Negocis fosocs

Rafael Blasco va beneficar una ITV lligada a la seua fillastra

Condemnat per desviar diners dels més necessitats a la compra d'immobles, l'exconseller i antic cervell electoral del PP Rafael Blasco aconseguia el tercer grau penitenciari el passat divendres. Tres dies més tard l'exdirigent conservador ha comparegut a les Corts Valencianes a la comissió d'investigació del cas Taula. A la sessió, el síndic de Compromís, Fran Ferri, ha desvelat que una de les adjudicatàries de les ITV -investigades, al seu torn, a l'Operació Erial- estava lligada a una fillastra de l'exconseller. Blasco va augmentar l'any 2004 els beneficis d'aquestes concessionàries amb la prova de la sonometria, que van ser venudes un any després.
 

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Amb una puntualitat britànica i després de restar entre reixes fins fa tres dies, l'exconseller Rafael Blasco tornava a les Corts Valencianes. Condemnat per desviar diners dels més necessitats a la compra d'immobles i a l'espera de judici per la resta de peces del cas Cooperació en el qual està imputat, Blasco compareixia a la comissió d'investigació sobre l'Operació Taula. Una sessió parlamentària que mostrava com les ombres de la seua biografia política no l'abandonen i, fins i tot, es reprodueixen.

Segons ha desvelat el síndic a les Corts Valencianes de Compromís, Fran Ferri, la fillastra de l'exconseller Maria Consuelo Salom Císcar gaudia de participacions en la firma Grupo Tempero 9000. Aquesta mercantil formava part de la teranyina empresarial que integrava Atecsa, guanyadora de lot 4 en les concessions que van adjudicar-se l'any 1997 des del govern d'Eduardo Zaplana, qui va impulsar la privatització d'aquest servei. Zaplana, de fet, està empresonat de manera preventiva per cobrar suposadament comissions il·legals a canvi d'atorgar un dels lots a la família Cotino.

Consuelo Salom Císcar, junt amb altres accionistes lligats també a Blasco, «es van incorporar al negoci de les ITV mesos després de la privatització i adjudicació, a través de diferents operacions de compravenda d'accions, per la qual cosa no van ser signants del contracte d'explotació amb l'Administració ni la seua participació era pública»,ha detallat després en un comunicat la coalició valencianista. D'aquesta manera, el 25 de gener de 1999 el Grup Tempero 9000 va comprar les participacions que posseïen d'Atecsa les mercantils Textiles Prieto, S.L, Jucoba S.L i Tras Internacional S.L. Una adquisició que va dur-se a terme a través de la firma Valenciana de Servicios Integrales. Arran d'aquesta jugada accionarial, el Grup Tempero 9000 SL va passar a controlar el 99,96% del capital social de la firma concessionària.

Al cap d'un mes, «Maria Consuelo Salom Ciscar va participar en una operació financera davant Caja Rural de Torrent amb un valor de 900 milions de pessetes [5,4 milions d'euros] per la qual la resta d'accionistes així com la societat Grup Tempero 9000 es convertien en fiadors de la societat Valenciana Servicios Integrales». «Com a part d'aquesta operació, els accionistes [entre els quals es trobava María Consuelo Salom Ciscar] van pignorar 22.725 accions d'Atecsa, la concessionària del Lot 4 de les estacions d'ITV», narren des de la coalició valencianista.

Junt amb la resta d'adjudicatàries, la mercantil participada per la fillastra de l'exdirigent del PP va beneficiar-se d'una decisió presa per Blasco en 2004. En aquell mateix any, va implantar-se una nova prova a la ITV de la mà de la llei de contaminació acústica. Es tractava de la sonometria, que només s'aplicava al País Valencià en tot l'Estat espanyol. Aquella part afegida de la revisió dels vehicles va comportar que les ITV passaren d'un cost de 18,47 euros de mitjana a un de 46,59 euros en 2009. La Sindicatura de Comptes va xifrar en un 139% l'increment de les tarifes. La prova no estava contemplada al plec de condicions.

Expectació total per la declació de Blasco després de sortir de la presó fa tres dies| Corts Valencianes

La seua introducció va augmentar les expectatives de negoci i va propiciar que diverses concessionàries foren venudes a multinacionals. D'aquesta manera, Atecsa va obtenir 14 milions d'euros quan va rebre una adjudicació de vuit milions d'euros, segons les dades que va difondre la coalició valencianista. «Va obtenir uns beneficis milionaris», van afirmar des de Compromís quan va anunciar que tota aquesta documentació seria traslladada al jutjat que instrueix l'Operació Erial, i per la qual Zaplana està preventivament entre reixes. La firma, de fet, va obtenir la concessió sense gaudir d'experiència prèvia al sector.

