PAÍS VALENCIÀ

Puig, Oltra i Dalmau segellen el Botànic II

Una trobada ‘in extremis’ dels tres candidats a les eleccions per part del PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem-EUPV propicia l’entesa final. La signatura de l’acord s’escenifica aquest dimecres a Alacant i la investidura es consumarà demà, quan es reprendrà el ple que ha quedat suspès avui. En el seu discurs, Ximo Puig ha traçat les línies genèriques d’un mandat que aprofundirà en les polítiques posades en marxa pel primer Govern del Botànic.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

100 dies després que Ximo Puig decretara l’avançament electoral, el president valencià s’ha sotmès a una sessió d’investidura atípica. I és que, del 4 de març al 12 de juny, les coses han canviat bastant. Després d’una vintena de dies de negociacions entre els diversos equips del PSPV, Compromís i Unides Podem-EUPV, el nou acord de govern no ha quedat enllestit fins aquest dimecres, mitja hora abans de l’inici del ple. El desig de rubricar-lo a Alacant abans de procedir a l’acte d’investidura ha obligat a suspendre la sessió plenària després de la intervenció presidencial, cosa que no havia passat a la història de la democràcia valenciana.

En efecte, el reglament parlamentari habilita el president de les Corts a suspendre el debat durant un màxim de 24 hores –es reprendrà aquest dijous a les 10 hores– per tal que els grups puguen preparar les seues respostes al president o per acabar de tancar els acords necessaris amb vista a la investidura. Aquesta escletxa és la que han trobat els components del Botànic per tal d’ajornar el ple, després que la foto de conjunt no haja estat possible fins ara a causa de les diferències entre els sis partits de les tres forces polítiques involucrades en la negociació.

De fet, l’entesa no ha culminat fins aquest matí, quan Rubén Martínez Dalmau ha convocat Ximo Puig i Mónica Oltra a una trobada que s’ha celebrat al Palau de la Generalitat. A la reunió, Dalmau ha arrencat el compromís de tots dos per tal de supervisar les polítiques verdes del conjunt de l’executiu des d’una vicepresidència que, a més, ostentarà les competències en Vivenda.

Les exigències de Podem, que es negava gestionar únicament el camp de l’habitatge, ha donat com a resultat un repartiment enrevessat en funció del qual la formació morada es farà càrrec de l’eficiència energètica dels habitatge i de l’Agència Valencia del Canvi Climàtic, inspirada en la llei forestal valenciana però que encara ha de prendre forma. Aquest organisme en principi quedarà adscrit a la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Canvi Climàtic –o d’Emergència Climàtica, el nom que encara es baralla– però serà controlat directament per la formació morada.

El discurs

En una al·locució més breu del que és habitual en aquest tipus de discursos, Ximo Puig ha incidit de nou en la regeneració que, al seu parer, ha significat l’accés de l’esquerra a la Generalitat Valenciana. Puig ha dit que la seua primera actuació com a president consisitirà a convocar els agents socials a fi de traçar una estratègia per als propers quatre anys.

El cap del Consell també ha recordat la importància de l’autogovern en un context mundial convuls i algunes veus a Espanya que demanen tot just el contrari, és a dir, iniciar un procés recentralitzador. En aquest marc, Puig ha plantejat un pacte per la innovació, s’ha fixat el repte de situar la taxa d’atur en el 10% –actualment és del 14%– en concloure la legislatura i ha remarcat molt la importància de combatre el canvi climàtic amb un seguit de lleis que hi han de contribuir: la d’economia circular, la de control de la contaminació atmosfèrica o la pròpia de canvi cimàtic i transició ecològica. També ha posat èmfasi a donar respostes al problema del despoblament a les comarquesd e l’interior.

La igualitat i la qualitat democràtica han estat dos dels punts als quals Puig també ha prestat una atenció especial. El Consell preveu la posada en marxa, en matèria de memòria històrica, de l’Institut de la Memòria Democràtica, així com la creació d’un banc d’ADN que permetrà esclarir els casos de nadons robats sota la dictadura franquista.

A la part final de la seua intervenció, Puig ha demanat els diputats de la Cambra a fer una “bona política”. I és que les Corts més fragmentades i plurals que mai oferiran uns debats acalorats que costarà de controlar. Aquest dijous, a la represa de la sessió d’investidura, en tindrem un bon tast.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.