Vaga feminista

Que tremole el patriarcat!

Massiva. Històrica. Desbordant. La vaga feminista ha aturat laboralment el País Valencià i Catalunya i ha omplit de gom a gom els carrers de Palma, Barcelona i València. Una marea morada impossible d'aturar per ofegar la discriminació que pateixen les dones.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Els abusos. La bretxa salarial. La discriminació laboral. Els assetjaments. Els micromasclismes. La violència psicològica, la verbal, la física. Els privilegis masculins. El poder injustificat dels homes. El patriarcat, la clau de volta d'una desigualtat crònica i corrosiva, comença a tremolar. Les lluites anteriors, l'esclat del moviment feminista i la batalla diària de les dones ho han provocat. I aquest dijous, més de cent anys després d'aquella revolta als Estats Units, han dit «prou». Un clam de ressò internacional.

El crit s'ha escoltat als carrers de Barcelona, de València, de Palma. A cada poble i ciutat de les Illes Balears, del País Valencià i de Catalunya. La vaga feminista internacional ha provocat una aturada quasi total del sistema educatiu i l'administració valenciana. Conselleres, alts càrrecs de la Generalitat Valenciana i diputades dels grups parlamentaris socialista, de Compromís i de Podem han seguit la convocatòria. La mobilització a la indústria valenciana ha estat del 80%. Al contrari que a les Illes, on només ha tingut incidència a l'ensenyament.

Els seients buits de les dones dels grups parlamentaris progressites a les Corts Valencians 

Al Principat, però, el seguiment ha estat similar que al País Valencià. L'afluència del rodalies de l'àrea metropolitana de Barcelona ha baixat un 25%. S'han tallat carreteres i vies de tren. Segons les centrals sindicals catalanes majoritàries, el seguiment ha estat pràcticament absolut.

A Barcelona, de fet, la vaga s'iniciava amb la tradicional marxa "La nit és nostra", una manifestació nocturna organitzada per col·lectius LGTBI. Enguany, amb la crida a la primera vaga de dones a l'Estat, la convocatòria ha batut rècords d'assistència. Milers de persones han secundat la mobilització pels carrers de la ciutat catalana anticipant una jornada que es preveia històrica, com s'ha demostrat després.

Les primeres accions dels piquets informatius han provocat talls a les carretes i, fins i tot, a les vies de tren. Els agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra, però, han intentat reduir l'afectació d'aquesta jornada al mínim. Han carregat contra diverses manifestants, especialment, davant del Consorci d'Educació, ubicat a la Plaça Urquinaona. La policia catalana ha identificat a sis participants de les mobilitzacions.

La vaga feminista ha tingut efecte als sector dels transports a Catalunya| @Arran_jovent

La història, amb la policia espanyola com a protagonista, s'ha repetit a València. Des de les primeres hores de la nit, els agents han vigilat qualsevol protesta, especialment, per aturar possibles pintades. Ara bé, ha sigut de matí quan han tallat el pas a les mobilitzacions, després d'identificar algunes de les manifestants a la plaça de Benimaclet, ubicada al barri que rep el mateix nom. Els membres del col·lectiu han quedat encapsulats al carrer sense poder continuar a causa de la presència policial. Segons fonts de les organitzadores de la protesta, han sortit per una fusteria cap al Rectorat de la Universitat de València, en el qual volia entrar de manera «simbòlica».

L'acció reivindicativa, però, s'ha topat, de nou, amb el cordó policial. Un grup d'agents ha rodejat l'edifici, impedint als manifestants accedir al recinte com van realitzar els estudiants la setmana passada. Els intents d'entrar al Rectorat han sigut respostos amb càrregues policials que només s'han aturat per la intervenció de la nova rectora, Mavi Mestre, primera dona que ocupa aquest càrrec a la institució educativa. «Ens han assetjat i perseguit durant tot el dia», comenten des de l'organitzadora a aquest setmanari. Diferents formacions polítiques, com ara Compromís, han censurat l'actuació policial, assenyalant al Delegat del Govern espanyol, Juan Carlos Moragues.

