Aliança valencianobalear

Més-Compromís, l'altre bloc plurinacional de les europees

Mentre ERC, EH Bildu i BNG s'han unit en una candidatura netament independentista de cara als pròxims comicis europeus, Compromís encapçala una llista plurinacional -encara incompleta- «com a via intermèdia entre l'esquerra espanyola i la marcadament independentista», segons afirma a aquest setmanari Águeda Micó, coportaveu dels valencianistes. Més per Mallorca, coalició germana a Compromís, és la darrera incorporació a una llista que compta amb Nova Canàries i la Chunta Aragonesista.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La Constitució Espanyola havia bufat les espelmes del seu 40 aniversari. Amb malalties cròniques i altres de sobrevingudes, la seua salut -anteriorment de ferro- s'havia ressentit. L'edat no perdonava. Dos dies després d'aquella efemèride, Més per Mallorca pregava per obrar un miracle. Era el dia indicat -no debades, se celebrava la immaculada concepció-, però la proesa era ben complicada per a qualsevol sant. La coalició mallorquinista reclamava una aliança electoral entre tota l'esquerra sobiranista de l'Estat espanyol de cara a les pròximes eleccions europees previstes per al mes de maig. O dit d'una altra manera: aspirava a bastir una candidatura que aixoplugara ERC, EH Bildu, BNG, Compromís o Més per Mallorca.

Aquella aposta unitària exigida pels mallorquinistes era força quimèrica. Tot i que Més per Mallorca assegurava l'obtenció de 4 eurodiputats amb una llista d'aquestes característiques, els camins d'aquestes formacions eren diferents. Si la marca electoral de l'esquerra abertzale i els republicans volien una llista marcadament independentista, els valencianistes no compartien aquest perfil de candidatura. Una separació a l'esquerra sobiranista de l'Estat espanyol que plantejava un dilema per als ecosocialistes de les Illes: havien d'escollir entre ambdós projectes. I més quan havien decidit presentar-se a les eleccions comunitàries del 2019, contràriament a la seua actitud l'any 2014.

Amb aquest clima, Més per Mallorca votava aquest dimarts profundament dividit. I ho feia sense que les divisions respongueren a cap de les rivalitats internes que s'havien produït fins al moment, segons Última Hora. D'una banda, Bel Busquets, vicepresidenta balear i referent del PSM, partit majoritari al si de la coalició mallorquinista, i Guillem Balboa -independent- donaven suport a l'opció de concórrer del bracet d'ERC. De l'altra, Miquel Ensenyat, president del Consell Insular de Mallorca i altre dels principals dirigents del PSM, i la consellera de Serveis Socials i membre d'Iniciativa-Verds, Fina Santiago, apostaven per presentar-se amb Compromís. Uns posicionaments inusuals, ja que Santiago i Ensenyat s'havien enfrontat fa poc en primàries. Però també per les declaracions realitzades a EL TEMPS per Busquets, en les quals considerava «soci prioritari» a Compromís.

La disjuntiva entre optar per ERC o per Compromís va resoldre's per només un vot. 45 membres de Més per Mallorca van decidir concórrer amb els valencianistes pels 44 que preferien formar un matrimoni electoral amb els republicans. Set persones s'hi van abstenir a una votació que representava, amb tot, un dels maldecaps menors dels mallorquinistes. No debades, els objectius dels ecosocialistes estan fixats en aconseguir un bon resultat a les eleccions balears de maig de 2019 amb els quals salvar l'acord de canvi i poder conservar l'actual poder municipal davant la mobilització prevista de la dreta espanyola. Més per Menorca, en canvi, ha decidit no participar a les europees. 

Aquest dimarts l'assemblea de Més per Mallorca va decidir presentar-se a les eleccions europees de la mà de Compromís| Més per Mallorca

«La nostra proposta era bastir una candidatura unitària de l'esquerra sobiranista de l'Estat espanyol. Pensàvem que era la millor opció, però vam comprovar que no era possible. Arran d'aquest escenari, havíem de decidir entre fer-ho amb ERC o amb Compromís. I de manera molt ajustada, finalment hem escollit presentar-se de la mà d'una formació germana com és Compromís», assenyala a aquest setmanari la vicepresidenta balear i referent de Més per Mallorca Bel Busquets. «Nosaltres volíem aconseguir una candidatura unitària que responguera, fent un paral·lelisme, al que representa Més per Mallorca, que és capaç d'unir diverses sensibilitats. Al remat, però, ho farem amb Compromís, que és una força política força similar a la nostra», afirma el president del Consell Insular de Mallorca i dirigent ecosocialista Miquel Ensenyat.

Busquets, a més, destaca que l'entesa electoral amb Compromís «és natural». «Són, com he dit, una força germana per la seua defensa de la justícia social, de l'ecologisme, del feminisme i per estar arrelada a un territori amb el qual, a més, compartim llengua i cultura. Amb tots aquests ingredients, i de la mateixa manera que haguera passat en cas d'haver sortit l'opció de concórrer amb ERC, es tracta d'una elecció natural», raona. I assenyala: «Amb Més per Mallorca, la candidatura que encapçala Compromís adquireix una major pàtina de sobiranisme». Un perfil més nacional obvi si es compara Més per Mallorca amb l'anterior soci dels valencianistes als comicis europeus del 2014: la formació ecologista Equo -que, fins i tot, va generar rebuig al si dels sectors més nacionalistes de Compromís-.

