Cròniques valencianes

Violència masclista i agència fiscal pròpia: els objectius del Govern valencià

Amb els partits valencians mirant de reüll l'horitzó electoral, el Govern valencià ha celebrat el seu quint seminari a Vinaròs i Benicarló (Baix Maestrat). Unes trobades de convivència del Consell que serveixen per autoavaluar-se i marcar-se nous objectius. El combat contra la violència masclista amb l'equiparació de les indemnitzacions que perceben les víctimes de terrorisme, la realització de plans educatius per lluitar contra el sexisme i la potenciació de les unitats d'avaluació de riscos i col·locar els fonaments per a la pròxima agència fiscal valenciana són les principals metes del bipartit.

Segueix-nos a Facebook per assabentar-te dels nostres darrers reportatges

Quan l'esquerra va accedir al Palau de la Generalitat Valenciana, va prometre que les polítiques tant en les formes com en el fons es distanciarien de les dues dècades de governs del PP. Tot i que algunes tendències eren força complicades revertir-les en només una legislatura, l'executiu integrat per PSPV-PSOE i Compromís va assegurar que s'autoavaluarien cada sis mesos sobre uns objectius prefixats. Així, durant aquests dos anys i mig de mandat han realitzat cinc seminaris en els quals tots els consellers revisen si han fet els deures i quines noves metes es fixen.

El Consell ha celebrat aquest cap de setmana el cinquè seminari a Vinaròs i Benicarló (Baix Maestrat). Amb un percentatge de compliment dels propòsits proper al 90% en les anteriors trobades, la xifra d'aquesta edició s'ha situat pels mateixos paràmetres. Segons va anunciar aquest dissabte la vicepresidenta i portaveu de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, s'han realitzat 211 dels 238 objectius marcats en els quatre seminaris anteriors. Ara bé, encara queda feina pendent amb 27 compromisos. D'aquests, 18 corresponen a les conselleries de Compromís i 9 a les gestionades pels socialistes. Aquest guarisme, tanmateix, també cal matisar-lo, ja que la complexitat de les metes fixades i dels assumptes que tracta cada departament no són les mateixes.

Amb aquests deures per fer, el Govern valencià s'ha marcat 50 mesures noves a impulsar durant els pròxims sis mesos. Uns projectes, però, que no tenen la mateixa entitat, en la majoria de casos, que durant els seminaris passats. L'embús de lleis pendents d'aprovar-se a les Corts Valencianes i la proximitat de l'horitzó electoral han frenat l'impuls legislador del Consell. De fet, i a banda de les qüestions iniciades com la tornada a mans públiques de les concessions sanitàries, l'executiu bicolor s'ha conjurat per evitar propostes polèmiques que posen en risc la revalidació de la majoria progressista als comicis de 2019. Aquesta mena d'Operació Frozen va evidenciar-se durant les negociacions dels pressupostos per a 2018 amb el rebuig frontal a la taxa turística o la implantació del sistema de reciclatge d'envasos SDDR que demanava Podem, soci parlamentari de valencianistes i socialistes.

Dels 50 projectes que han sorgit de la convivència botànica a Vinaròs i Benicarló, destaquen tres propostes destinades a combatre el masclisme des de diferents fronts. La conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, encapçalada per Oltra (Compromís), s'ha fixat com a objectiu, en línia del que establia el Pacte contra la Violència de Gènere que van firmar partits, agents socials i societat civil, equiparar les indemnitzacions que reben les víctimes de violència masclista amb les ajudes que perceben les de terrorisme. Per tal de fer-ho possible, des del departament de la vicepresidenta es modificarà l'article 6 del Reglament per al reconeixement de les indemnitzacions i les ajudes econòmiques a les víctimes de violència sobre la dona aprovat l'any 2004. La reforma augmenta dels 6.000 euros a 75.000 euros les quanties que s'atorguen a les víctimes d'assassinats masclistes.

La vicepresidenta i portaveu del Govern valencià, Mónica Oltra, desgrana els objectius establerts al Seminari de Vinaròs | EL TEMPS

Amb l'objectiu d'evitar nous crims, la conselleria de Justícia que dirigeix Gabriel Bravo (independent adscrita al PSPV-PSOE) s'ha marcat com a meta revisar els actuals protocols per combatre la violència de gènere i potenciar les unitats que han d'avaluar el risc que té de ser agredida cada víctima. Ara bé, per erosionar el pensament masclista des de la infància, el Consell «presentarà durant els primers mesos de 2018 el Pla Director de Coeducació, actualment en fase d'elaboració a través d'un procés obert i participatiu al si de la Mesa de Coeducació, amb la col·laboració d'organitzacions, col·lectius i persones procedents de tots els nivells educatius, compromesos amb la coeducació i les reivindicacions per a aconseguir una educació igualitària i no sexista».