Concentració feminista a la Universitat de València (UV) abans de les càrregues policials| UV

Tot i que el seguiment laboral no ha estat majoritari, a Palma sí que s'ha protestat al carrer. La plaça de Cort acollia de migdia una manifestació d'entre 2.000 i 3.000 persones que clamaven per la igualtat de les dones. Al seu torn, estudiants col·lapsaven les avingudes de la ciutat. La imatge ha comptat amb la seua rèplica a València, en la qual aquest col·lectiu ha tallat l'avinguda Blasco Ibañez, on s'ubica el Rectorat i una de les grans artèries de la capital del País Valencià.

Mentre a una platja de Castelló es realitzava una performance amb creus per condemnar els assassinats masclistes ocorreguts enguany, a Barcelona el piquet central de plaça Catalunya feia presagiar la gran manifestació de la vesprada. No debades, la zona centre de la ciutat comtal s'ha omplit de gom a gom, fins i tot, amb la majoria de la mobilització aturada fins a les vuit de la vesprada. Amb una assistència estimada de 300.000 persones, les manifestants han cridat «no estan totes, falten les mortes» i «sense les dones, no hi ha revolució».

Cartell en favor de la revolució feminista a Barcelona| EL TEMPS

Banderes, pancartes, samarretes morades i cartells han acompanyat un públic força heterogeni a la protesta de Barcelona. A la manifestació, s'hi han sumat els partits independentistes i de l'espai dels Comuns, sindicats -tan majoritaris com els minoritaris- i col·lectius anticapitalistes com ara Revolta Global. Una marxa que ha confirmat les dades que d'absències que s'han registrat durant aquesta jornada de vaga laboral. Al sector de la sanitat, per exemple, CCOO ha xifrat entre un 75% i un 80% el seguiment.

La capital catalana de gom a gom contra el patriarcat i el masclisme| @Arran_jovent

Els carrers de Palma han registrat a petita escala l'èxit de Barcelona. Entre 10.000 i 15.000 persones -unes xifres elevades per a la ciutat mallorquina- s'han concentrat a la plaça del Rei En Jaume amb el lema «si ens aturem nosaltres, s'atura el món». «Callades no estam més guapes», «Vull ser lliure, no valenta», «totes i tots units per una societat sense desigualtats» i «visca, visca, visca, la revolució feminista!» han estat les consignes més aclamades.

La concentració a la capital catalana ha estat massiva| EL TEMPS

Els qualificatius «d'històrica» i «massiva» també poden aplicar-se a València. Una autèntica marea morada de totes les edats, condicions i que ha comptat amb la presència de tota l'esquerra política i sindical ha inundat el centre de València -l'organització ha xifrat en 400.000 persones l'assistència- i ha col·lapsat tots els carrers annexes al Parterre i el del Palau de la Justícia, ubicació de la qual sortia la marxa. No debades, la capçalera ha arribat a la plaça de la Verge al voltant de les 19:30, quan al lloc d'eixida encara no cabia ni una agulla. Com també ocorria a cada tram de la manifestació.

Amb batucades per animar els càntics com ara «el masclisme també és terrorisme», «lo siento Manolo, hoy cocinas solo» o «dones unides, mai seran vençudes», s'han fet Muixerangues durant el trajecte i, especialment, a la plaça la Verge, destinació darrera de la marxa. Col·lectius de dones musulmanes i amb diversitat funcional han estat també ben presents a la reivindicació que ha omplit de gom a gom els carrers d'una ciutat preparada per la seua festa major, les Falles. «És una força increïble que no pot aturar-la ningú», ha proclamat emocionada Teresa Meana, una de les portaveus de les organitzadores de la Vaga Feminista al País Valencià. «Els homes han de ser aliats d'aquesta lluita», ha agregat Boncho Estarlich, també veu d'aquest tsunami morat.

Una onada històrica la ciutat valenciana contra el masclisme i en favor del feminisme que no s'ha aturat fins passades les 21.30 hores, quan encara seguia arribant gent a una plaça que no perdria el seu aspecte de pressa per milers de goles cantant contra la discriminació de les dones. Als càntics, s'hi sumaven la música de les batucades i uns altaveus que amenitzaven la protesta, incitaven al ball i a la reivindicació festiva -tret de la revolució feminista- i feien tremolar la plaça. Com aquest dijous ho ha fet el patriarcat als carrers de tot el món i, especialment, de casa nostra.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.