Els negocis del nebot del colpista

Els clients VIP de l'advocat Milans del Bosch

Nebot del colpista militar Jaime Milans del Bosch, catòlic vehement i exmagistrat de l'Audiència Nacional, l'advocat Santiago Milans del Bosch té una nòmina de clients il·lustres i força polèmics. Ha estat lletrat de l'expresident valencià Eduardo Zaplana, ha defensat la família Franco i diversos ultres d'extrema dreta que van assaltar el centre Blanquerna a Madrid. Contrari a la Llei de Memòria Històrica, va estar relacionat, tot i que la justícia va absoldre'l, amb actes de violència ultradretana, segons recull l'hemeroteca del diari El País.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Amb una qualitat prodigiosa per al regat, l'expresident de la Generalitat Valenciana, el popular Eduardo Zaplana, havia driblat la justícia com si es tractara de defenses rivals. L'exministre de Treball amb José María Aznar a La Moncloa havia esquivat amb ruletes i barrets totes les causes que l'havien esquitxat judicialment. Des dels presumptes pagaments en B al cantant Julio Iglesias al saqueig de Terra Mítica. Només l'onada de la corrupció destapada al Canal d'Isabel II de Madrid havia provocat que un jutge l'investigara. Però l'Operació Erial, la batuda policial amb la qual va ser detingut per encapçalar suposadament una trama corrupta, fou la cirereta del pastís per enderrocar la imatge de dirigent del PP sense cap compte pendent amb la justícia.

Desposseït de la pilota pel triangle defensiu de la Guàrdia Civil, Anticorrupció i la judicatura, Zaplana està empresonat provisionalment com a conseqüència de la seua imputació pels presumptes delictes de suborn i blanqueig, entre altres. Per tornar a gaudir de l'esfèric, i així jugar el seu partit contra la justícia, l'excap del Consell va escollir Íñigo Segrelles com a lletrat. Una baralla entre ell i un familiar de l'exministre, però, acabaria provocant que Santiago Milans del Bosch es convertira en el seu representant legal durant un temps. Fa uns mesos, però, ha canviat novament d'advocat.

Milans del Bosch és nebot del general colpista que va ordenar durant el 23-F la desfilada dels tancs per la ciutat de València. Tot i provindre d'una nissaga de llarga tradicional militar, va dedicar-se al món de les lleis. No debades, va fundar l'any 2016 el seu despatx, Milans del Bosch Abogados, després de 17 anys treballant al reconegut bufet Cuatrecasas. Especialitzat en litigis contra l'administració pública, va ser fiscal i magistrat de l'Audiència Nacional, de la qual està en excedència. Malgrat la seua carrera professional a l'àmbit jurídic, va ressaltar al funeral del seu pare, José Joaquín Milans del Bosch, «els valors de la milícia i de la fe que va saber inculcar als seus fills».

Aquestes conviccions catòliques, de fet, són força profundes en Santiago Milans del Bosch. Junt amb més de 280 juristes, va impulsar un manifest l'any 2014 en el qual s'advocava per uns posicionaments restrictius en matèria d'avortament arran de la reforma que va plantejar l'exministre de Justícia Alberto Ruiz Gallardón (PP), i que, finalment, no va tirar endavant. Una repassada a les xarxes socials de l'advocat de Zaplana serveix per evidenciar la seua forta devoció religiosa.

L'advocat de l'expresident valencià Eduardo Zaplana repiula notes de la Fundació Francisco Franco

El nebot del militar colpista també mostra a Twitter les seues simpaties per la formació ultradretana Vox i comparteix comunicats i publicacions de la Fundació Francisco Franco, singularment aquells contraris amb l'exhumació del cadàver del dictador feixista. Segons un article del diari El Norte de Castilla i un altre del periòdic El País, Milans del Bosch va ser cap de les joventuts del partit neofeixista Fuerza Nueva durant els anys 80. Aquest darrer rotatiu, fins i tot, afegeix en una informació datada del 1981 que «Europa Press va informar ahir que Santiago Milans del Bosch i altres tres joves més estaven expedientats per l'organització 'pel comportament violent dels afectats i per xocar obertament amb la línia política establerta per la Junta Nacional de Fuerza Nueva'».

El nebot del colpista al 23-F repiula un tweet d'un membre de la formació d'extrema dreta Vox

Una altra publicació del diari madrileny de l'any 1987 narra la presumpta relació de l'actual advocat amb un assalt amb trets i violència física al bar El Largo Adiós, ubicat a Valladolid, del qual va ser absolt més tard en una resolució ferma. Segons El País, «el 4 d'octubre de 1985 fou jutjat per la secció segona de l'Audiència Nacional, acusat d'haver rebut l'arma que va utilitzar-se a l'atemptat i d'haver-la fet desaparèixer al riu Tordesillas». «Santiago Milans del Bosch ha sigut absolt, en sentència ferma, en haver actuat per 'auxiliar al seu germà' Alfonso. Santiago, amb antecedents policials 'per agressions de paraula i obra a persones d'altra ideologia política, així com per alteracions de l'ordre públic', ha aprovat en el maig darrer les oposicions a jutges i es troba pendent de realitzar el curs en el Centre d'Estudis Judicials per a, si escau, ser nomenat jutge i començar a exercir», s'afirma a la mateixa peça del rotatiu estatal. Com a advocat dels implicats en aquella causa judicial, va actuar el gendre de Blas Piñar, històric líder de Fuerza Nueva, Antonio Muñoz Perea

