Vaga 8M

Eloina Aguilella: «El 8M ha de ser el principi d'una reflexió col·lectiva»

A menys d’una setmana del Dia de la Dona, està tot preparat per un 8 de Març on les dones estan convocades a absentar-se de la feina, de les aules, dels comerços i renunciar a les tasques de la llar. Parlem amb Eloina Aguilella, membre de la comissió de la Vaga Feminista al País Valencià i portaveu de la delegació a Castelló. A més, forma part del col·lectiu feminista castellonenc En clau de dona.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

-Què fa distinta la vaga del pròxim 8 de Març de les d'anys enrere?
 
La principal diferència és que es tracta d'una vaga que no s'adscriu només a la qüestió laboral, sinó que compren tots els aspectes de la vida femenina. Llavors, hem decidit fer vaga en tots els àmbits de la vida de la dona: laboral, estudiantil, de consum i de cures. A més, està convocada en més de 150 països i ha estat organitzada pel col·lectiu feminista, no pels sindicats. No rebem ajudes de cap ajuntament, institució pública, sindicat o partit polític. Però els sindicats han estat necessaris perquè la vaga tinga cobertura legal. Tanmateix, hem estat els centenars de col·lectius feministes que hi ha per tot l'estat espanyol els qui ens hem posat d'acord per establir les bases.
 
-Les vagues laborals i estudiantils són conegudes, però, en què consisteix la de consum?
 
La vaga de consum consisteix en no comprar, ni els homes ni les dones, cap producte el pròxim 8 de Març. Aquesta mesura pretén evidenciar el sobrecost dels productes d’higiene femenina i la imatge estereotipada i cosificada de la dona que s'utilitza, per exemple, a la publicitat. A més, una de les lluites que perseguim és aconseguir un planeta sostenible, per a la qual cosa és necessari canviar els hàbits de producció i consum que, en aquest moment, són molt agressius.
 
-I la vaga de cures?
 
D'altra banda, la vaga de cures és especialment important perquè és transversal a totes les dones. Siguem treballadores, estem a l'atur o siguem estudiants, totes ens hem d'encarregar de les tasques de la llar. Això ho hem de corregir. Volem arribar a un punt de corresponsabilitat i retornar el vertader sentit al terme conciliació. Perquè, actualment, sols conciliem les dones: som les qui hem de reduir la nostra jornada o, fins i tot, deixar-la, per fer-nos càrrec dels fills o de persones dependents. El més important és no fer res el 8 de Març: no fer el dinar, no anar a comprar, no fer la feina de casa, no fer-nos càrrec dels xiquets, etc... I deixar-ho tot en mans dels homes.
 
-Quin seguiment s'espera de la vaga de consum i de la de cures?
 
Depén de la difusió que es faça. La vaga laboral i estudiantil sí que ha arribat a gran part de la societat, però aquestes dues no tant. Serà complicat mesurar el seguiment. Tot i això, el més important és que s'assoleixen unes bases perquè açò no siga una vaga d'un dia, sinó que siga el principi d'una reflexió col·lectiva.
 
-Hi ha moltes dones que treballen en activitats relacionades amb les feines de la llar que no estan regularitzades. Què poden fer elles?
 
La manera que tenen aquelles dones de sonar suport a la vaga, en cas que no puguen fer-la, és posar un davantal al balcó. Però moltes potser tenen por, bé per la seua situació il·legal, bé perquè treballen de forma irregular. El més important és que es cree una consciència, tot i que l'ideal seria no anar a treballar el 8M. Una alternativa per aquestes dones és posar-se d'acord amb la persona que les té contractades perquè les permeta fer-la.
 
-CC. OO. i UGT han convocat vagues parcials de dues hores al matí i dues a la vesprada, mentre que Intersindical, CGT i CNT i el col·lectiu feminista aposta per una vaga total de vint-i-quatre hores. Què opina el col·lectiu de la postura dels dos sindicats majoritaris?
 
Aquesta decisió sembla un boicot a la vaga del 8M. Tant UGT com CC. OO. haurien d'haver convocat la vaga de vint-i-quatre hores, com a responsabilitat de ser els dos sindicats majoritaris. El que estan fent és trencar la unitat de la protesta. La seua falta de compromís, però, ja es coneix per tota la seua trajectòria i posicionament respecte a la causa feminista.
 

