Política

Qui és qui a les primàries de Compromís

Amb prop de 40.000 persones inscrites al procés de primàries, Compromís celebra aquest dissabte l'acte de presentació dels candidats que aspiren a gaudir d'un escó a les Corts Valencianes i al Parlament Europeu o d'un seient de regidor als consistoris de Castelló, Alacant i València. Una competició «plenament oberta i amb dificultats grans de preveure el resultat», segons apunten des de la coalició valencianista. No debades, qualsevol persona registrada pot votar al procés d'elecció sense estar afiliada a la coalició valencianista. EL TEMPS analitza els principals candidats que s'han presentat, amb punts calents com ara la pugna per encapçalar la llista autonòmica per Alacant.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Rialles, felicitacions i abraçades. La nit electoral del 24 de maig de 2015 va ser una autèntica festa per a Compromís. No només perquè l'esquerra, després de 20 anys de govern del PP al País Valencià, governaria la Generalitat Valenciana i els principals ajuntaments del territori. La coalició valencianista, nascuda d'un pacte entre diferents sensibilitats progressistes, irrompia a les Corts Valencianes amb 19 diputats, aconseguia 9 regidors a l'Ajuntament de València -amb la qual cosa s'assegurava l'alcaldia- i trencava amb la barrera històrica que havia tingut al consistori d'Alacant. Els valencianistes treien tres representants a la corporació local de la segona ciutat del País Valencià.

Després de quatre anys de governs autonòmics i municipals, Compromís inicia la carrera electoral. Amb els comicis valencians, locals i europeus a tocar, els valencianistes van engegar fa unes setmanes el procés per escollir els seus candidats a les Corts Valencianes, al Parlament Europeu, als ajuntaments d'Alacant, Castelló i València, així com en altres ciutats com ara Elx (Baix Vinalopó) o Ontinyent (Vall d'Albaida). Aquest dissabte, després de tancar-se el cens amb prop de 40.000 inscrits, la UTE electoral presenta els aspirants a obtenir un escó a les cambres valencianes i europees o un seient als principals salons de plens del País Valencià. Un procés obert en el qual pot votar qualsevol inscrit i que compta amb els seus punts calents, com ara la batalla per ser cap de llista per Alacant a les eleccions autonòmiques. EL TEMPS analitza els principals candidats.

'Overbooking' a València

Vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, líder indiscutible de Compromís i referent mediàtic de la coalició valencianista, Mónica Oltra repetirà com a presidenciable de la cooperativa política en ser l'única aspirant que s'ha presentat al procés. Una situació que també ocorre en la persona que encapçalarà la llista a les Corts Valencianes per la circumscripció de València. Després del pas enrere de l'actual president de la cambra valenciana i històric dirigent nacionalista Enric Morera, Fran Ferri, síndic dels valencianistes al parlament, ocuparà aquesta plaça de sortida. Enginyer, activista pels drets LGTBI, facilitador dels consensos que s'han donat per aprovar-se lleis entre les diferents forces de l'arc parlamentari i amb una tasca al darrere de denunciar operacions fosques, compta amb totes les paperetes de repetir com a portaveu dels valencianistes si els partits progressistes reediten el Govern del Botànic.

Morera, precisament, és un dels favorits per aconseguir un altre lloc de sortida a la llista, unes places força cotitzades tenint en compte les reserves de pluralitat entre les diferents formacions que conformen Compromís i el caràcter paritari de les candidatures. Empresari, advocat i exsecretari general del Bloc, és una figura de consens dintre de la coalició valencianista, i de la mateixa formació nacionalista. Un altre candidat provinent del Bloc és Josep Miquel Moya, director general d'Esports durant la present legislatura, afiliat a Intersindical, exregidor de l'Ajuntament de Gandia (Safor), extreballador públic del consistori saforenc i exdirector de la Universitat Popular de Gandia.

