Cas Taula

Els contractes del PP amb la firma 'vinculada' al nebot de Rita Barberá


Compromís ha denunciat aquest dijous que des de la Fundació Jaume II el Just van desviar-se més de quatre milions d'euros a empreses involucrades en l'Operació Taula. Entre les firmes, apareix Universo Selección amb 322.011,05 euros. Una mercantil, lligada al nebot de l'exalcaldessa de València Rita Barberá d'acord amb les gravacions incorporades a la causa, que ha obtingut altres contractes de la Generalitat Valenciana i de l'Ajuntament de València durant l'etapa del PP. Aquest setmanari detalla algunes de les adjudicacions rebudes des de la Fundació la Llum de les Imatges o des del vell Institut Valencià d'Atenció als Discapacitats.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

A la plaça Guillem Agulló de Simat de la Valldigna (Safor), hi ha un dels temples del valencianisme. El Monestir de Santa Maria de la Valldigna, fundat l'any 1298 pel monarca Jaume II el Just, és un dels conjunts arquitectònics que va emprar l'expresident de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, per atribuir-se una pàtina de valenciania durant l'inici del seu mandat. Qualificat, precisament, per l'excap del Consell de «centre espiritual dels valencians», durant el seu govern va crear-se una entitat, la Fundació Jaume II el Just, per tal de restaurar un santuari en ruïnes.

Amb aquest objectiu, i després d'una picabaralla entre ambdós, Camps va situar Vicente Burgos com a gerent de la fundació. Expresident de Noves Generacions del PP, va ser amic de joventut del mateix expresident. Precisament, formaven junt amb l'actual eurodiputat popular Esteban González Camps i el diputat del PP al Congrés, Gerardo Camps, l'anomenat Clan de l'Agujero. Burgos, en aquell moment emparellat amb la posterior regidora popular a l'Ajuntament de València, María José Alcón, va deixar un deute desorbitat de nou milions d'euros. Encara més, la fundació va convertir-se en una agència de col·locació de militants de la formació de la gavina, amb la contractació de l'exlíder de Noves Generacions, José Luis Bayo, o exdirigents del PP alcoià. 

Aquesta entitat, però, també ha acumulat sospites. Anomenada com la fundació dels vicis, va convertir-se en un dels epicentres de la trama del 3% del PP valencià, investigada a l'Operació Taula. No debades, a l'equip de Burgos va incorporar-se Marcos Benavent, ex home de confiança de l'expresident de la Diputació de València, Alfonso Rus, involucrat en la xarxa corrupta i pentito que amb les seues gravacions i confessions han situat cap per avall el PPCV. La justícia, de fet, investiga el presumpte espoli de fons públics en la reconstrucció del monestir.

Segons ha destapat aquest dijous Compromís, la Fundació Jaume II el Just va desviar, al seu torn, més de quatre milions d'euros a empreses investigades a l'Operació Taula. Les dues principals firmes beneficiades foren Cleop, esquitxada per suposadament finançar irregularment la formació conservadora, que va rebre 1.454.330,81 euros, i Thematica Events, que va adjudicar-se 1.601. 259,15 euros en contractes. Aquesta darrera empresa va facturar de Valmor Sports, la societat pantalla encarregada de la Fórmula 1 a València, i que estava participada per Bancaixa, el finançador confés del PPCV Vicente Cotino, l'empresari i president del Vila-real CF Fernando Roig i l'expilot Jorge Martínez Aspar. També va obtenir 495.000 euros de la Fundació del Palau de les Arts l'any 2005 a través d'un negociat sense publicitat.

A la informació desvelada per la coalició valencianista, hi apareixen altres pagaments de 974.620,73 euros a Comunicación Gráfico Siglo XXI. Segons ha pogut saber aquest setmanari, la resta d'abonaments des de la fundació a empreses sota sospita van ser de 2.850 euros a Via Libre SL, 4.450 euros a Processcolor, 6.999,80 a WIC, 21.024,48 euros a Bergamir, 15.915,72 euros a La Gráfica Integral i 3.873 euros a Engloba. Aquesta última mercantil, junt amb altres com ara Via Libre o Gráfica Integral, pertanyien al mateix grup de comunicació que suposadament va finançar irregularment el PP valencià. De l'administració valenciana, de fet, van pescar més de 30 milions d'euros en contractes durant l'era dels conservadors al govern.

