Diners públics

Firmes 'pantalla' del dopatge electoral del PP van pescar dos milions de Fira València

La proposta de dictamen que han presentat aquest dijous PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans sobre la comissió d'investigació de Fira València desgrana la facturació amb la institució econòmica d'Orange Market i de Laterne, dues empreses emprades suposadament com a vehicles per camuflar les donacions de constructores cap al PP de Francisco Camps i Rita Barberá. Mentre la sucursal valenciana de la trama Gürtel va obtenir 1.582.388 euros del recinte ferial, l'organitzadora de la campanya del PP de València en 2007 va rebre 495.000 euros.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Impagaments. Despeses exorbitants i sense justificació. Sobrecostos espectaculars. Deutes asfixiants. Fira València, una de les institucions econòmiques més rellevants del País Valencià, va convertir-se durant l'etapa de l'amic de l'exalcaldessa de València Rita Barberà i empresari tèxtil, Alberto Català, en un autèntic aparador del malbaratament. O, si més no, així ho reflecteixen els organismes auditors valencians i la proposta de dictamen a la comissió d'investigació de Fira València presentada aquest dijous per PSPV, Compromís, Ciutadans i Podem. «Fira València il·lustra els 20 anys de mal govern del PP amb mala gestió, controls gens clars i corrupteles que ens ha costat als valencians més de 1.000 milions d'euros», ha afirmat el diputat socialista a les Corts Valencianes i secretari d'organització de la federació valenciana José Muñoz.

L'informe, a banda de relatar les nombroses irregularitats i sobrepreus que van produir-se durant la gestió del recinte econòmic, desgrana la facturació d'Orange Market i Laterne, dues firmes que van actuar suposadament de pantalles per al PP a l'hora de canalitzar les donacions que rebien els conservadors de diversos empresaris. Dues empreses lligades al presumpte finançament il·legal de la formació de la gavina que van pescar contractes per més de dos milions d'euros.

Orange Market, sucursal de la trama Gürtel a València i intermediària entre les donacions en B dels constructors i els populars als comicis de 2007 i 2008, va aconseguir contractes per valor d'1.582.388 euros de Fira València entre 2006 i 2009, precisament durant els anys que aquesta firma va organitzar actes del PP de Francisco Camps, investigat a diverses causes judicials. La relació entre la institució ferial i la mercantil de la xarxa encapçalada per Francisco Correa fou tan estreta que la mateixa Orange Market va seleccionar diversos treballadors del departament de màrqueting de Fira València, com ara Miren Olcoz o Cristina Olmeda. «És la primera vegada de la meua vida professional en la qual observe que el proveïdor de serveis contracta la persona que ha de contractar-los posteriorment», va afirmar a la comissió, tal com recull la proposta de dictamen, Muñoz.

Segons la documentació recollida a la proposta de dictamen, els pagaments a la societat lligada a la Gürtel va iniciar-se l'any 2006, amb una factura de 2.700 euros pel muntatge d'un aparador a la Fira Internacional de Turisme (Fitur). Dotze mesos després, la mercantil va facturar 83.288 euros a Fira València per presentar el pla d'internacionalització. Aquell mateix any havia organitzat un acte polític del PP. Els populars, al seu torn, estaven consentits des del recinte que presidia l'empresari Alberto Català: no consta cap pagament per sufragar el desdejuni realitzat l'any 2002. Encara més, els populars no van pagar els 568.511,94 euros que devien d'un acte de l'any 2008. Només van sufragar el deute una vegada la justícia va obligar-los. Fins i tot, no van assumir el cost d'un acte del PP europeu celebrat el mateix any, ja que va fer-ho el Consell amb diners públics.

Amb la trama Gürtel decidint incorporacions de personal a Fira València, Orange Market «no va complir amb els objectius contemplats al contracte», segons s'estableix a la proposta de dictamen. Ara bé, «des de la signatura del contracte d'arrendament de serveis i fins a la seua eixida de l'entitat, va facturar mensualment la part fixa que incloïa el contracte, això és 25.000 euros més IVA». A més, va cobrar «dues factures incorporades en la part variable del contracte, encara que no va fer-se cap proposta de comanda, ni pressupost previ, tal com era preceptiu».

