País Valencià

Arturo Torró, deutes milionaris mentre patrocina equips de bàsquet

Arran de la polèmica sobre la condonació d'un deute al grup editorial Premsa Ibèrica i dels lligams accionarials amb el president valencià Ximo Puig, el director de l'Institut Valencià de Finances, Manuel Illueca, va recordar aquest dimecres operacions sagnants per al banc de la Generalitat Valenciana com ara els 3,3 milions d'euros impagats per part de l'exalcalde de Gandia (Safor), Arturo Torró. L'exreferent municipal del PP, imputat a diverses causes judicials i amb nous negocis d'optometria que patrocinen equips locals de bàsquet, acumula també comptes amb el fisc espanyol. Una mercantil vinculada amb l'exregidor conservador deu 2,09 milions d'euros.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

A la sala de màquines del Consell i dels partits que integren la segona versió de l'Acord del Botànic, imperava la calma. La configuració del tercer escalafó, junt amb l'acord comercial entre la Unió Europea i Mercosur, s'havien convertit en les preocupacions més rellevants quan les vacances tocaven a la porta. Una operació financera de l'Institut Valencià de Finances (IVF) i unes accions del president de la Generalitat Valenciana, el socialista Ximo Puig, però, han agitat polèmica mediàtica. I han enfurismat l'oposició al Consell des de la bancada conservadora.

L'acord entre diverses entitats financeres creditores del grup de comunicació Zeta va suposar que institucions públiques com ara l'IVF o l'Institut Català de Finances realitzaren una quitança del deute. La decisió financera va permetre que Premsa Ibèrica poguera adquirir Zeta en detriment de l'empresari Jaume Roures, el qual també pugnava pel conglomerat mediàtic. D'aquesta manera, la firma editora de mitjans com ara Levante-EMV va quedar-se el diari Mediterráneo. No debades, Zeta ostentava el 85% de les accions de l'editora de la capçalera castellonenca, Ediciones Culturales SA (Pecsa). Com a extreballador d'aquest periòdic, Puig gaudeix de quasi l'1,2% -valorades en 177.886,8 euros- de les accions de Pecsa, les quals són públiques a la seua declaració de béns.

PP i Ciutadans han criticat que la quitança ha beneficat un grup de comunicació del qual té interessos el cap de Consell, malgrat que l'acord del pool bancari impedia a l'IVF restar-hi al marge. També han censurat que el Govern valencià validara la quitança. El banc de la Generalitat Valenciana, dirigit per l'economista Manuel Illueca va donar explicacions sobre la quitança aquest dimecres. I en la seua exposició sobre els motius d'aquesta actuació assenyalada per l'oposició dretana de les Corts Valencianes, va repassar altres de les operacions aprovades durant l'etapa del PP, com ara la concessió dels crèdits a l'editora del Mediterráneo. Illueca va apuntar els impagaments de la fundació Aulamar, lligada a l'exministre de Defensa, exconseller d'empreses armamentístiques i habitual de la porta giratòria, Pedro Morenés.

El director de l'IVF, al seu torn, va rememorar que l'exalcalde de Gandia (Safor), el popular Arturo Torró, encara no ha pagat el deute amb l'entitat financera pública, que ascendeix a 3,3 milions d'euros. Es tracta de dos crèdits que va rebre l'empresari, reconvertit durant un temps a polític conservador, per a la seua antiga cadena d'òptiques, +Visión. El primer préstec va signar-se en 2004 per un valor d'1,8 milions d'euros i el segon per 1,5 milions d'euros quatre anys més tard. La darrera injecció financera va rebre-la, tot i no haver retornat la primera. L'aleshores responsable de l'IVF, el fervent catòlic Enrique Pérez Boada, va donar llum verd en aquell moment sense posar-hi cap entrebanc. Torró, fins i tot, va aconseguir diversos ajornaments dels crèdits mentre era regidor del PP a Gandia. L'any 2011, tanmateix, la sort va girar-li l'esquena. I malgrat ser alcalde de la capital de la Safor, l'IVF va expressar-li «no és no» a la seua intenció de postergar més els abonaments.

L'any 2013, coincidint amb el seu mandat al capdavant de l'Ajuntament de Gandia, una de les companyies que avalaven els préstecs va entrar en concurs de creditors, Torró Visión Holding SL. Encara més, el mateix batlle declara el concurs de creditors com a persona física. Amb tot, la firma que havia rebut les ajudes de l'IVF, Gestión de Ópticas Locales SA, i la segona avaladora, Optiverlook, no ho van fer, tal com narra Las Provincias. Cap de les dues va respondre als deutes.

