Afers Púnics

El trencaclosques púnic de Rita Barberá

Tot i que la trama Púnica té el seu epicentre a Madrid, les rèpliques han arribat al País Valencià. Amb Gandia (La Safor) com a punt neuràlgic d'aquestes tremolors de suposada corrupció, València també s'ha vist esquitxada per aquesta xarxa durant el mandat de Rita Barberá. Les pistes, però, conformen un trencaclosques encara per completar. Els lligams amb el finançament il·legal del PP municipal en 2007, 2011 i 2015 afegeixen més incògnites a la llargària de la rama local del magraner púnic.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Any 2014. El sorgiment de causes de corrupció, especialment al País Valencià, és força intens. Gürtel, Emarsa, Cooperació, Valmor... La llista de maldecaps judicials que acumula el PP és molt llarg. Però a finals d'octubre del mateix any esclata una nova macrobatuda que sacseja la societat espanyola. La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil realitza registres en diverses ciutats de l'Estat espanyol. València és una d'elles. «Estoy ojiplática», expressa Rita Barberá, encara alcaldessa en aquell moment del cap i casal.

Tres anys després d'aquella operació policial, l'institut armat qüestiona les paraules de l'ex-dirigent popular. O, si més no, apunta que els tentacles de la trama van infiltrar-se al consistori durant el regnat de Barberá. Fins i tot, i segons assenyala una comunicació de la Guàrdia Civil, la trama Púnica podria estar connectada amb el cas Taula, la macrooperació judicial que ha posat cap per avall al PP i que investiga el presumpte finançament il·legal dels populars en tots els nivells organitzatius: a la ciutat de València, a la província i a l'àmbit autonòmic.

«Es considera que seria convenient que es donara trasllat de l'informe d'anàlisi sobre suposades irregularitats comeses a l'ajuntament de València relacionades per Alejandro de Pedro Llorca, al jutjat d'instrucció número 18 de València amb l'objectiu que per part d'aquest últim, es tinga coneixement dels fets que estarien relacionats també amb el seu procediment i que ajudaria al seu esclariment», assenyala l'escrit de l'institut armat, que fa referència de manera indirecta al cas Taula. La comunicació posa el focus en l'actual regidor del PP, Alberto Mendoza, imputat a la peça separada que investiga el suposat llavat de diners negres per finançar la campanya electoral de Barberá l'any 2015; el cap de premsa del grup municipal popular, Julio Valero; i l'ex-regidor popular i ex-diputat de la formació de la gavina a les Corts Valencianes -ara ocupa l'escó com a no-adscrit-, Miquel Domínguez, que va ser desimputat al cas Taula.

Les conclusions exposades a la nota de la Guàrdia Civil estan extretes d'un informe de l'institut armat que analitza la penetració de la xarxa de Púnica a l'equip de govern de l'ex-alcaldessa. Segons aquest document al qual ha tingut accés EL TEMPS, el PP de València hauria «disfressat i pagat els serveis de posicionament online de càrrecs públics com si es tractara d'una mera inserció de baners publicitaris, quan realment era un pagament en espècie pel veritable servei que era la plataforma de notícies Ahora Valencia (i la resta de mitjans de Madiva grup editorial) que persegueix inserir i dinamitzar a la web continguts favorables a càrrecs públics del consistori i contrarestar els desfavorables, tot pagat amb públics de l'ajuntament».

Aquestes accions de propaganda a favor del PP sufragades amb diners públics, segons la Guàrdia Civil, compten amb diversos protagonistes. Mendoza és un d'ells. La relació del regidor de Transport amb Alejandro de Pedro, capitost de la trama, és ben estreta. «Que ets molt guapo...», recull un whatsapp enviat el 28 de gener de 2014, quan De Pedro li pregunta que «li dirà» Julio Valero, amb el qual ha quedat a desdejunar. De Pedro, una gran afalagador que va aconseguir entrar, fins i tot, a la cort de Florentino Pérez, magnat i president del Reial Madrid, també adula a De Pedro, dient-li «que guapo ixes» a un vídeo de promoció de l'Entitat Metropolitana de Transport de València.

Alejandro de Pedro, presumpte capitost de la trama Púnica

Les converses entre De Pedro i Mendoza mostren els objectius de cada un dels protagonistes. D'una banda, l'ex-regidor de Transport demana la col·laboració de l'entramat mediàtic de De Pedro per contrarestar notícies negatives i fer promoció partidista del PP. «Hola Ale [diminutiu d'Alejandro, que mostra complicitat], pots fer alguna cosa perquè surta positiu? Dis-me alguna cosa, ens interessa molt», escriu Mendoza el 21 de juny de 2014, afegint l'enllaç d'una enquesta a la web del Levante-EMV sobre el pla que partia el barri del Cabanyal (València) en dos al seu missatge. La contestació del suposat capitost de Púnica és immediata: «Deixem que ho mire, que no sé si controlen amb alguna ferramenta de canvi d'IP, que pugues votar diverses vegades». «Estic provant, clavant-li canya [...]», respon l'empresari.

