Precampanya a València

Quan el PSOE és Espanya (i viceversa)

Tot i que encara resta prop d'un mes per engegar la campanya electoral, la cita amb les urnes del pròxim 10 de novembre impregna tota la política espanyola. D'aquesta manera, l'aspirant del PSOE, Pedro Sánchez, visitava aquest dimecres València, on anunciava el pagament de les actualitzacions de les bestretes a compte bloquejades fins ara i feia l'enèsima promesa per reformar el sistema de finançament autonòmic. Amb la sentència del procès català a tocar, el PSOE treia la seua versió més espanyolista a un míting marcat per les protestes d'activistes per l'horta.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Els vehicles policials i els fanals precintats eren símptomes d'anormalitat i excepcionalitat al complex de la Petxina. Ubicat a València, aquest centre esportiu i cultural s'havia transformat en l'escenari des del qual el candidat del PSOE a la Moncloa i president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, inauguraria la precampanya electoral del PSPV. Una cita que havia congregat interès entre les persones més grans amb afecció pels socialistes. De fet, diversos seguidors del PSOE s'amuntegaven a les portes del recinte quan encara quedaven tres quarts d'hora per iniciar-se el míting. «Deixeu-me entrar, deixeu-me entrar. A dintre està la meua dona», cridava un simpatitzant de la formació del puny i la rosa a un membre del Cos Nacional de Policia.

«Espere, per favor», li demanava l'agent, el qual acabaria deixant-lo passar. El seguidor socialista, però, toparia amb la desil·lusió de veure una sala plena de gom a gom. Els pocs metres quadrats del recinte, en el qual s'aixoplugarien 800 persones d'acord amb les dades distribuïdes pel PSPV, deixarien centenars de persones escoltant i observant les intervencions dels dirigents socialistes a través d'un cristall. Una mirada que, a banda de concentrar-se en els líders que hi parlarien, ho faria amb un cartell de dimensions considerables. Imprès, es podia llegir el nou lema del PSOE: «Ara govern, ara Espanya».

Aquesta consigna, polèmica per la seua associació als eslògans que tradicionalment empra la dreta espanyola, impregnaria totes les intervencions. A excepció, però, del discurs de la vicealcaldessa de València i secretària general del PSPV al cap i casal, Sandra Gómez, qui oficiaria de cicerone. «Hem de reivindicar la via valenciana», proclamava. «Enfront d'aquells que volen responsabilitzar del bloqueig i de la nova convocatòria electoral del PSOE, cal ressaltar l'exemple de València. A la ciutat, nosaltres hem facilitat en tot moment la conformació d'un govern progressista», afirmava.

José Luís Ábalos, ministre de Foment i secretari d'organització del PSOE, continuaria la reivindicació del paper jugat pels del puny i la rosa a les negociacions per formar un govern a l'Estat espanyol. «Ha fracassat el relat de la dreta. Però també ha fracassat el relat d'aquells que deien: 'Amb el PSOE, cal tenir paciència'», expressava en referència a Unides Podem. «Amb nosaltres, no cal tenir paciència. Al PSOE, cal tenir-li respecte. Ningú qüestiona la nostra identitat. Som socialistes per convicció», exclamava per agitar l'ànim d'un públic completament entregat als intervinents.

Aquella agitació, però, seria aprofitada per una activista del Forn de Barraca, col·lectiu que va intentar aturar la destrossa d'aquesta construcció centenària a conseqüència de l'ampliació de la V-21 dissenyada per Foment. «Vergonya, vergonya», retrauria a Ábalos com a ministre de Foment per executar una agressió a l'horta i a diverses alqueries agrícoles amb un desplegament policial profundament desproporcionat. La seguretat de l'esdeveniment la trauria a espentons mentre els seguidors socialistes xiularien la defensora del territori. «Volem viva l'horta», cridarien els integrants del Forn de Barraca, abans de ser expulsats del míting i identificats per les forces de seguretat de l'Estat.

Una activista per l'horta clama contra el ministre José Luis Ábalos a l'acte del PSOE| EL TEMPS

Malgrat les crítiques, Ábalos continuaria posant el punt de mira contra els adversaris del PSOE. En aquest cas, envers la plataforma d'Íñigo Errejón, la qual amenaça en sostreure un bon grapat de paperetes als socialistes al País Valencià per la seua aliança amb Compromís. «Hi ha uns altres que volen exercir d'intermediaris entre el PSOEi Unides Podem. Primer, caldrà preguntar-los si Unides Podem els reconeix. La conclusió és que la resta de partits no poden viure sense el PSOE. O estan contra nosaltres, o ens veten, o volen pactar amb nosaltres», reivindicava. «Algú pot viure sense el PSOE?», preguntava tot seguit en actitud mordaç.

Escridassat i assenyalat per l'ampliació de la V-21 a càrrec dels activistes mediambientals que hi havia fora, el ministre de Foment en funcions treia la seua versió més espanyolista. Un nacionalisme roig i groc que es compenetraria amb el lema que el PSOE ha escollit per a la campanya electoral del 10 de novembre. «El PSOE és Espanya. I el més paregut al PSOE és Espanya, com Espanya és el més paregut al PSOE. El PSOE és l'únic que té un projecte per Espanya», indicava. I censurava: «A alguns, els costa molt dir Espanya». «Què hem de fer? Entregar Espanya a la dreta? El PSOE és l'únic partit que té la lletra E d'Espanya», subratllava.

