Aliances progressistes

Compromís, soci de la plataforma d'Íñigo Errejón?

La irrupció a la Comunitat de Madrid de Más Madrid, la plataforma encapçalada per Íñigo Errejón, ha contrastat amb els resultats que Podem ha obtingut a l'autonomia. Una circumstància que ha allunyat dels morats a Errejón, qui planteja una aliança confederal amb altres forces progressistes a l'Estat espanyol, una de les quals podria ser Compromís. EL TEMPS copsa l'opinió de les diferents sensibilitats de la coalició valencianista sobre una hipotètica entesa amb l'espai polític de l'exdirigent de Podem.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La campanya electoral municipal i autonòmica, en el cas de la Comunitat de Madrid, havia entrat en la seua recta final. Només quedava una setmana per a la cita a les urnes. Una convocatòria en la qual l'esquerra de la capital espanyola i la seua àrea metropolitana podien retenir l'alcaldia i conquerir el darrer gran bastió del PP a tot l'Estat espanyol. Les forces progressistes, amb tot, acudien dividides després que Íñigo Errejón decidira volar lluny dels cercles morats de Podem i conformar una entesa amb l'alcaldessa Manuela Carmena. Enmig de la campanya, Clara Serra, una de les referents del nou espai polític que encapçala Errejón, feia una piulada contra les declaracions d'Isabel Díaz Ayuso, candidata popular a la Comunitat de Madrid, sobre el País Basc, Catalunya, Navarra i el País Valencià.

Aquella reacció a Twitter, però, no va passar inadvertida per a Alberto Ibáñez, secretari autonòmic d'Inclusió i Igualtat. Alt càrrec de Compromís i afiliat a Iniciativa -una de les potes de la coalició junt amb la majoritària del Bloc i Verds-Equo-, contestava el missatge de Serra. «Estic segur que al diumenge la C. Madrid formarà part de l'eix del mal. Hi haurà menys Gürtel, menys desigualtats i menys privatitzacions. I més igualtat d'oportunitats, més suport a les famílies i més serveis públics. Sort @MasMadridCM ;)», piulava. Una sintonia pel projecte d'Errejón que s'havia fet palesa en altres moments al seu compte de la xarxa social de l'ocell blau. No debades, havia compartit vídeos electorals del presidenciable madrileny.

Els vots del passat 26 de maig impedien conformar una entesa progressista a l'autonomia madrilenya. Amb tot, Más Madrid aconseguia 20 diputats, amb la qual cosa superava per poc les previsions de les enquestes i retenia un cabal de sufragis en una convocatòria on Podem ha patit una ensopegada electoral profunda. La irrupció de la plataforma en poc més de quatre mesos ha provocat que diversos parlamentaris d'aquest espai apunten a una possible extensió del moviment polític d'Errejón a la resta de territoris de l'Estat espanyol, segons una informació de l'agència Europa Press. Els diputats assenyalaven Compromís com a soci preferent. El cercle d'Errejón desmentia l'extensió i matisava l'aliança a les paraules dites en l'entrevista a eldiario.es.

En el qüestionari amb el diari d'àmbit estatal, l'exdirigent de Podem afirmava que no volia ampliar Más Madrid arreu de l'Estat espanyol. «Más Madrid haurà d'entendre's amb més forces polítiques», responia. Qüestionat si això implicava aliar-se amb Compromís o amb els comuns a Catalunya, contestava: «Hi ha una paradoxa molt bonica, que ens pot ajudar en un sentit federal: el fet que haja nascut una força política a Madrid que no té voluntat espanyola. Que no confon Madrid amb Espanya, que és el que sempre s'ha fet en altres projectes polítics pel centralisme de Madrid. Madrid i Espanya no són la mateixa cosa».

«Nosaltres som una força política que s'ha de construir a Madrid i que, amb un gran esperit federal, haurà de saber fer virtut d'aqueixa contradicció. Som una força madrilenya que, per a ser útils en la recomposició de l'espai progressista a Espanya, haurem d'arribar a enteniments federals, flexibles i generosos amb moltíssimes forces», detallava. Una entesa que per les similituds a l'espectre progressista entre ambdós projectes podrien apuntar cap a Compromís, qui ja va aliar-se en dos comicis amb Podem i ha teixit confluències similars de cara a les darreres eleccions europees.

