País Valencià

Els mecenes de l'IVAM amb interessos a les conselleries de Blasco

A l'etapa de Consuelo Císcar al capdavant de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), diverses constructores i firmes sanitàries van convertir-se en mecenes de la pinacoteca. Mentrestant, el seu home, Rafael Blasco, va ocupar les conselleries de Territori i, posteriorment, de Sanitat, en les quals tenien interessos empresarials les mateixes companyies benefactores del museu. Si Císcar està investigada per les irregularitats que van produir-se durant el seu període a l'IVAM, Blasco ha complit condemna per desviar diners del Tercer Món a comprar immobles a València. Aquesta setmana, de fet, afronta un nou judici per la resta de peces d'aquella causa.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

A Rafael Blasco, exconseller durant els governs socialistes de Joan Lerma i els executius populars d'Eduardo Zaplana i Francisco Camps, l'alliberament carcerari li hi havia durant poc. Encara que el vell factòtum del PP gaudia del tercer grau, des de fa setmanes que ha d'acudir als tribunals valencians. Condemnat i empresonat per desviar diners del Tercer Món a la compra d'immobles a València, Blasco afronta el judici de les peces restants de l'anomenat Cas cooperació. Una vista oral en la qual el peix està venut després del pacte entre la Fiscalia Anticorrupció i la majoria dels processats pel suposat saqueig de les ajudes als més desafavorits.

Mentre Blasco viu un altre judici més per suposada corrupció en la seua dilatada carrera política, la seua dona, Consuelo Císcar, està imputada dintre de la causa en la qual s'investiguen les presumptes irregularitats que es van cometre durant la seua etapa al capdavant de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM). Encara més, «l'IVAM va organitzar de forma paral·lela una estructura d'un grup de persones amb l'objectiu de desenvolupar la carrera artística del Rafael Blasco Císcar [fill del matrimoni Blasco-Císcar]», segons la policia espanyola. Unes ombres que s'hi sumaven als suposats favoritismes cap a determinades empreses de transport de quadres i a les compres sobrevalorades d'obres falses. El museu, al servei d'un clan que va forjar-se a Alzira, capital de la Ribera Alta.

Fins i tot, hi ha relació entre alguns dels benefactors que van realitzar aportacions dineràries a la pinacoteca durant el període que va regnar Císcar amb firmes que tenien interessos a les diferents conselleries que va gestionar Blasco. Nomenada com a directora de l'IVAM l'any 2004, Císcar va comptar durant aquell any amb els suports econòmics de diverses empreses constructores com ara Astroc, Grupo Gimeno -tacada posteriorment pel finançament irregular dels populars i monopolista de l'aigua a les comarques septentrionals del País Valencià-, Grup Immobiliari Onofre SL, Realia Business SA i Medi Valencia SL. En 2003, Blasco havia accedit a la cartera d'Ordenació del Territori, des de la qual va desenvolupar una política urbanística que impulsava el sector de la rajola i afavoria l'expansió del negoci immobiliari. Normatives com ara el polèmic metre a metre -que generava expectatives d'edificabilitat als senyors del totxo que compraven sòl protegit-, la llei dels camps de Golf o la separació entre l'agent que impulsava la promoció urbanística i el constructor foren algunes de les dutes a terme.

En 2005, malgrat tot, van repetir-se les donacions per part de firmes vinculades al sector de l'edificació. Cyes, empresa que va estar esquitxada posteriorment pel finançament irregular del PPCV durant les campanyes electorals del 2007 i 2008, va ingressar 20.000 euros destinats al catàleg de Julio Quaresma. La pinacoteca, al seu torn, va ingressar 6.000 euros de Realia Business SA -impulsada per FCC, tacada també per les entregues als populars anotades als Papers de Bárcenas i per una peça del suposat frau de la F-1 a València- i Medi Valencia en concepte de patrocinis de galeries. Altres firmes lligades al sector empresarial de la construcció com ara Iniciativas Inmobiliarias Ferrobús o Armiñana Promociones Immobiliarias van fer de mecenes d'exposicions, com ara d'una dedicada al Quixot per part de la firma popularitzada per la passió fallera del seu propietari. Tot i no estar lligada al negoci pur de la construcció, també hi destaca com a mecenes Pamesa, la firma encapçalada pel president del Vila-real CF Fernando Roig, amb 6.000 euros. 

L'IVAM, que també va rebre fons de concessionàries de l'Ajuntament de València posteriorment involucrades presumptament en el dopatge electoral de les campanyes de 2007 i 2011 del PP de Rita Barberá com ara Secopsa, comptava amb un mecenes estrella. Astroc va invertir un milió d'euros l'any 2005 en patrocinis. Ho va fer a través d'una fundació nascuda un mes abans de firmar l'acord de col·laboració amb el contenidor cultural. Ara bé, la generositat fou encara més gran. L'ens de la constructora capitanejada pel polèmic Enrique Bañuelos va cedir dos palauets a l'IVAM. Ubicats a Madrid i Calvià, van costar 24 i 25 milions d'euros respectivament, segons va publicar Levante-EMV.

