Corrupció

400.000 euros en publicitat per a l'agència de les campanyes de Rita Barberá

L'Ajuntament de València va facturar prop de 400.000 euros del 2005 al 2015 al Grup Trasgos, l'empresa encarregada d'organitzar esdeveniments del PP de València, per campanyes de publicitat. Mencionada als papers de García-Fuster i sota sospita pel 'trossejament' d'adjudicacions, Compromís va xifrar la seua facturació total en 2,7 milions d'euros. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Les diferents empreses del Grup Trasgos va prestar serveis tant al PP Valencià com a l'Ajuntament de València durant l'etapa de Rita Barberá. I tot i que les sospites de fraccionament de contractes en les adjudicacions atorgades van desaparèixer una vegada els fets estaven als jutjats, amb l'eclosió del cas Taula la investigació sobre Trasgos ha tornat a reviscolar.

Segons la documentació a la qual ha accedit EL TEMPS, aquest grup d'empreses va facturar prop de 400.000 euros des del 2004 al 2014 només en campanyes publicitàries. Es tracta de les mercantils Trasgos, Tannhäuser Producciones, Construcciones Payá i Montesinos i Cuco Comunicación. Amb quantitats que no superen el que marca la llei per fer-ne concurs públic, l'encàrrec de major quantia és de 21.054 euros, sobre la proximitat de la policia local en 2012. Compromís xa xifrar en 2,7 milions d'euros el que aquest grup d'empreses van obtenir durant el mandat de Barberá.

Tot i que l'any 2005 Trasgos sols va aconseguir un contracte de 4.129 euros, en 2006 Trasgos i Cuco Comunicaciones van rebre treballs de publicitat per valor de 55.618,80 euros. L'any 2007 aquestes dues mercantils van facturar prop de 81.000 euros. En 2008, però, la xifra va ser-ne inferior: 43.778 euros. Encara que l'any 2009 les societats Trasgos i Construcciones Payá i Montesinos van gaudir només de treballs per un total de 23.038 euros, destaca que la segona mercantil, dedicada a la construcció, facturara per fullets de l'Expojove.

Trasgos i Cuco Comunicación van fer treballs per 40.320 euros l'any 2010; Trasgos i Tannhäuser Producciones per poc més de 38.000 euros l'any 2011; Trasgos quasi 26.000 euros l'any 2012 i de només 7.736 euros en 2014. Aquestes quantitats, però, no tenen en compte el que va facturar aquestes empreses en conceptes publicitaris de la Fundació Esportiva Municipal, ja que aquesta funciona de forma independent a l'Oficina de Publicitat del consistori.

Un grup que va organitzar diversos esdeveniments per al PP. Segons la declaració davant el jutge del cas Taula publicada per El Mundo, els responsables de l'empresa van reconèixer que facturen amb el PP des de l'any «2002 o 2003»; que van organitzar el congrés local de 2010; part de la campanya electoral de l'any 2011; i el congrés local de 2013. I, a més a més, van admetre que havien cobrat d'un dels comptes opacs que s'investiguen a la peça del suposat blanqueig de diners negres del PP de València.

Més ombres

Als papers de l'ex-secretària del grup municipal 'popular', María Carmen García Fuster, hi apareix una anotació que fa referència a un pagament xifrat en 11.368 euros a Trasgos en 2010, any en el qual el grup empresarial va organitzar-ne actes electorals per a la formació de la gavina. Unes coincidències que han fet dubtar a la policia nacional sobre el finançament del PP de la capital del País Valencià.

Aquest grup ha estat esquitxat per altres assumptes. Compromís va denunciar el suposat trossejament de contractes de la Japan Week, ja que cap de les factures abonades per a pagar l'esdeveniment van superar el límit que marca la llei quan les diferents empreses que van facturar formaven part de l'entramat de Trasgos. Amb tot, la investigació va ser arxivada. La Fiscalia va determinar que les diferents societats no guardaven cap relació. Ni de bon tros.

Segons el mateix rotatiu madrileny, Trasgos fou soci dels capitosts de Gürtel en la vista del Papa Benet XVI a València l'any 2006. De fet, un dels comissionats de la Fundación V Encuentro Mundial de Familias, Enrique Pérez Boada, va estar en el consell d'administració de la mercantil. Els responsables de l'empresa han negat sempre els fets.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.