Política

El trencaclosques intern del segon escalafó del Govern valencià

Una vegada els dotze consellers del segon executiu progressista han pres possessió, el Consell ha designat aquest divendres bona part dels responsables de les secretaries autonòmiques. Amb un increment notable del segon i el tercer escalafó, determinats nomenaments s'interpreten en clau orgànica. De moment, hi ha un equilibri entre els diversos corrents de Podem, així com a Compromís la formació d'Oltra, Iniciativa, guanya poder respecte dels socis del Bloc i Verds-Equo. Les realitzades pel PSPV reforcen el corrent que dóna suport a Puig.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El saló de Corts de la Generalitat Valenciana s'havia vestit de gala. Després de negociacions a hores intempestives i de jugades que amenaçaven en capgirar els equilibris interns del color de cada conselleria, l'emoció, la solemnitat i els somriures imperaven a l'edifici magne de l'autogovern del País Valencià. Com a cap del Consell, el socialista Ximo Puig nomenava als dotze responsables de cada cartera, amb la líder de Compromís i vicepresidenta, portaveu i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i el vicepresident segon d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubèn Martínez Dalmau, com a principals referents de les diferents forces que integren l'executiu botànic.

Amb els consellers prenent possessió dels seus càrrecs hores més tard d'haver sigut designats oficialment per Puig, PSPV, Compromís i Unides Podem, coalició electoral que aixopluga Esquerra Unida i Podem, iniciaven les converses per quadrar el sottogoverno del Consell. Una estructura que el nou govern progressista ha incrementat un 50% respecte del passat organigrama i en el qual hi haurà 29 secretaries autonòmiques i prop d'una seixantena de direccions generals. Aquest divendres, de fet, la portaveu del Consell ha anunciat bona part dels responsables del segon escalafó. Uns nomenaments que han confeccionat un executiu amb diferent poder per a les diferents sensibilitats que integren, per exemple, Podem o la coalició Compromís.

Tot i que Iniciativa del Poble Valencià és un soci amb menys pes a la cooperativa valencianista respecte del Bloc, els ecosocialistes han obtingut més secretàries autonòmiques. No debades, la conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives que encapçala Oltra, d'Iniciativa, ha nomenat quatre responsables del segon escalafó amb carnet del partit ecoprogressista. És cert que ja en formaven part del departament, però alguns d'ells no eren militants d'Iniciativa. De fet, van afiliar-se durant la darrera part de la legislatura, com ara Iván Castañon, qui passa de ser coordinador de la cartera a assumir la secretaria autonòmica de vicepresidència.

Malgrat que amb diferents noms, Helena Ferrando i Francesc Xavier Uceda repeteixen a Atenció Primària i Serveis Socials i Planificació i Organització del Sistema, respectivament. També torna a ser de la partida un dels joves valors ecosocialistes, Alberto Ibañez, qui continua a Igualtat i Diversitat. Ara bé, està previst que la monogàmia ecosocialista es trenque en les direccions generals. Segons les fonts consultades per aquest setmanari, s'està perfilant el fixatge d'una persona «d'entitat» del Bloc, partit majoritari al si de Compromís, que «causarà impacte». Al departament d'Oltra, com amb Puig, el mestissatge entre les diferents forces del Botànic serà testimonial.

L'altre gran feu de la formació menor dintre de la UTE política de Compromís és Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica. Encapçalada per Mireia Mollà, també d'Iniciativa, la conselleria compta amb dues secretaries autonòmiques: la d'Agricultura i Desenvolupament Rural, en la qual repeteix el socialista Francisco Rodríguez Mulero, i la d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, de la qual s'encarregarà Paula Tuzón. Dirigent ecosocialista, es doctora en Física per la Universitat de València i ocupava el número 13 de la llista electoral autonòmica de Compromís per la demarcació de València en els passats comicis valencians.

Raquel Tamarit, fins ara alcaldessa de Sueca, serà la responsable de Cultura del Govern valencià| Youtube

L'increment d'influència de la sensibilitat ecosocialista dintre d'aquesta cartera es produeix en detriment de Verds-Equo, la pota més minoritària de Compromís. La controvertida gestió durant la legislatura passada per part d'alts càrrecs del partit verd ha comportat que Iniciativa aconseguisca les àrees de més poder. I que Verds-Equo només puga obtenir determinades direccions generals i càrrecs directius d'empreses públiques en el seu departament predilecte. Fonts de la coalició valencianista, però, apunten que podria haver-hi més directors generals de Verds-Equo en altres conselleries.