El director de l'IVF, Manuel Illueca, al fons a l'esquerra, junt amb el conseller d'Hisenda, el socialista Vicent Soler, al centre. L'IVF ha recordat aquesta setmana deutes milionaris que mantenen l'exalcalde de Gandia o una entitat lligada a l'exministre de Defensa Pedro Morenés| GVA

L'IVF, de fet, tenia esperances de cobrar els impagaments de Torró després de la victòria de l'exdirigent popular en un litigi judicial per unes participacions preferents a Bankia xifrades en 12 milions d'euros. L'entitat financera de la Generalitat Valenciana, amb tot, només ha percebut 51.000 euros d'ençà que va entregar els diners. Un problema que comparteix des de l'any passat l'Agència Tributària espanyola. Segons la llista de morosos feta pública pel fisc, Torró Visión Holding SL té un deute de 2,09 milions d'euros. L'exalcalde va apuntar a Valencia Plaza que s'havia desvinculat abans de finalitzar el concurs de creditors. Ara bé, l'únic exadministrador i accionista conegut de la societat és Torró.

Mentre acumula comptes pendents amb el braç financer de la Generalitat Valenciana i la Hisenda espanyola, ha arrancat una nova aventura empresarial. Es tracta d'Angels Vision, també dedicada al sector de l'optometria i amb socis que van estar relacionats als seus anteriors negocis. Per a visibilitzar la seua nova mercantil, que compta amb dues tendes a Gandia, va convertir-se en patrocinador de l'equip Units pel Bàsquet, que juga a la quarta divisió espanyola de l'esport de la cistella.

Triple imputació

Com a patrocinador d'aquest conjunt de bàsquet, Torró ha presenciat triples a la pista similars a les seues imputacions als jutjats. Segons confirmen fonts judicials a aquest setmanari, l'exdirigent local fitxat per Alfonso Rus, exalcalde de Xàtiva (Costera) i expresident de la Diputació de València involucrat a la macrocausa de suposada corrupció de l'Operació Taula, està investigat per la branca municipal de la trama Púnica. L'Audiència Nacional indaga si la constructora Gomuñoz, la qual va facturar més d'un milió d'euros del consistori durant l'etapa de Torró, va pagar factures pendents del PP. Aquests rebuts eren treballs sol·licitats a empreses de posicionament en xarxes i internet del presumpte capitost de la xarxa suposadament corrupta, Alejandro de Pedro.

L'altre maldecap judicial que arrossega Torró prové de la privatització de la televisió pública. L'exalcalde va tancar l'ens audiovisual municipal i va entregar la gestió a dues empreses, Comarques Centrals Televisió SL, lligada a un empresari de l'òrbita de Rus, i Inversiones Especiales del Mediterraneo SL. Aquesta firma estava administrada per José Codina, qui va ser gerent de la cooperativa del Centre Històric quan Torró n'ostentava la presidència. Encara més, Codina va compartir domicili fiscal amb l'exdirigent local del PP. El PSPV, la formació que va presentar les denúncies sobre les múltiples operacions suposadament tèrboles que van produir-se durant el mandat de Torró, va concloure arran dels informes d'auditoria encarregats per Bankia per analitzar la relació entre l'entitat financera i l'exbatlle que Codina era el seu home de palla.

Inversiones Especiales del Mediterráneo, a més, va ser venuda a un grup de comunicació per 2,8 milions d'euros. La transacció era sorprenent per l'elevada xifra abonada, ja que el sector de la comunicació estava ja profundament en crisi i perquè es tractava d'una cadena local. La propietat de la televisió estava en mans aleshores de Propulsa, administrada per Jorge Masià, que va compartir negocis amb Torró. El hòlding comunicatiu local que va adquirir aquesta canal va percebre cinc milions d'euros en publicitat institucional en només dos anys d'un ajuntament com ara Gandia.

Francisco Camps i Arturo Torró, fotografiats en 2009 a la seu del PP de Gandia, la ciutat que el segon va aconseguir governar de 2011 a 2015 | EFE

A les ombres judicials que té arran de presumptes negocis comunicatius i suposades factures relacionades amb la formació local, s'hi suma a la seua condició d'investigat a l'Operació Aplauso. La justícia valenciana indaga si va aprovar la compra d'un espai d'oci sense atendre la legalitat vigent. És la biografia empresarial i política de Torró: deutes milionaris i imputacions judicials mentre emprèn noves iniciatives econòmiques. I, en aquesta ocasió, fins i tot, s'anuncia a equips de bàsquet.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.