La triple imputació del bisturí de Rita Barberá

Enfadat amb Barberá per convertir-lo en el cap de turc del 'cas Nóos', l'ex-vice-alcalde de València, Alfonso Grau, ha sigut imputat pel presumpte finançament il·legal del PP de València. Amb aquesta citació judicial, Grau suma tres investigacions als jutjats. És la caiguda del qui va dominar, amb permís de l'ex-alcaldessa, l'Ajuntament de València amb mà de ferro.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Hi havia un temps, quan tot era eufòria al PP valencià, que l'ex-alcaldessa de València, Rita Barberà, i el seu ex-número dos a l'Ajuntament, Alfonso Grau, eren carn i ungla. La relació entre ambdós era ben estreta. No debades, i davant el silenci de Barberá, Grau era l'encarregat de lluitar amb l'oposició o ser la veu del consistori. Unes qualitats que el convertiren en un autèntic virrei a la corporació local, on només Barberá, la seua cap de gabinet i germana, Asunción Barberá, o la secretària del grup municipal popular, Mari Carmen García-Fuster tenien més influència sobre l'ex-alcaldessa que ell.

Una amistat que va fer que Barberá fos l'únic càrrec de l'Ajuntament convidat a la boda de Grau i María José Alcón, ex-regidora de Cultura i principal capitost de la trama que va saquejar suposadament el consistori. Aquest dimarts, de fet, Grau ha sigut imputat al cas Taula per participar en el suposat finançament il·legal del PP de València. Una investigació judicial, però, que no és l'única que acumula qui va ser l'home fort de Barberá que va renunciar a la seua professió de cirurgià per la política. Conegut per la seua prepotència davant els mitjans de comunicació, l'ex-vicealcalde està assetjat per la justícia mentre es refugia en la seua plaça de professor de la Universitat Catòlica de València.

Cap de turc a Nóos . Tot i que Grau va tindre les sospites a sobre amb el polèmic contracte de neteja d'edificis públics adjudicat a Secopsa, no va ser fins que el jutge José Castro posara la mirada als negocis bruts del gendre de l'emèrit rei espanyol, Joan Carles I, quan va començar a tindre problemes en la justícia. L'esclat del cas Nóos va suposar-li la primera imputació. Un procediment judicial que va trencar la seua estreta relació amb Barberá.

Molest perquè fos l'únic càrrec públic de renom que està processat per aquesta causa -Barberá i l'ex-president de la Generalitat Valenciana, Francesc Camps, van lliurar-se després d'una resolució controvertida del Tribunal Superior de Justícia valencià-, Grau va amenaçar en assenyalar a l'ex-alcaldessa. Una advertència que va complir-la, però no amb la suficient potència per a esquitxar fins a dalt a l'actual senadora.

Grau va aprovar els negocis entre la Generalitat Valenciana i Iñaki Urdangarin en ser president de la Fundació Turisme València, una entitat que va atorgar «sense control ni justificació» 3,6 milions d'euros per la celebració dels cursos esportius del Valencia Summit durant els anys 2004, 2005 i 2006. Una milionària injecció de diners als comptes de les societats d'Urdangarin, quan aquest no va necessitar ni un milió per a organitzar aquests esdeveniments.

De suborns i contractes. En plena ressaca de l'operació policial que va posar el PP cap per avall, Grau va ser detingut durant unes hores per un altre cas de corrupció que va emergir a l'escena valenciana sense cap vinculació aparent amb el cas Taula. A Grau se l'acusava d'un delicte continuat de suborn. L'empresari que va beneficiar-se de les joies, rellotges i altres objectes que va rebre suposadament l'ex-vice-alcalde era Urbano Catalán, propietari de Viatges Transvia, una contractista habitual de l'Ajuntament de València. Els negocis a la fundació esquitxada per Nóos, i de la qual va ser president Grau, estan sota sospita per la participació en el patronat d'aquest empresari.

Imputació matrimonial. Si Alcón és una de les actrius principals en la trama de corrupció que va manipular contractes -especialment al departament de Cultura- al consitori, Grau s'ha convertit en protagonista de la peça on s'investiguen les suposades trampes electorals del PP de Barberá. Acusat de buidar la caixa 'B' del PP de València i sent un dels primers que va reconèixer el funcionament per a blanquejar diners negres al grup municipal, Grau va exercir durant anys de recaptador dels fons municipals. Una tasca que ha generat força sospites. La seua imputació promet esbrinar-les.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.