José Muñoz (PSPV-PSOE), Teresa García (Compromís) i Josep Almería (Podem) han presentat aquest dijous la proposta de dictamen sobre la comissió d'investigació de Fira València| Compromís

Independentment d'aquestes contractacions, «Orange Market va facturar i cobrar de Fira València factures per a la precampanya d'Hàbitat 2008, prevista per als mesos de juliol i agost del 2008, coincidint amb una de les carreres de Fórmula 1». El primer rebut va ser de 580.000 euros i el segon de 458.000 euros. El darrer pagament de Fira València a la xarxa presumptament corrupta va realitzar-se el 2 de febrer de 2009, quan l'escàndol s'havia destapat. Van abonar-se 29.000 euros en concepte d'assessorament, màrqueting i comunicació de gener de 2009.

La investigació de l'engranatge de Gürtel va destapar que un dels capitostos de l'organització, Pablo Crespo, va proposar a Català la contractació del seu fill a Fira València. Unes anotacions realitzades pel també exsecretari d'organització del PP gallec que van descobrir, al seu torn, la informació que tenia la trama sobre les contractacions d'una altra empresa de comunicació esquitxada pel presumpte dopatge irregular dels populars. A la seua llibreta, van trobar aquestes notes: «Gran Fira Hàbitat. Al marge de projectes globals. Fins a la venda de diferents fires. Amo BSB ->; Saez Merino. Amic Emilio Foldi. Posar-se en guàrdia. Alfonso Grau. Elaborar costos + marge raonable. Fix/variable + accions determinades». Sáez Merino era un dels propietaris de Laterne, actualment al punt de mira de la justícia per canalitzar suposadament les aportacions presumptament il·legals de constructores al PP de València durant la campanya electoral local del 2007.

«Entre els anys 2006 i 2008, Fira València va pagar més de 495.000 euros a Laterne SL, a través de dos contractes i honoraris de serveis de màrqueting i comunicació», assenyala la proposta de dictamen. Aquest document recorda que «l'empresa duia les campanyes del PP a l'Ajuntament de València i que està investigada en el marc de l'Operació Taula per gestionar presumptes donacions il·legals al grup municipal». Amb tot, els pagaments de Fira València a Laterne van ser exclosos de la causa que investiga el suposat dopatge electoral dels conservadors en 2007. El jutge instructor va considerar que els abonaments no van vehicular-se per sufragar la campanya dels dretans.

El document redactat per socialistes, valencianistes, morats i tarongers inclou, a més, un llistat dels pagaments de Fira València a Valmor. Es tracta de la firma pantalla que havia d'organitzar la cursa de Fórmula 1 i que va ser rescatada per la Generalitat Valenciana del PP estalviant els deutes als seus impulsors, entre els quals hi havia el magnat del taulell i president del Vila-real CF Fernando Roig. Aquesta mercantil també participada per la nissaga Cotino va rebre 402.803,26 euros en concepte d'entrades de la institució ferial. A l'apartat de despeses de representació, van trobar-se altres compres d'entrades amb un cost de 119.229 euros.

Els quatre grups, de fet, assenyalen com els protocols de col·laboració signats entre Fira València i Valmor eren perjudicials per al recinte aparador. «En el document rubricat, es recull que Valmor rebria una retribució del 33% del benefici net de la zona lúdica, així com un conjunt de remuneracions d'acord a l'èxit d'ocupació de la zona d'allotjament. En canvi, la institució ferial que proporciona mitjançant cessió el pavelló, un espai per a la celebració de l'esdeveniment i la venda de merchandising i que assumeix les despeses de personal, suport tècnic, llicències, segurs, etc. no rep cap ingrés fixe», apunta. L'exemple de com va gestionar-se una fira tacada per les contractacions amb empreses esquitxades pel suposat finançament irregular dels populars.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.