Dopatge electoral

Els «finançadors» del PP assenyalats per Costa pescaren contractes milionaris de Camps

Ricardo Costa, exsecretari general del PPCV, no només ha confessat que els populars van finançar-se en diners negres i que l'expresident Francisco Camps estava al capdavant de l'entramat. També ha desvelat que les constructores Rover Alcisa, amb 150.000 euros, i Secopsa, amb 15.000 euros, van contribuir a la campanya de 2007. Segons la informació recollida per EL TEMPS a través del DOCV, ambdues empreses van rebre més de 500 milions d'euros en contractes de la Generalitat Valenciana entre 2006 i 2008.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

En la seua faceta d'actor i productor televisiu, Álvaro Pérez El Bigotes, delegat de la Gürtel al País Valencià, va confessar que el PPCV s'havia finançat amb diners negres. El número tres de la trama va ratificar que els populars s'havien nodrit d'aportacions d'empresaris i que les donacions havien estat camuflades a través de factures falses emeses a Orange Market, la sucursal de la xarxa corrupta al territori valencià. Ara bé, El Bigotes no sols va apuntar contra l'expresident de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, com a ideòleg de crear una mena de Filesa a la valenciana. També va censurar que no estaven identificats totes les empreses que van contribuir a la campanya de les eleccions valencianes del 2007. «No estan totes les que haurien d'estar», va afirmar.

L'exsecretari general del PPCV, Ricardo Costa, ha desvelat aquest dimecres dues de les mercantils que no havien estat identificades pels investigadors. «Van recollir-se 150.000 euros de Rover Alcisa, 15.000 de Secopsa i 350.000 d'Enrique Ortiz [capitost de Brugal, implicat en altres escàndols i que va admetre en aquest judici haver donat diners negres a la formació de la gavina]», ha declarat Costa. Rover Alcisa i Secopsa, que no havien estat implicades al procediment, van rebre entre 2006 i 2008 contractes per valor de 512 milions d'euros, segons la informació recollida per EL TEMPS a través del Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV).

Rover Alcisa, una de les contractistes habituals de la Generalitat Valenciana, va beneficiar-se adjudicacions per valor de 502.287.242 milions d'euros en el període 2006-2008. Entre les licitacions que apareixen al DOCV, destaca la concessió per a la construcció, conservació i explotació de l'autovia CV-95 en el seu tram d'Oriola (Baix Segura) i costa. Amb un import espectacularment elevat de 466.316.758 euros, la Unió Temporal d'Empreses (UTE) conformada per Construcciones y Estudios SA, Luis Batalla SAU (implicada també en el finançament irregular del PP valencià), Grupo Rover Alcisa SL i Torrescamara y Cia de Obras SA va ser la guanyadora a través d'un procediment de concurs obert. L'adjudicació va realitzar-se poc mesos després de celebrar-se els comicis valencians.

La constructora també va pescar contractes mesos abans que els valencians acudiren a les urnes. A través d'una UTE amb Construcciones y Promociones Balzola, va adjudicar-se un contacte tramitat de manera urgent per part de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana. Xifrat en 2.168.000 euros, corresponia a les obres per renovar el tram Alberic-Vila-nova de Castelló de la línia 1 del metro de València i la seua àrea d'influència.

Cartell d'una obra de la Generalitat Valenciana adjudicada a una UTE integrada per Rover Alcisa i dues empreses esquitxades també per la trama Gürtel| EL TEMPS

Segons la recerca d'aquest setmanari a través del BOE valencià, l'any 2006 Rover Alcisa va rebre dos contractes valorats en 27.613.647,80 euros de la conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, en aquell moment dirigida per Juan Cotino. L'expresident de les Corts Valencianes i exdirector de la policia espanyola durant la presidència de José María Aznar ha sigut assenyalat per Costa i, especialment, per Pérez com a «recaptador» dels diners negres que donaven els reis de la rajola al País Valencià. Cotino, a més, està imputat per ser el «factòtum» de la presumpta contractació irregular de les pantalles de televisió per retransmetre la visita del papa Benet XVI l'any 2006 a València. El seu nebot, Vicente Cotino, és un dels empresaris que van reconèixer els pagaments en B al PP valencià i va ser soci d'Ortiz en el negoci de les residències de la tercera edat.

