Operació Taula

El Consell del PP va regar amb milions les «firmes capçalera» de González Pons i Cotino

Álvaro Pérez 'El Bigotes', un dels capitostos de la trama Gürtel, ha assenyalat aquest dilluns a la comissió d'investigació de l'Operació Taula que Trasgos i Engloba eren les «empreses de capçalera» dels exconsellers Juan Cotino, Esteban González Pons i Gerardo Camps. Unes firmes que van facturar de la Generalitat Valenciana del PP quasi 40 milions d'euros, segons les dades a les quals ha accedit aquest setmanari. Pérez també ha acusat Pons de ser soci de l'empresari José Luis Ulibarri, qui va beneficiar-se de concessions televisives adjudicades per l'actual eurodiputat.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Vestit amb un jersei i una camisa, Álvaro Pérez el Bigotes, un dels capitostos de la trama Gürtel, va destapar la caixa del dopatge electoral del PP al País Valencià. Era el judici a tota una època. I Pérez, assegut davant dels magistrats de l'Audiència Nacional, va detallar com funcionava el mecanisme per finançar irregularment els conservadors. Aquella declaració judicial de primers de 2018 va anticipar una altra no menys preocupant per a l'antiga cúpula dels populars valencians: Pérez avisava que a la vista oral del judici per la visita del papa a València l'any 2006 contaria «el tercer testament».

Sense anticipar cap dada d'aquella revelació que prepara en seu judicial, Pérez ha establert aquest dilluns vincles entre contractistes habituals de la Generalitat Valenciana del PP i exconsellers del govern de Francisco Camps, involucrat a diversos escàndols. A la seua compareixença des de la presó per videoconferència dintre de la comissió d'investigació de l'Operació Taula en les Corts Valencianes, ha afirmat que l'exconseller i actual eurodiputat del PP Esteban González Pons; l'exdirector de la policia espanyola, expresident de la cambra valenciana i imputat al cas Gürtel i Erial Juan Cotino, i el també exconseller i actual diputat al Congrés Gerardo Camps comptaven amb determinades empreses de capçalera, com ara les agències de comunicació Grup Engloba i Trasgos. Unes empreses que van facturar a la Generalitat Valenciana del PP quasi 40 milions d'euros.

Segons la informació a la qual ha accedit aquest setmanari, les firmes del grup Trasgos van pescar 749.160, 11 euros de l'administració autonòmica valenciana. El gruix dels treballs va aconseguir-los la matriu del grup empresarial, Trasgos, amb contractes valorats en 425.164,84 euros. Cuco Comunicación i Tannhauser Producciones, també pertanyents a l'empori mercantil, van rebre 312.186,65 euros i 11.256 euros del Consell durant l'etapa popular, respectivament.

En un informe de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil, els investigadors apuntaven que entre 2007 i 2013 l'agència de comunicació va captar 300.000 euros de la Generalitat Valenciana a través de diverses societats. Tal com va destapar EL TEMPS arran del document elaborat per l'institut armat i incorporat al sumari de l'Operació Taula, les mercantils de Trasgos van declarar a l'Agència Tributària unes quantitats que no es corresponien amb els diners que realment havia percebut. L'exemple paradigmàtic era Fira València. Tot i que Cuco Produccions declarava 106.580,80 euros d'adjudicacions del recinte econòmic, no hi havia cap constància de contractes ni de pagaments de l'entitat presidida per l'empresari Alberto Català a la firma.

«Era una de les empreses de capçalera de [Juan] Cotino [imputat a Gürtel i a l'Operació Erial] i d'alguns dels seus regidors», ha afirmat Pérez sobre Trasgos. Precisament, i tal com consta en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, la conselleria de Benestar Social va adjudicar dos contractes a Trasgos durant l'etapa de Cotino. Firmat per Mariano Vivancos, aleshores subsecretari del departament i actualment gerent de la patronal de la concertada, Trasgos va percebre en 2008 104,775 euros per la campanya de publicitat «les empreses sàvies». En 2009, la mercantil «de capçalera de Cotino» va pescar una altra adjudicació de 67.000 euros per elaborar l'estratègia comunicativa del Consell de cara al 8 de març, dia de la dona. El treball duia també la rúbrica de Vivancos, una de les cares del lobby catòlic de l'ensenyament concertat. Vivancos, precisament, assessora, segons fonts parlamentàries, Miquel Domínguez, diputat a les Corts Valencianes i exregidor de l'Ajuntament de València. També membre de l'ala cristiana del PP, va regar amb 500.000 euros Trasgos quan ostentava responsabilitats al consistori. 

