Grans fortunes

Els interessos urbanístics del gendre de Juan Roig

La reactivació man non troppo del mercat immobiliari al País Valencià ha despertat l'apetit d'inversors amb solera. Roberto Centeno, gendre del president de Mercadona, el magnat Juan Roig, impulsa diverses construccions que mostren la tornada del totxo. Amb grans possibilitats que desenvolupe la joia de la corona urbanística de València, el PAI del Grau, Centeno a través del fons Atitlan Capital aspira a comprar els terrenys del vell Mestalla, controla la firma NAU i té interessos al megaprojecte del Manhattan de Cullera (Ribera Baixa).

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Si un observa el mapa de València des de l'aire, trobarà un triangle de terrenys sense urbanitzar situats a tocar de la Ciutat de les Arts i les Ciències, del Port i de la mar. Però també relativament prop de la Marina València i dels barris degradats del Grau, el Cabanyal i de Natzaret. Zones tradicionalment oblidades pels governants, integrants d'aquella part de la ciutat en la qual l'exalcadessa popular Rita Barberá només pensava quan calia impulsar algun gran esdeveniment o megaprojecte. De les necessitats dels veïns i de la manca d'atenció d'aquells carrers i places no en volia saber res.

En aquell triangle urbanístic d'or de la ciutat de València, vol desenvolupar el seu projecte urbanístic de referència un inversor lligat a una de les famílies més poderoses del País Valencià. Es tracta de Roberto Centeno, gendre del propietari de Mercadona Juan Roig. El directiu del fons Atitlan Capital va comprar els terrenys junt amb altres socis com ara els britànics Hayfin quan el pool bancari que va heretar els terrenys del vell Programa d'Actuació Integral (PAI) del Grau va subhastar-los. Un projecte urbanístic considerat durant els anys del boom de la rajola com a paradigma de l'especulació i que ara l'Ajuntament de València -concretament la regidoria d'Urbanisme que encapçala el socialista Vicent Sarrià- ha recuperat amb unes modificacions que no capgiren la filosofia del pla dissenyat durant l'etapa de Barberá.

Amb una compra marcada per la polèmica que va aixecar als cercles empresarials valencians (van canviar-se les condicions de la subhasta una vegada oberta la convocatòria pública i va ser l'oferta més econòmica), Atitlan Capital ha canviat de pensament respecte del sector immobiliari. Fa uns anys va ignorar-lo completament. Però des de fa uns mesos, la rajola s'ha convertit en la nineta dels seus ulls fins al punt de transformar el fons d'inversió en un dels principals actors que està agitant el panorama urbanístic de la capital valenciana. I no solament per l'adquisició de 100.000 metres quadrats del PAI del Grau, ostentant quasi el 50% dels terrenys de l'actuació urbanística en sumar les parcel·les que tenia el banc dolent, un organisme creat pel Govern espanyol amb el propòsit d'emmagatzemar els actius tòxics de les entitats financeres.

Nascuda al caliu de la xarxa empresarial que orbita al voltant de Mercadona, la seua primera gran operació destinada a multiplicar els beneficis del negoci urbanístic fou la compra de NAU a principis d'any, una firma vinculada al sector immobiliari que arrossegava unes pèrdues de 48 milions d'euros, segons els comptes del 2014, els darrers que va registrar. El gendre de Roig va prendre el control de la companyia adquirint les participacions que tenien Bankia i la família Ferrando i Quesada a través de Gefesa. Per ostentar quasi el 85% de les accions de la mercantil, va abonar 8,7 milions d'euros.

Aquesta inversió, però, va rendibilitzar-la ràpidament. Per aconseguir-ho, va vendre un dels actius que tenia com a propietari de NAU. Es tractava dels solars de la filial Mediterránea de Actuaciones Integrales (MAI), de la qual participava junt amb Bankia, Quabit, Pavasal (esquitxada pel finançament suposadament irregular del PP de Barberá) i el Grup Montoro. Després de comprar diverses accions als seus socis, Atitlan Capital va erigir-se amb el control de MAI amb un 50,86% de la mercantil. I d'aquesta manera, va obtenir via lliure per posar a la venda els terrenys. Segons va informar Valencia Plaza, va vendre les parcel·les per 33,6 milions d'euros al fons nord-americà Harbert. El diari econòmic va apuntar que el gendre de Roig va obtenir un important marge amb l'operació, concretament d'un 62%. Una autèntica pilotada econòmica.

