País Valencià

PSPV i Compromís, distanciats pels pressupostos de Pedro Sánchez

Amb les eleccions valencianes a tocar i la incògnita de les espanyoles present, Compromís vol reforçar la seua imatge de defensor dels interessos del País Valencià. La coalició valencianista ha demanat als diputats de les forces del Botànic al Congrés una reunió per consensuar una posició comuna de cara als pressupostos de l'executiu socialista de Pedro Sánchez. «Compromís ha d'aclarir si valora o no positivament els comptes del Govern espanyol que inclou una inversió del 10% per a la Comunitat. Després, en tot cas, en parlarem d'esmenes en aspectes puntuals», respon des del PSPV, el diputat al parlament espanyol Herick Campos.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Com si es tractara d'un taller de mecànica, les formacions polítiques estan engreixant les seues maquinàries electorals. Els estrategs revisen la potència del motor i els responsables d'organització reforcen les peces perquè l'automòbil circule a ple rendiment durant la cursa electoral. Amb els comicis andalusos servint de test per a les formacions de matriu estatal, Compromís està centrat en el seu objectiu prioritari: les eleccions valencians del 2019. I amb aquesta meta, volen reforçar un dels seus principals combustibles a les urnes: la seua identificació com al partit que millor representa els interessos dels valencians, segons indiquen les successives enquestes publicades.

Per aconseguir aquest propòsit, el portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, i el responsable econòmic de la coalició al parlament espanyol, Ignasi Candela, han presentat aquest dilluns una oferta a la resta de formacions que inclouen el pacte del Botànic -en el qual també han sumat a Esquerra Unida. Es tracta de, tal com va fer-se l'any passat, de presentar tots els diputats valencians que integren els partits del Botànic una sèrie de propostes i esmenes conjuntes. «La intenció és acordar amb la resta de diputats dels partits del Botànic reivindicacions com ara una solució al deute històric heretat com a conseqüències de l'infrafinançament, una partida per al transport metropolità o una dotació econòmica elevada per a contenidors culturals com l'IVAM», ha enumerat Baldoví.

«En cas que no hi haguera acord per als pressupostos, s'hauria de compensar amb tot un seguit de mecanismes», ha defensat el portaveu de la coalició valencianista. «Qüestions com el compliment del repartiment del 50% de la recaptació de l'IVA entre les autonomies i el govern central que estableix la llei, uns 600 milions del fons de competitivitat o els 300 milions per cobrir la despesa sanitària dels desplaçats serien algunes», ha complementat Candela. «No sortirem del maltractament financer, si no ens unim les forces del Botànic», ha reclamat el diputat valencianista.

Amb un intent de remarcar la possible dualitat dels socialistes al País Valencià i a l'Estat espanyol respecte de les reivindicacions de l'agenda valenciana, Baldoví ha assenyalat que «tot allò que s'aprova a les Corts Valencianes ha de tenir un reflex a Madrid». «No ens resignem a què els pressupostos no tinguen un clar accent valencià. I per això, fem aquesta proposta al PSPV, Podem i Esquerra Unida. I ho fem, tal com vam fer l'any passat», ha expressat. «Hem observat un alentiment de l'espenta que va suposar el canvi de govern. Per això, fem aquest oferiment i demanem una calendari dels punts pactats», ha apuntat, reconeixent que amb el canvi de govern i la majoria que va donar suport a Sánchez hi ha més possibilitats per aconseguir la llista de reivindicacions mostrades.

Aquesta proposta, però, no convenç els socialistes valencians. «Mal comencem si d'aquesta petició ens assabentem per la premsa», replica a aquest setmanari el diputat del PSPV al Congrés, Herick Campos. «No podem parlar d'esmenes al pressupost, quan encara no està clar si hi hauran pressupostos. Compromís ha d'aclarir si valora o no positivament els comptes. I després, en tot cas, i una vegada analitzem la lletra menuda, veurem si cal fer esmenes per qüestions com ara el transport metropolità», assenyala. I ressalta: «S'ha de recordar que aquests pressupostos recullen la demanada del president de la Generalitat Valenciana amb la qual la Comunitat Valenciana gaudirà d'un 10% de les inversions respecte del global per a tota Espanya, en sintonia amb el nostre pes poblacional». «Compromís ha de dir si està d'acord o no amb aquesta qüestió», pregunta.

Campos, al seu torn, mostra dubtes sobre l'aplicació de mecanismes de compensació al País Valencià en cas de no haver-hi pressupostos. «En aquests comptes, i tal com va negociar-se entre la Generalitat Valenciana i el Govern d'Espanya, s'incorporen mil milions d'euros més en matèria de finançament. Si no tenim pressupostos, l'aplicació de mecanismes de compensació serà complicada. I més quan determinats partits no van votar a favor d'un sostre de dèficit que ens haguera permès una major disponibilitat pressupostària», respon Campos des de les files socialistes. Compromís i PSPV, de moment, distanciats pels pressupostos de la Generalitat Valenciana. I de rerefons, l'objectiu d'ambdues forces d'erigir-se en els representants dels interessos valencians a l'Estat espanyol. Una injecció de benzina vital perquè el cotxe de cada formació guanye la cursa electoral del 2019.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.