L'exconseller Juan Cotino al seu despatx de les Corts Valencianes durant la seua etapa com a president de la cambra| EFE

Com a organitzadora de la campanya electoral del PP de Rita Barberá l'any 2011, està investigada per canalitzar suposadament les donacions en B de les constructores Secopsa, FCC, Grupo Bertolín, Ocide Construcciones i SAV Agricultores de la Vega a la formació conservadora. «Entre els anys 2010, 2011 i 2012, Trasgos, a través d'altres mercantils del seu entorn com ara Cuco i Tannhäuser, podria haver estat destinatària de diners provinents de societats privades i que tindrien com a finalitat sufragar les despeses de la campanya desenvolupada», apunta la UCO. Aquest grup d'empreses, segons va publicar aquest setmanari, va rebre 400.000 euros de l'Ajuntament de València només en campanyes publicitàries entre 2005 i 2015, quan el consistori estava en mans del PP. Compromís va xifrar la seua facturació global en 2,7 milions d'euros. Trasgos, al seu torn, va ser soci dels capitostos de la Gürtel durant la visita del pontífex a la capital del Túria.

La facturació de Trasgos en comparació amb Engloba, l'altra empresa de capçalera del PP citada per Pérez, és anecdòtica. Segons va publicar El Mundo d'acord amb la informació facilitada des de la Generalitat Valenciana a la comissió parlamentària que investiga els responsables polítics de l'Operació Taula, aquest grup de comunicació va percebre 30.612.142,75 euros de l'administració autonòmica. L'Agència Valenciana de Turisme, amb 10 milions d'euros entre 2001 i 2015, va ser una de les principals contractistes del grup de comunicació institucional i privat.

La xifra és major, però, si s'afegeix els 7.872.232,76 euros que va obtenir del sector públic valencià. La firma, al seu torn, havia pescat contractes durant l'època popular de 546.228 euros de l'Ajuntament de València, 468.692,18 de la Diputació de València i 1.813.726 de la Diputació d'Alacant. En total, 41.313.021,69 euros. Encapçalada per l'empresari José Adolfo Vedri, les nombroses mercantils estan sota sospita per part dels investigadors del cas Taula per haver finançat suposadament els populars.

Entre les nombroses adjudicacions que va obtenir les firmes del grup Engloba, destaquen les contractacions realitzades per part de Vaersa, l'empresa de gestió mediambiental del Consell. Segons ha destapat Compromís, van pescar 1,3 milions de l'empresa pública «simulant processos de competència entre elles». «En una dotzena d'ocasions entre 2001 i 2008, sis empreses de la trama Taula [totes elles lligades a Engloba] van alternar-se per presentar-se com a competidores d'una adjudicació que sempre acabava obtenint una empresa de la trama», va denunciar aquest diumenge Fran Ferri, síndic dels valencianistes a les Corts Valencianes.

Imatge de la comissió d'investigació parlamentària sobre el cas Taula, en la qual ha comparegut aquest dilluns Álvaro Pérez El Bigotes, capitost de Gürtel, des de la presó| Corts Valencianes

El cas més evident d'aquesta manera de captar treballs va produir-se amb la contractació de la promoció del Parc Riu Túria l'any 2007. La Gràfica va aconseguir aquest contracte de 90.265 euros competint amb les mercantils Engloba Brandesign i Via Libre. Tant la beneficiada com les altres dues formaven part del mateix grup. En les altres ocasions, només s'hi presentava una empresa alternativa del grup a la triomfadora als concursos. Dintre de la teranyina societària d'Engloba, hi ha Universo Selección, una firma lligada al nebot de l'exalcaldessa Barberá, Enrique Sospedra Barberá, qui va fer negocis amb la Fundació Jaume II el Just i en altres organismes de la Generalitat Valenciana, com ara la Ciutat de la Llum.

González Pons i l'empresari de la 'Gürtel'

Pérez, però, ha realitzat més acusacions durant la seua intervenció, que ha precedit la d'un Francisco Camps capficat en realitzar un autèntic míting polític contra el Govern del Botànic i que havia rebut la telefonada del PP -concretament, del diputat popular Fernando Pastor, el passat dissabte- per convidar-lo a no declarar a la comissió d'investigació. «González Pons és un covard. Va reunir-se amb mi per un tema personal d'amagades quan ja havia esclatat el cas Gürtel [...] Pons era soci de [José Luis] Ulibarri», ha afirmat el delegat de la trama a València.

Tot i que no ha aportat proves d'aquesta relació mercantil, Ulibarri, un empresari involucrat al cas Gürtel, va rebre freqüències de televisió de TDT en 13 de les 14 demarcacions que va adjudicar la Generalitat Valenciana l'any 2005. La concessió va ser firmada pel mateix González Pons i l'any 2012 va ser tombada pel seu caràcter irregular. Amb la festa de les Falles proclamada, Pérez ha tirat la seua primera mascletada. L'espectacle gran, tanmateix, s'espera per a la vista oral de la peça relativa a l'esdeveniment papal. Serà la seua particular nit del foc.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.