País Valencià

Trobada morta María José Alcón, peça clau en el cas Taula

L’exregidora valenciana de Cultura i esposa de l’exvicealcalde valencià Alfonso Grau, esquitxat per diversos casos de corrupció, ha estat trobada morta després de precipitar-se pel balcó.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

En els llargs anys del Partit Popular al capdavant de l’alcaldia de València, molts van ser els polítics que no esperaven que la seua gestió acabaria sent perseguida pels jutges. Un d’ells era Alfonso Grau, mà dreta de la desapareguda Rita Barberà, amb qui va exercir la vicealcaldia de València. Dissabte, la Guàrdia Civil ha trobat el cos de la seua dona, María José Alcón, al carrer, després d’haver-se precipitat pel balcó en el que sembla, ha estat un suïcidi. Alcón, qui també va ser regidora del Partit Popular al cap i casal valencià, no era aliena a aquests casos.

De fet, Alcón havia confessat al seu mateix fill per telèfon el blanqueig del PP de la ciutat de València. La conversa, enregistrada pels investigadors policials, va servir per sumar material a la instrucció del cas Taula i ha estat la base de la imputació de tot l’equip de Rita Barberà a l’Ajuntament valencià.

Concretament, Alcón confesava en aquella conver-sa estar "preocupada" per haver rebut 1.000 euros en dos bitllets de 500 de la mà de María del Carmen García Fuster, secretària de Rita Barberà a l'Ajuntament. La regidora es mostrava segura que allò era una "trampa", atès que hauria demanat una transferència bancària d'aquells diners sense que lo feren cas.

El cas Taula és el nom que rep una estructura presumptament corrupta que hauria servit per realitzar adjudicacions a empreses des de distintes entitats de l’administració valenciana a canvi de comissions il·legals des de l’any 2003. D’aquesta manera, l’empresa de la Diputació Imelsa, l’empresa de la Generalitat Ciegsa -encarregada de construir escoles- o fundacions com ara la Jaume II El Just haurien operat per beneficiar de manera fraudulenta amb l’administració.

Per aquesta operació han estat investigats, entre més, l’expresident de la diputació valenciana Alfonso Rus i desenes de polítics més, a més d’una dotzena d’empresaris. Les comissions haurien servit, entre més coses, per finançar campanyes electorals del Partit Popular. Els regidors del PP investigats a l’Ajuntament de València –a hores d’ara ho estan nou de deu- es defensen d’acusacions de blanqueig de capitals obtinguts a través de comissions.

Com a exemple del funcionament d’aquesta trama hi ha l’anomenat Espai Rambleta, un centre cultural públic ubicat a València. L’adjudicació de la seua gestió per part del govern municipal va ser compromesa. Va caure a mans de Secopsa, una empresa dirigida per José Manuel Aguilar, militant del PP també esquitxat al cas Nóos després d’un concurs presumptament fet a mida. María José Alcón, en aquell moment, va definir com “el chollo de la vida” l’entrada de Secopsa en l’explotació d’aquell recinte cultural. Aquest assumpte, però, va arxivar-se fa uns mesos. 

Alcón ha perdut la vida a Callosa d’En Sarrià, localitat de la Marina d’on és originari el seu vidu, Alfonso Grau, qui està esquitxat per més casos de corrupció i que compta amb judicis pendents. Alcón, visiblement afectada en les seues declaracions davant el jutge, assegurava patir seqüeles que haurien condicionat la seua memòria.

Malauradament, el seu final no podia ser més dramàtic.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.