Més mira cap el 2019

Més per Mallorca prepara el futur

L'assemblea de Més per Mallorca posa en marxa els motors electorals: tria Bel Busquets i Guillem Balboa com a coordinadors i dóna sortida al procés d'elecció dels candidats principals a les eleccions autonòmiques i locals de 2019. 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L'assemblea de Més per Mallorca -el passat cap de setmana- aprovà iniciar el procés d'elecció interna dels futurs cap de llista a les eleccions autonòmiques i locals de 2019 a les principals institucions. Així mateix, tal com era previst, també es va procedir a l'elecció dels càrrecs orgànics, essent reelegida Bel Busquets com a coordinadora institucional de la formació i Guillem Balboa com a coordinador i portaveu orgànic. Busquets (Palma, 1973), professora, és prou coneguda, no debades ocupa des de 2016 la secretaria general del PSM i el càrrec de coordinadora -amb David Abril- de Més per Mallorca, a banda de ser diputada al Parlament des de 2015 i des de desembre passat Vicepresidenta i consellera de Turisme del Govern balear. Balboa (Malabo, Guinea Equatorial, 1965), és periodista i és novell en política: entrà a Més i fou elegit el 2015 per presentar-se de cap de llista a l'ajuntament del poble on viu, Alaró, aconseguint l'acte de regidor, juntament amb dos companys; tres anys després ja és a la cúpula orgànica de Més i tot fa suposar que ocuparà un lloc important a les candidatures autonòmiques de 2019, sigui al Parlament o al Consell.

Acord entre les parts

Existia la possibilitat que Busquets i Balboa, així com els grups interns que els donaven suport respectivament, xocassin en la lluita pel control orgànic de Més. Finalment, però, s'imposà la voluntat general d'unitat, de no donar la imatge de divisió. Ja n'han parlat prou, de divisió en el si de Més, els mitjans de comunicació, des de la substitució de Biel Barceló al front de la vicepresidència del Govern, el passat mes de desembre. Així que cap de les parts volia tornar permetre que es parlàs dels dos partit que formen Més per Mallorca, el PSM i IniciativaVerds, com si estiguessin enfrontats o fossin compartiments estancs. Per tant, negociaren fins última hora per intentar una sola candidatura a la direcció orgànica de la formació. Finalment, escasses hores abans d'iniciar-se l'assemblea, va ser possible el pacte. Busquets assumia el càrrec de coordinadora institucional i Balboa el de coordinador orgànic.

Val a dir que quan Biel Barceló era el màxim responsable el liderat era unipersonal. Tanmateix, des que anuncià que no repetiria al front de la secretaria general del PSM i de la prefectura de Més, el 2016, la coalició no ha concentrat tot el poder en una sola persona. David Abril aleshores assumí el càrrec de coordinador orgànic de Més en l'anterior assemblea, mentre que Barceló mantenia el de coordinador institucional. Però en ser elegida nova secretària general del PSM, Bel Busquets també passà a ser coordinadora de la formació en el lloc de Barceló, juntament amb Abril. Aquesta bicefàlia s'ha mantingut des que Barceló dimití de vicepresident i conseller de Turisme, el passat desembre, essent substituït per Busquets.

Ara, en aquesta assemblea, Abril és substituït per Balboa. La màxima direcció de Més queda, per tant, del tot renovada en relació al temps de Barceló. Val a dir que Abril ha decidit abandonar la política activa per qüestions estrictament personals. A la renúncia a seguir essent el coordinador de Més s'hi suma el fet que en breu termini -segurament en el darrer plenari d'aquest mes de març- dimitirà de l'escó que ocupa en el Parlament balear.

Després de ser elegits, els dos coordinadors generals mostraren el seu convenciment que Més és l'instrument més adient per fer front “a l’onada centralitzadora i conservadora” que es viu a l’Estat, segons Balboa. Per a Busquets era important ressenyar, segons deia als militants i simpatitzants presents -200, aproximadament-, que Més “s’ha enfortit fruit dels acords basats en consensos i en el diàleg” i que per això mateix, des d'aquesta assemblea d'unitat, es fa més nítida i alhora engrescador la seva oferta “d'una esquerra transformadora al servei del país i de la seva gent”.

La nova direcció de Més, a banda dels dos caps citats, està formada per 12 militants més, elegits a l'assemblea, i d'altres quatre en representació dels grups de Més a l'Ajuntament de Palma, Consell de Mallorca, Govern i Parlament.

L'assemblea també aprovà, entre d'altres línies polítiques, que Més per Mallorca té per horitzó polític -sense data- la creació d'una república a les Illes. Com es recordarà, s'havia anunciat que seria el 2030 l'any en que es faria un referèndum en aquest sentit, però finalment no s'ha volgut posar cap data a l'aspiració de futur.

 

Eleccions internes de candidats

Per una altra banda, l'assemblea va aprovar, tal i com era previst, iniciar el procés que conduirà a l'elecció, primer, dels candidats número 1 per Mallorca als comicis de l'any que ve a l'Ajuntament de Palma, Consell de Mallorca i Parlament, i, més tard, dels que formaran la resta de llocs de les llistes electorals amb altes garanties d'obtenir els actes.

Al respecte, els dos màxims responsables de la formació volgueren deixar clar que la direcció que ha sortit de l'assembla no influirà de cap manera en el procés, ni tal sols demanarà unitat entre els diferents candidats. La comissió executiva "no pot decantar-se per cap candidat de primàries", va asseverar Busquets. Per la seva banda, Balboa igualment assegurà que en el procés d'elecció de candidats el paper que ha d'assumir la direcció ha de ser el de facilitar "que surtin totes els actius que té l'organització", o sigui assegurar que puguin optar a l'elecció tots els militants que vulguin fer-ho.

A l'espera de fixar el calendari exacte del procés de "primàries", sembla que durant aquesta primavera -probablement el mes de maig o juny- es podran elegir els caps de llista a les institucions principals i es deixarà per més enrere, possiblement per a principis de la tardor, l'elecció de la resta de candidats amb opcions de sortida.

Com és conegut, abans d'iniciar-se el procés ja s'han presentat en públic dos precandidats. Primer ho feu el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat -militant del PSM-, i, després, la consellera de Serveis Socials del Govern, Fina Santiago -d'IniciativaVerds-. Podria ser que hi hagués algun altre candidat i també podria passar que s'arribés a un acord intern per evitar l'enfrontament.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.