Afers policials

Els tentacles de Juan Cotino en la policia local de València

L'arribada del socialista Juan Carlos Fulgencio a la Delegació del Govern espanyol a València ha comportat canvis en l'organigrama de la institució. D'aquesta manera, José Vicente Herrera, fins ara sotdelegat, ha cedit el seu lloc a Roberto González Cachorro. Herrera, excap de la policia local, va ser assessor de l'exdirector de la policia espanyola i exconseller Juan Cotino, a més d'haver estat responsable de seguretat de la Copa Amèrica i de la visita del papa a València l'any 2006. González, al seu torn, va participar d'un homenatge frustrat de la policia a Cotino.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El termòmetre marcava per sobre dels trenta. A l'edifici de La Nau, propietat de la Universitat de València, es reunien les principals autoritats policials i militars, a banda dels representants de la Generalitat Valenciana, les Corts Valencianes i la Diputació de València. Juan Carlos Fulgencio, comandament policial i secretari comarcal del PSPV de l'Horta Nord, era designat oficialment Delegat del Govern espanyol a València. Un nomenament que significava la fi del mandat de l'exconseller popular Juan Carlos Moragues, que deixava un llegat amb punts foscos com ara els errors en el dispositiu de seguretat de la manifestació de la comissió 9 d'Octubre durant la diada valenciana. Aquell dia membres de l'extrema dreta van provocar aldarulls i agressions als assistents a la mobilització.

L'adéu de Moragues també ha comportat la marxa de la seua mà dreta, dels fins ara sotsdelegat del Govern espanyol a València. Policia nacional de formació, José Vicente Herrera era un dels tentacles de l'exdirector de la policia espanyola, exconseller de Francisco Camps i expresident de les Corts Valencianes imputat a la trama Gürtel, Juan Cotino, a la institució. Herrera, no debades, havia ocupat aquest càrrec quan Cotino va convertir-se en el representant de l'executiu espanyol al País Valencià.

Ara bé, la relació entre Herrera i Cotino anava més enllà d'aquesta coincidència. Herrera va accedir l'any 1993 al cos de policia local de València quan el polític de l'Opus Dei ocupava la regidoria de Seguretat Ciutadana. Com a agent de les forces de seguretat municipals, va convertir-se en un policia pròxim a l'aleshores alcaldessa de València, Rita Barberá, i al mateix Cotino, segons apunten fonts policials a aquest setmanari. L'any 1996, però, el regidor del sector democratacristià del PP va rebre la trucada del president espanyol José María Aznar. El mandatari popular va nomenar Cotino director de la policia espanyola. Herrera seria designat assessor del dirigent policial nascut a Xirivella (Horta). Exerciria de cap de gabinet, a més d'assumir la direcció general de la Societat d'Infraestructures i Equipaments Penitenciaris.

Des d'aquell moment, la carrera policial d'Herrera va estar marcada per la seua proximitat amb Cotino. Tot i que l'agent local va realitzar tasques d'assistència en seguretat durant la presidència espanyola de la Unió Europa, va emprendre la seua primera etapa a la Delegació del Govern espanyola del bracet d'un dels factòtums del PP valencià. També va ocupar el càrrec de cap de seguretat del V Trobada Mundial de la Família. Formava part de l'equip que va reclutar Cotino -els membres del qual estaven majoritàriament lligats a l'Opus Dei- per a organitzar un esdeveniment que està sota sospita. L'Audiència Nacional té pendent de jutjar l'adjudicació que va rebre la trama Gürtel per a muntar les pantalles i la megafonia dels actes del pontífex Benet XVI. Segons la investigació, es van sostreure 3,3 milions d'euros -repartits entre els capitostos de la xarxa corrupta- dels 7 que van costar els treballs. Cotino, que controlava la contractació de l'esdeveniment «a l'ombra», segons el jutge José de la Mata, va rebre presumptament un abric per part de la teranyina de la Gürtel.

Herrera, tanmateix, comptaria amb un paper rellevant en un altre gran esdeveniment promocionat pel PP de València. Es tracta de la Copa Amèrica de Vela. El policia local va actuar com a director de Seguretat i Operacions durant la 32 i 33 edició de la competició esportiva, celebrades en 2007 i 2008.

