Política

Les línies roges de Compromís per investir Pedro Sánchez

Mentre al País Valencià es tancava la reedició del govern progressista, Compromís es reunia amb el PSOE per establir els primers contactes per pactar la investidura del socialista Pedro Sánchez. El diputat valencianista, Joan Baldoví, ha exigit com a condicions innegociables una millora del sistema de finançament autonòmic, la condonació del deute de la Marina, la gratuïtat definitiva de l'AP-7 i una bateria d'ajudes per compensar les pèrdues que han tingut els llauradors per la crisi de la taronja. «Creiem que no hi ha cap impediment perquè el PSOE accepte les nostres línies roges. En cas que no fóra així, ens replantejaríem el nostre vot», afirma a aquest setmanari Baldoví.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Al Castell de Santa Bàrbara d'Alacant, els somriures s'imposaven. En la fortalesa que va servir de símbol temporal dels liberals progressistes del segle XIX, PSPV, Compromís i Unides Podem, coalició que integra Esquerra Unida i Podem, signaven la segona versió de l'Acord del Botànic. D'aquesta manera, el progressista Ximo Puig, l'ecosocialista Mónica Oltra i el morat Rubèn Martínez Dalmau rubricaven la continuïtat de les esquerres al capdavant de la Generalitat Valenciana. Una entesa de les forces de progrès, però, que s'havia complicat per les diferències a la negociació, fins al punt d'ajornar la investidura de Puig i fer-la perilla durant aquesta setmana.

Mentre al País Valencià aflorava una nova primavera botànica en forma d'executiu tricolor, a Madrid el ministre de Foment en funcions i secretari general dels socialistes, el valencià José Luis Ábalos, rebia a Joan Baldoví, diputat de Compromís al Congrés i referent dels valencianistes més enllà de les fronteres del territori. La trobada, celebrada aquest dimecres al parlament espanyol, era una primera presa de contacte entre Compromís i PSOE de cara a la futura investidura del socialista Pedro Sánchez com a president del Govern espanyol. No debades, la formació del puny i la rosa precisa del vot de la cooperativa política progressista per seguir a la Moncloa.

Amb Rafael Beneyto, economista expert en finançament autonòmic i membre de la comissió d'especialistes que van elaborar un informe sobre el maltractament fiscal a petició de les Corts Valencianistes, com a reforç, Baldoví ha transmès al dirigent socialista les seues línies roges per votar «sí» a Sánchez. «En un principi, hi ha predisposició per part del PSOE a l'hora d'acceptar les nostres línies roges. De fet, hem quedat emplaçats a una nova reunió en la qual ens trobarem amb els ministres en funcions amb competències per fer reals les nostres demandes», expressa Baldoví a aquest setmanari.

Com a línia roja sense possibilitats de descolorir-se ni un pèl d'intensitat, Compromís ha sol·licitat la reforma del sistema de finançament autonòmic en un període d'un any. Aquest canvi de l'actual model, que maltracta als valencians per pagar com a rics quan ens trobem amb una renda inferior a la mitjana espanyola, estaria programat «per evitar endarreriments injustificats, ja que la situació és insostenible: s'hauria d'haver modificat en 2014». «Mentre es du a terme aquest procés, demanem l'aplicació immediata de mesures de compensació. Unes polítiques que no sols millorarien la infrafinançada hisenda valenciana. També beneficiarien autonomies com ara Andalusia, Múrcia o les Illes Balears, totes tres amb problemes de finançament de l'Estat similars als nostres», apunta el parlamentari valencianista.

Entre els mecanismes proposats per la coalició progressista, hi ha la compensació de les autonomies perjudicades per l'actual sistema a través del fons de competitivitat, el compliment del repartiment al 50% entre l'administració estatal i les autonòmiques dels ingressos obtinguts per l'IVA, així com una redistribució a la meitat dels impostos especials. «Són mesures que poden implementar-se a través d'un decret o introduint-les en la llei d'acompanyament dels Pressupostos Generals de l'Estat», recorda Baldoví, qui ja va proposar durant la negociació dels comptes fallits del 2019 aquests instruments per pal·liar l'infrafinançament crònic que sofreix el País Valencià.

