Horta valenciana

El negoci dels sindicats agraris amb l'ampliació de la V-21

L'Associació Valenciana d'Agricultors-Associació Agrària de Joves Agricultors (AVA-Asaja) i la Unió de Llauradors han oferit els seus serveis d'assessorament legal als propietaris dels camps que podrien ser expropiats per l'ampliació de la carretera V-21. Una actuació, però, que contrasta amb el silenci que ambdues organitzacions agràries han mantingut sobre una obra que arrasarà 80.000 metres quadrats d'horta.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Al terme municipal d'Alboraia (Horta), una població que fita amb València, el verd dels camps encara s'imposa al gris del ciment. Les plantacions de xufes, cebes o altres hortalisses i verdures formen part d'un paisatge inèdit a la vora de qualsevol gran ciutat europea. Una estampa única, però, que està amenaçada permanentment per les infraestructures. Si el sud del cap i casal fou durant molts anys el patí en el qual depositar un entramat de carreteres i vies del tren que assecaven l'horta, l'ampliació de la V-21, un vial que connecta València pel nord, pot arrasar 80.000 metres quadrats de camps cultivats. Encara més, suposaria obrir la porta a altres obres que reduirien sensiblement les hectàrees d'horta a l'àrea metropolitana de València.

La construcció d'un nou carril a la V-21 ha rebut l'oposició de col·lectius com Per l'Horta, dels propietaris més mobilitzats i de partits com ara Podem o Compromís, que va pressionar el Ministre de Foment, el valencià José Luis Ábalos (PSPV-PSOE), per aturar el projecte i optar per una alternativa que rebaixe en un 90% l'afecció a l'horta valenciana. Tot i que l'ampliació d'aquesta carretera suposaria un colp per al conreu de la xufa d'Alboraia, els dos principals sindicats agraris no han dit ni pruna, ni tampoc han impulsat cap manifestació en contra.

Mentre s'han mantingut en silenci respecte de la posada en marxa d'un tercer carril de la V-21, la conservadora Associació Valenciana d'Agricultors-Associació Agrària de Joves Agricultors (AVA-Asaja) i la progressista Unió de Llauradors han oferit als afectats els seus serveis d'assessorament jurídic pe a les expropiacions, tal com acrediten els documents als quals ha accedit aquest setmanari. D'aquesta manera, els afectats pel projecte han rebut durant els darrers dies l'oferta dels dos principals sindicats agraris del País Valencià.

Carta enviada per AVA-Asaja als afectats| EL TEMPS

«L'informem en el Butlletí Oficial de l'Estat, en data 5 de juliol de 2015, apareix vostè com afectat en l'expedient d'expropiació forçosa, que es tramita amb motiu de les obres 'Projecte de traçat: ampliació a tres carrils del tram Carraixet-València de l'autovia V-21», comença la carta d'AVA-Asaja, que continua: «Des de l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja), posem a la seua disposició el departament d'expropiacions, amb l'objectiu de poder assessorar-lo i informar-lo de la defensa dels seus interessos com afectat de l'expropiació forçosa». A continuació, cita als futurs expropiats a una reunió que tindrà aquest dimecres a la seu de l'organització agrària.

La Unió de Llauradors també comença la seua missiva als afectats informant-los de la seua situació respecte del projecte de la V-21. Tot seguit indiquen a l'afectat que «el servei d'expropiacions de la Unió de Llauradors disposa dels millors professionals del sector». «La nostra intenció és defensar millor els interessos davant aquesta actuació de la Diputació i traure el màxim benefici», s'afirma. I remata l'organització agrària progressista: «Si vostè està interessat en el nostre assessorament pel que fa al procès en el qual està afectat, pot posar-se en contacte amb nosaltres per correu o fax enviant-nos la 'Sol·licitud d'incorporació al col·lectiu' o cridant-nos als matins al telèfon que li proporcionem».

Carta enviada per la Unió de Llauradors als afectats| EL TEMPS

El posicionament de la Unió de Llauradors contrasta amb la seua defensa de la Llei de l'Horta, aprovada pel Consell. De fet, el sindicat agrari progressista va manifestar-se a favor d'una normativa que buscava protegir els camps valencians respecte de l'especulació immobiliària. AVA-Agasaja, estretament vinculada al PP, sí que va mostrar-se contrari a la llei impulsada per la Generalitat Valenciana en mans de PSPV-PSOE i Compromís. «És massa intervencionista i deixa sense resoldre aspectes bàsics de la gestió de les explotacions», van censurar aleshores.