«No passa res per dir Espanya», reforçava Ximo Puig, president de la Generalitat Valenciana i líder del PSPV. «Els republicans espanyols deien Espanya i els valencianistes també diem Espanya», assenyalava. I agregava: «Espanya és diversa, és plural. Crec en una Espanya que no té l'homogeneïtat com a bandera, sinó que la seua bandera és la solidaritat i la igualtat, que són els valors que sempre ha defensat el PSOE». «Eixa és la bandera d'Espanya», insistia Puig en un missatge espanyolista més arrelat a la diversitat de l'Estat espanyol que no Ábalos.

El president valencià, el qual no oblidava la defensa d'un finançament just que reclamava de manera mínima enfront Sánchez, també tenia paraules per replicar les crítiques de Ciutadans i PP arran dels ajustos pressupostaris del Consell. «Ací no hi ha retallades de drets socials», contestava. «És una mala broma que ens demanen explicacions aquells que han impedit gaudir dels recursos», retreia. I apuntava: «La dreta i els malvats independentistes van unir-se per tombar els Pressupostos Generals de l'Estat que més beneficiaven la Comunitat Valenciana de la història». «A conseqüència de no tenir comptes, s'han fet ajustos. Perquè reivindicació i rigorositat van de la mà», ha puntualitzat, mentre recordava que el PSOE «representava la centralitat i l'estabilitat», a banda de commemorar l'efemèride de l'accés de les dones al sufragi. «La violència de gènere és el pitjor terrorisme dels nostres temps», etzibava.

Sánchez, qui es reservava els seus elogis per a Ábalos, irrompia a l'escenari amb un anunci que treia un somriure de bat a bat en la boca del conseller d'Hisenda, el socialista Vicent Soler. També a Puig. «Aquest govern complirà amb les autonomies i abans del 10 de novembre s'ingressaran les actualitzacions de les bestretes a compte», prometia una vegada la precampanya electoral estava en marxa i la Generalitat Valenciana ha hagut de desenterrar les tisores arran dels impagaments del Govern espanyol del PSOE. «Si no hi haguera un govern en funcions, no hi hauria hagut cap problema», ha puntualitzat, com a resposta a les crítiques de la dreta espanyola i d'altres forces progressistes, com ara Compromís.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha defensat una idea d'Espanya plural i diversa| PSPV-PSOE

Amb la pastanaga sota el braç, l'aspirant del PSOE a seguir en la presidència del Govern espanyol es comprometia a «treballar durant els pròxims quatre anys en posar remei al clamor» de l'infrafinançament que pateix el País Valencià dècades ençà. «És important empatitzar i resoldre el sudoku del finançament autonòmic, en el qual hi ha diversos interessos. Cal tenir en compte que quan parlem d'aquesta qüestió fem referència a la qualitat de l'Estat del Benestar», exposava. Fins i tot, Sánchez es vestia de professor per explicar a l'auditori els problemes socials que comporta l'infrafinançament autonòmic, i apostava per augmentar el pastís que reben les autonomies del total dels ingressos per poder cobrir amb suficiència els serveis públics.

«Cal dir i parlar d'Espanya. El PSOE fa 140 anys que llueix a les seues sigles la 'E' d'Espanya», ha reivindicat, emparant el missatge espanyolista llençat per Ábalos i, des d'una òptica més plural, Puig. «La E d'Espanya és la E de l'Educació, és la E de l'ecologia o és la E de l'empatia social», proclamava. Un discurs amb un vessant patriòtic que coincidia amb una crítica més elevada a l'independentisme, com a avantsala del perfil pel qual apostaran els socialistes respecte de Catalunya amb la sentència del procés irrompent a escasses setmanes de la cita amb les urnes. «El projecte de l'independentisme ha naufragat. No és acceptable que ens donen lliçons de drets humans i democràcia mentre no condemnen de manera rotunda i ferma qualsevol indici de violència a Catalunya», reblava.

Tot i que Ábalos havia criticat que la dreta emprara Catalunya com a arma per atacar el PSOE, Sánchez centrava gran part de la seua intervenció a mostrar-se ferm contra l'independentisme català. «De Catalunya, no se'n va ningú. A Catalunya, tot el món ha de viure en convivència emparat per la legalitat democràtica que representa la Constitució Espanyola», defensava com a reacció dels crits de «fora de Catalunya» que va rebre una periodista de televisió durant una cobertura informativa recent. «La nostra aposta respecte de Catalunya sempre ha estat clara: legalitat i diàleg. Per aquest ordre. I no evocar un fals diàleg per retorçar la llei», indicava en referència a les apel·lacions per recuperar les converses de l'independentisme principatí i fent gestos per captar els votants descontents de Ciutadans. El principal objectiu del PSOE.

«En aquests comicis, cal escollir entre govern i bloqueig», advertia. I llençava un altre compromís amb els electors: «Us promet que em deixaré la pell, si ens mobilitzem tots, si fem un esforç més, perquè la veu d'aquells que el 28 d'abril digueren que volien l'avanç d'Espanya sone de manera més rotunda en el Congrés dels Diputats». El PSOE havia disparat el tret d'eixida de la precampanya electoral a València. I ho feia convertint la reivindicació d'Espanya en consigna per a la batalla a les urnes.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.