L'expresident de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, va impulsar la Fundació Jaume II el Just| EL TEMPS

També vinculada a aquest entramat empresarial es troba Universo Selección SL. Aquesta firma va obtenir de la Fundació Jaume II el Just treballs per 322.011,05 euros, segons Compromís. La suposada implicació de la mercantil a la trama Taula radica en els àudios que va gravar Benavent, dels quals es desprèn que l'empresa va servir de suposada pantalla del nebot de l'exalcaldessa de València Rita Barberá, Enrique Sospedra Barberá. O, almenys, això observaven els investigadors. En aquestes gravacions, a més, María José Alcon, implicada a la xarxa, exregidora popular i trobada morta aquest estiu, reconeix a Benavent que l'Ajuntament de València va contractar serveis d'hostesses en esdeveniments o fires municipals a societats laboralment relacionades amb el familiar de Barberá, com ara la Mostra de València del 2006. «Ací pots vendre-li a la cap [en al·lusió a l'exalcaldessa]: Mira, li ho hem donat tot al teu nebot», expressa en una conversa enregistrada Benavent a Alcón, en la qual parlen sobre aquest esdeveniment cultural.

La facturació entre la Fundació Jaume II el Just i el nebot de l'exbatllessa va ser encara més directa. Tal com ha revelat el síndic de la coalició valencianista a les Corts Valencianes, Fran Ferri, Sospedra Barberá va presentar tres factures com a persona física a l'entitat per un valor total de 4.327,30 euros. Una d'elles fou per 2.103,70 euros per unes Olimpíades de Jocs Tradicionals, corresponent a la coordinació i muntatge de l'emmoquetat de l'escenari, la col·locació de dues lones i de la megafonia. Per aquest mateix esdeveniment, consten pagaments a Universo Selección. Una coincidència que lliga encara més la relació entre la firma i el familiar de l'exalcaldessa. 

Segons apareix en una resolució del Diari Oficial de la Generalitat Valenciana del 2006, la Fundació de la Comunitat Valenciana Llum de les Imatges «va adjudicar el servei de personal de les seues expositives de la mostra La faç de l'eternitat. Alacant 2006, a la societat Universo Selección SL, ja que és la que ha presentat la proposta tècnica i econòmica més avantatjosa per a l'administració per un import de 67.000 euros». La contractació està firmada per l'aleshores conseller d'Educació, Alejandro Font de Mora, esquitxat pels sobrecostos de l'empresa encerregada de construir els col·legis valencians durant l'etapa del PP i també al punt de mira del cas Taula.

En una altra publicació del butlletí oficial, el vell Institut Valencià d'Atenció als Discapacitats, depenent de la Generalitat Valenciana, adjudica l'any 2004 un contracte de 40.000 euros a la firma lligada suposadament al nebot de l'exalcaldessa de València pel servei de consergeria dels centres de l'institut entre agost i Nadal d'aquell any. Segons El Mundo, Universo Selección va pescar també una adjudicació de 248.275 euros de l'Institut Valencià d'Art Modern entre 2009 i 2010, és a dir, durant la direcció de Consuelo Císcar, investigada per les irregularitats en la gestió del museu. L'objecte del treball era la prestació dels serveis de neteja.

Aquesta firma, al seu torn, va facturar de l'Ajuntament de València en mans de Barberá. Universo Selección va percebre 440.000 euros per la gestió d'atenció al públic de la Cripta Arqueològica de Sant Vicent Màrtir de València entre 2002 i 2008. Tal com va publicar Valencia Plaza, la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil investigava si Sospedra Barberá emprava com a pantalla aquesta firma amb el propòsit de regatejar les incompatibilitats que recullen la llei de contractació respecte dels familiars.

El nebot de l'exdirigent del PP hauria participat, a més, en l'esdeveniment Japan Week, tal com va publicar El Mundo. Es tracta d'unes jornades culturals que va estar sota sospita per la contractació del Grup Trasgos, una firma que presumptament va camuflar les aportacions en B de constructores per finançar el PP durant la campanya electoral del 2011. No debades, l'agència era l'encarregada d'organitzar els actes dels populars durant el període de petició el vot. Sospedra Barberá, però, només surt com a directiu de la mercantil Enespa Telecom 03, d'acord amb les dades de les diferents pàgines d'informació mercantil. Les noves revelacions sobre la gestió de la Fundació Jaume II el Just han revifat l'ombra sobre aquest familiar de l'exalcaldessa. Unes sospites encara pendents d'investigar-se als jutjats valencians.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.