Diada valenciana

Ultres d'Hogar Social Madrid van participar en l'intent de boicot del 9 d'Octubre

Mentre diversos radicals lligats a Hogar Social Madrid van desfilar en la comitiva dels xenòfobs d'extrema dreta blavers Valentia Forum durant la processó cívica, altres ultres relacionats amb el grupuscle neonazi madrileny van participar de l'intent de rebentar la manifestació valencianista i contra l'extrema dreta convocada per la Comissió 9 d'Octubre i la Coordinadora Obrera Sindical en la diada valenciana. Un dels neonazis identificats pels col·lectius antifeixistes és Alexander Márquez, que va ocupar el número 12 de la llista local d'España 2000 a Oriola (Baix Segura) durant els comicis del 2015.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Des del balcó de l'Ajuntament de València, no s'apreciava cap mant de banderes espanyoles ni de senyeres coronades. Amb les instal·lacions per disparar la mascletada de migdia del 9 d'Octubre ubicades al centre de la plaça, el tradicional desplegament de militants blavers i ultres durant la diada valenciana s'havia desplaçat a l'esquerra. Estaven col·locats enfront, precisament, dels afiliats del PSPV-PSOE i de Compromís. A la simbologia d'exaltació blavera i espanyolista, s'hi sumaven enguany als estendards carlistes. D'aquesta manera, el tradicionalisme integrista representat pel Círculo Carlista Abanderado de la Tradición Nuestra Señora de los Desemparados s'alienava amb els grupuscles anticatalanistes d'extrema dreta de Defenem Valéncia i amb els neofeixistes d'España 2000.

Aquesta plataforma d'ideologia ultracatòlica, però, no era l'única en exhibir banderes carlistes. També ho feia Valentia Forum, que té com a membre destacat el lletrat Jorge García Contell, que ha escrit llibres editats per l'exlíder del feixista Moviment Social Republicà (MSR) Juan Antonio Llopart. Una associació d'idees xenòfobes que, al seu torn, ha promocionat obres elaborades per l'exdirigent del partit blaver Coalició Valenciana, José Manuel Bou, que a les xarxes socials exalta icones falangistes, tal com va contar aquest setmanari. Bou, proper a l'expresident del Grup d'Acció Valencianista (GAV), militant de Vox i advocat i empresari ultra Juan Garcia Sentandreu, va compartir taula de presentació del seu llibre amb un col·laborador radiofònic de Manuel Canduela, que va ser líder de la ultradretana Democracia Nacional i va estar processat, tot i que absolt més tard, per formar part de la banda neonazi Acción Radical.

Marcadament d'extrema dreta i amb un discurs antiglobalització similar als moviments feixistes d'arreu d'Europa, Valentia Forum comptava a la seua comitiva per desfilar a la processó cívica amb dos ultres procedents de les comarques del sud del País Valencià, segons el vídeo difós pel Círculo Carlista Abanderado de la Tradición Nuestra Señora de los Desemparados a la seua pàgina de Facebook. Després de la pancarta del grupuscle en la qual es llegia «Desperta! Per nostra terra, reconquistem nostra identitat», hi apareix un radical d'extrema lligat al neonazi Hogar Social Madrid (HSM). Assenyalat amb un cercle a la fotografia 1, es tracta, segons identifiquen col·lectius antifeixistes, d'Edgar Ruiz, impulsor del sindicat d'extrema dreta Respuesta Estudiantil, militant del grupuscle ultradretà Lo Nuestro vinculat amb HSM (vegeu imatges 2 i 3) i connectat amb el moviment neofeixista Bastió Social Lyon (fotografia 4).

1. Edgar Ruiz, militant de Lo Nuestro i lligat a Hogar Social Madrid, participa en la processó cívica  en la comitiva dels integristes del Círculo Carlista Abanderado de la Tradición Nuestra Señora de los Desemparados| EL TEMPS
2. Fotografia corporativa de Lo Nuestro en la qual surten els bessons al mig, darrere de l'ultra d'extrema dreta que agafa la bandera del grupuscle neonazi| EL TEMPS
3. Els bessons d'Elda a la seu d'Hogar Social Madrid| EL TEMPS
4. Aquest mateix ultra valencià amb els neofeixistes del Bastió Social Lyon| EL TEMPS

Al mateix contingut audiovisual publicat a les xarxes socials pels tradicionalistes, hi apareix amb un polo roig Cristian Ruiz, ubicat en la fotografia 5 a l'extrema dreta de la imatge, agafant la pancarta. No debades, el mateix membre de Lo Nuestro (vegeu imatge 2) va promocionar a Twitter la marxa dels integristes d'ultradreta (vegeu fotografia 6). Amb un historial farcit de procediments judicials, aquest ultra va estar condemnat a un any d'internament en un centre de menors, a dotze mesos de treballs comunitaris i a indemnitzar amb les dues víctimes a les quals va agredir amb 1.400 i 2.400 euros, respectivament. Després, però, van retirar-li la condemna. Com el seu bessó Edgar, ha tingut contactes internacionals amb altres organitzacions neofeixistes. Segons la seua imatge de perfil de Twitter (fotografia 7), va participar de l'Acca Larentia, una desfilada organitzada pels neonazis de Casa Pound en record dels tres militants feixistes morts l'any 1978 a Roma.

5. Cristian Ruiz, amb un polo roig, a l'extrema dreta de la imatge agafant la pancarta de Valentia Forum. 
6. Cristian Ruiz difón al seu Twitter la marxa dels tradicionalistes a la processó cívica| EL TEMPS
7. Cristian Ruiz durant l'Acca Larentia organitzat per la feixista Casa Pound. És la seua foto de perfil de Twitter. 

