X LEGISLATURA VALENCIANA

Arriba l’hora del què, com i qui

A Podem estan satisfets amb la reunió de dilluns passat amb PSPV i Compromís i, fins i tot, pensen que l’avaluació de la feina duta a terme pel Botànic I ja pot haver conclòs. Arriba el moment decisiu: el d’acordar els punts que han de guiar l’actuació del nou Consell, el de la definició de la seua estructura i, és clar, el de posar-hi noms a cada cartera. Tres aspectes, el què, com i qui, que abordaran de manera separada, a partir de dimarts vinent, tres comissions de cadascuna de les tres forces.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Abans de pactar, toca avaluar el pacte anterior. Aquesta màxima guia les passes d’Unides Podem-EUPV des d’abans de les eleccions valencianes del 28 d’abril i s’ha convertit, alhora, en l’argument ideal de socialistes i Compromís a l’hora de guanyar temps i deixar passar els comicis municipals del propvinent diumenge, 26 de maig. A partir de l’endemà, amb el mapa de poder territorial completament redibuixat, serà el moment de concretar quins elements han de formar part del següent acord, com ha d’estructurar-se el nou Consell i, sobretot, qui en formarà part. Després de l’avaluació arribarà per fi el ja famós què, com i qui.

Ara bé, Podem no ha esperat amb els braços creuats aquest període d’avaluació que consideraven prioritari. El secretari general valencià, Antonio Estañ, va determinar que calia dur a terme la diagnosi del Botànic I abans de traçar les línies mestres del Botànic II o com finalment se li vulga dir. Va exposar-ho en conferència de premsa la setmana posterior als comicis del 28A i dimars de la setmana passada, en la primera trobada trilateral entre Ximo Puig, Mónica Oltra i Rubén Martínez Dalmau, aquest últim va posar el tema damunt la taula. De fet, sota el braç duia un estudi detallat que especificava els exits i els fracassos del primer Botànic, sempre a ulls de Podem.

Per tal d’elaborar-lo, la formació va designar una comissió integrada per onze persones que durant un parell de mesos, si fa no fa, va redactar l’informe. En formaven part, entre d’altres, les diputades autonòmiques Fabiola Meco i Beatriu Gascó, el senador Ferran Martínez, la diputada al Congrés Àngela Ballester o la secretària de polítiques públiques del consell ciutadà valencià, Rocío Segura. Van ser ells i elles els que van analitzar quins compromisos de l’Acord del Botànic s’havien executat, quins havien quedat a mitges i quins altres ni tan sols no s’havien abordat. Van reconèixer que s’havien culminat molts avanços però que al voltant d’un centenar havien quedat a mig camí o ni tan sols no s’havien intentat.

Antonio Estañ i Fabiola Meco compareixen davant la premsa el 14 de maig, sol·licitant una avaluació prèvia del Botànic I abans de pactar-ne un de nou.

A la reunió de dimarts, 14 de maig, Martínez Dalmau va acudir amb els deures fets. Va lliurar una còpia d’aquests documents tant a Puig com a Oltra, que van escoltar els seus arguments durant la primera part de la reunió. Una cimera que va allargar-se tot just una hora i en què president i vicepresidenta en funcions van convenir que les seues respectives direccions n’elaborarien el seu. Un estudi avaluatori que, en efecte, van dur a la reunió d’aquest dilluns, 20 de maig, en la primera –i potser darrera– reunió entre els membres designats per cada partit amb la missió d’avaluar el Botànic I. Tres comissions amb cinc persones cadascuna que, al llarg de dues hores i escaig, van conversar sobre la primera experiència de govern conjunta.

Així doncs, PSPV i Compromís van assistir a la reunió de dilluns passat amb un balanç de gestió inevitablement triomfalista, marcat per la seua presència al Consell. Fer-hi els deures els resultava molt més fàcil que no a Podem i Esquerra Unida, uns actors externs –en el primer cas– o directament ni això –en el segon–, raó per la qual els diversos documents reflecteixen punts de vista dispars.

