'Primàries' ecosobiranistes

Més per Mallorca mira cap el futur

Els guanyadors de les 'primàries' de Més per Mallorca foren els previstos, però allò més important és que sembla que s'iniciarà de bon de veres el debat intern sobre si han de desaparèixer o no els partit que formen la coalició.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Les eleccions internes a Més per Mallorca per decidir els caps de les candidatures al Consell Insular i al Parlament per la circumscripció mallorquina han satisfet les previsions: Miquel Ensenyat i Bel Busquets han guanyat amplament als seus contrincants respectius, Fina Santiago i Guillem Balboa.

Ensenyat, actual president del Consell mallorquí, es va imposar dissabte passat a Santiago, consellera de Serveis Socials del Govern balear, per 1.548 a 707 vots i serà el número 1 de la candidatura al Parlament. Mentre que per la seva banda Busquets, vicepresidenta i consellera de Turisme de l’Executiu illenc, serà la cap de la llista electoral al Consell mallorquí gràcies als 1.403 vots obtingut, front als 804 de Balboa, batlle d’Alaró. La participació -sobre un cens de 2.400 inscrits- fou del 53%.

 

Objectiu: un sol partit

Les dues votacions, en especial la de l'elecció del cap de llista al Parlament, ha deixat veure la intensa canalització de vots que el PSM, partit majoritari de la coalició Més, ha perseguit i assolit cap els seus representants, Ensenyat i Busquets. Els altres dos aspirants, Santiago i Balboa, no militen al PSM sinó que són, respectivament, d’IniciativaVerds, el segon partit de l’aliança estable Més, i independent.

A pesar que els dirigents de Més per Mallorca han insistit una vegada i una altra que no es pot llegir en clau d’enfrontament de partits aquesta elecció interna dels caps de les dues llistes electorals, en realitat així ho ha analitzat tota la premsa. Tan evident ha estat que destacats dirigents ho han confessat de forma implícita, assegurant que després d'aquesta elecció interna s’ha d’anar cap a una “efectiva desaparició de les comissions executives” dels dos partits, que seria la passa definitiva per, més endavant, arribar fins a l’esvaïment de les dues formacions, per tal “d’assolir un sol partit de bon de veres”. Així, per exemple, s’expressaven tant el president del Consell mallorquí Miquel Ensenyat com el batlle d’Alaró, Guillem Balboa, a preguntes d’EL TEMPS a la tertúlia d’actualitat del programa Al Dia d’IB3 el dia anterior als comicis interns.

No només han estat ells. El batlle de Palma, militant del PSM, Antoni Noguera, un dels pocs caps d'aquest partit que va donar suport a Fina Santiago, després de l’elecció interna celebrada el passat dissabte es va expressar amb crítica claredat: “la militància (de Més) està cansada d’haver d’elegir si ets més de papà (el PSM) o de mamà (IniciativaVerds)”. Noguera és partidari, des de fa temps, d’anar a l’efectiva liquidació de les estructures dels partits presents a Més perquè només quedi una sola formació i, d’aquesta manera, no es tornin produir episodis que tornin donar la imatge que s’ha donat, a pesar dels esforços en negar-la, de divisió entre el PSM per una banda i Iniciativa-Verds i independents per l’altra. “Els pròxim mesos tots hem de fer una reflexió” al respecte, manifestava a IB3.

Ensenyat, futur aspirant a ser president del Govern després de les eleccions autonòmiques de 2019, reconegué implícitament la divisió soferta en aquest procés d’elecció quan després de guanyar digué que “a partir d’ara ja només existeix Més”.

D’ençà de la creació de Més per Mallorca (2013) com a coalició estable amb l’aspiració de convertir-se en una sola formació, els successius dirigents han manifestat una vegada i una altra que els dos partits seminals, PSM i IniciativaVerds, s’anirien diluint i que acabarien per esvair-se del tot. Tanmateix mai s’ha donat la passa definitiva, que suposaria que ja no hi hauria retorn enrere possible: la de dissoldre els dos partits. Tot el contrari, d’ençà la crisi de la substitució de Biel Barceló al front de la vicepresidència i conselleria de Turisme del Govern -el passat mes de desembre- s’ha vist nítidament l’enfrontament entre, per una banda, antics i actuals dirigents del PSM i els d’IniciativaVerds per , primer, imposar la seva respectiva candidata a la substitució de Barceló -Busquets i Santiago, la primera fou la que guanyà el torçabraços- i, segon i més tard, per tenir el cap de llista assegurat a les dues més importants institucionals, el Consell de Mallorca i el Parlament.

A la tardor Més per Mallorca elegirà la resta de candidats i després de les eleccions de l’any que ve serà el moment en que els favorables a l’efectiva desaparició dels partits a favor de la marca comuna Més hauran de plantejar la qüestió. Segons Balboa digué a preguntes d’EL TEMPS a la tertúlia ja citada d’IB3, “Més té prou força per aguantar fins i tot un mal resultat (a les urnes de l’any que ve) i mantenir el projecte” que, al seu parer també, “ha d’arribar a plantejar-se seriosament” la desaparició del PSM i d’IniciativaVerds.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.