Entrevista

Jaume Roures: ‘Queda malament dir-ho, però l’informe de la Guàrdia Civil em fa riure’

L’empresari Jaume Roures, propietari de Mediapro, ha estat assenyalat en un informe de la Guàrdia Civil com a possible membre del Comitè Executiu que definia de manera molt ambigua el document ‘Enfocats’, que dissenyava l’estratègia independentista de cara a l’1 d’octubre. L’empresari és responsable, també segons l’informe, d’haver produït un documental sobre el referèndum «que enalteix les persones que el feren efectiu i difon missatges que interessaven a la causa independentista». La pista que han trobat per assenyalar-lo és una conversa telefònica en què un dels participants parla del «abuelo». La Guàrdia Civil interpreta que podria ser Roures. Un conjunt d’arguments que l'empresari no es pren massa seriosament.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

-S’ho esperava?

-No. Pensava que el nivell era una mica més alt.

-Què vol dir?

-Que jo crec que no es muntar el ciri que estan muntant sobre la base que un va parlar d’«el abuelo» i es pensen que «el abuelo» sóc jo. No és que sigui fràgil, és que és tan exagerat que em sorprèn que algú pugui enviar un informe com aquest a un jutge.

-Vostè és assenyalat com a «possible» membre del Comitè Executiu del document enfocats, si bé no hi ha cap especificació. N’ha format part?

-És que no conec el document Enfocats. Però, tal com dius, no hi ha cap prova de res. Ha sortit molta literatura sobre el tema i mai no he sortit jo, perquè no hi era, ni coneixia l’existència de l’escrit. Però fan un lligam entre unes bajanades que no existeixen ni demostren. No s’hi aporta cap trucada al meu telèfon, que segur que tinc intervingut. Tot és totalment artificial. Avui un amic meu m’ha enviat un missatge dient-me que la situació li semblava berlanguiana, malgrat que tot això és una mica més seriós.

-S’esmenta també la potència de Mediapro, el seu abast que, segons el jutge, hauria contribuït a la causa independentista a través del documental de l’1 d’octubre.

-Jo he entès que, com que el procés necessitava un altaveu, nosaltres fèiem aquesta funció. I que malgrat la nostra potència, només han emès el documental a TV3. Primer, no sé què els importa això. I segon, no sé quines deduccions fan de tot això. Jo la deducció que faig és que les cadenes espanyoles no ho volen emetre, no què nosaltres ens hagem centrat a que ho publiqui TV3. Però vaja... És que és igual. Per què li envien el documental al jutge? On vivim? En quin país estem? El documental enalteix, diuen, els protagonistes. On està el delicte? Què és incorrecte? Això no ho diuen. I si ho envien al jutge, se suposa, és perquè és constitutiu de delicte o alguna cosa similar.

-Per què van fer Mediapro aquell documental?

-Independentment de la posició que cadascú pugui tenir sobre el procés, són moments històrics. Això és evident: no passa cada dia. I volíem donar testimoni d’això. L’1 d’octubre té un significat social importantíssim. Hi ha una comunió de gent que es posa d’acord pacíficament i que, tal com mostra el documental, crea una empatia interna i un sentit de comunitat importantíssim. No hi ha massa exemples històrics d’això. I el documental, insisteixo, més enllà de la nostra posició personal sobre el procés té aquesta importància.

-També es posa èmfasi el l’informe en que només «un canal autonòmic», TV3, va publicar aquell documental. El van oferir a més canals de l’Estat?

-Sí. Igualment que Les clavegueres d’interior. Però són temes en què ningú no vol mullar-se perquè no hi estan d’acord políticament parlant.

-Es diu al document que en la narració dels esdeveniments relacionats amb el referèndum «es van enaltir les persones que foren capaces de fer-lo efectiu i que es difongueren els missatges que interessaven a la causa independentista».