La mercantil participada per la filla de Consuelo Císcar, exdirectora de l'Institut Valencià d'Art Modern, imputada per la trama que va assetjar la pinacoteca i parella de Blasco, tenia com a directiu Gregorio Martínez, qui va ser responsable dels Recursos Humans del Sepiva. Aquesta empresa pública fou l'encarregada d'inspeccionar, precisament, les proves d'ITV. L'altre mandatari de la societat era Joan Ramón Ferris Tortajada, suposat home de palla de Blasco. Tal com ha indicat l'exconseller a la comissió celebrada aquest dilluns, «vaig establir-ne una relació quan era secretari de l'Ajuntament de Carlet». Ara bé, ha negat que fos el seu testaferro.

El primer administrador únic d'aquesta empresa fou Ramón Cerdà, un munyidor de societats suposadament pantalles que han acabat esquitxades a casos de presumpta corrupció com ara Gürtel, Taula o Brugal. Una firma creada per Cerdà, Crespinell SL, va ser adquirida per Ferris Tortajada. La societat apareix tant en l'adjudicació de la ITV com una concessió d'una residència de la tercera edat adjudicada per Blasco l'any 2001. Una jugada fosca amb la qual va obtenir 140.000 euros, tal com va detallar aquest setmanari.

«No va obtenir cap benefici»

Interrogat per aquesta qüestió a la comissió d'investigació de Taula, Blasco ha afirmat que Consuelo Salom Císcar «no va obtenir cap benefici». També s'ha desvinculat de qualsevol relació empresarial amb Ferris Tortjada. I ha insistit en la seua manca de vinculació «ni amb la ITV, ni amb les residències». Ferri, tanmateix, ha mostrat retalls de premsa en els quals apareixen fotografies de Ferris Tortajada amb Blasco al comitè del PSPV de 1993 i a la presentació de la formació que va encapçalar aquest funcionari municipal, Convergència Progressista Valenciana. «Era molt amic d'Alfons Rus [president de la Diputació de València esquitxat al cas Taula], però no va tenir cap detall amb mi», ha replicat l'exdirigent del PP davant la lectura d'unes gravacions incorporades a la causa per part del síndic parlamentari dels valencianistes. «Era un excel·lent gestor en la Diputació de València, a banda d'una bona persona», ha agregat.

Mentre la diputada de Podem Fabiola Meco demanava a l'exconseller pel modus operandi de les contractacions de la Generalitat Valenciana durant l'etapa del PP, la parlamentària socialista Clara Tirado ha preguntat per un pagament de 9.000 euros a Engloba per promocionar l'hospital d'Haití, una contractació sota la lupa de la justícia. Engloba, de fet, està esquitxada per finançar suposadament el PP de manera irregular. La mercantil de comunicació va pescar contractes valorats en més de 30 milions de l'administració autonòmica valenciana. «Tinc sort de no haver-hi contractat [Marcos] Benavent [autodenominat com el ionqui dels diners i penedit al cas Taula]», ha reblat Blasco.

Blasco ha rememorat la seua habilitat oratòria per defugir de les preguntes realitzades pels parlamentaris| Corts Valencianes

Amb el PP oferint a l'exconseller el torn de preguntes «per si volia aportar alguna cosa» i Ciutadans dubtant de la idoneïtat de citar-lo a la comissió, Blasco ha assegurat «haver après la lliçó», en referència al seu ingrés a la garjola. «Ha sigut una estança molt dolorosa», ha indicat, al seu torn, que ha afirmat «estar satisfet amb el deute que vaig adquirir davant la societat per unes errades comeses». «Hi ha molts innocents a les presons», ha criticat, amb l'objectiu de mostrar un rostre més humà davant els membres de la comissió. També s'ha mostrat partidari de l'excarceració de Zaplana i ha expressat que el Consell «té por d'allò que vindrà», en al·lusió a la possible arribada d'un tripartit neoconservador al capdavant de la Generalitat Valenciana.

Blasco, però, ha agitat el ventilador per intentar esquitxar el PSPV: «He viscut moltes coses en política, he estat en un partit socialista en el qual el secretari d'organització enviava circulars a càrrecs públics demanant a tots els contractistes en les institucions una comissió del 10%». Una acusació sense proves que contrasta amb les revelacions sobre els negocis de la seua fillastra a la ITV. La biografia de l'exfactòtum del PP no deixa de sumar punts força obscurs.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.