Lletrat dels Franco

Al soterrar del seu pare, va destacar-se l'especial relació que tenia el seu progenitor amb la peregrinació religiosa (i des de fa anys també esportiva) que finalitza a la catedral de Santiago de Compostel·la. El despatx de l'advocat, precisament, va participar d'un litigi que tenia veure amb dues estàtues del temple gallec. Esculpides l'any 1168, van ser retirades del centre de culte al segle XVIII. Però l'Ajuntament de Santiago de Compostel·la va comprar-les l'any 1948 als descendents del noble que va adquirir-les en llevar-les del pòrtic sagrat, segons reflecteixen les actes municipals.

Una visita de Francisco Franco va capgirar la seua propietat. Carmen Polo, dona del dictador, va endur-se-les al Pazo de Meirás, residència d'estiu de la família durant el règim franquista. Va encapritxar-se de les obres. I les figures esculpides fa segles, van acabar en mans d'una firma immobiliària de Francis Franco, nét del màxim mandatari feixista. El bufet de Milans del Bosch defensa la família Franco en el conflicte judicial que manté amb la corporació municipal compostel·lana per la propietat de les peces artístiques. La vista està fixada per a febrer de 2019.

Aquest despatx ha fet més treballs per a la nissaga del dictador. Segons el setmanari gallec Sermos Galiza, un dels dos advocats que exerceix l'acusació dels Franco i de la Fundació Francisco Franco contra 19 militants nacionalistes per la seua protesta al Pazo de Meirás és el nebot del colpista. Aquests membres del BNG van ser denunciats per ocupar simbòlicament el palauet de l'exmilitar feixista. L'acusació considerava que aquella reivindicació constituïa la presumpta comissió de delictes d'odi, danys, violació de morada i contra l'honor.

L'exmagistrat, al seu torn, va ser escollit per la Fundació Franco per dissenyar l'estratègia legal contra l'exhumació del cadàver del dictador impulsada pel Govern espanyol del socialista Pedro Sánchez. Encara més, el lletrat dels descendents del general franquista José Sanjurjo va reunir-se amb Milans del Bosch a Madrid arran de la paralització de l'exhumació del militar feixista ordenada per l'Ajuntament de Pamplona l'any 2016, tal com va publicar El Confidencial. Segons aquest rotatiu, la trobada va celebrar-se amb l'objectiu de preparar la defensa dels Franco contra la retirada de les restes del sanguinari feixista del Valle de los Caídos.

El bufet del togat en excedència va emetre un comunicat arran d'aquesta informació. A la nota, negava el seu fixatge per la Fundació Francisco Franco. S'argumentava per desmentir la notícia que «com tot el món sap, no existeix cap assumpte judicial sobre la pretesa exhumació en un lloc protegit i sagrat». Amb tot, Milans del Bosch ha firmat diversos articles contra aquest gest democràtic de l'executiu de Sánchez, en els quals ha censurat que el decret de Moncloa és una reforma encoberta de la llei de Memòria Històrica.

El cadàver del dictador Francisco Franco resta al Valle de los Caídos| Wikipedia

De la mà de polítics d'extrema dreta, d'intel·lectuals, periodistes i historiadors ultraconservadors i, fins i tot, de blanquejadors de la dictadura franquista, Milans del Bosch va rubricar un manifest contrari a la llei de Memòria Històrica proposada pel PSOE en març d'enguany. «Estem davant una llei de tipus soviètic que no hauria de ser plantejada per cap partit, ni individu que respecte la convivència democràtica en pau i en llibertat», s'afirmava al text. «Només serveix per reobrir velles ferides», «els fets històrics són històrics», «s'intenta anul·lar la llibertat de pensament dels espanyols», i «flagrant historicidi» són algunes de les frases recollides. «No es pot imposar per llei un únic relat de la història, ja que cap llei ha o pot variar els fets històrics», s'afegia al manifest, en el qual es parlava d'una normativa que «criminalitzaria establint una txeca del pensament únic».

La firma del nebot d'un dels militars més destacats que van participar al 23-F no estranyava si s'analitza la seua trajectòria crítica contra la Llei de Memòria Històrica aprovada per l'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero (PSOE). «Hi ha un abús polític en la implantació de la Llei de Memòria Històrica», va assenyalar en una entrevista al periòdic Expansión. «És fonamental la defensa dels drets i interessos de persones físiques i jurídiques titulars de béns patrimonials, intangibles o col·lectius davant actuacions ideologitzades i prevaricants que busquen l'empara en la llei de Memòria Històrica per denigrar, esborrar, alterar i corrompre la història d'Espanya, plena d'encerts i errors, que formen part del nostre patrimoni històric, vital i cultural», proclamava al diari econòmic.