Atitlan Capital aspira a quedar-se amb els terrenys del Mestalla| EL TEMPS

Com a accionista majoritari de NAU, Atitlan Capital també té interessos en un projecte que representa l'urbanisme més depredador. Junt amb el constructor Andrés Ballester, amb lligams amb el PP i que apareixia a la llista dels VIP valencians amb deutes amb el fisc l'any 2017 pels impagaments a l'Agència Tributària espanyola de la seua empresa Edificaciones Calpe, intenta reactivar una actuació urbanística que preveu construir 4.500 habitatges al costat del mar i dos hotels amb 40 altures. El Govern del Botànic, amb un posicionament oposat al model d'urbanisme salvatge que va promoure el PP, ha aturat aquesta iniciativa coneguda com el Manhattan de Cullera (Ribera Baixa) a través del seu Pla d'Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral (Pativel). No debades, el secretari autonòmic d'Obres Públiques, Lluís Ferrando, va confirmar a aquest setmanari que aquesta iniciativa no encaixava amb la filosofia urbanística defensada pel Consell.

Tot i desfer-se d'altres actius com un solar al barri de Quatre Carreres que va ser comprat pel constructor icona dels anys del boom Juan Armiñana, l'inversor lligat a la família Roig també aspira, segons el mateix periòdic, a obtenir els terrenys del vell Mestalla, el camp del València CF. 90.000 metres quadrats ubicats en una zona privilegiada de la ciutat que podrien acabar en la cartera del fons d'inversió valencià, ja que la consultora encarregada del procés ha convidat al gendre de Roig a la subhasta. També s'han posicionat per aquests solars constructores com ara Bertolín, tacada per finançar suposadament de manera il·legal el PP de Barberá. Segons un informe elaborat per la Guàrdia Civil, va abonar dues entregues de 53.100 euros i 41.300 euros a l'agència de comunicació que organitzava la campanya electoral de l'exalcaldessa. Tal com va publicar aquest setmanari, la firma va rebre entre 2010 i 2012 contractes per valor de quasi 13 milions d'euros del consistori.

Ara bé, l'interès per la rajola del gendre de Roig ha traspassat les fronteres de l'Estat espanyol. El fons d'inversió va comprar un bloc d'oficines de Porto valorades en 12 milions d'euros. La intenció és rehabilitar els habitatges junt amb l'empresari Nuno Barroca, també vinculat familiarment a una de les nissagues més riques de Portugal, els Amorim. Al país lusità, Atitlan Capital compta també amb inversions en explotació d'olivars.

Tot aquest conjunt de jugades econòmiques s'hi sumen a la presa de control de la vella Lubasa, una mercantil implicada en el finançament il·legal del PP de l'expresident valencià Francisco Camps. Habitual dels grans projectes impulsats durant l'època de vi i roses dels conservadors al capdavant de la Generalitat Valenciana, l'anterior administrador del grup, Gabriel Batalla, haurà d'abonar una sanció 154.500 euros per fer donacions irregulars a la formació de la gavina. Unes aportacions de 110.200 euros per a les campanyes electorals de 2007 i 2008 que no comportaran cap condemna de presó. La firma va rebre més de 77 milions d'euros en contractes entre 2005 i 2009.

L'adquisició d'aquesta empresa, dedicada a la prestació de serveis com ara la neteja viària o la recollida del fem i a la construcció, ha suposat una ampliació dels negocis que maneja el fons d'inversió del gendre de Roig. Amb un centenar d'habitatges en promoció desenvolupant-se, 200.000 metres quadrats en lloguer i 1,5 milions de metres quadrats en terrenys en gestió, Atitlan Capital s'ha erigit en un dels actors urbanístics a tenir en compte al País Valencià. Són els interessos immobiliaris del familiar d'una de les nissagues amb més influència de l'Estat espanyol.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.