Cròniques valencianes

300.000 euros de la Generalitat Valenciana a l'agència de les campanyes de Barberá

El darrer informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil assenyala que el Grup Trasgos, que va organitzar els actes electorals del PP de València durant els comicis locals del 2011, va facturar 293.474,76 euros de la Generalitat Valenciana entre 2007 i 2013. Alguns pagaments van realitzar-se a través de la caixa fixa i les diferents empreses del grup van declarar a hisenda unes quantitats que no es corresponien amb els diners obtinguts de l'administració valenciana, com és el cas de Fira València.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El Grup Trasgos, l'agència que va organitzar la campanya del PP de Rita Barberá de l'any 2011 i que ara investiga la Guàrdia Civil, no sols va pescar contractes de l'Ajuntament de València valorats en 2,2 milions d'euros. També va facturar 293.474,76 euros a la Generalitat Valenciana de Francisco Camps i Alberto Fabra entre 2007 i 2013, segons el darrer informe del suposat dopatge electoral de la campanya electoral dels populars a la capital del País Valencià elaborat per la Unitat Central Operativa (UCO) de l'institut armat.

El grup empresarial va obtenir encàrrecs de l'administració valenciana a través de tres de les seues diferents societats: Trasgos Comunicación, Tanhauser Producciones i Cuco Producciones. Aquesta última, de fet, va ser la que més diners va pescar durant el període que recull l'informe de l'UCO, amb una facturació de 140.407 euros. Ara bé, de la quantitat total rebuda només va declarar a l'agència tributària 132.232 euros. Segons la comptabilitat reflectida per la Guàrdia Civil, el desfasament és de 8.175 euros.

La diferència entre els ingressos declarats i els imputats per Cuco Producciones a institucions públiques valencianes va més enllà. La societat va declarar 106.580,80 euros facturats a Fira València, una entitat sota l'ombra de la corrupció, quan no apareix ni un euro imputat per serveis al recinte ferial durant el període 2007-2013. Amb les Corts Valencianes, però, ocorre el contrari. Imputa treballs per 4.720 euros i deixa la casella d'ingressos declarats a zero per aquest concepte.

Algunes de les factures que va pagar el Consell de Fabra van abonar-se a través de la caixa fixa. Un mecanisme opac durant el mandat dels populars i que servia hipotèticament per pagar qüestions urgents, però que, tal com va revelar aquest setmanari, va ser utilitzat per cobrir despeses de dubtosa utilitat. Segons l'informe elaborat per la Conselleria de Transparència encapçalada per Manuel Alcaraz (Compromís), Cuco Comunicación va rebre 2.020,70 euros en novembre de 2012 a través d'aquest mètode. Una operació que s'havia repetit en el mes de maç amb dos pagaments de 436,60 euros i 2.057 euros per part de la conselleria de Benestar Social, que en aquell moment dirigia pel popular Jorge Cabré.

Trasgos Comunicación, que també va cobrar de la caixa fixa de la Generalitat Valenciana, l'any 2010 va rebre 102.307,12 euros de l'administració autonòmica. D'aquesta quantitat, però, només va declarar-ne 84.275,12 euros. Ara bé, no va ser l'únic ingrés que va rebre del sector públic valencià aquell any. L'Institut Valencià de Finances (IVF) va abonar 3.068 euros a l'agència de publicitat.

En 2011, tanmateix, els ingressos que va obtenir de la Generalitat Valenciana van caure en picat. Només va rebre 4.043,86 euros. Amb tot, va cobrar 20.296 euros de l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües (EPSAR), un organisme sota sospita en l'etapa popular i que en aquell moment estava presidit per Enrique Crespo. Al també exalcalde de Manises (Horta), Fiscalia Anticorrupció li demana 24 anys de presó pel saqueig de la depuradora Emarsa.

De la caixa fixa de la conselleria de Benestar Social, Trasgos Comunicación va rebre quatre pagaments l'any 2012. El primer abonament del departament de Cabré va realitzar-se en març, el mateix dia que va rebre els diners l'altra empresa del grup, Cuco Comunicación. Trasgos Comunicación va cobrar una factura de 413 euros i una altra de 5.404, 40 euros per serveis de publicitat, propaganda i per organitzar diverses conferències. Pel mateix tipus de treball, la celebració de reunions i actes socials, l'empresa investigada pel suposat finançament irregular del PP de Barberá va facturar 1.742,86 euros en maig del mateix any. En novembre, i junt amb Cuco Comunicación, va percebre 2.020,70 euros a través d'aquest procediment de pagament urgent.

Les quantitats aconseguides per la tercera mercantil del Grup Trasgos, Tannhauser Producciones, de la Generalitat Valenciana són molt més modestes. Segons l'informe de l'UCO, només va facturar 11.256,64 euros entre 2007 i 2013. En aquest cas, i al contrari que amb Cuco Producciones, Tannhauser Producciones va declarar els mateixos diners que havia imputat. Alguns dels clients més destacats de la societat fou l'empresa d'espectacles nocturns Sagarmanta.

Investigada

El Grup Trasgos, que va estar al punt de mira de la policia espanyola pel suposat fraccionament de contractes a l'Ajuntament de València que va arxivar-se, està assenyalada pel seu paper a la campanya electoral de les municipals del 2011. Organitzadora dels actes electorals i de distribuir la publicitat als diferents mitjans del PP de València, l'informe de l'UCO afirma que «entre els anys 2010, 2011 i 2012, l'empresa Trasgos, a través d'altres mercantils del seu entorn com Cuco i Tannhäuser, podria haver estat destinatària de certes quantitats de diners provinents de societats privades i que tindrien com a finalitat sufragar les despeses de la campanya desenvolupada». La quantitat total que va rebre d'aquestes empreses ascendeix a 441.799,46 euros.

Les constructores que van donar diners presumptament a la campanya de Barberá foren Secopsa, FCC, Grupo Bertolín, Ocide Construcciones i SAV Agricultores de la Vega. Els pagaments van realitzar-se entre 2010 i 2012, quan les cinc empreses van obtenir, tal com va contar aquest setmanari, contractes per valor de quasi 60 milions d'euros. Trasgos, al seu torn, també va estar esquitxada pels suposats negocis amb els capitostos de la Gürtel durant la visita del papa Benet XVI a València l'any 2006.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.