Política

Qui és qui al nou Govern valencià

Hores més tard de la proclamació del socialista Ximo Puig com a president de la Generalitat Valenciana, el cap del Consell va designar l'executiu del Botànic II. Un govern amb poques cares noves. A les incorporacions de Rosa Pérez (Esquerra Unida) i Rubèn Martínez Dalmau (Podem), s'hi suma la regidora il·licitana de Compromís, Mireia Mollà, a Medi Ambient. Puig, al seu torn, fitxa a Carolina Pascual, degana del col·legi d'enginyers en telecomunicacions, com a consellera de la nova cartera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital i situa Arcadi España, fins ara cap de gabinet del mateix president, com a responsable de Política Territorial.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Amb la presència de diverses personalitats polítiques d'arreu de l'Estat espanyol, les Corts Valencianes proclamaven aquest diumenge el socialista Ximo Puig com a president de la Generalitat Valenciana. Una presa de possessió, però, que va estar marcada per la tensió sobre l'elecció dels consellers. Tot i que s'albirava una continuïtat en la majoria de les carteres, encara quedaven per descobrir-se els integrants de dues conselleries noves: Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, i Política Territorial.

Després de negociar-se una altra vegada a la vesprada i d'estires-i-arronses que hagueren pogut deixar Esquerra Unida sense conselleria, van anunciar-se els integrants de cada cartera del Govern valencià quan l'agulla marcava més de les deu de la nit. Una aposta continuista en la majoria de conselleries gestionades pel PSPV i Compromís, però amb nous rostres que hauran de conviure en un executiu tricolor. Seran els encarregats de posar en marxa els compromisos programàtics signats entre PSPV, Compromís i Unides Podem -Esquerra Unida i Podem- el passat dimecres al Castell de Santa Bàrbara d'Alacant.

-Ximo Puig. Periodista de formació, líder dels socialistes al País Valencià, exbatlle de Morella (Els Ports) i president de la Generalitat Valenciana, Puig va aconseguir revalidar la capitania de l'executiu tricolor després d'avançar els comicis valencians per fer-los coincidir amb les eleccions espanyoles. Aquella jugada va permetre ampliar la diferència de la formació del puny i la rosa respecte dels seus competidors. El cap del Consell seguirà tenint sota la seua responsabilitat les competències de Turisme, una matèria que va poder gaudir en conselleria pròpia. Amb tot, cedeix Interior a Gabriela Bravo, que repeteix com a consellera de Justícia.

-Mónica Oltra. Advocada, exmilitant d'Esquerra Unida, referent indiscutible de Compromís, Oltra ocuparà la vicepresidència primera com ho ha fet durant tota la passada legislatura. A més, la presidenciable dels valencianistes conserva les competències d'Igualtat i Polítiques Inclusives. Unes àrees complicades de desenvolupar per la seua complexitat, però que Oltra ha convertit en bandera del lema de Compromís «rescatar persones». És possible que seguisca exercint com a portaveu d'un executiu que ara suma un soci més: Unides Podem. Oltra, al seu torn, forma part d'Iniciativa, un dels tres socis de la coalició progressista integrada també per Verds-Equo i el Bloc, partit amb un pes superior a la resta de components.

-Rubèn Martínez Dalmau. Professor de Dret Constitucional a la Universitat de València en excedència, exassessor dels governs progressistes d'Amèrica Llatina com ara Veneçuela i candidat de Podem a la Generalitat Valenciana a les passades eleccions autonòmiques, Dalmau ocuparà una conselleria de nova creació: la vicepresidència segona d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica. Nascut a Teulada (Marina Alta) i arrelat a Xàbia, municipi de la mateixa comarca, serà el referent de Podem dintre del nou executiu valencià. Encara més, serà dels pocs dirigents morats amb responsabilitats en un govern autonòmic de l'Estat espanyol. És considerat com un vers lliure.

-Vicent Soler. Catedràtic d'Economia Aplicada, històric lluitador antifranquista per formar part dels coneguts com als 10 d'Alaquàs (Horta) i exconseller d'Administracions Públiques durant la primera etapa socialista al capdavant del Consell, repetirà com a responsable d'Hisenda i Model Econòmic. Ubicat al sector més valencianista del PSPV, serà l'encarregat de continuar clamant davant de l'executiu espanyol de Pedro Sánchez (PSOE) un nou sistema de finançament que no maltracte els valencians.