El ben cert és que, en aquesta trobada, la delegació d’Unides Podem-EUPV no va mostrar-se especialment bel·ligerant ni reivindicativa. Ans al contrari, van plantejar la possibilitat d’externalitzar l’avaluació del Botànic I en diverses associacions cíviques que hi podrien dir la seua. Una idea que no va entusiasmar, ni de bon tros, als dirigents de PSPV i Compromís presents a la reunió, tots els quals opinaven que això encara dificultava les coses. En realitat, a UP-EUPV tampoc no va fixar-lo com a requisit sine qua non, conscients que el temps comença a esgotar-se i que, a partir de la mitjanit de diumenge, s’accelerarà encara més. Les dues forces presents a la coalició de govern van trasnsmetre de nou l’enorme diferència que hi ha entre la teoria pràctica –la visió maximalista des de fora del Consell– i la realitat tan tossuda amb què van topar en el dia a dia a les conselleries. No debades, alguns sectors de Podem, davant la imminència de la seua entrada a l’Executiu, comencen a mostrar-se persuadits per aquest discurs més possibilista, més pragmàtic.

Així, les crítiques que els membres de Podem van vessar a la reunió de dilluns eren de caire més constructiu, en un sentit positiu. Va imperar la cordialitat i la imatge que PSPV i Compromís van extreure’n va ser, tant la dels uns com la dels altres, altament agradable.

Un aprovat alt

Dimarts passat, 21 de maig, els vuit components del nou grup parlamentari van ser convenientment informats de la reunió del dia anterior. Hi ha ganes d’engegar a rodar la X legislatura i d’involucrar-se, ara sí, en l’acció de govern. Malgrat que haurà de decidir-ho, per majoria, el consell ciutadà valencià de Podem i la direcció d’Esquerra Unida, ningú no dubta que en ambdós casos s’aprovarà de manera aclaparadora. Una de les raons a què Podem atribueix la seua notable pèrdua de vots és, precisament, haver restat al marge del Consell.

Per tant, a Podem i Esquerra Unida aproven la feina de PSPV i Compromís i ja miren més cap al futur que no cap als quatre anys passats. No han programat una nova cimera avaluadora. Desitgen concentrar tots els esforços a acordar les qüestions que hauran de guiar l’actuació de la Generalitat futura, l’estructura que haurà de tenir el nou Govern i les persones que hauran de conformar-lo. És a dir, el famós esquema trifàsic del “què, com i qui” que l’any 2015 ja va fixar com a paradigma Mónica Oltra i que enguany torna a copar l’interès informatiu. Siga com siga, ara es tractarà d’uns processos en paral·lel: cada partit designarà una comissió per a cada cas que es reunirà independentment a fi d’enllestir els acords oportuns. No es preveu que hi haja gaires problemes i que els terminis de la investidura de Ximo Puig no s’allarguen en excés.

Els 15 membres de les tres delegacions del PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem-EUPV, reunides dilluns passat al col·legi major Rector Peset de València.

Els càlculs més optimistes parlen d’un ple d’investidura que se celebraria dijous 6 de juny; les previsions més prudents apunten cap a la setmana següent, entre els dies 10 i 13 de juny. Si en última instància no hi ha un acord tan senzill, la investidura fins i tot podria ajornar-se fins un cop passada la composició dels governs municipals, fixada per al 15 de juny, quan els múltiples pactes a escala local hauran fructificat. O no.

Oltra ja ha advertit, reiteradament, que ara no hi ha la urgència de “fer fora els corruptes de la Generalitat Valenciana” que existia en 2015. O siga que la pressa és relativa. Els socialistes aspiren a imposar els seus criteris en els temes més sensibles, argumentant la seua majoria en escons sobre la suma de Compromís i Unides Podem-EUPV. La imatge d’una negociació estressant, que es prolongara massa, tampoc no seria la més reconfortant de cara a l’inici d’aquesta segona legislatura. Les Corts romandrien aturades com ho estan en aquests moments i es correria el risc que es constituiren governs autonòmics sorgits dels comicis del 26 de maig abans que no es concretara la composició del valencià. Un escenari pessimista que ningú no contempla, a hores d’ara.

Per tal d’obrir boca i copsar quines demandes posa damunt la taula Podem, la formació morada ha traslladat el document avaluatiu d’una quarantena de pàgines i que es resumeix en els nou fulls finals. EL TEMPS els reprodueix a continuació.

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.