La iniciativa del departament de Vicent Marzà (Compromís) naix, segons el document del seminari de Vinaròs i Benicarló, de la constatació que, d'acord amb els indicadors i les investigacions més recents, «cal incidir més encara des del sistema educatiu en revertir uns referents socials i una tradició de coneixement que no compta amb les dones, deixant-les en una posició permanent de subsidiarietat, cosa que implica un greu dèficit acadèmic i en la formació d'una ciutadania democràtica». «Una revisió profunda de les ensenyances que reben els nostres infants des del primer moment de l'escolarització, contribuirà decisivament a superar la dinàmica social que naturalitza i perpetua situacions insostenibles de desigualtat envers les dones», assenyalen des de la conselleria.

L'altre gran objectiu que ha sorgit del seminari de Vinaròs ha estat la posada en marxa d'una agència fiscal valenciana. Amb el projecte anunciat durant el passat estiu i recollida aquesta potestat en l'Estatut d'Autonomia valencià del 2006, la conselleria d'Hisenda, que dirigeix Vicent Soler (PSPV-PSOE), pretén dissenyar durant aquests sis mesos la futura estructura de l'organisme. La intenció de Soler és transformar a poc a poc l'actual Institut Valencià d'Administració Tributària (IVAT) en una agència fiscal pròpia del País Valencià. Per aconseguir-ho, s'aposta per «potenciar el Departament de Recaptació per a assumir la recaptació executiva pròpia encomanada actualment a l'Agència Estatal de l'Administració Tributària (AEAT), així com assumir la recaptació executiva dels ens municipals de la Comunitat Valenciana que vulguen subscriure convenis amb l'Institut». El reforç de la inspecció fiscal i una major aplicació i control dels tributs propis del País Valencià, especialment d'aquells de caràcter mediambiental i referits al joc, són les altres mesures per construir aquest ens.

Del mateix departament, al seu torn, destaquen dues iniciatives més. Per una banda, una modificació i simplificació de la burocràcia administrativa de cara al fet que els municipis puguen exercir competències que no li són pròpies de manera més fàcil. D'altra, el compromís que durant els pròxims sis mesos s'ha de posar en marxa el Banc Públic Valencià, uns ens que naix de la reconversió de l'actual Institut Valencià de Finances i que s'ha realitzat fixant-se en el model català.

Impuls cultural

A banda d'aquests projectes contra la violència masclista i en favor d'una agència fiscal valenciana, la conselleria de Marzà preveu crear un Observatori Valencià de la Cultura. «Aquest observatori articularà un sistema de generació, recopilació i distribució d'informació relativa als sectors culturals i creatius valencians, amb l'objectiu d'ajustar el disseny de les polítiques culturals a la realitat social valenciana i fer seguiment dels resultats del mateix Pla Estratègic», apunta el document. També s'impulsarà un conveni col·lectiu valencià d'actrius i actors.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, explica els objectius del seminari de Vinaròs

Un altre dels compromisos més destacats és engegar una reforma de la Sindicatura de Greuges. La conselleria de Transparència, encapçalada per Manuel Alcaraz (Compromís), pretén afegir la figura del síndic adjunt amb la condició que el càrrec de síndic i el seu associat siguen paritaris, així com «actualitzar l'àmbit material de les competències de la institució i els supòsits d'exclusió i definir els àmbits d'atenció preferent i prioritària de la institució». El departament d'Alcaraz, a més, aposta per elaborar una llei de Govern Obert, per atorgar un marc integral a la Generalitat Valenciana de transparència i participació ciutadana en les seues actuacions.

La posada en marxa d'un Pla d'Accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda -tal com exigia Podem-; engegar l'Observatori de l'Aigua i capgirar l'actual sistema de vessament de residus mitjançant un Pla Autonòmic de Segellat d'Abocadors; l'elaboració d'un llibre blanc de l'habitatge i un programa per cedir sòl urbà a cooperatives; preparar la reversió de les concessions sanitàries privades; i la redacció d'un Pla Estratègic d'Emprendedurisme al País Valencià són altres de les accions més rellevants que recullen els compromisos de Vinaròs. Uns objectius, amb tot, que es desenvoluparan en el darrer any abans d'endinsar-se en 2019, quan el Botànic s'hi jugue la seua supervivència a les urnes.

Subscriu-te a El Temps i tindràs accés il·limitat a tots els continguts.