Diada nacional

Un 9 d'Octubre per cridar "Sí al valencià"

La manifestació del 9 d'Octubre reivindica la igualtat lingüística al País Valencià i la promoció de la cultura valenciana.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

La tradicional manifestació de la comissió 9 d'octubre a la Diada nacional del País Valencià tindrà com a lema 'Sí al valencià'. L'objectiu d'aquesta marxa és reivindicar la igualtat lingüística de les dues llengües oficials del País Valencià i la posada en valor de la cultura valenciana. La manifestació que començarà a les 18 h a la Plaça Sant Agustí i finalitzarà al Parterre, sota la figura de Jaume I "en commemoració al naixement del País Valencià".

El pròxim 9 d'octubre s'afronta amb una visió positiva del que han sigut aquests dos anys de Govern del Botànic. El secretari d'Acció Cultural del País Valencià, Toni Gisbert, destaca que, tot i que no és fàcil esborrar aquests anys de males polítiques, s'ha aconseguit deixar enrere "polítiques antivalencianes i corruptes del passat". Malgrat que al camp de la igualtat lingüística encara queda molt per fer, des d'aquesta agrupació celebren l'èxit del Programa d'Educació Plurilingüe que s'ha traduït en un projecte de llei que implica un avanç en l'ensenyament en català. "Valorem positivament la maduresa del poble valencià que no intenta ressuscitar polítiques lingüístiques fracassades del passat", explica Toni Gisbert. La recuperació dels mitjans de comunicació en llengua pròpia és un dels principals reptes que té l'agrupació 9 d'octubre en els vinents anys amb la posada en marxa d'À punt i la recuperació del senyal TV3 i de Catalunya Ràdio. També troben fonamental establir la competència lingüística, pactada entre els diferents socis de l'executiu valencià, com un dels requisits imprescindibles per a l'accés a la funció pública.

El dirigent d'ACPV assegura que dedicar la manifestació a fer un clam pel "Sí al valencià" és necessari, ja que "la llengua és un espai de trobada, de diàleg i de personalitat que cal protegir en un entorn cada vegada més complex". Aquesta manifestació, però, no s'oblida de la principal reivindicació del País Valencià: aconseguir un finançament just.

Cartell de la manifestació del 9 d'Octubre | Acció Cultural del País Valencià

La coincidència de la Diada nacional valenciana amb la data del ple que pot aprovar una Declaració d'Independència de Catalunya no preocupa els impulsors de la marxa. Gisbert ha destacat que "el País Valencià hi ha que treballar amb normalitat sense oblidar les nostres necessitats". "Tenim una realitat i unes reivindicacions pròpies que no poden deprendre del que ocorre a altres llocs", ha afegit Marta Sorlí, representant de Compromís a la comissió 9 d'octubre i diputada al Congrés.

Altres membres, tanmateix, com ara Rosana Pastor de Podem, Toni Infante de Plataforma Pel Dret a Decidir i Amadeu Sanchis d'Esquerra Unida al País Valencià han ressaltat "la pluralitat, la democràcia i els drets civils com els pilars fonamentals de la comissió i els reivindiquen en senyal de suport al poble de Catalunya". "Som un exemple de la política que cal fer: diàleg i capacitat de treball entre gent diversa en favor del benefici de la majoria de la societat", ha complementat Gisbert. Tot i els fets de Catalunya, el pròxim 9 d'Octubre els carrers de València faran una crida per la llengua pròpia.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.