Extrema dreta

Qui és qui dels ultres processats per les agressions feixistes del 9 d'octubre

Referents de la graderia hooligan del València CF, guardonats per l'organització feixista España 2000, membres de la penya filonazi Ultras Yomus, candidats municipals de Falange Española de las JONS, integrants de grupuscles del blaverisme vehement.... EL TEMPS explica qui són els 28 ultres processats per les agressions feixistes durant la manifestació vespertina del 9 d'octubre del 2017.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Puntades de peu. Cops de puny. Estocades amb llances. Amenaces. Maltractaments. Membres de la penya de filiació neonazi del València CF Ultras Yomus, integrants del blaverisme vehement i de l'univers ultradretà instal·lat al País Valencià van intentar rebentar amb violència l'any 2017 la tradicional manifestació vespertina que organitza la Comissió 9 d'octubre cada diada nacional valenciana, la qual va saldar-se amb assistents i periodistes agredits. Per aquells fets, el magistrat va processar recentment a 28 dels 29 ultres que ostentaven la condició d'investigats. Fiscalia, al seu escrit d'acusació, demana penes d'entre tres i set anys i mig de presó. EL TEMPS explica breument qui són els radicals de tarannà ultradretà que asseuran al banc dels acusats.

-Vicente Estruch, àlies l'Alfarrasí. Membre de la subsecció d'Ultras Yomus Fan Club i referent de la graderia ultra durant dècades, compta amb diversos tatuatges que mostren la seva ideologia nazi: a la cuixa dreta té serigrafiat una esvàstica, així com el rostre d'Adolf Hitler i del capitost nazi Rudolf Hess; i entre l'artell i la mà dreta té inscrit les lletres AHTR, corresponents a la frase «Adolf Hitler tenia raó». Exvigilant de seguretat de l'empresa GFS, tal com mostren unes fotografies publicades per aquest setmanari, acumula una condemna de sis mesos per lesions i una altra de tres anys de presó per tràfic de drogues, de la qual va aconseguir la seva suspensió. Identificat per l'acusació particular com a l'ultra que colpeja a diversos manifestats amb una llança, va rebre un premi de la formació feixista España 2000 per la seva participació, precisament, en els aldarulls del 9 d'octubre de 2017, tal com va destapar EL TEMPS. La Fiscalia demana un any de presó per desordres públics, dos anys per un delicte de coaccions i per cada un dels tres delictes que contempla l'article 510.2 del codi penal. També sol·licita una multa per cada un dels cinc delictes lleus de lesions amb una quota diària de 10 euros durant tres mesos.

-Javier Cervera. Expresident de la Curva Nord, la graderia hooligan del València CF en la qual es camuflen els elements més extremistes, apareix com al responsable de la pàgina de Facebook d'Ultras Yomus que va escriure el missatge de convocatòria de les concentracions de la penya futbolística ultradretana durant la diada nacional valenciana. El Ministeri Públic demana un any de presó per desordres públics, dos anys de garjola per un delicte de coaccions i tres anys de presó pel delicte establert a l'article 510.2 del codi penal, el qual al·ludeix a una vulneració de l'exercici dels drets fonamentals i de les llibertats públiques. Aquesta darrera pena contempla, al seu torn, una multa de 10 mesos amb una quota diària de 10 euros.

-Néstor Franco. Amb un tatuatge en el braç esquerre amb una calavera d'óssos creuats Totenkopf, la qual forma part de la simbologia habitual dels grupuscles neonazis, aquest integrant d'Ultras Yomus va estar condemnat a vint-i-dos mesos de presó per un delicte de lesions amb un instrument perillós durant unes trobades d'Escola Valenciana celebrades l'any 2014 a Benirredrà, les quals van ser atacades per persones vinculades al Grup d'Acció Valencianista. Militant de la penya ultra del Gandia CF, la sentència va assenyalar una motivació ideològica en l'agressió registrada a la localitat de la Safor. Com a un dels contramanifestants que, segons la interlocutòria de processament i l'escrit de la Fiscalia va colpejar un fotoperiodista del diari El País, l'acusació pública demana un any de presó per un delicte de desordres públics, dos anys per un delicte de coaccions i pel delicte lleu de lesions una multa de dos mesos amb una quota diària de 10 euros.

