Investidura

La pastanaga valenciana de Pedro Sánchez

Amb l'objectiu de pressionar Unides Podem per aconseguir la seua investidura com a president del Govern espanyol, Pedro Sánchez s'ha reunit aquest dilluns amb Compromís. Una trobada precedida per una injecció financera sorpresa al Consell i declaracions a favor de reformar el sistema de finançament en el primer any de legislatura que mostren l'actitud favorable del PSOE cap a les demandes dels valencianistes. De fet, el ministre de Foment, José Luis Ábalos, ha afirmat que hi ha «acord en el fet substancial» després de compartir les exigències en dependència. La condonació del deute històric, però, s'ha erigit en l'obstacle perquè Joan Baldoví diga «sí» a Sánchez.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Per a les arques públiques de la Generalitat Valenciana, la investidura fracassada del socialista Pedro Sánchez havia tingut els mateixos efectes que abonar una indemnització multimilionària. La manca d'un govern a l'Estat espanyol impedia l'arribada de les injeccions financeres necessàries, com ara les entregues a compte, per a una autonomia infrafinançada de manera crònica i que havia previst un augment considerable de la despesa pública per apropar-se a la mitjana en inversió en els serveis públics fonamentals. Encara més, per articular els compromisos programàtics rubricats al pacte del Botànic II entre PSPV, Compromís i Unides Podem.

D'aquesta manera, la inestabilitat política a l'Estat espanyol havia obligat al conseller d'Hisenda, el socialista Vicent Soler, a ordenar el tancament de l'aixeta pressupostària. A partir d'agost, qualsevol projecte que no estiguera aprovat prèviament seria aturat de manera immediata amb la línia roja dels serveis públics fonamentals. Només s'executarien aquells que comptaren del vistiplau formal. Una ordre, que no havia sigut consensuada amb la resta de socis, i que empipava Compromís. La coalició valencianista argumentava que «el problema era d'ingressos» i reclamava al Govern espanyol en funcions de Sánchez convocar un Consell de Política Fiscal i Financera que actualitzara i possibilitara l'arribada de les entregues a compte. Tant el PSOE com el PSPV qüestionaven la legalitat de celebrar una reunió d'aquest òrgan amb l'executiu en mode interí.

Mentre els socialistes valencians mantenien aquest posicionament, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, sí que reivindicava els 344 milions d'euros que l'executiu del seu homòleg espanyol deu al País Valencià en concepte d'atenció mèdica prestada als desplaçats d'altres autonomies. Una reivindicació que, a parer de Compromís, era causada per la pressió de la coalició valencianista. I que aquest dilluns, tenia premi: el Govern espanyol abonava 252 milions d'euros a l'administració valenciana per les prestacions sanitàries a estrangers. El Consell ingressava el triple que l'any passat per aquesta via.

El desemborsament sobtat de Sánchez coincidia, al seu torn, amb la reunió que aquest dilluns han mantingut a València el mateix president en funcions, Puig i el ministre de Foment, el valencià José Luis Àbalos, amb el diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, i la vicepresidenta de l'executiu autòcton i referent dels valencianistes, Mónica Oltra. El candidat socialista ha engegat una estratègia de la pastanaga per guanyar-se el vot favorable de la cooperativa política. Un suport que afegiria pressió a Unides Podem: el PSOE sumaria el sufragi dels vells aliats dels morats al País Valencià i trencaria amb la dinàmica de la primera investidura, en la qual només va atreure el «sí» del Partit Regional de Cantàbria.

En aquesta ocasió, els socialistes han armat una tàctica de seducció de Compromís de manera sòlida. A l'ingrés d'aquests fons a la Generalitat Valenciana coincidint amb la visita, s'ha sumat el simbolisme de desplaçar-se fins a València. «És un gest molt important», ha afirmat agraïda Oltra. A més, Ábalos ha aplanat el terreny per a un possible «sí» de Compromís a Sánchez comprometen-se a una reforma del sistema de finançament, el qual maltracta als valencians, en el primer any de legislatura. «Ens vam comprometre al fet que el primer reial decret que traguera el nou govern fora el de liquidació dels comptes, perquè puguen tenir tresoreria les comunitats autònomes, no només la valenciana, que li fa falta», ha afegit sobre les necessitades entregues a compte per evitar que apareguen les teranyines a la caixa del Consell.