Del Bloc i integrada a la Generalitat Valenciana durant l'actual legislatura, una altra aspirant és Nathalie Torres, qui va exercir de sotsdirectora general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme. Funcionària a l'Ajuntament de Burjassot (Horta) des del 2009, va ser sòcia fundadora de l'Associació Cívica Tirant i és patrona de la Fundació Nexe, un laboratori d'idees vinculat a Compromís. Al seu torn, va encapçalar la llista municipal de Xeraco (Safor) l'any 1995. També amb experiència municipal s'ha registrat com a candidat per a la llista en la demarcació de València Pilar Moncho, actual regidora de Serveis Socials a Sueca (Ribera Baixa) i diputada provincial de Turisme. Una altra representant municipal del Bloc, en aquest cas de Sagunt (Camp de Morvedre), vol repetir com a diputada a les Corts Valencianes. Es tracta de Teresa García, qui ha treballat en qüestions com ara la comissió d'investigació sobre Fira València i ha sigut ponent de lleis de caràcter econòmic. És enginyera de professió.

Executiva de la coalició valencianista, amb els principals dirigents encapçalant la taula: l'alcalde de València Joan Ribó; el president de les Corts Enric Morera, i la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana Mónica Oltra| EFE

Procedents de la Diputació de València i membres de l'ànima ecosocialista de la coalició, Iniciativa del Poble Valencià, s'han presentat Xavier Rius i Josep Bort. Mentre el primer ha ocupat responsabilitats en matèria cultural a la corporació provincial, va militar en Unitat del Poble Valencià i està vinculat a diversos moviments socials, el segon ha exercit de diputat de Medi Ambient, va estar afiliat a Esquerra Unida i compta amb experiència municipal com a regidor a Albuixec (Horta). També representant municipal a Llíria (Camp de Túria), el policia local Paco Latorre aspira a repetir de diputat a les Corts Valencianes. Com també els membres de Verds-Equo Juan Ponce i Gabriela Ferrer, ambdós lligats als moviments ecologistes del País Valencià. Entre els aspirants a la llista de València hi destaquen, a més, l'actual director de l'Institut Cartogràfic Xavier Navarro, el dirigent de CCOO Ferran García, l'alcaldessa de Guardamar de la Safor, Rossana Seguí, Tomàs Ferrandis, de alcalde de Xeresa (Safor) o el també batlle d'Agullent (Vall d'Albaida) Jesús Pla.  

A la circumscripció de Castelló, el cap de llista també està resolt en haver-hi un únic candidat. Es tracta de l'actual conseller d'Educació Vicent Marzà, mestre de professió, impulsor dels decrets de plurilingüisme i vinculat a Escola Valenciana i a Intersindical. Com a conseller, ha buscat capgirar el model educatiu del PP que privilegiava l'educació concertada en detriment de la pública. Marzà, a més, formarà tàndem amb Mònica Àlvaro, que aspira a seguir quatre anys més a les Corts Valencianes. Portaveu adjunta de Compromís a la cambra valenciana, s'ha caracteritzat per les denúncies de la corrupció dels anteriors governs del PP, especialment a la comissió parlamentària que va investigar el negoci de les residències de la tercera edat. Per part d'Iniciativa, destaca Belén Bachero, diputada actualment a l'hemicicle valencià i que ha participat de la comissió d'investigació de Ciegsa.

Una batalla a sis per Alacant

Com si tractara d'una part de la nissaga de cine The Hunger Games, el número 1 d'Alacant se'l disputen entre sis persones. Diputada a les Corts Valencianes, afiliada al Bloc després d'estar només adherida a la coalició encapçalant la lluita d'aquests militants de Compromís i mediàtica per revelar el calvari que va partir a l'escola, Marian Campello és una de les principals aspirants. També ho és l'actual parlamentari a la cambra valenciana Josep Nadal, excantant del grup La Gossa Sorda i que ha treballat temes culturals i educatius a l'hemicicle.

