Extrema dreta valenciana

El blaverisme que dóna suport al neonazisme d'Hogar Social Madrid

El secessionisme lingüístic sempre s'ha associat amb elements ultres espanyolistes. Però mai ho ha fet tan públic com darrerament. Defenem Valéncia (sic), la marca blavera que compta amb diversos membres involucrats en les agressions del 9 d'Octubre, ha compartit pancarta i reivindicacions amb España 2000 i Vox. Aquest divendres, però, ha anat més enllà. A les seves xarxes socials, han mostrat el seu suport al grupuscle neonazi Hogar Social Madrid.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

L'hemeroteca marca la dècada de finals dels 70 i principis dels 80. Al País Valencià, i més concretament al cap i casal, es lliura la denominada Batalla de València, és a dir, la reacció de les forces ultraconservadores contra qualsevol reclamació de recuperació de l'autogovern per part dels valencians. L'extrema dreta espanyolista i nostàlgica de la dictadura conflueix amb el blaverisme més irredempt, representat en aquell moment pel Grup d'Acció Valencianista (GAV). Es produeixen dinars entre la formació falangista Fuerza Nueva i membres de la força de xoc del secessionisme lingüístic. Però, especialment, agressions conjuntes, com ara l'atac que protagonitzen en juliol de 1978 el GAV i Fuerza Nueva en una Escola d'Estiu ubicada al barri de Campanar, València. La violència de l'extrema dreta, amb bandera rojigualda i blava, acaba amb cinc ferits.

Aquestes relacions entre el blaverisme i la ultradreta espanyolista han perviscut des de la transició valenciana. Ara bé, durant molts anys, i davant del rebuig d'una part del regionalisme anticatalanista, la connexió entre entitats senyeres del secessionisme lingüístic i l'extrema dreta ha estat camuflada. La decadència del blaverisme a les urnes, l'envelliment de les seves institucions més clàssiques com Lo Rat Penat, la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana i el GAV i la lluita fratricida entre les diferents sensibilitats i lideratges han provocat que l'anticatalanisme de nova fornada no tingui complexos en mostrar la seva complicitat amb la ultradreta espanyola. I una bona mostra d'això és Defenem Valéncia (sic).

A la seva pàgina de Facebook, el grupuscle ha compartit un vídeo de la lideressa d'Hogar Social Madrid (HSM), un col·lectiu neonazi que fa uns dies va ser desallotjat de la finca que ocupaven de manera irregular. Defenem Valéncia defineix el referent del feixisme de nou cuny a l'Estat espanyol com a «autèntics lluitadors, que no surten a la televisió. Això és el que hem de fer des de Defenem Valéncia». «Tot el nostre suport per a Hogar Social Madrid», rematen a la seua publicació, en la qual difonen el contingut audiovisual de la plataforma ultradretana.

Publicació de Defenem Valéncia (sic) d'aquest divendres en suport d'Hogar Social Madrid| EL TEMPS

Tal com va publicar aquest setmanari, la líder d'HSM, Melisa Domínguez, va formar part del Movimiento Social Republicano (MSR), un partit d'inspiració nacionalrevolucionària d'extrema dreta que va ser fundat a Barcelona l'any 1999 per Juan Antonio Llopart. Domínguez va participar d'un acte d'aquell partit neonazi a la capital catalana l'any 2010, en el qual va enlairar una bandera feixista (vegeu imatge que encapçala l'article). A l'òrbita d'HSM, han aparegut els ultres més violents del Reial Madrid i de l'Atlètic de Madrid, autèntiques pedreres dels grupuscles de l'extrema dreta. De fet, fou Ultras Yomus, la grada radical del València CF, una de les primeres organitzacions neonazis del País Valencià en celebrar activitats conjuntes amb HSM. El 9 de maig de 2015 ambdós col·lectius van realitzar una recollida de menjar només per a persones de nacionalitat espanyola, excloent de manera xenòfoba els migrants.

L'altre contacte destacat del grupuscle madrileny amb el territori valencià s'ha produït a través de la seva rèplica a Múrcia i País Valencià, Lo Nuestro. Amb lligams amb una de les bandes més perilloses del món, com ara els Hammerskin, i relacionats amb la graderia radical de l'Elx, la Jove Elx, diferents membres de Lo Nuestro apareixen en fotos amb samarretes i a la seu d'HSM, tal com va destapar EL TEMPS. Com amb el grupuscle madrileny, el col·lectiu ultra compta amb integrants provinents d'una de les faccions més violentes dels Ultras Sur, els Out Law.

Defenem Valéncia, però, manté més relacions amb altres formacions polítiques d'extrema dreta. Vox, el partit islamòfob fundat per l'expopular Santiago Abascal, ha participat de concentracions convocades per part del grupuscle blaver. Encara més, els dirigents del nou reducte de l'anticatalanisme regionalista s'han fotografiat i han acudit a xerrades del líder de Vox. També entre els membres de la plataforma blavera hi ha simpatitzants de l'organització política ultraconservadora, tal com mostren les seves publicacions a xarxes socials recollides per aquest setmanari.

España 2000, el partit xenòfob liderat a València per l'empresari de la seguretat i exadvocat de la patronal dels clubs de cites, José Luis Roberto, s'ha implicat en mobilitzacions realitzades per part de Defenem Valéncia. No debades, l'expresident del GAV Juan García Sentandreu, Roberto, les dirigents del grupuscle blaver i altres personalitats de l'univers polític del regionalisme anticatalanista van realitzar un dinar amb l'objectiu d'agermanar les forces més radicals en defensa de la unitat de l'Estat espanyol. Sentandreu, de fet, ha volgut ressuscitar el seu antic partit, Coalició Valenciana, per tal d'emprar-la com a paraigua que aixoplugui a totes aquestes marques civils i polítiques. Defenem Valéncia, fins i tot, ha estat convidat pel PP d'Exposició (València) a donar xerrades. 

El grupuscle blaver, al seu torn, va coincidir amb les forces més ultres de la dreta a la contramanifestació que l'espanyolisme radical i l'anticatalanisme regionalista va realitzar el 9 d'Octubre per intentar boicotejar la mobilització legal de la comissió 9 d'Octubre. Els aldarulls creats van transformar-se en agressions per part de hooligans relacionats amb Ultras Yomus. Actualment, hi ha diversos membres de la penya radical del València CF imputats per aquests fets, així com activistes destacats de Defenem Valéncia, que també van participar d'aquells incidents. Són les connexions de l'extrema dreta valenciana amb la resta de l'univers ultra espanyol.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.