 
-Pensen que aquests dos sindicats majoritaris han perdut una oportunitat de mostrar el seu suport al col·lectiu feminista?
 
Sí, absolutament. El moviment feminista no és uniforme, té molts matisos. Ells podrien haver mostrat els seus matisos, tal com ho fem nosaltres. Per tant, podrien haver format part, perfectament, del consens al qual hem arribat. Però el que han fet és, directament, trencar amb la unitat la causa feminista del 8 de Març.
 
-Tots els partits polítics, excepte PP i Ciutadans que al·leguen politització i aspectes anticapitalistes, donen suport a la vaga.
 
Tant el PP com Ciutadans són partits al servei del poder i instruments del capitalisme. Per tant, no ens estranya la seua postura. Ells mateixos es retraten com el que són. I aquesta és una raó més perquè el col·lectiu feminista ens posem en peu de guerra. Tenim al poder a unes persones que no ens representen i que no defenen les necessitats de les dones, qui estem doblement oprimides. A més, l'argument de que la protesta té aspectes anticapitalistes, és una excusa, ja que aquesta no és la reivindicació principal. No volem carregar-nos el sistema, però sí volem canviar-lo pel que respecta a la posició de la dona. Per tant, són excuses per mantenir l'statu quo establert, ells no tenen gens d'interés en que les coses canvien en cap sentit. No els interessa que les dones ens empoderem, eixa és la lectura que fem.
 
-Podem i Compromís han anunciat que les seues diputades no assistiran a la sessió del 8 de Març, tampoc les conselleres. Però el PSPV encara no s'ha manifestat al respecte. 
 
Personalment, pense que estem en la mateixa situació que amb els sindicats i amb els partits que no donen suport a la vaga. A l'hora de la veritat, amb les seues accions, es mostra si estan de part del poder o de la causa feminista. Aquesta és una mica la trajectòria que ha tingut el PSOE en l'àmbit nacional: fan algunes declaracions amb la boca xicoteta, però a l'hora de la veritat no es comprometen. Per tant, tampoc ens estranya que no vulguen canviar les coses.
 
-Tornant a la vaga. Quin paper tenen els estudiants en la jornada del 8M?
 
Els joves tenen un paper fonamental. A banda de perquè són el futur, perquè al sistema educatiu és on s'assenten les bases i on es perpetua aquest model masclista. Les escoles, instituts i universitat formen part d'aquest sistema i no ensenyen a les dones tot el que podem arribar a ser. Encara ens inculquen que som les encarregades de la feina de la llar. També des del sistema educatiu ens acostumen al fet que no tinguem els mateixos sous, ni el mateix reconeixement i èxit professional que els homes. A més, és molt preocupant l'auge que estan tenint els comportaments masclistes entre els joves.
 
Cartell en favor de la vaga del col·lectiu En clau de dona

-Què han de fer el pròxim 8 de Març els homes que vulguen donar suport a la causa?

 
Els homes en aquesta vaga no han de ser protagonistes. Això ocorre molt sovint, ells sempre volen portar la veu cantant. Doncs, el pròxim 8 de Març, no han de ser visibles. Poden acompanyar, però no liderar. A la llar, per exemple, poden donar suport encarregant-se de les tasques o dels fills. A la feina, poden cobrir a les companyes o canviar els torns perquè elles puguen participar en la vaga. Els estudiants poden agafar els apunts perquè les alumnes s'absenten amb tranquil·litat. Poden tenir un paper actiu, però de suport.
 
-Què hauria de passar l'endemà de la vaga? Cap a on ens hem d'encaminar?
 
Es tracta que hi haja una consciència generalitzada que aquesta lluita s'ha de fer dia a dia, sobretot a la llar. Pel que fa al govern, volem que totes eixes lleis que estan escrites com, per exemple, el Pacte Contra la Violència de Gènere, però que no estan dotades de pressupost, començaren a posar-se en marxa. Que des del govern s'adonen de la necessitat urgent d'aquestes mesures. Esperem que les lleis comencen a donar-nos suport per aconseguir els objectius que reivindiquem al moviment feminista.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.