Campello, amb el suport de determinats cercles d'influència de Compromís, i Nadal, amb una presència mediàtica per la seua trajectòria professional, competeixen amb Rafael Climent, actual conseller d'Economia, exbatlle de Muro del Comtat (Comtat), professor i amb bones relacions entre els sectors més nacionalistes del Bloc. Entre els favorits, també hi ha Aitana Mas, d'Iniciativa, directora general de Transparència i exregidora a Crevillent (Baix Vinalopó). Els altres dos candidats, amb menys opcions a priori, són l'advocada Alícia Climent i el tècnic lingüístic alcoià Jordi Davó.

L'històric dirigent de Compromís a Alacant, Toni Arques, també vinculat a CCOO, a les fogueres i vocal de la Institució Ferial d'Alacant, opta a situar-se en un lloc d'eixida de la llista per aquesta circumscripció. L'extinent d'alcalde d'Altea (Marina Baixa) Imma Orozco, l'actual diputada a les Corts Valencianes i membre de Verds-Equo Cristina Rodríguez, l'activista LGTBI Eloísa María, la regidora de Compromís a Santa Pola (Baix Vinalopó) Anna Antón, la responsable de Cultura i Educació de Parcent (Marina Alta) Beatriz Riera o la regidora del Campello (Alacantí) i economista Cintia Alavés són altres dels aspirants a obtenir un bon lloc a la candidatura dels valencianistes per Alacant.

Tots volen acompanyar Ribó

A les tres principals ciutats del País Valencià, els alcaldables ja han sigut seleccionats. Ara bé, hi ha pugna per la resta de llocs de la llista municipal. Alacant n'és un exemple. Amb Natxo Bellido, exportaveu de l'Ajuntament d'Alacant, del Bloc i vinculat al moviment cívic i associatiu de la ciutat, com a aspirant a obtenir la vara de comandament municipal per part dels valencianistes, les places de capçalera de la candidatura estan en disputa. L'expresidenta de la Federació de Pares i Alumnes Enric Valor, membre del corrent Gent de Compromís i exregidora d'Ocupació, Sonia Tirado, s'enfrontarà a María José Espuch, d'Iniciativa del Poble Valencià, exregidora d'Igualtat, lligada també a l'associacionisme educatiu i a Escola Valenciana. Entre els set candidats de la formació ecosocialista que pugen pel número 2 de la llista, hi destaca Albert Poveda, assessor de Compromís a la conselleria de Sanitat durant la present legislatura.

D'esquerra a dreta: els regidors a l'Ajuntament de València Carlos Galiana, Isabel Lozano, Pere Fuset, Pilar Soriano, Sergi Campillo i Giussepe Grezzi| Compromís València

Procedent de l'àmbit sanitari i secretari del Bloc de Castelló entre 2012 i 2016, Ignasi Garcia és l'alcaldable de Compromís a la capital de la Plana. Excepte Enric Porcar, les altres dues regidores -Garcia ostenta un seient al ple municipal- Verónica Ruiz i Alícia Brancal, d'Iniciativa, opten a continuar al consistori. Entre els històrics, destaca el membre de la Junta de Personal Docent de Castelló per la secció educativa d'Intersindical Jordi Tàrrega.

Com ocorre amb la llista del País Valencià, el cap i casal concentra una elevada quantitat d'aspirants a acompanyar Joan Ribó, actual alcalde de València, líder absolut dels valencianistes a la ciutat i referent de la coalició arreu del País Valencià i de l'Estat espanyol. A causa de la paritat de les llistes i de la no-militància de Ribó en cap dels dos principals partits que integren la cooperativa política, Luisa Notario, d'Iniciativa i activista dels drets LGTBI, competeix amb Isabel Lozano, regidora d'Igualtat i Polítiques Inclusives i recentment afiliada al Bloc després de passar per Gent de Compromís. És la gran batalla a la candidatura de València: la representant de la formació amb més militants contra la candidata de la força a la qual pertany Oltra. «A totes les candidatures, aquells que són més coneguts o amb experiència prèvia tenen més opcions. Però en votar simpatitzants també, és a dir, ciutadans que s'inscriuen a les primàries, pot passar de tot. Cada elecció està completament oberta», remarquen des de la coalició valencianista.