«La incorporació de Més per Mallorca és encara més natural si ens atenim a l'estreta col·laboració que les dues formacions han mantingut darrerament. Compromís, no debades, ha sigut la nostra veu al Congrés dels Diputats, al Senat i, fins i tot, al Parlament Europeu. En les tres cambres, han presentat iniciatives en representació nostra», ressalta Busquets. Precisament, aquest treball, on Compromís ha actuat de diputat plurinacional per a formacions com ara el Partido Castellano o la Chunta Aragonesista, li ha permès als valencianistes consolidar un bloc electoral de cara a les eleccions europees del 2019.

Tal com afirmava a aquest setmanariGregorio Briz, portaveu parlamentari de la Chunta a l'hemicicle d'Aragó, «compartim amb Compromís un projecte polític en el qual tenim una concepció de l'Estat federal, amb una defensa dels valors de l'esquerra, l'ecologisme i el feminisme. Però també amb un projecte territorial federal allunyat tant del centralisme que imposa Madrid com de la via independentista». «Ens sentim plenament representants per un partit que, com nosaltres, defensa una altra visió de l'Estat, allunyada del centralisme de Madrid», afegia també Pedro Manuel Soriano, president del Partido Castellano.

«La candidatura que encapçala Compromís és una via intermèdia entre l'esquerra espanyola que representa Podem i la llista marcadament independentista que conforma ERC, BNG o EH Bildu. Nosaltres representem una visió de la plurinacionalitat existent dintre de l'Estat espanyol, però sense defensar la independència», apunta la coportaveu i coordinadora nacional del Bloc, Àgueda Micó. «Compromís aixopluga una candidatura diferenciada de l'esquerra que representa Podem. És una llista que aixopluga la singularitat nacional de territoris com el País Valencià, les Illes o Aragó. Això sí, sense apostar per la via independentista, especialment perquè la situació és diferent respecte de la realitat de Catalunya o del País Basc, i perquè l'actual debat mediàtic et condiciona en cas d'anar-hi del bracet d'alguna formació netament independentista», complementa l'exeurodiputat de Compromís Jordi Sebastià, que recorda: «Amb tot, no vol dir que no ens posicionem per una sortida dialogada en Catalunya, contra la repressió i que defensem l'autodeterminació dels pobles».

D'esquerra a dreta: Bel Busquets (portaveu de Més per Mallorca i vicepresidenta balear), Joan Baldoví (portaveu de Compromís al Congrés) i David Abril (exportaveu de Més per Mallorca)| EL TEMPS

Per a Micó, a l'igual que ho pensa Busquets, la presència de Més per Mallorca reforça el perfil plurinacional de la candidatura respecte de la llista que va tancar-se l'any 2014. «El meu perfil, amb una sensibilitat major per la qüestió catalana i amb un component més nacionalista, també pot ajudar a convèncer a totes aquelles persones de Més per Mallorca que van escollir l'opció de presentar-se amb ERC», apunta Sebastià, que com Micó «es mostra satisfet i orgullós de poder concórrer de la mà dels nostres germans de Més per Mallorca». «És un pas més en la nostra relació, ja que a través del Congrés, del Senat o del Parlament Europeu ens hem erigit en la seua veu», remarca el més que probable cap de llista de Compromís als comicis comunitaris.

Una candidatura, però, que no està tancada encara. A Més per Mallorca, la Chunta Aragonesista, el Partido Castellano, el Partido Caballas (de Ceuta), la formació Por un Mundo más Justo i Nova Canàries, Compromís aspira a sumar a l'espai galleguista i d'esquerres d'En Marea. La direcció actual, encapçalada pel magistrat Luís Villares, n'és partidària. Però la facció opositora, que compta amb el suport de Podem, Esquerda Unida, Anova i les marees locals, aposta per sumar-se al projecte electoral dels morats. Un debat, però, eclipsat per la mateixa crisi que experimenta la confluència gallega arran de les passades primàries i que amenacen en trencar l'espai que va permetre a l'esquerra conquerir Ferrol, Santiago de Compostel·la o A Corunya.

Els valencianistes, al seu torn, estan en negociacions amb la federació andalusa d'Equo, refractària a tot pacte amb Podem, i amb Izquierda Andaluza, una formació nascuda l'any 1998 d'una escissió d'Esquerra Unida. També hi ha contactes per sumar la presència de la Unió del Poble Lleonès. Ara bé, l'aversió del Partido Castellano cap als postulats d'aquesta formació, que reivindica la singularitat del País Lleonès, dificulten la seua incorporació. Tot un compendi, al remat, de forces arrelades als seus territoris que mostren el caràcter plurinacional de la llista que encapçala Compromís i a la qual s'ha afegit Més per Mallorca per conquerir el Parlament Europeu el pròxim 26 de maig. La via intermèdia entre l'esquerra espanyola i l'independentista.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.