Annals de la corrupció

Els negocis sota sospita del cunyat de Rita Barberá

José María Corbín, ex-advocat de la feixista Fuerza Nueva, és marit de la germana i l'ex-cap de gabinet de l'ex-alcaldessa de València, Rita Barberá. A causa de l'amistat de Mari Carmen Garcia Fuster, la caixera del PP de València, amb el clan familiar, el cunyat de Barberá és el seu advocat al cas Taula. Amb tot, Corbin ha passat a convertir-se en protagonista de la causa: la Guàrdia Civil investiga el seu paper en el suposat dopatge electoral dels populars als comicis locals del 2007. Hisenda, al seu torn, li ha obert una inspecció per un presumpte frau fiscal.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

«Si la meua muller dóna mil euros al PP, l'unfle a bufetades». La frase, pronunciada en febrer de 2016, va causar enrenou. Feia unes setmanes que la Guàrdia Civil havia realitzat la macrobatuda contra la corrupció més grossa del País Valencià. S'havien detingut a vuit polítics, 12 empresaris havien sigut arrestats i la Unitat Central Operativa (UCO) de l'institut armat havia registrat un bon grapat d'organismes públics i domicilis particulars. L'advocat José María Corbín deia aquella frase de connotacions masclistes per suposadament defendre la innocència d'Asunción Barberá, la seua dona, germana de Rita Barberá i cap de gabinet de l'ex-alcaldessa durant bona part del seu mandat. Totón Barberá, com se la coneixia en els cercles d'amistat, estava involucrada en el suposat llavat de diners negres del PP de València per finançar la campanya electoral de l'any 2015.

Aquell lletrat, però, tenia més vinculacions amb la trama Taula. Tot i que al principi era de forma tangencial, el darrer informe de l'UCO apunta directament al cunyat de Barberá com a partícip de la xarxa que va aconseguir uns diners extres per al PP de Barberá durant els comicis del 2007. Corbín va passar de ser el representant legal de Mari Carmen Garcia Fuster, caixera del PP local, a convertir-se en un investigat rellevant del cas Taula. La inspecció d'Hisenda per un suposat frau fiscal completen l'arbre de sospites que l'assetgen. 

De Fuerza Nueva a la caixera de Barberá

Tot i ser històricament el lletrat de l'extinta formació feixista Fuerza Nueva, Corbín va fer-se popular per l'afirmació masclista en la qual intentava defensar la seua dona. De fet, el Col·legi de Lletrats de Girona i la mateixa Fiscalia, a instància de la Generalitat Valenciana, van obrir una investigació sobre aquella declaració.

Abans, però, havia protagonitzat altres episodis menys mediàtics, com ara una denúncia contra dos ex-alcaldes de Xàbia (Marina Alta) per una suposada manipulació urbanística de fa quasi dues dècades. Corbí, com a veí d'un dels dos xalets que estaven tocant l'apartahotel El Rodat, va denunciar que la promotora s'havia beneficiat de l'edificabilitat més gran possible que contemplava el Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) de la població. Eduard Monfort, un autèntic rodamón per la política que ha passat per Alianza Popular, CDS i, fins i tot, pel Bloc amb una aliança amb la seua formació, Centristes, i Juan Moragues, del PP i abans a CDS, haurien permès les suposades irregularitats lligades a l'obra.

Amb tot, el procediment per desgranar les suposades trampes electorals del PP va situar-lo, tot i que de retruc, en el focus dels mitjans de comunicació. Com a representant de la caixera de la comptabilitat B del PP local, Corbín va dissenyar junt amb un exèrcit de set advocats una estratègia per desmuntar tota la investigació del llavat de diners negres. Aquests lletrats van argumentar que María José Alcón, ex-regidora de Cultura i peça clau a la trama, sofria un trastorn psicològic quan va mantenir una conversa telefònica amb el seu fill que detallava el funcionament de la xarxa suposadament corrupta. Es tractava d'invalidar una de les principals proves contra el PP de València.

