Ultradreta

La xarxa de l’extrema dreta valenciana

La manifestació anticatalanista del passat 11 de novembre, encapçalada per l’empresari exfalangista Juan Garcia Sentandreu, va evidenciar la fractura en el blaverisme. Però va mostrar, al seu torn, el sorgiment d’un teixit associatiu minoritari lligat a Vox i a España 2000. Amb l’excusa del procés català, bona part d’aquest entramat va acudir a la contramanifestació del 9 d’Octubre. EL TEMPS radiografia la ultradreta al País Valencià.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Les puntades de peu, els cops, les agressions, les intimidacions i els insults havien passat a segon terme. L’advocat ultra, empresari i exlíder del Grup d’Acció Valencianista —força de xoc del blaverisme esquadrista—Juan García Sentandreu, volia rememorar velles èpoques. No importava que hagués estat fotografiat a la contramanifestació del 9 d’Octubre. Tampoc que la seguretat de la marxa la prestés l’empresari i líder d’España 2000, José Luis Roberto. Amb l’excusa del procés català, Sentandreu junt amb l’activista ultraconservadora i ex de Vox, Cristina Seguí, encapçalava una manifestació contra els Països Catalans a València.

La mobilització celebrada l’11 de novembre de 2017 aconseguia reunir milers de persones. Entre elles, el president de la Federación Católica de Asociaciones de Padres de Alumnos de Valencia Vicente Morro o l’extorero Vicente Barrera. Tanmateix, destacava l’absència de les institucions senyeres del blaverisme clàssic: Lo Rat Penat, la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) i el mateix GAV. Unes entitats que eren substituïdes per grupuscles de nova fornada apadrinats per Sentandreu. EL TEMPS radiografia el nou entramat de l’extrema dreta valenciana que va confluir a la contramanifestació del 9 d’Octubre per una causa comuna: el rebuig taxatiu al valencianisme, l’animadversió contra l’independentisme català i la defensa de la unitat d’Espanya.

El líder d'España 2000, José Luis Roberto, a la manifestació de l'11 de novembre de 2017 a València contra el catalanisme. Fou l'encarregat de prestar la seguretat de la marxa| EL TEMPS

Paquita Rebentaplenaris 2.0

De les organitzacions que van participar en la manifestació de l’exfalangista Sentandreu, destacava Defenem Valéncia (sic). Es tracta del grupuscle sobre el qual pivota tot l’entramat del nou regionalisme anticatalanista i defensor sense complexos de la integritat espanyola, i que ha fet publicacions a les xarxes crítiques amb els immigrants. Està encapçalat per María Isabel Sánchez Ibanco, àlies Isabella, natural de Sogorb (Alt Palància). Isabella, una mena de Paquita Rebentaplenaris 2.0, l’agitadora blavera per antonomàsia durant la Batalla de València, estaria lligada com a administradora solidària a l’empresa Peritaciones Salvador Serrano SL, que no presenta els seus comptes des de 2009.

Junt amb Isabella, Marisa és l’altra cara visible de Defenem. Com també ho és Paco Moreno, imputat per les agressions en la diada valenciana i que a les xarxes socials mostra la seva simpatia pel dictador Francisco Franco (vegeu imatge 1). “El passat 9 d’Octubre vam ser nosaltres i uns quants valencians més qui vam fer front als catalanistes sota l’estàtua de Jaume I per evitar que no pengessin el seu drap independentista”, va pronunciar Isabella en una concentració no permesa davant de la Delegació del Govern el passat mes de març. Les seves paraules farien referència a la impossibilitat d’acabar la marxa valencianista als peus de la figura de l’antic rei. La presència dels radicals del València CF fent la salutació feixista ho impedia.

1.Paco Moreno, de Defenem i investigat pels fets del 9 d’Octubre, reivindicant a Facebook la figura del dictador Francisco Franco. 

Altres membres destacats de Defenem compten, al seu torn, amb connexions polítiques. Juan Carlos Ponce, empresari i secretari del grupuscle, va ser candidat del regionalista Renovació Política (RePo) a Burjassot (Horta) l’any 2015 i va ocupar el número vuit de la llista Valencians per Europa, una coalició que aixoplugava diversos partits blavers als comicis comunitaris de l’any 2014. La seva presència com a candidat fou polèmica per fotografiar-se amb un bust de Franco. Per RePO també va passar José Miguel Lluesma, dirigent de l’entitat blavera, com a secretari general de la formació a Montcada (Horta). Lluesma va militar anteriorment en Coalició Valenciana (CV), el partit que va impulsar Sentandreu amb l’ajuda d’empresaris com ara Juan Lladró. Fou alcaldable de CV a la població de l’Horta. Una trajectòria que Benjamín Lafarga, actual líder de RePO, també va seguir en ocupar un lloc a les llistes de CV.

