informació empresarial, és administradora mancomunada de Promociones Dalcuche 2005 SL, administradora única de Rio Tortuguero SL i va ocupar el mateix càrrec a International Businet SL, una mercantil extinta. En les tres firmes i durant diverses èpoques, va estar present al consell d'administració el lletrat Antonio Muñoz Perea, el seu marit.

Com a advocat, Muñoz Perea compta amb un currículum d'assistència jurídica a diverses membres de la ultradreta espanyola. Va ser defensor del capità involucrat al 23-F José Pascual Gálvez i va assessorar legalment al cap de seguretat de Fuerza Nueva, David Martínez, per la seua implicació en l'assassinat de l'activista esquerrana Yolanda González. També va exercir de lletrat dels fills del comandant militar Ricardo Sáenz de Ynestrillas quan van ser arrestats junt amb el seu pare per suposadament participar d'un intent de colp d'Estat el 23 de juny de 1981. Membre del patronat de la Fundació Francisco Franco, fou considerat durant la transició espanyola com un dels líders naturals de la rama juvenil de Fuerza Nueva.

Imatge de la rama juvenil del partit que encapçala el gendre de Blas Piñar

Aquesta formació ultradretana va tenir, fins i tot, una revista com a òrgan d'expressió de les seues idees d'apologia del feixisme i del règim dictatorial franquista. Propietat d'una editorial impulsada per l'avi, va ser liquidada enguany després de registrar unes pèrdues de 86.216 euros. Al càrrec de la seua dissolució, va estar el notari José María Piñar Gutiérrez, un altre dels descendents del líder d'extrema dreta mort a l'edat de 95 anys. Com a conseller de l'empresa editorial, va estar l'home de María Esperanza Piñar Gutiérrez.

El gendre perfecte

La seu en la qual va estar ubicada l'editorial ultradretana va coincidir amb el primer local del partit Alternativa Española. Amb l'avi Blas Piñar com a president d'honor, el referent de la formació d'extrema dreta era el també lletrat Rafael López-Diéguez Gamoneda. Catòlic furibund, és el marit de María Fernanda Piñar Gutiérrez, una altra de les filles de l'exdirigent feixista. Segons el llibre Tu Salud, nuestro negocio (Foca editorial, 2014) de la periodista de la Cadena Ser Mariela Rubio, aquest advocat ultra és vicepresident de Viamed Inversiones, una empresa sanitària privada amb diverses concessions arreu de l'Estat espanyol i, especialment, a La Rioja. El germà del lletrat és conseller delegat del grup sanitari.

Aquest consorci hospitalari controlava l'any 2014 el 23,16% de l'atenció sanitària de La Rioja. Adjudicatària de bona part dels concursos d'aquesta matèria d'ençà de l'arribada del popular Pedro Sanz a la presidència de l'autonomia, gestiona en règim de concessió el Centre Sociosanitari de Convalescència Verge del Carme de Calahorra, la residència d'Haro, l'hospital dels Manzanos i el Policlínic de Valvanera. Només l'any 2014 va rebre 15 milions d'euros de l'erari públic per tots aquests contractes amb l'administració pública riojana.

María Fernanda Piñar Gutiérrez és accionista i directiva del bufet d'advocats del seu marit RLD Abogados. Segons la Cadena Ser, al despatx ha treballat l'exmagistrat Fernando Ferrín, que va ser expulsat de la carrera judicial arran d'una sentència del Tribunal Suprem que l'acusava «d'una conducta prevaricadora i homòfoba».

Amb una trajectòria al món de l'empresa ben ampla, López-Diéguez és administrador únic de les mercantils Inversiones en Conservas SL i de l'editorial catòlica Ediciones San Roman SL. Com a lletrat, està present en el consell d'administració de diverses societats de l'empresari segrestat per ETA i dirigent local del PP, Emiliano Revilla. Com a directiu destacat de l'imperi econòmic dels Revilla, hi ha Ignacio Bayón, que va ser ministre d'Indústria de l'extinta UCD. La relació amb Revilla es estrictament professional, segons va afirmar el gendre de Blas Piñar a la revista Interviú.