Consuelo Císcar, casada amb l'exconseller Rafael Blasco, va dirigir amb mà de ferro l'IVAM| EL TEMPS

La relació entre la promotora que copava titulars per la seua expansió inaudita i els òrgans dirigits pel matrimoni Blasco-Císcar arribaven fins al punt que era sòcia d'una de les firmes mixtes impulsades per l'aleshores conseller de Territori. Qüestionades legalment per informes jurídics que va encarregar el PSPV per intentar denunciar aquelles col·laboracions públiques-privades, Astroc participava de la mercantil Molinet Puig SL. José Rayos Ruz, directiu i apoderat d'Astroc Mediterránea, n'ostentava un seient al consell d'administració de la companyia. Sol i Vivendes Valencianes SA, controlada per l'Institut Valencià de l'Habitatge i per Bancaixa, exercia el mateix càrrec en nom del departament encapçalat per Blasco. Va crear-se per desenvolupar dues operacions megalòmanes a El Puig (Horta) i a Sant Antoni de Benaixeve (Camp de Túria). Aquesta darrera, de fet, tenia un cost de 57 milions d'euros.

El cercle entre Astroc i la Generalitat Valenciana es tancava amb Concepción Castillejo Gómez. Directiva de la promotora, era la filla de Concepción Gómez, aleshores secretària autonòmica de Cultura, de la qual depenia l'IVAM. Com a administradora societats immobiliàries lligades al grup empresarial, hi havia Estrella Camps, germana del cap del Consell d'aquell moment, Francisco Camps, i actualment imputat en diverses causes judicials. Segons va publicar El Confidencial, «Estrella es movia amb desimboltura pels ajuntaments i les conselleries. Exercia de germana de, i va jugar un paper clau en la transformació dels sòls rústics que comprava Astroc en terrenys urbanitzables». És a dir, l'assenyalava com a suposada aconseguidora dels negocis urbanístics d'un dels reis de la rajola que va perdre la corona quan va esclatar la bombolla del totxo.

En 2006, l'aportació milionària d'Astroc va repetir-se, segons les memòries de la pinacoteca consultades per aquest setmanari. Tanmateix, no fou l'única edificadora que va aportar diners al museu. Salvador Vila SL, propietat del constructor involucrat en diverses causes judicials Salvador Vila, va donar 100.000 euros. La mateixa quantitat que va ingressar Armiñana Promociones Inmobiliaria. Cyes amb 30.000 euros i Grupo Béjar amb 145.000 tancaven la llista de promotores en les quals apareix identificada la xifra llegada. No debades, també surten com a patrocinadores Grupo Gimeno i Onofre Miguel.

Amb Blasco havent assumit la cartera de Sanitat, la llista de mecenes lligats al sector de la rajola va mantenir-se més o menys constant, amb els patrocinis fixes de Ferrobús, Salvador Vila, Medi Valencia SL i Realia Business SA. S'hi va afegir, a més, Ferrovial. A les memòries de l'IVAM, hi apareixen com a mecenes sense lligams amb la construcció Grupo Roig Corporativo, presidit pel germà del magnat de Mercadona Juan Roig i qui va estar condemnat a pagar 9,3 milions d'euros a Hisenda, Paco Roig, i Gráfica Integral, una firma de comunicació tacada per la seua presumpta participació en la trama Taula.

El museu dirigit per la consort del conseller aleshores responsable dels hospitals també va comptar com a patrocinador a la firma sanitària Asisa. L'asseguradora mèdica havia estrenat mesos enrere un hospital concertat a Torrevella (Baix Segura). Inaugurat per Blasco en 2006, representava l'ampliació del sistema públic-privat de prestacions mèdiques que havia engegat l'expresident Eduardo Zaplana, investigat a l'Operació Erial, amb el denominat Model Alzira. Enrique Ortiz, finançador confés i condemnat del PP de Camps, va construir aquell centre sanitari concertat. Posteriorment, va entrar-hi a l'accionariat.

Asisa només va patrocinar l'activitat de l'IVAM durant 2007, segons les memòries consultades per aquest setmanari. Un any en el qual Blasco va deixar de dirigir la sanitat valenciana per la celebració els comicis valencians. La victòria aclaparadora del PP va situar-lo en altra conselleria, concretament a Solidaritat. Avui, justament, paga els pecats capitals comesos per la seua gestió del departament encarregat dels fons dels més vulnerables. D'aquells, que lluny de les comoditats del món occidental, no tenen pràcticament res.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.