El grupuscle, però, no sols està relacionat amb RePo. També amb Vox. Ramiro Hernández, vicepresident primer de Defenem, simpatitza a les xarxes amb la formació ultradretana (vegeu fotografia 2). Encara més, Juan Francisco Ferris Vidal, que escriu articles en nom del col·lectiu anticatalanista, va ocupar la llista del partit ultraespanyolista a les Corts Valencianes i a l’Ajuntament de València als comicis del 2015 després de representar el PP a la Junta Municipal del Marítim entre 2007 i 2011. Posteriorment, s’integraria a la candidatura de Vox al Congrés i Voceando por Ti, una associació en l’òrbita de la formació de l’expopular Santiago Abascal.

2.Ramiro Hernández, de Defenem, mostra les seves simpaties per Vox. 

Ferris Vidal, a més, va ser president de l’Asociación en Defensa del Castellano en la Comunidad Valenciana. També va estar encapçalada per un exregidor del PP, exmilitant de Ciutadans i actual alcalde pedani de Campo Arcís (Requena-Utiel), Joaquín González, del Partido de Requena y Aldeas. Actualment, el president és Javier Jordà. Amb tot, és Eva Tena la veu mediàtica d’un col·lectiu que va participar en la marxa de Sentandreu i que comparteix xerrades amb el president del Círculo Balear, l’ultradretà Jorge Campos, que ha fundat el seu propi partit polític a les Illes de bracet d’excàrrecs del PP. Defenem, altrament, ha comptat amb el suport de la ultradretana Somatemps. I, fins i tot, ha compartit publicacions a Facebook de Felipe Tamarit, del neonazi Moviment Social Republicà (MSR) (imatge 3).

3. Defenem comparteix una publicació de Felipe Tamarit, de l’MSR, a Facebook. 

Aquest col·lectiu blaver ha reivindicat la col·laboració d’España 2000 en les seves manifestacions. Precisament, un militant del partit d’extrema dreta que va participar en la concentració de Defenem (vegeu imatge 4) del passat 21 d’abril apareix en els aldarulls del 9 d’Octubre tirant uns exemplars del Diari Jornada al fem (imatge 5). El grupuscle també va acudir a una xerrada organitzada pel PP del districte d’Exposició (València) (fotografia 6,) després dels fets del 9 d’Octubre. Van compartir-la amb Lo Rat Penat, Círcul Cívic Valencià i el Moviment Social Torres Blaves, encapçalat pel simpatitzant de Ciutadans Fernando Brotons i lligada ideològicament a Societat Civil Catalana i al Grup d’Acció Balear.

4. La persona amb camisa roja i blanca és militant d’España 2000| EL TEMPS
5. El mateix afiliat d’extrema dreta tirant exemplars del Diari Jornada al fem 
durant els aldarulls del 9 d’Octubre| EL TEMPS
6. Xerrada de Defenem a la seu del PP d’Exposició, a València. 

Anomenat de la mateixa manera que l’entitat afí a Ciutadans, Torres Blaves és un fòrum digital de Facebook que s’ha convertit en associació. Integrat per simpatitzants del blaverisme, regionalistes, ultres, destacats membres de l’extrema dreta valenciana i curiosos, està administrat per Isabel Rubio. Coneguda com a Ixxa Catiro en el món digital, repiula des del seu compte de Twitter la secessionista Plataforma Valencianista i, fins i tot, alguna acció d’Ultras Yomus molt esporàdicament. Relacionada amb Sentandreu —va formar junt amb l’exfalangista i Seguí el trident que presentava la marxa de l’11 de novembre—, l’organització que encapçala va demanar conjuntament amb Defenem que no entressin estelades a Mestalla.