Conseller de la companyia de roba Ezema SA, en la qual també ocupa un càrrec directiu el sogre del democratacristià Josep Antoni Duran i Lleida, actualment és representant d'Hospes Hoteles. Aquesta empresa, que compta amb diversos hotels de luxe arreu de tot l'Estat espanyol, està lligada a la financera, exmarquesa (va cedir el títol nobiliari a un dels seus fills) i dona de negocis Alicia Koplowitz, que ostenta una participació minoritària a la constructora FCC, esquitxada pel suposat finançament irregular del PP. No debades, com a apoderat de la firma figura un dels fills de Koplowitz, Pedro Cortina Koplowitz. El mateix càrrec l'ostenta Diego Prado Pérez Seoane, nebot de Manuel Prado Colón y Carvajal, un altre home vinculat a l'empresa i amic del monarca emèrit espanyol Joan Carles I. Com amb Revilla, l'assessorament és simplement professional, no hi ha cap vincle ideològic entre aquestes nissagues de solera i el gendre de Blas Piñar.

Fotografia d'un programa de Radio Ya, l'emissora de Rafael López-Diéguez Gamoneda, present al debat de la imatge amb una camisa blanca| EL TEMPS

López-Diéguez, de fet, va exercir dintre de la seua faceta d'advocat com a directiu de Suala Capital Partners SL, que després es rebatejaria com a Impala Capital Partners SL. Aquesta mercantil, actualment extinta, estava dedicada a l'assessorament de fons de capital d'inversió. La firma va ser creada per Ana Patricia Botín, filla del patriarca banquer que va presidir fins a la seua mort el Banc Santander. Segons van afirmar aleshores des de la companyia a la històrica revista d'investigació citada anteriorment, «només ens uneix a ell la seua activitat professional», en referència al gendre de Blas Piñar.

Ara bé, el marit de María Fernanda Piñar Gutiérrez ocupa altres càrrecs directius amb més sintonia ideològica, especialment pel que fa al seu catolicisme furibund. López-Diéguez va ser representant de 13TV, la cadena de televisió ultraconservadora en mans de la Conferència Episcopal espanyola, i actualment ostenta la condició de secretari no conseller. Al seu torn, va impulsar l'any 2017 l'emissora ultra Radio Ya. Com a directius de la mercantil propietària de la ràdio, estava Francisco Javier Garcia Isac, tertulià ultraconservador i exdirector de la campanya de l'expopular Francisco Álvarez Cascos en la seua aventura regionalista de Foro Asturias. També té un seient al consell d'administració el diplomàtic catòlic Santiago Velo, fill del fundador de l'Acadèmia de Diplomàcia, impulsor d'Alianza Popular i exdirectiu del Reial Madrid durant l'etapa de Santiago Bernabeu, José María Velo.

Propaganda feixista

En la seua faceta d'alternar negocis i política, el gendre de Blas Piñar va fer-se fotos com a dirigent d'Alternativa Española amb Alessandra Mussolini, néta del dictador feixista italià Benito Mussolini que comparteix ideologia amb el seu avi. Un camí polític que també van abraçar tres dels fills del matrimoni conformat entre López Díeguez i Maria Fernanda Piñar Gutiérrez. Tots tres van presentar-se junt amb la seua mare a les eleccions locals del 2007 en la població burgalesa de Baños de Valdearados. La germana de Maria Fernanda, Valle Piñar Gutiérrez, també va ocupar un lloc en les llistes del partit d'extrema dreta del seu cunyat. Fou candidata a l'alcaldia de Madrid l'any 2011. Altres nets del fundador de Fuerza Nueva van estar lligats a Vox en els inicis de la formació ultraconservadora.

L'altra filla de Blas Piñar, María Carmen Piñar Gutiérrez, és directiva de la Fundació Blas Piñar junt amb els seus set germans. Impulsada l'any 2014 per la seua viuda, que va morir a principis d'enguany, té com a objectiu «la promoció, l'estudi i investigació del pensament i l'obra religiosa, política i jurídica de Blas Piñar i el seu context sociopolític». «Està inspirada en els ideals de Déu, Pàtria i Justícia, per a la memòria col·lectiva del poble espanyol», recollia el 19 d'agost d'aquell any el Butlletí Oficial de l'Estat. El naixement d'aquesta fundació estava acompanyat d'una dotació econòmica de 30.000 euros. Una aportació dinerària per exaltar el llegat feixista del seu pare que mostra com la nissaga compagina conviccions ultradretanes i negocis.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.