-L’objectiu del documental és el que t’he explicat: eren fets històrics, coses que no passen regularment arreu del món. Què s’enaltia? Jo crec que el que enaltia era el comportament de la gent, no el documental en si mateix. I si complia els objectius de la causa independentista, no ho sé. El que és evident és que no estava fet per encàrrec. La pregunta que faig és: algú ha fet el contradocumental de l’1 d’octubre? No, veritat? Jo ho faria. Si ells diuen tot això, jo promouria que algú ensenyi els nostres avis o els nostres nens atacant els pobres guàrdies civils.

-També hi ha el fet, diu l’informe, que Mediapro va habilitar el centre de premsa al Govern català per informar dels resultats. Pensava que això podia constituir un indici per anar a parar a mans del jutge?

-Nosaltres no vam habilitar un centre de premsa per al Govern català: ho vam fer per als mitjans informatius de tot el món. I la prova que això era necessari és que van venir aquí centenars de periodistes. I hi havia tots els mitjans espanyols i els internacionals. I les compareixences no només eren del Govern: també de les entitats, partits i organismes que no formaven part del Govern. Això està, com tota la resta de l’escrit, manipulat.

-Li relacionen amb el malnom «el abuelo». La Guàrdia Civil pensa que es poden referir així els càrrecs públics catalans a través de les telefonades intervingudes. Com s’ho ha pres?

-Com a plantejament és molt infantil. Per què sóc «el abuelo»? Si jo vull acusar algú dic que «li deien ‘el abuelo’ perquè té cinc nets» o jo què se´. Li buscaria una explicació que allí no hi és. Ells diuen «voy a ver al abuelo». I la Guàrdia Civil diu «aquest pot ser el Roures». És que tot és així. És molt lamentable, primer, que això s’escrigui i, segon, que s’enviï a un jutge que està investigant alguna cosa. I més encara el fet que els mitjans, sense cap criteri, ho publiquin sense més. Jo faria un editorial preguntant-me en quin país vivim si això serveix per incriminar algú. Estem en una situació molt perillosa i molt fotuda: fas un documental i t’envien al jutge. Això és molt normal en la República Democràtica Alemanya o en l’estalinisme i aquesta mena de règims. Aquí és el problema. I a mi em sembla molt bé que els mitjans reprodueixin l’informe, tot i que em sembla curiós que de 176 pàgines que té l’escrit, només parlin de les tres en què es refereixen a mi. I si, tu pots dir que la Guàrdia Civil m’acusa d’això, però també has de dir que ho fa sense cap mena de prova. Lògicament, això als mitjans de Madrid no els interessa gens. El que els interessa és el soroll.

-Què pensa que li pot passar, una vegada ha estat assenyalat per la Guàrdia Civil?

-No he pensat en cap moment que em pugui passar res. Ja he viscut experiències una mica més complicades que aquestes. Queda malament dir-ho, però em fa riure. És molt patètic, molt infantil.

-Permeta’m que li faça una pregunta no relacionada amb aquesta qüestió. S’ha decidit vendre el 53% de Mediapro a una empresa xinesa per finançar els drets de la Lliga espanyola de futbol. Aquesta decisió implicarà deslocalització laboral?

-En absolut. Jo no em bellugaré d’aquí.

-I per últim: creu que hi haurà Govern?

-Penso que s’ha de fer Govern el més ràpidament possible i que seria un error molt greu anar a unes altres eleccions. Que ningú pensi que el sobiranisme no pot perdre unes segones eleccions. Es poden perdre. Som un país molt resistent, però totes les nostres institucions, l’ensenyament, els mitjans, la llengua... tots corren un perill brutal cada dia. No podem estar entretinguts. Puc entendre moltíssimes coses i en cap moment el que estic dient el que interpreto com menystenir el Carles Puigdemont. Però hem de recuperar les institucions. I quan algú diu que és que això és una autonomia, bé, el Puigdemont era president d’una autonomia d’aquesta mena, com l’Artur Mas, etc. Durant quaranta anys hem construït una sèrie d’institucions i d’elements clau que hem de conservar. I cal reflexionar sobre la feina d’aquest Govern, de la qual cosa ningú no en parla, cosa que considero un greu error. El tema no és qui presideix el Govern, sinó quines són les tasques i com les farem.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.