Anàlisi

Quan la promesa de Pedro Sánchez a Ximo Puig depèn del Congrés

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i el seu homòleg espanyol, el també socialista Pedro Sánchez, han acordat aquest dimecres que el País Valencià rebrà en els Pressupostos Generals de l'Estat del 2019 el 10% de totes les inversions, corresponent al pes poblacional dels valencians al conjunt de l'Estat espanyol, tal com recull l'Estatut d'Autonomia valencià en la denominada clàusula Camps. Un triomf de Puig, però, que encara s'ha de materialitzar i que té un sabor agredolç: dependrà de l'aprovació dels comptes estatals al Congrés. Moncloa, fins i tot, ha rebaixat l'acord anunciat pel cap del Consell.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

A la sala de màquines del Palau de la Generalitat Valenciana, hi ha una carpeta amb diverses assumptes subratllats en roig. La reforma del sistema de finançament autonòmic, unes inverses corresponents al pes poblacional del País Valencià al conjunt de l'Estat espanyol o la condonació del deute històric són algunes de les qüestions més grosses que poblen el decàleg de greuges valencians respecte del Govern espanyol. Unes reivindicacions que aquest dimecres havia de plantejar cap del Consell, Ximo Puig, al seu company de partit, rival orgànic i president de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez. Ho feia, però, amb pressió afegida: si no aconseguia arrancar cap promesa, podia perdre suposar un cop electoral per al PSPV-PSOE. No debades, es demostraria la manca de sensibilitat del govern socialista amb els valencians. Una situació que beneficiaria Compromís, ja que s'erigiria com l'únic partit capaç de defensar els interessos del territori per ser una força d'estricta obediència valenciana.

Amb aquest condicionament, Puig ha tornat al País Valencià amb un compromís important sota el braç. Encara que no ha sigut capaç d'aconseguir canviar d'opinió a Sánchez sobre la reforma del sistema de finançament autonòmic, sí que ha obtingut una promesa que es materialitzarà als Pressupostos Generals de l'Estat del 2019, en cas que hi haja acord al Congrés dels Diputats. El president espanyol compensarà el territori valencià amb unes inversions als pròxims comptes estatals d'acord amb el seu pes poblacional.

Un èxit que estarà lligat a l'aprovació d'uns nous pressupostos per la Cambra Baixa (un fet complicat per l'actual aritmètica parlamentària, amb els socialistes necessitant el suport dels independentistes catalans) que pot reforçar la figura de Puig i el seu missatge valencianista en cas de fer-se realitat. I més després de l'acord pactat amb el seu homòleg a la Diputació de València, Toni Gaspar, sobre el buidatge de la institució provincial.

De la trobada a Madrid amb Sánchez, el cap del Consell també ha arrencat la paraula del president espanyol per negociar una compensació del deute històric de l'Estat espanyol amb el País Valencià, la creació d'una subvenció per finançar l'Autoritat Metropolitana de Transport, una pujada dels diners destinats a l'Institut Valencià d'Art Modern, un desenvolupament del fons estatal que cobreix les despeses sanitàries extres del País Valencià a causa del turisme o l'aturada dels recursos interposats al Tribunal Constitucional contra lleis valencianes que el govern socialista ha heretat del gabinet de Mariano Rajoy. «És una plasmació de la voluntat política de treure de la discriminació i de la marginació a la Comunitat Valenciana», ha defensat el cap del Consell. Un triomfalisme rebaixat per Moncloa que parla «d'aproximar-se a la mitjana per càpita de la resta d'autonomies en funció de les disponibilitats pressupostàries», en el cas de l'aplicació de la denominada clàusula Camps.

Després d'aquest cop d'efecte de Puig supeditat a un acord al parlament espanyol, Compromís ha reaccionat. Els valencianistes, que competeixen amb el PSPV per erigir-se amb el partit que defensa els interessos dels ciutadans del País Valencià (les enquestes assenyalen que encapçala la coalició aquesta consideració), han recordat que el PSOE «no té encara assegurat els quatre vots de Compromís i que faran valdre la seua força al Congrés». «Exigim que la reforma del sistema de finançament autonòmic siga una realitat l'any 2020 a través de l'elaboració d'un calendari concret i la creació d'un model de transició que compense les diferències entre autonomies mentre s'aprova el nou mecanisme de distribució dels diners als territoris», ha sol·licitat el portaveu dels progressistes a la Cambra Baixa, Joan Baldoví.

Compromís, però, també ha fet memòria als socialistes amb el contingut de la darrera moció aprovada per les forces que donen suport al Consell. El text reclamava al Govern espanyol que els Pressupostos Generals de l'Estat comptaren amb mesures de suficiència i inversions per sobre de l'11% per compensar el dèficit acumulat, l'ampliació del marge de despesa, un dèficit asimètric «perquè el territori valencià és una anormalitat», i la compensació del deute històric entre 2002 i 2018, xifrat en més de 21.000 milions d'euros. Tot un desafiament a Sánchez que només per la condonació del deute de Marina València va rebre les crítiques dels barons socialistes d'Aragó i d'Astúries.

La jugada arriscada del PSPV-PSOE de no acudir a la manifestació valencianista de la Comissió 9 d'Octubre, com hi ha fet la UGT, contrasta amb el seu discurs en favor d'un millor tracte fiscal per part de l'Estat espanyol. No debades, la seua absència deliberada en una mobilització que té com a principal element de reivindicació l'exigència d'un finançament just per als valencians pot provocar fuites en els votants més valencianistes que el socialisme valencià intenta captar amb iniciatives com ara el buidatge de les diputacions. Que la seua promesa arrencada a Sánchez estiga lligada al joc de majories del Congrés pot convertir-se en un bumerang negatiu per al cap del Consell. De moment, però, és un èxit a vendre.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.