Íñigo Errejón durant el seu discurs de valoració dels resultats autonòmics de Más Madrid| Más Madrid

Tot i que la proposta d'Errejón encara està en bolquers, només s'han produït reflexions dels valencianistes sobre la qüestió en converses de cafè, els temps són prematurs i a Compromís no s'ha donat un debat real sobre aquesta possibilitat per la inexistència de l'oferta més enllà dels pensaments de sectors de la plataforma electora de l'exmorat, EL TEMPS ha volgut copsar amb diversos referents i dirigents valencianistes la seua opinió sobre una aliança confederal amb Más Madrid. Una confluència que es donaria a les eleccions espanyoles i que obriria una discussió similar a la qual va suposar el matrimoni a les urnes amb Podem i, després, amb els morats i Esquerra Unida. Com aleshores, la majoria dels referents d'Iniciativa i Verds-Equo consultats mostren més predisposició. Al Bloc, hi ha força reticències, tot i algunes veus discordants.

«De moment no hi ha res, cap proposta sobre la taula. Són només declaracions que s'han expressat als mitjans. I allò que han demostrat les dues cites electorals passades, és que Compromís s'ha consolidat com a força dintre del panorama valencià, és a dir, com no som flor d'un dia. Dit això, però, Compromís ha d'estudiar la seua política d'aliances, especialment, a l'Estat, tot i ser una força que té la seua residència i la seua raó de ser al País Valencià», apunta un dirigent d'Iniciativa, que vol guardar l'anonimat. I que troba «similituds» entre ambdós projectes «Hi ha coincidències entre Más Madrid i Compromís. Ambdós són propostes verdes, d'una esquerra que està entre les clàssiques socialdemòcrates i l'espai que representava Esquerra Unida. Compartim llenguatge, idees i propostes. Òbviament, nosaltres tenim un esperit valencianista que ells no tenen per ser madrilenys. Hi ha sintonia ideològica entre ambdós espais, però això, de moment, no implica res».

Aquest alt càrrec, al seu torn, destaca que «és la primera vegada que des de Madrid es fixen per com realitzar un projecte polític amb Compromís, qui ha bastit acords de caràcter confederal en eleccions com ara les europees». «Els projectes polítics no estan acabats i han de créixer sempre. Crec que Más Madrid representa un espai similar al de Compromís, ja que les polítiques de Carmena s'assemblen a les de Joan Ribó i Giuseppe Grezzi a l'Ajuntament de València. De fet, Compromís està més a prop d'un Más Madrid que encarna l'aspiració de crear una esquerra que puga aconseguir elevats percentatges de vot que no allò en què s'ha convertit Podem», opina Ignasi Candela, d'Iniciativa i exdiputat de Compromís al Congrés dels Diputats. «És tot molt prematur, però sona interessant», remata.

Aitana Mas, diputada a les Corts Valencianes per Compromís, exdirectora general de Transparència i integrada en Iniciativa, destaca, d'entrada, que «aquestes declaracions mostren que des de Madrid es fixen en com actua Compromís, i ens tenen com a referent». «Estem oberts a parlar, i cal reconèixer que la proposta orgànica llançada als mitjans de comunicació és flexible i plural, però, de moment, no hi ha cap debat. Nosaltres hem de seguir la veu valencianista. Amb tot, no descartem cap mena d'aliança en el futur si considerem que és positiva per a les expectatives de Compromís», assenyala.

«No pinta gens malament la proposta. Compromís té un component nacional que Más Madrid no té. Ara bé, en la resta coincidim pel missatge profundament verd i de justícia social que té la plataforma», afirma un dirigent de Verds-Equo, que també vol reservar el seu nom. «Al remat, seria com hem fet durant els darrers anys a Europa: bastir una confluència federal entre diverses forces similars. Equo, de fet, va integrar-se a Más Madrid», expressa. I conclou: «Amb Equo necessitant una repensada total, les declaracions d'Errejón sobre l'impuls d'un gran partit verd a l'Estat espanyol són força interessants. Crec que seria una bona opció si es materialitzara l'aliança confederal amb Compromís».