-José Antonio G. Herrero. Cronista faller, conductor de programes de la festa gran de València a Onda Fallera i promotor al País Valencià dels Grups de Defensa de València, els quals s'inspiraven en els escamots arrencallaços de Catalunya, està assenyalat a la interlocutòria de processament i a l'escrit de Fiscalia com a un dels instigadors dels aldarulls. Propagandista audiovisual de la ultradreta valenciana, especialment de les convocatòries de l'extrema dreta d'España 2000 i els grupuscles del blaverisme intransigent, l'acusació pública demana tres anys de presó i una multa de deu mesos amb una quota diària de 10 euros.

-Blai Bresó. Tatuat amb la inscripció «sang i honor» a la zona superior del pit i amb l'escut del Grup d'Acció Valencianista (grupuscle que arrossega diverses polèmiques per boicots virulents) a l'espatlla dreta, va figurar l'any 2007 com a número deu de la llista d'Alaquàs de Coalició Valenciana, una formació ultradretana, blavera i de connotacions xenòfobes encapçalada per l'advocat ultra i expresident del GAV, Juan Garcia Sentandreu i a la qual van contribuir econòmicament empresaris com ara Juan Lladró. Pertanyent a Ultras Yomus, d'acord amb la interlocutòria de processament, «pesa sobre ell una condemna de tres anys de presó per tràfic de drogues», segons va informar eldiario.es. Fiscalia demana un any de presó per desordres públics, dos anys per un delicte de coaccions, un any i sis mesos per un delicte relatiu a l'article 510.2 del codi penal i una multa de tres mesos amb una quota diària de 10 euros.

-Juan Manuel Bustos. Abrigat amb una bandera d'Espanya amb el bou durant l'intent de boicot de la manifestació vespertina de la comissió 9 d'octubre, hauria tingut problemes amb la Guàrdia Civil i antecedents per faltar el respecte d'un agent, segons va publicar eldiario.es. Fiscalia sol·licita per aquest ultra un any de presó per delicte de desordres públics, dos anys de presó per coaccions i per cada un dels dos delictes referits a l'article 510.2 del codi penal un any de presó i sis mesos amb una multa de vuit mesos, a raó d'una quota de 10 euros diaris.

-Vicente Rico. Membre d'Ultras Yomus i amb diversos tatuatges pel seu cos, com ara el rostre d'un pit-bull, compta, segons va informar eldiario.es, «amb antecedents per homicidi dolós i maltractaments». Fiscalia exigeix un any de presó per delictes de desordres públics, dos anys de presó per coaccions, un any i sis mesos pel delicte de l'article 510.2 del codi penal i una multa de dos mesos amb una quota diària de 10 euros per un delicte lleu de lesions.

-Florin R. Drus. Amb inscripcions a la seva pell que evidencien la seva pertinença a la penya futbolística d'extrema dreta Ultras Yomus, com ara per un tatuatge amb l'escut d'aquest grupuscle amb un historial de membres involucrats en accions violentes, està assenyalat per la Fiscalia per agredir suposadament a un dels manifestants. El Ministeri Públic, precisament, demana un any de presó per un delicte de desordres públics, dos anys de presó per un delicte de coaccions i per cada un dels dos delictes relatiu a l'article 510.2 un any i sis mesos de presó. Al seu torn, sol·licita un altre any de presó per un delicte de lesions contra un assistent a la mobilització valencianista i una multa de tres mesos amb una quota diària de 10 euros per un delicte lleu de lesions.

Acció violenta d'un grup d'ultres d'extrema dreta contra un assistent a la marxa| Miguel Lorenzo

-Vicente Rincón. Integrant d'Ultras Yomus, va tenir problemes «amb la Guàrdia Civil per lesions l'any 2014», segons va sostenir una informació publicada per eldiario.es. Fiscalia demana per aquest ultra un any de presó per un delicte de desordres públics, una pena de dos anys per un delicte de coaccions, per cada un dels dos delictes relatius a l'article 510.2 del codi penal un any i sis mesos de garjola, així com per cada un dels quatre delictes lleus de lesions una multa de tres mesos amb una quota diària de 10 euros.

-Faustino Ortiz. Assenyalat a la interlocutòria de processament com a pertanyent al grupuscle de tarannà neonazi Ultras Yomus i amb diversos tatuatges arreu de la seva pell, segons va assegurar eldiario.es en una radiografia dels antecedents de diversos ultres investigats per les agressions feixistes del 9 d'octubre, «ha tingut processos, en aquest cas penals, per lesions, conducció temerària, trencament de condemna i alcoholèmia». El Ministeri Públic sol·licita per aquest hooligan un any de presó per delictes de desordres públics, dos anys de presó per coaccions, un any i sis mesos pel delicte relatiu a l'article 510.2 del codi penal i una multa de tres mesos amb una quota diària de 10 euros per un delicte lleu de lesions.