En aquella iniciativa va participar també Joventuts Valencianistes, que compta amb exmembres de les joventuts del GAV relacionats amb Lo Nuestro. El Círculo Carlista de la Tradición de Nuestra Señora de los Desamparados, que va participar en la manifestació de Sentandreu com ho va fer Joventuts Valencianistes, va firmar aquesta petició dirigida al València CF. El quint sotasignat era l’associació ultradretana Valentia Forum, presidida per Rafael Gálvez i assistent a la marxa anticatalanista de l’11 de novembre. Junt amb Defenem, el Círculo Carlista de la Tradición de Nuestra Señora de los Desamparados i Joventuts Valencianistes, ha promocionat altres activitats de manera conjunta com ara la titulada “la Mare de Déu dels Desemparats generalíssima dels nostres exèrcits” (imatge 7).

7. Cartell conjunt de Valentia Forum, el Círculo Carlista de Nuestra Señora de los Desamparados, Defenem i Joventuts Valencianistes parlant de la Mare de Déu com a “generalíssima dels nostres exèrcits”.

Com a membre de Valentia Forum, hi ha el lletrat Jorge García Contell, que ha escrit un llibre editat pel líder de l’MSR, Juan Antonio Llopart. Aquesta organització cultural va presentar, al seu torn, una obra de José Manuel Bou, exdirigent de CV. Amb publicacions antisemites, d’exaltació de José Antonio Primo de Rivera (vegeu imatge 8) i contra els immigrants al seu Facebook, va compartir taula amb Miguel Blasco. Blasco corealitza el programa Aquí la Voz de Europa amb Manuel Canduela, líder del partit feixista Democracia Nacional i processat, bé que absolt més tard, per formar part de la banda neonazi Acción Radical. Pedro Cuevas, l'assassí del jove antifeixista Guillem Agulló, va estar lligat a l'organització feixista Acción Radical. En la xerrada també intervenia Sentandreu, amb un historial farcit d’accions intimidatòries. La visita de Joan Laporta a València l’any 2011 n’és un exemple.

8. José Manuel Bou, exmembre de Coalició Valenciana i lligat a Valentia Forum, exalta en el seu compte de Facebook la figura del falangista José Antonio Primo de Rivera.

Per participar en aquelles suposades coaccions va ser jutjat i després absolt Fernando Chiva, exmilitant de CV i actualment a Vox València. Dirigent del Círcul Cívic Valencià, que va emprendre una campanya contra els repetidors d’Acció Cultural del País Valencià que emetien el senyal de TV3, és vocal de l’anticatalanista Plataforma Valencianista. Aquesta entitat la va crear Àlex Esteve, exmembre del GAV que va participar en l’assalt del Casal Jaume I del barri de Russafa. Óscar Rueda, president del Casal Bernat i Baldoví —l’extensió fallera del Lo Rat Penat—, també forma part de la directiva de l'associació anticatalanista.

Plataforma Valencianista ha col·laborat amb recollides de menjar organitzades per la Curva Nord, la grada d’animació del València CF en la qual s’integraven els hooligans filonazis. Una relació amb els aficionats més passionals del club de Mestalla que va transformar-se en un conveni firmat l’any 2015 entre ambdues organitzacions per impulsar les Normes del Puig a l’equip blanc i negre. En l’acord també van participar Círcul Cívic Valencià i Junts Front l’AVL, una entitat que aixopluga quasi totes les organitzacions del món blaver com ara Lo Rat Penat, la RACV, l’Associació Cardona i Vives de Castelló, Onda Fallera o el Piló de Burjassot. La presideix José Manuel Ricart, membre del GAV i ex d’Unió Regional Valenciana, UV, UCD i CV. La Curva Nord, per la seva banda, va acudir a la Fira Valenciania de l’any 2017 que organitzava Plataforma Valencianista.

9. Plataforma Valencianista dona les gràcies a la Curva Nord i als Yomus per una pancarta anticatalanista. 

L’entitat fundada per Esteve ha compartit, fins i tot, publicacions donant les gràcies a la Curva Nord i a Ultras Yomus (imatge 9) per mostrar pancartes anticatalanistes. Els mateixos hooligans del València CF van figurar entre les organitzacions convidades al sopar dels Premis Senyera 2016. El guardó d’aquell any fou per a Vicente González Lizondo, fill de l’exlíder d’UV. Una distinció premonitòria, ja que actualment González Lizondo és el president de l’entitat que també ha acudit a actes del PP de l’Horta Nord. El fill de l’exdirigent blaver va participar, al seu torn, en el projecte fracassat que va impulsar Seguí quan va sortir de Vox.