L'exdirector de la policia espanyola, Juan Cotino, en l'acte en el qual va compartir el seu guardó amb el seu entorn, entre els quals va citar a Herrera| CEU Cardenal Herrera

Aquell mateix any, en un acte a la Universitat CEU Cardenal Herrera, va evidenciar-se encara més la relació entre l'aleshores conseller i el policia local. Al discurs d'agraïment de la medalla d'honor que va entregar-li el centre universitari, Cotino va voler compartir el guardó amb tots els professionals amb els quals havia treballat. Ara bé, va citar expressament Herrera junt amb altres persones del seu entorn, com ara el seu exassessor, després regidor de l'Ajuntament de València i actualment diputat no adscrit de les Corts Valencianes, Miquel Domínguez, o el seu excap de gabinet al parlament valencià, David Calatayud.

Després de la seua trajectòria paral·lela a moltes de les institucions que va gestionar Cotino, Herrera va reincorporar-se a la policia local l'any 2012. L'agent municipal va ser proposat per Barberá, a petició de l'exconseller de Benestar Social, per substituir Andrés Rabadán com a cap de la policia local. Una vegada va jubilar-se Rabadán -el maig de 2015-, Herrera va assumir la direcció de les forces de seguretat locals de València. Ho feia poques setmanes abans dels comicis del 2015, que desnonarien els populars del poder local. Herrera, però, no va ser l'únic candidat, tot i que amb l'aval de Baberá i Cotino era el favorit indiscutible. Els comandaments policials Ángel Albendín i Roberto González Cachorro també van pugnar per la plaça, encara que les seues opcions eren magres.

En accedir al càrrec, Herrera va relegar als dos intendents que van disputar-li la direcció de la policia local. Albendín, que fins al moment era el responsable de l'àrea tècnica i de Projectes Europeus, va ser traslladat a la Unitat quinta del barri de Benicalap. I González Cachorro, que gestionava la unitat de Ciutat Vella, van reubicar-lo al capdavant del Grup d'Operacions Especials. Herrera va mantenir-se com a màxim responsable de la policia local mentre la socialista Sandra Gómez fou regidora de Seguretat Ciutadana. Quan va entrar la seua companya de partit, Anaïs Menguzzato, a l'àrea -després d'una reorganització forçada a l'Ajuntament de València per una reestructuració al segon escalafó de la Generalitat Valenciana- va canviar-se de cap de la policia local. Des d'aquell moment, Herrera va refugiar-se a l'àrea de Planificació i Sistemes fins que l'any 2017 va ser nomenat sotsdelegat del Govern espanyol a València.

L'ombra inesborrable

El substituït d'Herrera a la institució que representa els interessos de l'Estat espanyol al País Valencià fou un dels dos policies amb els quals va pugnar per ser cap de les forces de seguretat municipals de la capital valenciana. Gonález Cachorro, al qual va relegar Herrera, ocuparà a partir d'aquest dijous el càrrec. Procedent del País Basc, va accedir al cos local l'any 2001. Company de l'actual Delegat del Govern espanyol a València en la policia local, sempre s'ha declarat com una persona independent de qualsevol partit polític. En el seu bagatge professional, acumula l'experiència d'haver-se encarregat dels dispositius especials de les Falles i de la protecció de membres de l'Ajuntament de València.

A González Cachorro, tanmateix, també li persegueix l'ombra de Cotino. Segons va publicar El Mundo, fou un dels participants del dinar-homenatge a l'expresident de les Corts Valencianes que va celebrar-se en un restaurant del Saler (València) l'any 2014. La cerimònia íntima, proposada per Miquel Domínguez, va comptar amb la presència de Roberto Zanon, cap dels Operatius Especials de la policia local aleshores, i del mateix González Cachorro. Encara més, segons va publicar el rotatiu madrileny, el nou sotsdelegat del Govern espanyol a València era parella de la germana de l'exministre d'Interior amb Aznar, Jaime Mayor Oreja. L'agent, de fet, va accedir al cos de la policia local també de la mà de Cotino. La trobada en honor de l'exdirector de la policia espanyola, però, va frustrar-se per la presència dels periodistes. A l'àpat, també estava convidat Abelardo Gil, en aquell moment intent del barri de Patraix.

Amb contactes en la policia autonòmica i en el Cos Nacional de Policia (CNP), els tentacles de Cotino en les forces de seguretat són amplis. Que la persona que marxa de la sotsdelegació del Govern espanyol a València i l'altra que accedisca al càrrec tinguen relació amb l'exconseller de Francisco Camps és l'exemple paradigmàtic.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.