País Valencià

El nou Consell comença a rodar

Els onze membres del Govern valencià que acompanyen el president, Ximo Puig, prometen el càrrec al Saló de Corts del Palau de la Generalitat. A partir d'aquest dimarts començarà el nomenament dels secretaris autonòmics i directors generals que completaran l'organigrama.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

El Botànic II és una realitat. Els 12 membres del nou executiu han promès el càrrec al Palau de la Generalitat, en el tradicional acte solemne del Saló de Corts. Amb sis homes i sis dones, es manté la paritat. També hi ha equilibri geogràfic, amb cinc consellers de les comarques alacantines, cinc de les de València i dos de les castellonenques.

A les 10,50 hores, vint minuts després de l'horari previst, els integrants del gabinet han fet aparició al Saló de Corts. Un retard que també va produir-se aquest diumenge, quan la composició del nou Consell no es publicar-se fins les 22:20 hores com a conseqüència de la tibantor entre Podem i Esquerra Unida sobre la designació de la persona encarregada de gestionar la segona Conselleria de la coalició.

La comissió de seguiment de la coalició no va reunir-se els quatre dies anteriors malgrat la petició expressa de Podem. EUPV va dilatar aquesta trobada amb la convicció que ja tenia assegurat el nomenament de la seua coordinadora general, Rosa Pérez Garijo, com a nova consellera. La primera cartera que ocupa un membre del seu partit a la dilatada trajectòria de la formació. 

En un moment determinat, Podem va amenaçar de proposar unilateralment un altre nom de consellera o, en el seu defecte, reservar-se totes les secretaries autonòmiques i el 85% de les direccions generals que recaiguen en Unides Podem. Una batalla que, en qualsevol cas, encara s'ha de dilucidar.

Curiosament, els dos consellers d'aquesta coalició han estat els únics que han promès el càrrec sota una fórmula diferent de l'habitual. Ho han fet sense fer esment al rei, a qui no han promès lleialtat. En el moment de l'himne, com en 2015, la més emocionada ha tornat a ser Mónica Oltra, que no ha pogut evitar les llàgrimes.
 

Gestionar la diversitat

En el breu discurs que ha pronunciat com a comiat de l'acte protocol·lari, el cap del Consell ha instat els membres del gabinet a saber "gestionar la diversitat" i a entendre la diversitat de la mateixa societat. Puig també ha repassat alguns dels eixos bàsics del Govern que lidera, entre els quals l'aposta per la innovació i les

Conviccions feministes, dins de les quals la lluita contra la violència de gènere constitueix una prioritat elemental. "Sense igualtat no hi ha democràcia", ha emfasitzat Puig, que també ha refermat la necessitat de buscar la "justícia social", a fi que cap ciutadà "no se'n quede al marge".

Puig ha qualificat el seu Consell de "modern i humanista", ha subratllat la importància de l'educació i ha conclòs la seua intervenció amb els ideals de la Revolució Francesa, "llibertat, igualtat, fraternitat" i una cita d'Alexandre Magne: "De la conducta de cadascú depèn el futur de tots".

"Estic convençut", ha dit Puig als seus consellers i conselleres, "que fareu el màxim per dignificar el vostre treball i perquè tothom se senta orgullós de la nostra societat". Per últim, ha citat Willy Brandt: "Allò que pertany a tots creix amb tots junts".

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.