L'ex-alcaldessa de València, Rita Barberá, i l'ex-vice-alcalde, Alfonso Grau

La jugada, tanmateix, no va sortir beneficiosa per als interessos de Garcia Fuster i Corbín. L'informe forense, elaborat a petició dels lletrats dirigits pel cunyat de Barberá, donaven validesa als enregistraments telefònics. La pericial concloïa que la salut i la intel·ligència d'Alcón, després de practicar les proves corresponent al Servei de Clínica Mèdic Forense de l'Institut de Medicina Legal de València, estaven dintre dels paràmetres de la normalitat. Corbín sortia derrotat en una de les principals batalles judicials al cas Taula.

El lletrat de la trama

Corbín no va conformar-se en ser el representant legal de l'ex-secretària del grup municipal del PP i mà dreta de Barberá. Tampoc en un dels participants de la reunió entre l'ex-alcaldessa i Garcia Fuster en la casa dels industrials Carpi tres dies després d'eixir en llibertat provisional. Segons el darrer informe redactat per l'UCO, Corbín hauria supervisat legalment tots els contractes relacionats amb la mercantil Laterne, una empresa suposadament pantalla que servia per canalitzar presumptament les donacions irregulars dels constructors al PP i que fou l'encarregada d'organitzar actes preelectorals de les municipals del 2007. La minuta mensual del cunyat de Barberá era de 3.000 euros.

La participació de Corbín a través del despatx Corbín Abogados SL no es limita al simple assessorament jurídic. També intervé en el procés de disseny de determinats projectes singulars sota sospita. L'exemple paradigmàtic és la jugada realitzada en la fallida Torre de la Música de la SGAE. Per a realitzar aquesta infraestructura, segons la Guàrdia Civil, «va preparar-se un projecte basat en la creació d'una empresa amb la participació d'altres mercantils de València. Tot amb l'objectiu d'executar projectes singulars en la ciutat [com la citada Torre de la Música de la SGAE] i en diversos àmbits». La societat utilitzada fou Product Management Council (PMC) SL, del grup Laterne.

L'UCO descriu al seu informe que aquesta aventura empresarial «necessitava implicar a empreses que aportaren liquiditat a Laterne en concepte de crèdit». La raó d'aquesta fórmula, a parer de l'institut armat, era que «les quantitats prestades es convertiren finalment en participacions del capital social de PMC». Ara bé, segons Jesús Gordillo, l'ex-assessor popular de l'Ajuntament de València i treballador de Laterne que va destapar aquest entramat, la idea era que les empreses pogueren «concórrer conjuntament i repartir-se el mercat». SAV Agricultors de la Vega de València, empresa que va comptar amb bones relacions amb Unió Valenciana, donant del PP en la campanya del 2007 i propietària d'un 44% de la contracta de neteja de la capital valenciana, va participar en aquest projecte.

SAV Agricultors de la Vega de València és una de les empreses implicades a la suposada trama de finançament il·legal del PP de València als comicis municipals de l'any 2007. 

Per a dur tot aquest procés endavant, van concertar-se reunions entre Alfonso Grau, ex-vice-alcalde de València amb nombroses causes judicials pendents i absolt del cas Nóos, i els empresaris interessats. Corbín també n'era present.

Assetjat per Hisenda

Els problemes judicials per al cunyat de Barberá, tanmateix, poden anar més enllà de la seua implicació al cas Taula. Hisenda va denunciar en la Fiscalia a l'advocat per frau fiscal. Sense estar judicialitzat encara, l'Agència Tributària apunta que el lletrat hauria pogut defraudar sucoses quantitats de diners. Amb la Fiscalia revisant els moviments financers i fiscals del representant legal de la caixera del PP local, segons el diari El Mundo aquesta investigació no té cap relació amb la trama de comissions de Taula.

Corbín realitza els seus negocis a través de dues societats: Ritoco, encarregada d'activitats audiovisuals, i Corbín Abogados SL. Ambdues societats van compartir instal·lacions, però comptaren amb diferent ubicació fiscal. Tot i que es desconeix si la investigació d'Hisenda afecta a les seus empreses, ambdues mercantils han incomplert reiteradament l'obligació de depositar els seus comptes al registre mercantil. Els negocis del cunyat de Barberá sota sospita.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.