-Vicent Marzà. Docent, vinculat històricament a Escola Valenciana i al Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià, Marzà continua al capdavant de la conselleria d'Educació, Cultura i Esports. Això sí, sense les competències d'universitats i innovació, que passen a mans del PSPV. De Compromís, referent absolut del Bloc i ubicat al sector oficialista dels nacionalistes, Marzà és considerat com un dels grans valors de la cooperativa política progressista. Com a responsable d'educació, ha limitat determinades prebendes que el PP va atorgar a la concertada en detriment de l'ensenyament públic. Haurà d'enfrontar-se a una triple dreta -amb la ultradreta inclosa- que convertirà amb més força l'educació com a camp de batalla.

-Gabriela Bravo. Exportaveu del Consell General del Poder Judicial, fiscal de prestigi i membre de la Unió Progressista de Fiscals, Bravo repetirà al capdavant de la conselleria de Justícia i Administracions Públiques. Aquesta vegada, fins i tot, assumirà les competències d'Interior, malgrat que cedeix Memòria Democràtica. Malgrat ser independent, és una persona de confiança de Puig i està alienada, per tant, amb el PSPV. L'augment de les seues atribucions mostren que la seua figura guanya pes en la segona edició botànica.

-Mireia Mollà. Denunciant junt amb la socialista Clara Tirada del cas Blasco, exportaveu adjunta de Compromís a les Corts Valencianes, exmilitant d'Esquerra Unida i regidora a l'Ajuntament d'Elx (Baix Vinalopó), Mollà assumirà una de les conselleries claus de la nova etapa progressista al País Valencià: Agricultura, Medi Ambient, Emergència Climàtica i Transició Ecològica. Militant d'Iniciativa al si de Compromís, és la nova cara dels valencianistes al Consell. Amb estudis en estadística i implicada durant la seua joventut en moviments ecologistes, va néixer a Elx i forma part d'una nissaga familiar amb fort compromís polític progressista.

-Rafael Climent. Filòleg i professor, exalcalde de Muro del Comtat (Comtat) durant 16 anys i exreferent municipalista de Compromís, Climent continua com al capdavant de la conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Ocupació. Ubicat al sector centrista i més nacionalista del Bloc, tindrà l'oportunitat de poder reivindicar-se davant les crítiques que ha rebut d'alguns grans empresaris. La seua continuïtat mostra que ha sabut guanyar-se la confiança dels grans tòtems de Compromís i del Bloc.

-Ana Barceló. Advocada, secretària provincial del PSPV, dirigent dels socialistes valencians, persona de confiança de Puig i una de les diputades més combatives de la passada legislatura, Barceló continuarà al capdavant de Sanitat Universal i Salut Pública després que accedira al càrrec per la marxa de Carmen Montón a l'executiu de Sánchez. La reversió de les concessions sanitàries privades, especialment Dénia (Marina Alta), serà el seu principal repte junt amb la reducció de les llistes d'espera.

-Rosa Pérez. Lletrada, denunciant del cas Taula, exdiputada provincial d'Esquerra Unida, líder de la formació esquerrana i destacada per la seua tasca de recuperació de la memòria història durant la passada legislatura a la Diputació de València, Pérez accedeix a la conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica. Des del seu departament, gaudirà de les competències de Memòria Democràtica. Serà pràcticament l'única consellera d'Esquerra Unida arreu de l'Estat espanyol i la primera vegada que ostenta aquesta responsabilitat un càrrec de la formació progressista al País Valencià.

-Arcadi España. Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de València, exdirector del Gabinet del Secretari d'Estat d'Assumptes Constitucionals i Parlamentaris i exprofessor associat de Ciències Polítiques a la Universitat Complutense de Madrid, España s'incorpora al capdavant de la conselleria de Política Territorial. Amb competències en Transport i Obres Públiques, forma part de l'ala més centrista del PSPV. La seua designació és considerada com un premi de Puig a qui ha exercit de cap de gabinet del president (i anteriorment del líder socialista) durant els darrers anys. És natural de Carcaixent (Ribera Alta), d'una família amb inquietuds polítiques.

-Carolina Pascual. Il·licitana de naixement i degana del Col·legi Oficial d'Enginyers de Telecomunicacions al País Valencià, professora universitària i coordinadora de projectes tecnològics de l'Escola Politècnica Superior de la Universitat d'Alacant, és la independent escollida per Puig per comandar la conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital. Tot i no gaudir de carnet, està integrada dintre de la quota del PSPV al Consell. Es tracta d'una persona destacada a un àmbit en el qual hi ha un clar domini masculí.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.