Copiar el Front Nacional

Quan l’activista ultraconservadora va deixar el partit ultradretà, l’exmagistrat de l’Audiència Provincial de València José María Llanos, va erigir-se en líder de Vox a València. La formació, aliada en l’àmbit europeu amb l’extrema dreta del Front Nacional, Alternativa per Alemanya i el Partit de la Llibertat holandès, va involucrar-se en el conflicte per la retirada de la Creu franquista a Callosa del Segura (Baix Segura). Amb tot, va renunciar a presentar un recurs contra la decisió de traure el símbol feixista després que la ultraconservadora Abogados Cristianos registrés el seu escrit. Relacionada amb Hazte Oír, la presidenta de l’entitat ultracatòlica, Polonia Castellanos, estaria lligada a la secta El Yunque, segons l’obra de l’historiador Santiago Mata El Yunque en España. La sociedad secreta que divide a los católicos (Amanecer, 2015).

10. Trobada entre la direcció del grupuscle blaver Defenem Valéncia (sic) amb el coordinador de Vox Massamagrell (Horta), José Carlos Grau. Grau ha passat per diversos partits com ara la revifada Coalició Valenciana, la marca política de l’exfalangista Sentandreu. 

Els lligams entre Vox i el blaverisme polític i civil són estrets. El coordinador de Vox Massamagrell (Horta), José Carlos Grau, és un habitual de les concentracions de Defenem Valéncia (sic) i s’ha fotografiat diverses vegades amb Isabella i Marisa (vegeu imatge 10). Grau és un autèntic rodamons de la política: ha passat per UV, CV, RePO, Ciutadans, va intentar afiliar-se a UPyD i va estar en contacte amb Som Valencians. Encara més, Abascal, líder de Vox, va reunir-se, durant la seva estada a València el passat 22 de febrer, amb la RACV i Lo Rat Penat (fotografia 11, en la qual va actuar com a cicerone de l'entitat blavera Fernando Millán, vicesecretari d'Unió i Germania, exregidor del PSPV a València, exmembre d'un partit fundat per l'exconseller empresonat Rafael Blasco i exmilitant de CV). També s’ha fotografiat diverses vegades amb les dirigents de Defenem (vegeu imatge 12). De fet, van estar presents a la conferència que va donar aquell dia al cap i casal.

11. Jose María Llanos, coordinador de Vox València, amb el líder de Vox Santiago Abascal, a la seu de Lo Rat Penat, l’entitat senyera del blaverisme.  Al mig, Fernando Millán, vicesecretari d'Unió i Germania, exregidor del PSPV a València, exmembre d'un partit fundat per l'exconseller empresonat Rafael Blasco, PSD, i exmilitant de CV. 
12. Fotografia de les dues dirigents de Defenem Valéncia (sic) Marisa i Isabella amb el líder de Vox Santiago Abascal. 

Sang blava i ‘rojigualda’

L’expresident del GAV condemnat per un acte violent l’any 1996 i exdirigent de CV, Manuel Latorre, i Sentandreu van acudir a la xerrada d’Abascal. Fins i tot, Roberto s’hi va apropar. La presència de Sentandreu i de la seva mà dreta va produir-se per la seva intenció d’aixoplugar tot l’anticatalanisme sota una força política. O dit d’una altra manera: de rescatar CV per convertir-la en un paraigua de tots els partits blavers i ultraespanyolistes per intentar gaudir d’alguna incidència electoral. Amb aquest propòsit, va celebrar-se el passat 5 i 6 de maig una convenció valencianista en la qual l’exfalangista va anunciar el retorn de CV i va mostrar-se obert a una entesa amb Vox. Una aliança oposada a la proposada per part del blaverisme més moderat, conformada per Som Valencians, RePO i Unió i Germania.