Aquesta pràctica, tanmateix, és habitual per part d'AVA-Asaja. O, si fa no fa, així va descriure-ho el llaurador implicat en lluites en defensa del territori, Enric Navarro, en una carta publicada a Levante-EMV l'any 2015. «Qui no recorda el paper de comissionista d'aquesta entitat durant els foscos anys de l'especulació urbanística, més preocupada en endur-se un bon percentatge de les indemnitzacions als seus afiliats que en mantenir un recurs tan escàs i valuós per a la nostra agricultura com és el sòl de les planes litorals, aquell que té una qualificació edafològica més alta?», va preguntar-se.

De color blau

Fundada al País Valencià per l'exconseller, exdirector de la policia espanyola, expresident de les Corts Valencians i actualment imputat a la trama Gürtel, Juan Cotino, l'organització agrària sempre ha estat vinculada a la dreta espanyola. Si quan Cotino va impulsar-la al territori valencià militava a l'UCD, després el sindicat gaudiria d'unes relacions excel·lents amb el PP, tot i alguns enfrontaments intensos. No debades, va estar presidida per Vicente Hernández, íntim amic de l'exdirigent del PP de l'Opus Dei i pare de l'exconsellera d'Agricultura popular, Martina Hernández. L'altra filla, Auxiliadora Hernández, va ser secretaria autonòmica d'Educació amb els conservadors i alt càrrec de l'executiu valencià d'Eduardo Zaplana, actualment empresonat provisionalment per corrupció.

Regada per l'erari públic, AVA-Asaja va rebre l'any 2004 una subvenció de promoció de la dona a l'àmbit del treball xifrada en 82.000 euros per part de la Conselleria d'Hisenda de Gerardo Camps quan Cotino era conseller d'Agricultura. Amb Hernández com a titulat del departament d'Agricultura, va obtenir una altra ajuda pública pel suport als migrants en el treball de 207.511 euros. La subvenció, però, també va firmar-la l'aleshores responsable del pressupost públic de la Generalitat Valenciana, Vicente Rambla. Amb diverses sucursals a Alacant, València i Castelló, el sindicat agrari conservador va copar amb tres injeccions públiques de 5.000 euros cada una les ajudes a la prevenció d'incendis l'any 2008.

A l'esquerra, el president d'AVA-Asaja, Cristóbal Aguado

La connexió entre el discurs del PP i AVA-Asaja va donar-se de manera més intensa durant la campanya de l'expresident Francisco Camps a favor del transvasament de l'Ebre titulada «Aigua per a tots». La iniciativa va tenir en la gran paella realitzada l'any 2003 el seu punt àlgid. Organitzada per les tres entitats agràries integrades en l'estatal pro-PP Asaja, va comptar amb el suport de l'empresariat valencià i de les associacions de consumidors afins al Consell de Camps. Al seu torn, la mateixa administració valenciana va impulsar econòmicament l'esdeveniment amb 540.910 euros de la Generalitat Valenciana, 623.920 euros de les Corts Valencianes i 200.000 euros de la Diputació de València. La Fundación Agua y Progreso, creada exprofeso per aquella campanya, va destinar ajudes a AVA-Asaja, segons va publicar Levante-EMV. El sindicat va negar-ho en un comunicat posterior.

La tonalitat blava de l'organització agrària conservadora també s'ha barrejat amb el regionalisme anticatalanista. El president d'AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, va parlar de «colonialisme català» en una conferència que va donar l'any 2014 a la seu de Lo Rat Penat, entitat senyera del blaverisme i un altre dels braços del PP al teixit civil valencià. Al seu torn, l'any 2017 el sindicat d'agricultors va participar de la Fira Valencianista organitzada per la Plataforma Valencianista, un col·lectiu anticatalanista amb connexions amb l'extrema dreta valenciana i que, segons va publicar EL TEMPS, ha donat suport en publicacions a les xarxes socials als radicals del València CF. Són els dos colors blaus del sindicat agrari pròxim a la dreta espanyola.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.