Aquest radical d'extrema dreta, al seu torn, forma part dels impulsors d'HSM a les comarques meridionals valencianes. Junt amb la líder del moviment neonazi, Melisa Domínguez, era l'encarregat d'intervenir (vegeu imatge 8) en l'acte previst per aquest dissabte a Elda (Vinalopó Mitjà), en el qual s'inaugurava la nova seu d'HSM a terres valencianes. Ajornada per la pluja i generant recels a Lo Nuestro (el grupuscle feixista havia contraprogramat amb unes jornades a la muntanya), aquest moviment de la ultradreta ha trobat el rebuig de l'Ajuntament d'Elda, que en un comunicat s'han posicionat en contra de tota organització racista. Segons asseguren des de col·lectius antifeixistes, «un dels dos bessons va estar present en l'intent dels ultres d'extrema dreta de boicotejar la manifestació antifeixista» de la diada valenciana convocada per la Comissió 9 d'Octubre i la Coordinadora Obrera Sindical.

8. Cartell de promoció de la nova seu d'Hogar Social Madrid a Elda, batejada com a Espacio No Confortable El Galeón. Ruiz apareix com a presentador de l'espai neonazi. 

Un altre membre de Lo Nuestro que ha participat de diversos actes d'HSM a la capital espanyola (vegeu imatge 9) també va ser identificat entre els ultres ubicats als extrems pels quals discorria la manifestació del 9 d'Octubre amb l'objectiu de frustrar la mobilització. Anomenat Alexander Márquez El Cerillas, surt escridassant en la imatge (vegeu fotografia 10) que encapçala una peça informativa d'À Punt sobre la marxa antifeixista. Amb fotografies seues publicades per aquest setmanari en les quals apareix amb una barra de ferro (vegeu imatge 11), va ocupar el número 12 de la llista que el partit neofeixista España 2000 va presentar a Oriola (Baix Segura) durant les eleccions municipals del 2015.

9. Alexander Márquez El Cerilla en una marxa d'Hogar Social Madrid| EL TEMPS
10. Amb samarreta blanca i mocador roig, els col·lectius antifeixistes identifiquen a l'ultra que surt en la imatge anterior amb una bandera d'Hogar Social Madrid increpant la gent mobilitzada a la marxa antifeixista del 9 d'Octubre| Tweet d'À Punt
11. Amb una samarreta de Hardcore, aquest mateix ultra surt amb una barra de ferro en una de les seues publicacions a les xarxes socials| EL TEMPS

Teranyina ultradretana

Tanmateix, hi ha més connexions valencianes amb HSM. El grupuscle blaver Defenem Valéncia, de fet, ha promocionat al seu Facebook la inauguració de la nova seu dels neonazis madrilenys a Elda (imatge 12). Aquesta plataforma marginal compta, al seu torn, amb imputats pels aldarulls del 9 d'Octubre del 2017 i té membres que han mostrat les seues simpaties pel partit ultradretà Vox. No debades, els dirigents valencians de la força d'extrema dreta han participat dels seus actes, com també España 2000. Defenem també ha impartit xerrades a la seu d'Exposició del PP de València i ha impulsat campanyes i esdeveniments junts amb els integristes del Círculo Carlista Abanderado de la Tradición Nuestra Señora de los Desemparados, l'anticatalanista Plataforma Valencianista, Joventuts Valencianistes (amb expulsats del GAV que simpatitzaven amb HSM) i la mateixa Valentia Fórum.

12. Defenem Valéncia comparteix l'acte d'Hogar Social Madrid al seu Facebook

Amb tot, no és la primera vegada que aquest grup residual ultra difon contingut dels neonazis madrilenys. Tal com va publicar aquest setmanari, van mostrar a Facebook la seua solidaritat amb el moviment neofeixista. «Són autèntics lluitadors, que no surten a la televisió. Això és el que hem de fer des de Defenem Valéncia», expressaven en aquell missatge a Facebook. «Tot el nostre suport per a Hogar Social Madrid», remataven. Una mostra de complicitat amb un moviment que, segons va destapar EL TEMPS, està liderat per un exmembre del MSR, un partit d'extrema dreta d'inspiració nacionalrevolucionària.

13. Acte xenòfob organitzat per Ultras Yomus i Hogar Social Madrid
14. Publicació de Lo Nuestro donant suport a la penya radical de l'Elx CF, Jove Elx. 

Amb HSM pescant de les seccions més violentes dels hooligans del Reial Madrid, Ultras Sur, i, fins i tot, de l'Atlètic de Madrid amb Suburbios Firm, l'altre contacte que havia tingut el grupuscle neonazi madrileny al País Valencià havia estat Ultras Yomus, la penya radical del València CF. El 9 de maig de 2015 ambdues agrupacions ultres van realitzar una recollida de menjar només per a persones de nacionalitat espanyola, excloent de manera xenòfoba els migrants (vegeu imatge 13). La graderia extremista i filonazi del club de Mestalla -amb bones relacions darrerament amb Ultras Sur- també està, al seu torn, relacionada amb els aldarulls del 9 d'Octubre del 2017. Segons fonts judicials, almenys 13 dels imputats per les agressions feixistes durant la diada valenciana de l'any passat tenen vincles amb Ultras Yomus, agermanats amb els radicals de l'Elx CF, que nodreixen les activitats de Lo Nuestro  (vegeu imatge 14). La quadratura que tanca el cercle de l'extrema dreta valenciana connectada amb el panorama ultra espanyol.

 

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.