Acte de tancament de la llista de Compromís, que aixoplugava diverses formacions de tot l'Estat espanyol| Compromís

Cap de cartell de Compromís a les eleccions europees, exdiputat al Parlament Europeu durant la darrera legislatura comunitària, exalcalde de Burjassot (Horta) i periodista d'investigació durant molts anys d'aquest setmanari, Jordi Sebastià, no veu malament la proposta. Dirigent del Bloc i ubicat al sector més nacionalista de la coalició, recorda que la fórmula expressada per Errejón «és la mateixa que ha emprat Compromís per concórrer a Europa». «Es tracta d'aliances en les quals diferents partits s'alien de manera confederal, sense que cap estiga per damunt de l'altre, on tots es respecten i en cada territori troben que aquesta formació és la germana en aquell territori», explica sobre la darrera entesa a les europees entre En Marea, Més per Mallorca, Chunta Aragonesista, Nova Canàries i Compromís, entre altres, que s'ha quedat sense escó.

«Cal fer un pensament sobre els resultats de les eleccions espanyoles i també les europees», apunta Sebastià. I exposa: «Hem d'intentar veure com som més competitius a tots els comicis sense perdre la nostra independència com a força d'estricta obediència valenciana. Sempre que ningú estiga per damunt dels altres, podria ser interessant. Seria una oportunitat per bastir un força confederal verda».

«Nosaltres hem de seguir sent una força d'estricta obediència valenciana, independent. Aquesta veu valenciana, aquesta identificació de Compromís com a representant dels interessos valencians, s'ha d'anar aconseguint a poc a poc en àmbits com ara Europa i l'Estat espanyol. Al País Valencià, aquestes eleccions mostren la nostra consolidació com a projecte. Ara ens toca treballar perquè de manera progressiva ho aconseguim al Congrés i l'europarlament», valora Marta Sorlí, exparlamentària de Compromís al Congrés i integrant del Bloc. «Jo mateixa, de fet, vaig oposar-me darrerament a una confluència amb Podem, tot i que sabia que així era molt complicat conservar l'escó», reivindica.

Joan Baldoví, diputat de Compromís a la cambra espanyola, del Bloc i un dels referents de la coalició valencianista, afirma que estan «disposats a escoltar totes les propostes». «Estem oberts a conversar, a buscar aliances electorals com a Europa, però s'ha de tenir molt clar que Compromís és una força autònoma i que el centre de decisions el té al País Valencià», ressalta. De fet, referma el seu posicionament: «Som una força d'estricta obediència valenciana. Això és el nostre ADN i és innegociable. A partir d'aquest punt, en podem dialogar». «El nostre escenari és Compromís. Res més», agrega lacònicament una persona molt rellevant de la coalició valencianista amb carnet del Bloc.

«Crec que aquesta aliança li interessa més a Más Madrid que no pas a Compromís», afirma Enric Nomdedéu, secretari autonòmic d'Ocupació i referent del Bloc a les comarques del nord del País Valencià. «Jo sóc valencianista i crec que Compromís va servir per eixamplar la base del valencianisme, que, en el seu moment, no vam prestar l'adequada atenció a les polítiques inclusives. El meu instrument, per tant, és Compromís i no és compatible amb el d'un líder que busca acords amb Ciutadans», ressalta. I adverteix: «S'ha de tenir en compte, a més, que Errejón és una persona incòmoda per a Podem i aliar-nos amb la seua plataforma podria complicar les enteses de govern amb Podem, amb els quals compartim executius a la Generalitat Valenciana i en molts ajuntaments».

En la mateixa línia, s'expressa Mònica Àlvaro, portaveu adjunta de Compromís a les Corts Valencianes i membre del Bloc. «Som una força d'estricta obediència valenciana i el meu projecte és Compromís. Crec que les línies nacionals d'ambdós espais són diferents. Nosaltres som valencianistes i continuarem sent la veu valenciana», defensa, evidenciant l'ampli ventall d'opinions que hi ha a Compromís sobre aquesta hipotètica aliança confederal. Les sensibilitats a la coalició valencianista, fins i tot, entre els mateixos partits que conformen la cooperativa política són múltiples.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.