Iniciativa, a més, reté la secretària autonòmica de Salut Universal i Sistema Sanitari Públic, la qual estava ocupada per Narcís Vàzquez, exdirigent d'Esquerra Unida i lligat amb els ecosocialites. Isaura Navarro, qui durant una part de la legislatura va allunyar-se de l'òrbita d'Oltra, serà la seua substituta. Advocada, exmembre de l'equip laboral de Comissions Obreres i exafiliada d'Esquerra Unida, va centrar el seu treball parlamentari com a diputada en les Corts Valencianes en temes sanitaris i de privilegis dels centres docents concertats. Al seu torn, va ser candidata a les primàries europees dels valencianistes per liderar la llista comunitària. En mans de la socialista Ana Barceló, resta pendent el nomenament de l'altre secretari autonòmic de la conselleria, que serà del PSPV.

Als sis responsables del segon escalafó que pertanyen al partit d'Oltra, només s'han designat quatre del Bloc. Raquel Tamarit, exalcaldessa de Sueca (Ribera Baixa), funcionària educativa, propera al diputat valencianista al parlament espanyol Joan Baldoví i membre de l'Associació Cívica Tirant lo Blanc i de Xúquer Viu, ocuparà la secretaria autonòmica de Cultura i Esports. Un perfil que reforça l'actual cúpula nacionalista de cara al pròxim Congrés del Bloc. No debades, el seu antecessor era Albert Girona, ubicat en un altre sector del germà major de Compromís. A la conselleria que dirigeix Vicent Marzà, de Compromís i referent del Bloc, repeteix el socialista Miguel Soler com a secretari autonòmic d'Educació i Formació Professional.

Imma Orozco, exregidora d'Urbanisme d'Altea i ubicada en el corrent que dirigeix actualment el Bloc, és l'altra cara nova dels nacionalistes dintre del Consell. Exercirà com a secretaria autonòmica de Política Territorial, Urbanisme i Paisatge en una conselleria presidida per Arcadi España, un dels valors intel·lectuals del socialisme valencià i excap de gabinet de Puig. L'economista amb estudis en centres docents francesos i fins ara directora gerent de l'Autoritat de Transport Metropolità de València, Maria Pérez, ha sigut recompensada amb la secretaria autonòmica d'Obres Públiques, Transport i Mobilitat Sostenible com a quota del PSPV-PSOE.

També s'estrena amb carnet del Bloc, tot i que ubicat teòricament a la facció que podria aixoplugar el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, és Jordi Juan. Alcalde de Tavernes de la Valldigna (Safor) amb resultats aclaparadors i matemàtic, dirigirà la secretaria autonòmica d'Innovació i Transformació Digital. Queda vacant encara la secretària autonòmica d'Universitats i Ciència, que restarà en mans del PSPV. La consellera d'aquest departament, no debades, és una independent que està nomenada pels socialistes, Carolina Pascual.

Ignacio Blanco, qui va ser presidenciable d'Esquerra Unida a la Generalitat Valenciana, accedeix al Consell com a secretari autonòmic. A la imatge, en una entrevista a TVE. 

El quart representant dels nacionalistes al segon escalafó de l'executiu botànic és Enric Nomdedéu, qui repeteix al capdavant de la secretaria autonòmica d'Ocupació. A la cartera que dirigeix Rafael Climent, també del Bloc, resta per escollir l'encarregat d'Economia Sostenible. Tot i alguns frecs amb el conseller, Blanca Marín, del PSPV i lligada estretament al cercle de Puig, podria continuar. Com ho ha fet l'independent de quota socialista María José Mira, exsecretaria autonòmica d'Economia que va enfrontar-se durament amb Climent. Mira revalida la responsabilitat de Model Econòmic i Finançament dintre d'un departament liderat per Vicent Soler, del PSPV.

