Bull l'anticatalanisme illenc

Anticatalanisme balear fora corda

Jorge Campos crea Actúa, el nou partit anticatalanista illenc que vol restar vots d'aquest àmbit a Ciutadans, alhora que s'organitza Mos Movem, plataforma per lluitar contra el català a la sanitat a les Balears.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L'anticatalanisme a les Illes va fora corda. No es tracta només de Ciutadans. Ara ha sortit un competidor per als taronges. Actúa, un nou partit creat per Jorge Campos, fundador i president de l'uúltra espanyolista Círculo Balear, que ve a ocupar a les Illes l'espai de Vox. Els dos partits aspiren a llevar espai i sufragis per la part anticatalanista al PP, qui fins el 2015 havia agrupat sota les seves sigles aquest segment de votants.

Quasi al mateix temps que es presentava el nou partit ultra, Actúa, la plataforma Mos Movem organitzava el passat diumenge una manifestació per defensar que la llengua pròpia no s'exigeixi a la sanitat pública ni com a requisit ni com a mèrit. Està clar, doncs, que l'anticatalanisme viu moments de gran agitació, a les Illes.

Nou partit ultra

Jorge Campos, fundador i president del Círculo Balear, presentà el passat dijous dia 15 de febrer a Palma el partit polític que liderarà, Actúa. L'espai que ocupen les noves sigles és el propi de Vox, és a dir, l'ultra dreta més furibundament espanyolista.

Caldrà veure si el nom triat per Campos es manté o es veu obligat a canviar-lo. No debades, l'exjutge Baltasar Garzón és creador, juntament amb antics dirigents esquerrans -Cristina Almeida, Gaspar Llamazares...-, d'Actúa, un espai de reflexió política des de l'esquerra. I ha anunciat que recorrerà judicialment la inscripció de la formació ultradretana per coincidència total de nom. A l'espera del que diguin els jutjats, Actúa de Campos espera recollir suficients vots com per obtenir representació el 2019. Quelcom que és molt improbable que passi. Per no dir impossible. Ara bé, el que pot fer Actúa és atacar el flanc més dretà del PP i sumar així més erosió sobre les files populars.

Campos fou director general de la conselleria de Turisme de Carlos Delgado, el líder del sector anticatalanista del PP, en el Govern de José Ramón Bauzá. Tots tres defensen exactament el mateix. Delgado, per cert, s'ha donat de baixa del PP recentment. Per la seva banda, Bauzá aguanta encara com a senador del PP, però tot indica que després de les eleccions de 2019 el Parlament no el triarà de bell nou en representació autonòmica de les Illes. Les apostes per Palma auguren que l'expresident del Govern balear acabarà per anar-se'n del PP. Entrarà a Actúa?

Manifestació -el diumenge dia 18 de febrer, a Palma- contra el català a la sanitat balear

Manifestació anticatalanista

El passat diumenge dia 18 de febrer, unes 2.500 persones recorregueren el centre de Palma rere la pancarta Ets idiomes no salven vides, organitzada per la plataforma Mos Movem. Els crits dels concentrats no deixaven escletxa pel dubte de l'orientació ideològica: “Las islas unidas, ni catalanas ni sometidas”, “Armengol dimissió!”, entre d'altres. L'empresària Úrsula Mascaró, menorquina, fundadora i portaveu de Mos Movem -dues setmanes abans congregà prop d'un miler de persones a Maó pel mateix motiu- s'adreçà als presents, a la fi de la manifestació, per reclamar a la presidenta del Govern que no tiri endavant el decret previst que obligarà els metges i infermeres a conèixer el català, si bé tindran uns anys per aprendre'l.

A la manifestació s'hi pogueren veure Biel Company, president del PP de Balears, Xavier Pericay, líder de Ciutadans, i Jorge Campos, d'Actúa. O sigui els caps de candidatura de les tres formacions de dreta que competiran a les clares pel vot anticatalanista.

Vot anticatalanista

Biel Company s'autotitulava regionalista i retreia a Bauzá el seu anticatalanisme. Ara se suma a la manifestació anticatalanista. Per què? Clarament perquè està temerós que els taronges i Actúa li puguin llevar vots alhora, cosa que convertiria en un miracle que el PP mantingués els 20 escons que va tenir el 2015. L'onada anticatalanista que pateixen les Illes és, en part, conseqüència del procés català. Sense això ni Ciutadans tindria les expectatives que té ni Actúa podria aspirar a recollir un nombre de vots relativament significatiu, que si bé amb tota seguretat no li permetrà tenir representació sí que és possible que serveixin per erosionar seriosament el PP.

Històricament, l'anticatalanisme no havia assolit mai representació autonòmica. El partit d'aquest àmbit que més entitat electoral arribà a tenir fou ASI -Agrupación Social Independiente- que assolí alguns regidors -a Llucmajor, Alcúdia...- però sense que progressés mai fins el Consell de Mallorca i Parlament. El 2015 Ciutadans va trencar aquesta situació que pareixia consolidada. Enmig d'una creixent tensió cap al PP per l'iniciat procés català, els de Xavier Pericay aconseguien dos escons. Ara estan convençuts que l'any que ve poden fàcilment arribar a 8 o més diputats. L'única enquesta publicada n'hi donava -el gener- 6 o 7.

El mateix pensen Campos i companyia. L'anàlisi que fan és senzilla: el procés català crearà una reacció prou important entre l'electorat i no cal deixar que els taronges s'enduguin tots els rèdits. Així que han deixat anar les sigles, ja gastades, de Vox i han creat les noves, Actúa, amb l'esperança de poder gratar algun diputat. Una missió que, com s'ha dit, pareix del tot impossible però per ventura aquesta operació podria ajudar a erosionar fort ferm el PP.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.