Joan Baldoví, diputat de Compromís al Congrés, junt amb l'economista i expert en finançament Rafael Beneyto aquest dimecres a la Cambra Baixa| Compromís

Una altra condició dels valencianistes que podria instaurar-se immediatament és la condonació del deute de Marina València. No debades, aquesta acció financera del Govern espanyol va anunciar-se dintre dels pressupostos estatals del 2019 que, finalment, no van ser validats pel Congrés dels Diputats. I que el PSOE, malgrat haver-ho promès, no va executar-ho de manera posterior. Els recels de l'Advocacia de l'Estat a rubricar-ho a través d'un decret van frenar la condició i van empipar l'alcalde de València, Joan Ribó, de Compromís. «Com ho tenien previst, crec que és la més fàcil de donar llum verd», puntualitza la veu de la coalició ecosocialista a la Cambra Baixa.

«Exigim, al seu torn, la garantia que l'AP-7 siga gratuïta a partir de 2020, tal com, en principi, havia dit el Govern de Pedro Sánchez», indica Baldoví. I agrega: «En la nostra proposta de pacte incloem, a més, la creació de les connexions entre aquesta via circulatòria i els pobles que ho necessiten i ho reclamen, tal com ho té definit la mateixa conselleria d'Obres Públiques, Habitatge i Vertebració del Territori, que ha estat, precisament, en mans del PSPV durant aquests quatre anys de Govern del Botànic».

Al finançament autonòmic, la gratuïtat d'aquestes infraestructures i la condonació del deute de Marina Valencià, afegeixen un paquet de mesures per compensar les pèrdues que han registrat durant l'actual temporada de cítrics els llauradors dedicats al conreu de la taronja. «Reclamem que l'executiu del PSOE complisca amb la moció que va aprovar-se al Congrés dels Diputats per unanimitat», expressa. I detalla: «Nosaltres, per tant, sol·licitem que hi haja ajudes als agricultors que s'han vist afectat per la crisi de la taronja, la rebaixa dels mòduls fiscals que paguen i una reducció substancial en l'Impost de Béns Immobles (IBI) rural a les parcel·les en les quals estan plantats els tarongers. Aquesta retallada tributària, però, hauria d'assumir-la l'Estat amb una compensació als ajuntaments perquè els consistoris no perden ingressos».

«Tot i aquestes mesures transitòries, la importació de tarongers de tercers països continua tenint un impacte negatiu sobre els nostres camps i la nostra agricultura. D'aquesta manera, el Govern espanyol s'ha de comprometre a aplicar la clàusula de salvaguarda per evitar una competència deslleial, així com establir una reciprocitat en les exigències fitosanitàries», indica. «No pot ser que els nostres agricultors hagen d'assumir un tractament que no fan en altres països. Aquesta situació perjudica els llauradors valencians», assegura.

Un conjunt de reclamacions que, a parer de Baldoví, «no haurien de xocar amb els posicionaments polítics del PSOE». «Al País Valencià, el president i líder dels socialistes valencians, Ximo Puig, està en sintonia amb aquestes propostes», destaca. I matisa: «Als valencians, i la qüestió del finançament és l'exemple paradigmàtic, no ens ha anat bé amb els governs del PP i del PSOE. Per això, Compromís, com a única veu d'obediència valenciana, planteja unes condicions que milloren la vida dels valencians i que crec que no trobaran oposició en el PSOE». «En cas que ens rebutgen aquestes propostes, un fet que veig improbable, ens replantejaríem seriosament el sentit del nostre vot», adverteix. Són les línies roges sense possibilitat de descolorir-se de Compromís per investir Sánchez.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.