13. Conferència d’Abascal a València realitzada el passat 22 de febrer. A la primera fila, pot veure’s l’advocat ultra Juan García Sentandreu i l’expresident del GAV, Manuel Latorre. Entre el públic, també hi havia les cares visibles de Defenem Valéncia (sic). 
14. Taula redona de la convenció organitzada per l’advocat Juan García Sentandreu per unir l’anticatalanisme sota una mateixa marca. D’esquerra a dreta: Bou, Manuel Latorre, Sentandreu, José Manuel Vidagany i Presen Roca

A la taula de conferències (vegeu imatge 14), hi havia Sentandreu, Latorre, Bou, l’exresponsable d’Implantació de CV i exdirectiva del GAV Presen Roca i l’exmembre també del GAV, ex secretari general de CV i gerent de la Federació Valenciana de Centres d’Ocupació de Persones amb Discapacitat, José Manuel Vidagany. La patronal la presideix Sentandreu, ja que l’advocat ultra és propietari de Fundesfil SL i apoderat de la Compañía Valenciana para la Integración y el Desarrollo, SL, firmes del mateix sector. Segons va destapar EL TEMPS, ambdues companyies van rebre de la Generalitat Valenciana 7.338.613,76 euros entre 2010 i 2016.

15.  Dinar de germanor entre diverses organitzacions encapçalat per José Luis Roberto, Juan García Sentandreu, Isabella (Defenem) i el cronista faller Pepe Herrero.

Per aconseguir agermanar l’extrema dreta i el blaverisme més esquadrista, Sentandreu, Roberto, Isabella i el cronista faller Pepe Herrero van encapçalar un dinar amb 15 líders d’organitzacions anticatalanistes el passat 13 d’abril al restaurant l’Alqueria de Jaume, a Mislata (Horta). Herrero, presentador d’Onda Fallera, impulsor del partit i fòrum digital Mi Tierra CV, és investigat pels aldarulls del 9 d’Octubre. El president de l’Interagrupació fallera i vinculat a Ciutadans de Bonrepòs i Mirambell (Horta), Jesús Hernández Motes, i l’exdirigent d’aquesta federació Pedro Pons foren fotografiats en la contramanifestació.

La presència de Roberto en aquell dinar no fou anecdòtica. Les connexions entre el blaverisme de l’entorn de Sentandreu i la formació ultradretana han estat constants de fa més d’un any. José Antonio Ocio, dirigent d’España 2000 i administrador únic de Roberto Ramon Seguridad, va participar en l’acte de Defenem del proppassat 21 d’abril (vegeu imatge 16). Soci del despatx que va defensar alguns dels acusats de l’Operació Pánzer, Roberto també és copropietari d’una altra firma de vigilància privada, Levantina de Seguridad SL. La mercantil va obtenir entre 1996 i 2004 sis milions d’euros en contractes de la Generalitat Valenciana i comptava amb vigilants que, al seu torn, eren membres d’España 2000. Gestiona, per exemple, la seguretat del Llevant UE. Miguel Ángel Ruiz, vicepresident del club granota, va estar present a la contramanifestació del 9 d’Octubre, tot i que “de manera casual”, segons va afirmar en El Mundo. D’ideologia ultradretana, d’acord amb diverses fonts, va negar qualsevol relació amb els radicals. Roberto també va ser lletrat de la patronal dels clubs de cites. Segons el llibre Los amos de la prostitución en España (Ediciones B, 2007), del periodista d’investigació Joan Cantarero, la formació ultradretana s'hauria nodrit de part dels diners de la prostitució.

16. Amb camisa roja i jaqueta blava, l’empresari i membre d’España 2000, José Antonio Ocio, en un acte de Defenem realitzat el 21 d’abril.  

España 2000 ha protagonitzat diversos actes virulents en els darrers mesos, com ara al domicili particular de la vicepresidenta del Govern valencià, Mónica Oltra. Junt amb Roberto, estan imputats per aquella intimidació feixista José Antonio Martín i Ana Martín, militants d’España 2000 i lligats a la Cofradía del Cristo de la Buena Muerte del Cabanyal (València). Pedro Vicente Rodríguez, també del partit d’extrema dreta, fou un més dels participants d’aquella coacció. El judici és previst per al pròxim 23 de maig, tot i que faltin identificar cinc dels nou involucrats. 

17. A l’esquerra, Felipe Tamarit, de l’MSR, en una protesta organitzada per Roberto contra Compromís, junt amb Pedro Rodríguez, d'España 2000. 

El braç armat

Militants de totes aquestes organitzacions van participar en la contramanifestació del 9 d’Octubre, que va derivar en diverses agressions. Per aquests fets, i amb diverses entitats personades en la causa, hi ha detingudes 18 persones i 22 investigats. L’excandidat de CV per Alaquàs (Horta) l’any 2007, Blai Bresó, és un dels identificats per la policia. Va ser condemnat per tràfic de drogues. 13 implicats a la causa tenen antecedents policials.