-Francisco J. Micó. Sense antecedents penals i membre d'Ultras Yomus, compta amb una acusació per part de la Fiscalia d'un any de presó per un delicte de desordres públics, dos anys per un de coaccions, un any i sis mesos per un delicte relatiu a l'article 510.2 del codi penal i una multa de tres mesos amb una quota diària de 10 euros per un delicte lleu de lesions.

-Víctor M. Ramos. Aquest presumpte participant en els aldarulls del 9 d'octubre del 2017, el qual no compta amb antecedents penals, està acusat per la Fiscalia d'un delicte de desordres públics, un altre de coaccions, un tercer relatiu a l'article 510.2 del codi penal i quart per lesions lleus. Per aquests delictes el Ministeri Públic sol·licita un any de presó, dos anys, un any i sis mesos, així com una multa de tres mesos amb una quota diària de 10 euros, respectivament. Segons va afirmar Público.es, regenta una pizzeria en el Port de Sagunt, la qual s'ha convertit en lloc de trobada per a veure els partits del club blanc-i-negre.

-Gustavo J. Soriano. Identificat per la Policia Judicial en companyia de membres de l'extrema dreta, segons recull la interlocutòria de processament, Fiscalia demana un any de presó per un delicte de desordres públics, dos anys per coaccions, un any i sis mesos per cada un dels tres delictes relatius a l'article 510.2 del codi penal, i per un de cada un dels tres delictes lleus de lesions una multa de tres mesos amb una quota diària de 10 euros.

-Vicente Igual. Condemnat pel jutjat penal de València número 18 l'any 2015 com a autor d'un delicte de lesions, aquest ultra està identificat com a un dels presumptes agressors del fotoperiodista del diari El País. El Ministeri Públic reclama un any de presó per un delicte de desordres públics, dos anys per coaccions i per un delicte lleu de lesions exigeix una multa de tres mesos amb una quota diària de 10 euros.

-Rubén Añó. Relacionat, tal com assenyala la interlocutòria de processament, amb la graderia radical de Mestalla, gaudeix, segons va informar eldiario.es, d'antecedents penals «per conduir sense permís de circulació i per fer-ho borratxo». L'acusació pública sol·licita un any de presó per un delicte de desordres públics, dos anys per coaccions, un any i sis mesos per cada un dels tres delictes vinculats amb l'article 510.2 del codi penal i una multa de tres mesos amb una quota diària de 10 euros per cada un dels quatre delictes lleus de lesions.

-Alejandro Ramírez. Sense antecedents penals, aquest ultra, segons la citada publicació digital, «té antecedents policials per lesions i amenaces en 2015 i 2017». El Ministeri Públic sol·licita un any de presó per un delicte de desordres públics, dos anys per coaccions, un any i sis mesos per cada un dels dos delictes vinculats amb l'article 510.2 del codi penal i una multa de tres mesos amb una quota diària de 10 euros per cada un dels tres delictes lleus de lesions.

Imatge d'una de les agressions durant la celebració de la marxa vespertina| Arxiu EL TEMPS

-Francisco Moreno. Participant destacant del grupuscle blaver Defenem Valencia, que representa l'espectre extremista de l'anticatalanista més recalcitrant atès que ha compartit publicacions en línia del casal neonazi Hogar Social Madrid, expressa a xarxes socials la seva nostàlgia pel dictador criminal Francisco Franco. El Ministeri Públic sol·licita un any de presó per un delicte de desordres públics, dos anys per coaccions, un any i sis mesos per cada un dels dos delictes vinculats amb l'article 510.2 del codi penal, una multa de tres mesos amb una quota diària de 10 euros per delicte lleu de lesions i una segona multa de dos mesos amb una quota diària de 10 euros per un delicte també lleu d'amenaces.

-Gustavo E. Castillo. Amb antecedents penals, d'acord amb la curta descripció biogràfica que realitza el magistrat a la sentència de processament, està acusat d'un delicte de desordres públics, d'un altre de coaccions i d'un tercer relatiu a l'article 510.2 del codi penal. El Ministeri Públic sol·licita un any, dos anys i un any i sis mesos de presó, respectivament. Per un quart delicte de lesions lleu, demana una multa de tres mesos amb una quota diària de 10 euros.

