Ultradreta

Levantina de Seguridad: fotografies amb el PSOE, distincions del PP

Rafael Magdalena, alcalde socialista de Sogorb (Alt Palància), va fotografiar-se el passat setembre amb el líder d'España 2000 i copropietari de l'empresa Levantina de Seguridad, José Luís Roberto, després que aquesta mercantil prestara la seguretat de l'entrada de bous i cavalls del 2017. Juan Ignacio Zoido, ministre d'Interior del PP, va reconèixer dos vigilants de la firma la passada setmana. Són les relacions d'ambdós partits amb una companyia lligada a l'extrema dreta valenciana.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Quan la fi de les vacances arriba, a Sogorb (Alt Palància) preparen els seus carrers per a la festa. La primera setmana de setembre se celebra sempre la tradicional entrada de Bous i Cavalls, un espectacle taurí que ha suscitat crítiques per parts dels moviments en defensa dels animals. Per tal de garantir la seguretat dels espectadors, l'ajuntament de la localitat sempre prepara un dispositiu especial amb presència de la policia local, protecció civil, Guàrdia Civil i la policia espanyola.

L'any 2017, però, s'hi va sumar un nou actor que s'ocupava de la vigilància de la plaça durant l'esdeveniment. Es tractava de l'empresa privada Levantina de Seguridad, segons va promocionar la mateixa empresa a les seues xarxes socials. Aquesta mercantil és copropietat del líder del partit d'extrema dreta España 2000 i exadvocat de la patronal dels clubs de cites José Luís Roberto. El dirigent ultradretà està imputat per la intimidació feixista al domicili particular de la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra. Personatge clau de l'extrema dreta valenciana des de la dècada dels 80, actualment intenta junt amb l'advocat ultra, exfalangista, empresari, expresident del Grup d'Acció Valencianista i exlíder de la formació blavera Coalició Valenciana, Juan Garcia Sentandreu, aixoplugar l'anticalanisme al País Valencià en una mateixa marca electoral.

Rafael Magdalena, l'alcalde socialista de la localitat que governa amb Sogorb Participa -una coalició que aixopluga a bona part de l'esquerra del municipi- i exmilitant del PP, va fotografiar-se amb els mateixos directius de la firma de seguretat lligada a la ultradreta valenciana. A la imatge publicada a les xarxes socials (vegeu fotografia 1), apareix el mateix Roberto amb l'alcalde, un directiu de la firma de seguretat i el vigilant Juan Bautista Verdú, natural de Sogorb. El capitost de Levantina de Seguridad que també va estar present a la reunió entre l'alcalde i l'empresa fou José Cercos, director dels inspectors de l'empresa l'any 2013 i aleshores al Consell Nacional d'España 2000. La doble condició de membre de la formació ultradretana i de l'empresa de vigilància privada ha estat habitual.

1. Publicació de Levantina de Seguridad amb l'alcalde de la població de l'Alt Palància. A les imatges de baix, es pot observar els treballs de la firma de seguretat a les festes de Segorb. 

«Don Rafael Magdalena, alcalde de Sogorb, ha felicitat personalment al nostre cap de Seguretat per la tasca que han realitzat els vigilants de Levantina de Seguridad a les seues festes. Aquest matí Jose Luis Roberto al costat de Pepe Cercos inspector i Juan Bautista Verdu responsable del servei, s'han reunit amb Rafael Magdalena per valorar el servei prestat durant les festes, el qual ha estat valorat positivament. Rafael Magdalena els ha felicitat per la professionalitat, la col·laboració i el respecte amb el qual han treballat els vigilants de Levantina de Seguridad i ha destacat la implicació de Juan Bautista Verdu», va escriure l'empresa a les xarxes socials sobre la fotografia amb l'alcalde socialista. D'aquesta contractació polèmica, no consta cap referència a les actes de la Junta Local de Sogorb ni dels plenaris publicades a la pàgina web de la corporació local.

Bautista, un dels treballadors de la firma que estan presents a la fotografia, va rebre mesos abans d'aquell servei una distinció per part del Ministeri d'Interior durant la celebració del Dia Nacional de la Seguretat Privada. El ministre Juan Ignacio Zoido, del PP, va entregar-li una menció honorífica tipo A. Zoido, fins i tot, va fotografiar-se amb un vigilant de seguretat que va concórrer com a suplent en la llista local d'España 2000 a Castelló l'any 2011. «Us felicite pel gran treball que realitzeu i per la vostra contribució a la seguretat de tots, ja que, a més d'augmentar la nostra seguretat, també constituïu un sector potent en la creació d'ocupació i de riquesa», va afirmar durant l'acte el dirigent de la formació de la gavina. Més enllà del reconeixement a Bautista, Levantina de Seguridad va rebre fins a 26 mencions honorífiques més.

Aquests reconeixements de Zoido cap a treballadors de la firma lligada a l'extrema dreta s'han repetit enguany. El proppassat dia 21 de maig van entregar-se les distincions del 2018 als vigilants de seguretat més destacats del sector. En aquest cas, l'empresa relacionada amb el líder d'España 2000 va aconseguir dues condecoracions. El mateix ministre d'Interior va fer-se la foto de rigor, segons va publicar Levantina de Seguridad a les seues xarxes.

El ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, amb un treballador de Levantina de Seguridad condecorat l'any 2017. Enguany s'ha repetit la foto del dirigent del PP i les distincions a vigilants d'aquesta firma relacionada amb l'extrema dreta| EL TEMPS

A l'acte, el titular del departament d'Interior va prometre que el reglament de seguretat privada veuria la llum prompte. Aquesta normativa desenvoluparà la Llei de Seguretat Privada que va impulsar el PP l'any 2014. Una legislació que va atorgar més competències pròpies de les forces de seguretat de l'Estat als vigilants. D'aquesta manera, tenien potestat per patrullar, detenir i identificar a presumptes delinqüents en ubicacions com ara urbanitzacions, centres comercials o industrials i, fins i tot, a la via pública.

Unes facultats de les quals disposa Levantina de Seguridad, connectada amb la ultradreta valenciana, amb un historial farcit de taques i que va rebre contractes milionaris de la Generalitat Valenciana durant l'època de l'empresonat per suposat blanqueig de capitals Eduardo Zaplana. Assenyalada pels tribunals l'any 1998 per forçar suposadament l'afiliació a Falange als seus guàrdies, ha estat denunciada diverses vegades per agressions dels seus vigilants. Ara, però, les seues relacions arriben fins a un alcalde socialista mentre reben distincions del PP. 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.