Aquells incidents, però, els van protagonitzar majoritàriament els Ultras Yomus, la facció radical i filonazi del València CF que va estar integrada a la Curva Nord i que ha realitzat recollides de menjar només per a espanyols amb el neonazi Hogar Social Madrid (HSM) (vegeu foto 18). Javier Cervera, fins fa uns mesos president de la grada d’animació, és un altre dels imputats en la investigació. El seu lletrat és Vicente Boluda, fill de l’expresident de Lo Rat Penat i empresari tèxtil José María Boluda. Al seu torn, és membre del GAV, del Casal Bernat i Balodví i president de la falla Cirilo Amorós, a la qual pertany el president de Lo Rat Penat Enric Esteve.

18. Recollida de menjar conjunta entre Hogar Social Madrid i Ultras Yomus

Ultras Yomus és investigada per associació il·lícita. Dels 22 imputats pels fets del 9 d’octubre, n’hi ha 13 que serien hooligans del València CF, segons la policia espanyola. D’entre ells, destaca Vicente Estruch El Afarrasí, amb un historial policial que acumula una condemna per lesions, una altra per tràfic de drogues i una ordre d’allunyament. Exvigilant del Grup GFS Seguretat (vegeu imatge 19), té esgrafiada a la cuixa una esvàstica i les sigles d’Adolf Hitler als punys (fotografia 20). El seu advocat és Manuel Quijano, candidat d’España 2000 a Llíria (Camp de Túria) als comicis locals del 2015. Forma part de la generació de líders ultres entre els quals estava José Alejandro Serrador, exregidor d’España 2000 a Silla (Horta), involucrat en l’Operació Panzer i exvigilant de seguretat de Levantina.

19. Estruch, amb una furgoneta de l’empresa de seguretat en la qual treballava| EL TEMPS
20. Vicente Estruch amb els seus tatuatges de simbologia neonazi a l’entrecuix.

Vicente Rico és un dels altres hooligans investigats, amb antecedents per violència masclista i homicidi en grau de temptativa per una ganivetada a una discoteca d’Albal (Horta). Rubén Año és l’altre Yomus investigat. Joan Josep Martínez, El Cachorro, tot i no estar imputat, va estar present als aldarulls, segons les imatges mostrades per La Sexta. Aquest ultra va ser condemnat a tres anys de presó per una punyalada a un militant antifeixista l’any 2008. Fisioterapeuta, habitual dels gimnasos i aficionat a la boxa i a les arts marcials, Tomás Ribera és un dels referents dels Yomus. Segons El Confidencial, va ser identificat a la processó cívica del 9 d’Octubre. També va assistir a la contramanifestació de la vesprada. 

Íntim de la cúpula dels radicals del València CF i membre dels ultres del Gandia CF, Néstor Franco fou un dels contramanifestants que haurien agredit el fotògraf del diari El País durant el 9 d’Octubre. Franco va estar involucrat en una acció violenta a Benirredrà (Safor) contra cinc joves en unes trobades d’Escola Valenciana l’any 2014. L’atac fou protagonitzat per persones lligades al GAV. L’organització blavera comptava, al seu torn, amb una secció pròpia als Yomus, anomenada Lo Regne Firm (vegeu imatge 21) i integrada per l’autodenominada Vella Guàrdia del GAV.

21. En una de les pancartes de baix, es pot llegir Lo Regne Firm, la secció del GAV dintre dels Ultras Yomus. 
22. Lo Nuestro comparteix a Facebook una recollida de menjar -només per a espanyols- organitzada per la Jove Elx. 

Els Yomus estan agermanats amb els ultres de l’Elx CF, la Jove Elx. Persones de la grada radical del club il·licità, com ara Francisco Montero o Paco Román, han participat d’actes de Lo Nuestro, la franquícia del neonazi HSM al sud del País Valencià i Múrcia. La Jove Elx, de fet, s’ha encarregat de fer recollides de menjar només per a espanyols (imatge 22) quan Lo Nuestro no ha pogut. Lligada també als Ultras Murcia, el grupuscle d’extrema dreta compta amb connexions amb España 2000, Vox, Ciutadans, la feixista Iberia Cruor de Jaén, els Ultras Sur —els aficionats radicals del Reial Madrid— i amb una de les bandes neonazis més perilloses del món, els Hammerskin. És la cara més ultra de la xarxa de l’extrema dreta valenciana.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.