La jugada, però, no era nova. «Em mous aquestes dues coses?», tecleja Mendoza el 27 de maig de 2014, en referència a un vídeo de YouTube. Tot seguit, torna a escriure per passar-li una adreça virtual: «ahoramueves.org». De Pedro, només un minut més tard, respon: «Els havia vist, són molt bons. Vols que faça alguna cosa?». Mendoza contesta ràpidament també. «Que pots fer? Que m'ofereixes», pregunta». I el suposat capitost de la Púnica, amb un to totalment afalagador, proposa: «Si és per a tu, el que vulgues. Traure el vídeo dels 3 milions de seguidors, crear algun article sobre la importància de l'ús, posar-lo en els 100 diaris». «Per a mi, genial», remata el regidor.

L'intercanvi de paraules, al seu torn, deixa clar l'intent de De Pedro d'aconseguir cobrar i com Mendoza intenta esquivar la petició. Aprofitant la necessitat de pagar per promocionar el vídeo, el regidor li contesta a l'empresari: «Vaaaa, deixa de demanar pasta i demostra que pots moure el vídeo». De fet, l'informe està replet de converses on De Pedro busca una certa seguretat econòmica amb els seus negocis amb el PP. L'objectiu fonamental és aconseguir un contracte per prestar aquests serveis. Uns treballs que finalment es materialitzen en un contracte que es firma per part del secretari i la cap de l'Oficina de Publicitat i Anuncis Oficials el 23 d'abril de 2014. L'encarregat de proposar que «s'accepte l'oferta presentada» per Madiva, la mercantil de De Pedro, és Miquel Domínguez, en aquell moment regidor delegat de Relacions amb els Mitjans de Comunicació.

El tercer implicat, segons la Guàrdia Civil, en la firma d'aquest contracte menor de quasi 8.000 més 2.000 d'IVA, és Julio Valero. Segons declara Mendoza a l'institut armat, «el seu interès en l'assumpte és posar en contacte a Valero i De Pedro». Valero, Mendoza i Domínguez són assenyalats com a presumptes autors d'uns delictes de malversació dels diners públics i frau per part d'aquest cos policial. El pagament d'aquests serveis, que va paralitzar-se només esclatar l'operació Púnica, va efectuar-se en abril de 2015. A un mes i escaig de les eleccions locals.

L'ex-regidor i ex-diputat popular, Miquel Domínguez. 

Ara bé, aquest contracte només és una rama de l'arbre incomplet de l'abast de l'operació Púnica a la ciutat de València. Seguint la lògica que tot cas de corrupció al País Valencià té connexions amb altres causes judicials, la investigació del suposat dopatge electoral del PP de Barberá ha tret a la llum noves peces sense encaix del trencaclosques de la Púnica valenciana. Com també ha descobert l'entramat similar a la Gürtel, segons la Guàrdia Civil, que conformaven les mercantils Trasgos i Laterne.

En la comptabilitat en B de la caixera del PP i ex-secretària del grup municipal dels populars, Mari Carmen García-Fuster, hi apareixen pagaments periòdics de 901 euros fins a Octubre de 2008 a l'empresa Demini, del conglomerat mediàtic de De Pedro. El concepte escrit és «web Rita». Un informe pericial de Podem, i que tenia la intenció de desgranar un bosc digital immens de portals vinculats a càrrecs del PP, va acreditar l'existència d'un web lligat a l'ex-alcaldessa de València.

Al sumari del cas Taula, al seu torn, també hi ha altre abonament de 3.600 euros a aquesta empresa corresponent a l'any 2007. Demini, de fet, forma part d'un grup empresarial que va comptar amb el suport de la Generalitat Valenciana i les cambres de comerç. Les desaparegudes caixes d'estalvis valencianes van aportar l'oxigen financer. El mateix De Pedro va figurar com a director comercial d'aquesta mercantil durant el període 2007-2009. La societat estava especialitzada a prestar serveis d'internet al sector públic.

Totes aquestes referències a empreses de la Púnica, però, encara no tenen una connexió clara al funcionament del suposat entramat corrupte que narra la Guàrdia Civil. Els nombrosos lligams amb el cas Taula, que ha destapat com presumptament les principals constructores i concessionàries valencianes van finançar la formació de la gavina, afegeixen més incògnites a un puzle encara per completar.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.