L'últim lladruc de la Gossa Sorda

Amb prop de 20 anys damunt dels escenaris, un dels referents del rock valencià ha dit definitivament el seu adéu a la població que els va veure nàixer. Tot i que encara els queden concerts al Japó, la banda de Pego plega. Al darrere, queden cançons convertides en icones de la música en català.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

S'havia allargat, però aquesta vegada era la definitiva. La Gossa Sorda plegava amb un concert celebrat aquest dissabte a Pego (Marina Alta), la població que els va veure nàixer. Era el seu últim lladruc carregat de nostàlgia, de lluita i d'alegria. De temps nou per al rock i la música en català al País Valencià. Un panorama més visible després de la seua aparició, però més pobre amb la seua retirada.

La banda capitanejada per Josep Nadal va reservar-se fins a la mitjanit per començar a fer vibrar una plaça plena de gom a gom. D'ençà que els instruments van començar a tocar Aire, una de les cançons que conformen el seu últim disc, la gent va respondre. Les estelades presents, les veus del públic i el ritmes d'un ska barrejat d'estils diversos van ser tot un mateix conjunt durant tota la nit.

Per l'escenari van passejar-se Auxili amb una batucada, Smoking Souls -que havien actuat abans-, Zoo, el cantant d'Obrint Pas Xavi Sarrià i molts altres. Era una festa de la música en català, tot i la tristesa del moment. Significava la reivindicació de com en pocs anys la situació havia canviat i com la música en llengua pròpia s'havia fet més rica i diversa en estils. De com s'havia fet gran. No debades, els dos referents de l'escena han plegat: Obrint Pas i la Gossa Sorda. Tot un repte per al futur.

No faltaren les seues cançons més populars: Entre Canuts, Cavallers, Farem Sao, Quina Calitja, La Guàrdia, Camals Mullats, Ball de Rojos, Esbarzers, Casalla Paradise, La Polseguera, Tres de Pego, Senyor Pirotècnic, Respira... Ni el tema L'última Volta, una metàfora del seu acomiadament, del seu adéu.

Batiste Ceba, una cançó carregada de ràbia, de reivindicació de les arrels i de crítica contra l'especulació urbanística que assolà el País Valencià durant l'orgia de la rajola, va tancar el seu concert. Amb la sensació que no es volia plegar, amb les ganes de la gent perquè els seus ritmes no deixaren mai de tocar. Quan la seua música va apagar-se, al fons va sonar La Història de la Gossa, un tema que recull tota la seua trajectòria. Les imatges al fons de la vida de la Gossa Sorda van despertar un aplaudiment sentit del públic que es combinava amb crits de "Visca, visca, visca, la terra lliure".

Tot i que Josep Nadal va aparèixer de nou durant l'actuació de Juantxo Skalari & la Rude Band a la cançó Vodka Revolution, la Gossa Sorda havia dit adéu. Encara que al mes de juliol torne als escenaris al Japó. Era la seua "última volta". El seu últim lladruc.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.