El diputat de Compromís al Congrés, Joan Baldoví| Compromís

Amb aquesta sintonia prèvia entre ambdues formacions, PSOE i Compromís han abordat una reunió en la qual els valencianistes s'han apropat al «sí», tot i que encara resten en l'abstenció. Ábalos ha apuntat que la formació del puny i la rosa comparteix «la part substancial» de l'exigència dels valencianistes de reformar el sistema de finançament en els primers vuit mesos de legislatura. «El punt important és complir, no si es planteja en sis o vuit mesos», ha assegurat.

Fins i tot, els socialistes s'han mostrat favorables a assumir una de les propostes que havia generat diferències en les escasses converses anteriors: aportar el 50% del finançament de les prestacions per dependència, tal com marca la llei. La demanda de Compromís suposa que el Govern espanyol abone en els dos primers anys el 25% i que després s'incremente fins al 50%. «Els Pressupostos Generals de l'Estat, que no van ser aprovats, ja ho contemplaven», ha insistit Àbalos, el qual ha destacat l'acord total en qüestions com la gratuïtat de l'AP-7 o la condonació del deute de Marina València.

Mentre el ministre valencià de Foment i representant del sector sanchista del PSPV assegurava que «hi havia acord amb Compromís en la part substancial», Baldoví s'ha mostrat més contundent. «Hem plantejat que en un termini màxim de vuit mesos hi haja una proposta en ferm per a reformar el sistema de finançament», ha exposat, mentre demanava compensacions transitòries a través dels fons que cobreixen les despeses sanitàries durant l'estiu i la cessió del 50% de la pujada de l'IVA. «Volem un compromís ferm, no continuarem sent les comunitats les que financem la major part del sistema. Actualment, financem el 88%, una quantitat sens dubte excessiva», ha criticat sobre la sol·licitud de finançament de la dependència.

Ambdues forces polítiques, però, han xocat en la línia roja de Compromís de condonar el deute històric del País Valencià. «El mateix president i candidat s'ha compromès a estudiar-ho amb la ministra d'Hisenda en funcions, Maria Jesús Montero. L'última proposta parlava d'estudiar el deute, el qual està estudiat i més que estudiat. Cal posar un altre verb o afegir alguna cosa que signifique un compromís clar per part del pròxim govern», ha assenyalat. I ha insistit: «Hem demanat un compromís més gran en l'alleugeriment de la càrrega financera del deute per poder dedicar recursos a rescatar persones».

Tot i l'entusiasme d'Àbalos, Baldoví ha avisat: «Si finalment el PSOE és receptiu al document que enviarem, si veiem que hi ha ganes d'arribar a un acord, per la nostra part crec que hi ha marge per a passar de l'abstenció al sí. Ara bé, només si arribem a un acord sobre la base del document que presentarem». Malgrat tot, Oltra s'hi ha mostrat més optimista. «Crec que l'acord està prop», ha confessat. I ha situat el Govern valencià com a exemple d'executiu de coalició, tot i que no s'ha decantat per cap forma de govern a l'Estat espanyol. Només ha demanat que no hi haguera una repetició electoral a la tardor. «La gent no vol tornar a votar. Volen que gestiones correctament el seu sufragi», ha recordat.

L'acord entre PSOE i Compromís s'apropa, el qual s'ha vestit del PNB per la seua capacitat per arrencar compromisos pressupostaris i forçar la visita de Sánchez a València. Un president en funcions, que a través de la tècnica de la pastanaga a Compromís i conscient que el País Valencià és l'autonomia més poblada que governa el PSOE, pot jugar a pressionar Unides Podem amb el vot dels valencianistes. I més amb l'acord que intenta bastir Sánchez amb els agents socials. Tot un win-win per ambdues forces que evitaria, al seu torn, que la Generalitat Valenciana haja de tancar l'exercici del 2019 a cinc mesos que arribe el Nadal. L'alternativa per no condemnar-se a veure aflorar teranyines a l'erari del Consell.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.