Tot i la manca de previsió dels resultats, a València hi ha favorits per ocupar llocs de sortida a la llista. Regidor de Cultura Festiva, mediàtic pels seus vincles amb el món faller, membre d'associacions valencianistes i aspirant més votat a les primàries de 2015, Pere Fuset és un dels candidats amb més opcions. També Sergi Campillo, regidor de Govern Interior, d'Iniciativa i l'home d'Oltra al consistori. Carlos Galiana, regidor de Comerç, del Bloc i ben relacionat amb Iniciativa, i Ferran Puchades, secretari autonòmic de Justícia, històric del nacionalisme valencià i un dels principals impulsors d'intentar implantar la competència lingüística a l'administració, compten amb opcions per obtenir un bon lloc a la candidatura.

Mediàtic per la transformació de la mobilitat urbana que ha encapçalat i dirigent de Verds-Equo, Giussepe Grezzi és una de les figures que tindria assegurada la seua presència en llocs capdavanters. Altres regidores com Glòria Tello, de Cultura, i Pilar Soriano, de Medi Ambient, també volen repetir. L'alcaldessa del Palmar, Raquel Romero, o l'activista veïnal, batllessa de Na Torre-Faitanaer i col·laboradora de la Confederació d'Associacions Veïnals i Consumidors, Lucía Beamund, seran les seues principals rivals. Menys opcions tenen, a priori, l'històric nacionalista i actual assessor al consistori Joan Mansanet, el director de la Coral del Micalet Miquel Juan García o Víctor Arroyo, portaveu de Gent de Compromís. Ara bé, no es descarta cap sorpresa per part de la resta de candidats.

Pugna europea

El pròxim 26 de maig, excepte si el president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig avança les eleccions valencianes, els habitants del País Valencià hauran d'introduir tres paperetes a les urnes: municipal, autonòmica i europea. Compromís, que encapçalarà la llista conformada amb Més per Mallorca i la Chunta Aragonesista, haurà d'escollir en aquest mateix procés de primàries el seu candidat al Parlament Europeu. L'actual eurodiputat Jordi Sebastià, experiodista d'investigació d'aquest setmanari, exalcalde de Burjassot (Horta) i amb un paper destacat a Brussel·les en defensa dels drets lingüístics i de l'economia valenciana, particularment de l'agricultura citrícola, té moltes opcions de repetir.

L'actual eurodiputat i principal aspirant a encapçalar la llista comunitària de Compromís, Jordi Sebastià| Marc Castell

La seua principal rival és l'actual diputada a les Corts Valencianes, Isaura Navarro, qui ha investigat assumptes foscos de la concertada, l'àmbit sanitari i va impulsar la fallida taxa del sucre, entre altres iniciatives. La tercera candidata és Myriam Fernández, responsable de la Inspecció Ambiental de la Generalitat Valenciana i exdirectora de Fons Europeus del Consell. La regidora de Compromís a Gandia, Laura Morant, o el representant local a La Jana (Baix Maestrat), Àlex Vilanova, opten a un lloc destacat a la llista.

Tot un macroprocés de primàries al qual se sumen les impulsades pel Bloc al Congrés dels Diputats, i a les quals s'han presentat l'actual secretària autonòmica d'Hisenda Clara Ferrando o el director general de Comerç Natxo Costa. Això sí, amb Joan Baldoví, actual portaveu dels valencianistes a la Cambra Baixa, com a cap de llista indiscutible. Una terna que s'haurà d'entrellaçar posteriorment amb els aspirants d'Iniciativa, essencialment, per a teixir la candidatura definitiva per als comicis espanyols del 28 d'abril. La carrera per les llistes ha començat a Compromís.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.