-Miquel Fabián. Condemnat pel jutjat d'instrucció número 11 de València l'any 2017 com a autor d'un delicte lleu de lesions, està acusat pel Ministeri Públic d'agredir a tres manifestants de la mobilització valencianista. La Fiscalia, no debades, demana un any de presó per un delicte de desordres públics, dos anys per coaccions, un any i sis mesos per cada un dels dos delictes vinculats amb l'article 510.2 del codi penal i una multa de tres mesos amb una quota diària de 10 euros per cada un dels tres delictes lleus de lesions.

-Manuel Villafranca. Integrant de la penya filonazi del València CF, Ultras Yomus, i sense antecedents penals, està identificat per la Fiscalia com a presumpte autor de dos delictes de lesions lleus a dos assistents a la marxa vespertina organitzada per la Comissió 9 d'octubre. El Ministeri Públic també sol·licita un any de presó per un delicte de desordres públics, dos anys per coaccions, i un any i sis mesos per cada un dels dos delictes vinculats amb l'article 510.2 del codi penal.

-Francisco J. Sargues. Candidat de la llista municipal de la coalició de tarannà anticatalanista i blaver Avant Albal (Horta) en les eleccions locals del 2015, està identificat tant a la interlocutòria de processament com a l'escrit d'acusació de la fiscal per maltractar un periodista. El Ministeri Públic exigeix, de fet, una multa de dos mesos amb una quota diària per un delicte lleu de maltractament. També sol·licita un any de presó per un delicte de desordres públics i altres dos per un delicte de coaccions.

-Daniel Puche. Amb antecedents penals que obren en diverses interlocutòries i membre d'Ultras Yomus, va formar part en les eleccions municipals del 2015 de la llista de Falange Española de las Jons a Benetússer. Com a presumpte autor de dos delictes de lesions lleus, la Fiscalia demana una multa de tres mesos amb una quota diària de 10 euros per cada un. Al seu torn, el Ministeri Públic demana un any de presó per un delicte de desordres públics, dos anys per coaccions, i un any i sis mesos per un delicte vinculat amb l'article 510.2 del codi penal.

-Aritz G. Gainza. Sense antecedents penals, l'acusació pública demana un any de presó per un delicte de desordres públics, dos anys per coaccions, un any i sis mesos per un delicte vinculat amb l'article 510.2 del codi penal i una sanció de tres mesos amb una quota diària de 10 euros per cada un dels dos delictes lleus de lesions que hi observa la Fiscalia.

-Antonio Alemany. Habitual de les concentracions residuals que organitza l'extrema dreta blavera i el feixisme instal·lat al País Valencià, va ser un dels darrers ultres que va localitzar la policia espanyola. Segons Público.es, està estretament lligat amb la formació ultradretana España 2000 i amb el grupuscle blaver Defenem Valencia. La Fiscalia sol·licita un any de presó per un delicte de desordres públics, dos anys per coaccions, així com un any i sis mesos pel delicte relacionat amb l'article 510.2 del codi penal.

-José B. Manzanaro. Sense antecedents penals, l'acusació pública demana un any de presó per un delicte de desordres públics, dos anys per coaccions, un any i sis mesos per cada un dels dos delictes vinculats amb l'article 510.2 del codi penal i una sanció de tres mesos amb una quota diària de 10 euros per cada un dels tres delictes lleus de lesions que hi observa la Fiscalia.

-Salvador Serrano. Acusat per la Fiscalia d'amenaçar a un periodista, per la qual cosa exigeix dos mesos de multa amb una quota diària de 10 euros, està assenyalat abans del judici com a presumpte autor d'un delicte de coaccions i d'un altre de desordres públics. El Ministeri Públic, de fet, sol·licita dos anys i un any de presó, respectivament.

-Alejandro Fuertes. Sense antecedents penals, està assenyalat a l'escrit d'acusació del Ministeri Públic com a suposat agressor al fotoperiodista del rotatiu tradicionalment líder de la premsa espanyola. Per aquest fet, el qual seria constitutiu d'un presumpte delicte lleu de lesions, la Fiscalia exigeix una sanció de tresos mesos amb una quota diària de 10 euros. També sol·licita per a l'ultra un any de presó per un delicte de desordres públics i dos anys més entre reixes per un delicte de coaccions.

-Raúl Ibañez. Identificat pel Ministeri Públic per agredir presumptament a dos manifestants, compta amb una acusació d'un any de presó per un delicte de desordres públics, dos anys per coaccions, un any i sis mesos per un delicte vinculat amb l'article 510.2 del codi penal, i una multa de tres mesos amb una quota diària de 10 euros per cada un dels dos delictes lleus de lesions.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.