Francesc Gamero, funcionari lligat a Compromís, segueix com a secretari autonòmic d'Hisenda. Aquesta responsabilitat l'ocupava temporalment per la marxa de Clara Ferrando, qui va integrar la llista electoral dels valencianistes al Congrés. Exsubsecretari d'Igualtat i Polítiques Inclusives, és considerat com a una persona pròxima a Oltra. Una altra mostra de la influència més gran de la vicepresidenta al Consell dintre dels jocs interns de la coalició entre Iniciativa i Bloc, amb la cúpula nacionalista actualment més distanciada de la referent dels progressistes per aliar-se amb Morera per nomenar-lo president de la cambra valenciana.

Els equilibris orgànics i els nomenaments en clau partidista s'han reproduït a Unides Podem. Esquerra Unida, amb Rosa Pérez com a consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, ha escollit l'exdiputat de la formació esquerrana, denunciant de diverses causes de corrupció i malbaratament de diners públics, alt funcionari de la Generalitat Valenciana i llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia, Ignacio Blanco, com a secretari autonòmic de Participació i Transparència. A Transparència i Qualitat Democràtica, continua la socialista Belén Cardona. Una composició que revela com Esquerra Unida ha preferit refugiar-se a un departament amb competències en Memòria Democràtica.

César Jiménez, diputat de Podem a la passada legislatura i un dels dirigents més pròxims al secretari general dels morats al País Valencià, Antonio Estañ, ocuparà el càrrec de secretari autonòmic d'Habitatge i Funció Social| Corts Valencianes

A la vicepresidència segona d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica que encapçala el morat Dalmau, s'ha nomenat César Jiménez, enginyer informàtic i exdiputat de Podem, com a secretari autonòmic d'Habitatge i Funció Social. L'elecció de Jiménez, de les persones més pròximes al secretari general Antonio Estañ, és un exercici de compensació entre els diferents corrents que habiten Podem. I on Dalmau s'ha erigit com a un vers lliure enmig de la pugna que hi ha entre els situats al costat d'Estañ i els pablistes. Com a secretària autonòmica de Justícia, responsabilitat que recau en mans dels morats, podria nomenar-se Fabiola Meco, exdiputada de Podem i membre d'una altra família del partit que era partidària de les tesis d'Íñigo Errejón i de l'exsecretari general al País Valencià, Antonio Montiel.

En el departament de Justícia, Interior i Administracions Públiques que dirigeix Gabriela Bravo, quota socialista i persona del cercle més pròxim del cap del Consell, s'ha fitxat a José María Ángel com a secretari autonòmic de Seguretat i Emergències. Ángel va desenvolupar aquesta tasca durant la passada legislatura, però adscrit a Presidència. Exsenador i exbatlle de l'Eliana (Horta) entre 1997 i 2015, també està integrat dintre dels homes de confiança del president del Govern valencià.

Puig, precisament, només ha fet dos nomenaments dintre de la seua cartera. Ha renovat la confiança a l'exalcaldable socialista a València Joan Calabuig com a responsable d'Unió Europea i Relacions Externes i, presumiblement, farà el mateix amb Andreu Ferrer a la secretaria autonòmica de Presidència. També a l'àrea de Turisme amb Francesc Colomer, considerat com a un dels dirigents socialistes amb millors relacions amb l'empresariat autòcton. La novetat ha sigut la designació d'Alfred Boix en Promoció Institucional, diputat a les Corts Valencianes, exsecretari d'Organització del PSPV, exregidor de l'Ajuntament de Gandia (Safor) amb formació en Relacions Laborals i dirigent influent al nucli dur del cap del Consell.

El nou secretari autonòmic de Promoció Institucional, el socialista Alfred Boix| @boixalfred

Els perfils triats pel PSPV, a excepció d'incorporacions pensades per desenvolupar àrees de caràcter tècnic, busquen reforçar el poder de Puig al si del socialisme valencià. No debades, no hi ha cap secretari autonòmic que apostara pels seus rivals orgànics. El president, amb tot, encara ha d'escollir la persona que desenvoluparà la secretaria autonòmica de Comunicació i els directors generals de la seua conselleria, amb noms com ara Antoni Such, que podria seguir en les seues responsabilitats. La mateixa tasca que hauran d'emprendre les formacions botàniques amb la resta d'alts càrrecs que queden vacants. El trencaclosques del sottogoverno valencià encara per completar.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.