Secopsa, l'altra empresa esquitxada per Costa en les suposades trampes electorals del PPCV, va beneficiar-se de contractes xifrats en 19.102.508,60 euros entre 2006 i 2008. La facturació de la constructora i concessionària de serveis va augmentar durant l'any que van celebrar-se els comicis i el posterior. En 2006, de fet, només va pescar adjudicacions per valor d'1.852.175,50 euros de l'Institut Valencià d'Atenció als Discapacitats, de la Fundació la Llum de les Imatges i de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport.

Segons la informació oferida pel DOCV, l'any 2007 va triplicar el valor dels contractes obtinguts de la Generalitat Valenciana. Secopsa, per exemple, va aconseguir la licitació per construir el Col·legi Públic de Pinedo (València) d'Infantil i Primària. L'adjudicació va realitzar-se a través de Ciegsa, l'empresa pública encarregada de construir centres educatius en barracons i considerada per la Guàrdia Civil com un instrument dels populars per cobrar presumptament comissions. Amb un import inicial de 4.574.854,50 euros, el cost de l'obra a data de 31 de desembre del 2015 era de quasi 2 milions més, amb un sobrecost del 56%.

L'altre contracte gros pescat de l'administració autonòmica valenciana va ser de 2.238.675,26 euros. L'adjudicatari fou la conselleria de Sanitat, dirigida en aquell moment per l'empresonat Rafael Blasco. Del departament de Benestar Social, també va rebre una licitació per a gestionar la neteja del centre de dia de Carlet (Ribera Alta) de 286.062,84 euros.

Amb tot, fou l'any posterior a les eleccions quan més contractes va obtenir la constructora i concessionària de serveis. Segons la recerca realitzada per aquest setmanari a través del DOCV, Secopsa va adjudicar-se licitacions xifrades en 10.150.626 euros. De les concessions que va rebre, destaquen les dues vinculades al negoci de les residències de la tercera edat. Junt amb Geroresidencias (actualment La Saleta), va guanyar el concurs per a gestionar el centres de dia de Manises (Horta) i l'Alcúdia (Ribera Alta). A més, va beneficiar-se d'una altra obra encarregada per Ciegsa, en aquest cas de només 106.630,36 euros.

A la 'caixa B' de Baberá

Ara bé, Rover Alcisa i Secopsa estan esquitxades per més casos de presumpte finançament irregular dels populars. Ambdues apareixen, segons la investigació, com a donants de la campanya municipal del 2007 de Rita Barberá a València. Les aportacions, en un sistema similar al que va emprar-se a la trama Gürtel, no va fer-se directament a la formació de la gavina. Van canalitzar-se a través de Laterne, l'encarregada d'organitzar els actes electorals dels populars a la capital valenciana durant els comicis locals de 2007. Rover Alcisa va entregar 60.000 euros i Secopsa 375.00 euros. Les dues empreses s'havien beneficiat de contractes milionaris de l'Ajuntament de València.

Secopsa, tanmateix, va seguir contribuint a les campanyes de la formació de la gavina. Segons un informe de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, va donar 118.000 euros a Trasgos, que substituïa Laterne com a empresa suposadament pantalla a través de la qual es vehiculaven les aportacions dels empresaris. La constructora, tal com va publicar aquest setmanari, va beneficiar-se de contractes xifrats en poc més de 30 milions d'euros durant els tres anys que van realitzar-se les entregues de diners. De les cinc mercantils donants, Secopsa fou la més regada en licitacions públiques per part del consistori de Barberá. La mercantil fou adquirida l'any 2016 pel rei de l'aigua a Castelló, Facsa, que està presidida per Enrique Gimeno, un altre dels empresaris que va admetre en aquest peça separada de Gürtel haver aportat diners negres al PPCV. 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.