Milans del Bosch, de fet, va prestar els seus serveis jurídics a l'Ajuntament de Guadiana del Caudillo (Extremadura). Va assessorar jurídicament el consistori governat per un alcalde del PP (actualment a la formació d'extrema dreta Vox) contra l'intent del Govern espanyol de llevar el cognom franquista a la població per complir amb la Llei de Memòria Històrica. La resistència visceral de l'alcalde ha comportat una pèrdua de subvencions per valor de 91.000 euros, segons càlculs de l'oposició, i 23.000 euros en diners gastats al contenciós judicial. El batlle Antonio Pozo fou condecorat per la Fundació Francisco Franco a causa de la seua actuació.

D'ultres a Blanquerna i tatuatges castrenses

L'exjutge de l'Audiència Nacional compta amb més clients de l'espectre ultradretà. Milans del Bosch va representar legalment els ultres falangistes José Pedro Cruz, Javier Marcos (empresari de la seguretat privada), Sergio Reguilón, Manuel Andrino (capitost de Falange) i Jesús Fernando Fernández (amb antecedents penals) en el recurs que van presentar al Tribunal Constitucional després de la seua condemna per l'assalt al centre Cultural Blanquerna. Els neonazis van ser condemnats per un delicte de desordres públics amb l'agreujant de discriminació ideològica. Aquell atac va produir-se contra un acte oficial de la Diada catalana a Madrid.

Amb quatre dels ultres figurant a les llistes al Senat i al Congrés de Falange durant les eleccions espanyoles del 26 de juny de 2016, Milans del Bosch va aconseguir a través d'aquest recurs impedir l'ingrés dels ultradretans a la garjola. El lletrat, a través de la pàgina web del seu bufet, va escriure un article en el qual reclamava una «pena proporcional» per aquests radicals d'extrema dreta. I ho feia mostrant la seua oposició furibunda al procés català i el seu malestar per «la impunitat dels gravíssims fets a Catalunya».

Imatges de l'assalt feixista a la llibreria Blanquerna de Madrid l'any 2013

«Fa uns dies han ingressat en presó uns joves, molts d'ells pares de família (de família nombrosa i, en un cas, el pare i la mare) perquè en setembre de 2013, quan se celebrava 'la Diada' amb una exponencial voluntat secessionista i d'ofensa a Espanya (no és nou açò de Puigdemont), suspengueren durant uns minuts la celebració de l'acte a la llibreria Blanquerna de Madrid al crit de 'no ens enganyaran, Catalunya és Espanya'. Sense cap frase insultant, ni ofensiva de cap mena, i produint-se un morat per una espenta a un dels promotors de l'acte», escriu l'advocat. I expressa: «L'Audiència de Madrid va jutjar els fets en la seua presència i amb totes les garanties imposant unes penes justes».

El propietari del bufet Milans del Bosch Abogados, però, continua el seu relat. «Però el Tribunal Suprem (sí, la sala segona) sense audiència (vista) prèvia va quadruplicar les condemnes, imposant penes d'entre 3 i 4 anys, un fet que impedeix la seua suspensió condicional i obliga a l'entrada en presó», afirma. I remata: «No vaig ser advocat de cap d'ells; tampoc aplaudisc que els fets realitzats no havien de comptar amb un càstig (com va fer l'Audiència), però la sentència del Suprem, ho dic convençut i amb tot el respecte, no respon en absolut a les finalitats de les penes indicades; és, sense entrar en qüestions procedimentals, altament desproporcionada i injusta, i dol especialment per la impunitat dels successos gravíssims a Catalunya».

Compromès en la lluita contra els crims sense resoldre d'ETA, va aconseguir reobrir la investigació sobre l'atemptat contra Irene Villa. Però, al seu torn, ha defensat a militars marcats per la polèmica com ara el vicealmirall Alfonso Carlos Gómez Fernández de Córdoba. Aquest comandament castrense fou obligat a passar a la reserva per part del Ministeri de Defensa que encapçala la socialista i exjutgessa Margarita Robles. Gómez Fernández de Córdoba havia mostrat la seua opinió contrària a la readmissió de dues aspirants al Cos Militar de Sanitat per lluir tatuatges en zones aparentment visibles en cas d'emprar determinades peces de roba. En la fase del procés selectiu, havien sigut apartades. El vicealmirall n'era el responsable d'aquella decisió impregnada de masclisme, tal com van denunciar en diverses entrevistes les perjudicades.

L'advocat Milans del Bosch va aconseguir que el Tribunal Suprem donara la raó al comandant militar. L'alt tribunal espanyol suspenia el viatge a la reserva de Gómez Fernández de Córdoba. Amb els valors castrenses adquirits des de ben menut, Milans del Bosch combinava la seua especialitat jurídica al contenciós administratiu amb la tradició per les forces armades de la nissaga. Tot un reflex de la seua trajectòria al món de l'advocacia durant els darrers l'any: la mescla entre el negoci al seu despatx i els seus valors propers a la ultradreta. Com les idees d'alguns dels seus clients.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.